tomaliusz 23124 #8776 Napisano 8 Grudnia 2013 (edytowane) ... -pierwszy w życiu zegarek kwarcowy ... jeśli tak to dużo straciłeś i koniecznie musisz to nadrobić. Każdy "zegarkowiec" powinien posiadać swojego g-shocka. A już żadnego kwarca? .Może chociaż taki kwarcyk w radyjku, wieży lub odbiorniku tv Edytowane 8 Grudnia 2013 przez tomaliusz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #8777 Napisano 8 Grudnia 2013 Najważniejsze oznaczenia jakie widać na zegarku to: MULTI BAND 6 - sześciozakresowa synchronizacja czasu, domyślnie powinna być ustawiona jako automatyczna, wciskając prawy dolny przycisk możesz sprawdzić datę i godzinę ostatniej udanej kalibracji. Jeśli ostatniej nocy zegarek się zsynchronizował, to nad sekundnikiem widoczna będzie ikonka RCVD. TOUGH SOLAR - zasilanie słoneczne. Wskaźnikiem naładowania baterii jest kółeczko z lewej strony - HIGH to najwyższy poziom naładowania, MID średni, LOW najniższy powodujący już ograniczenia w funkcjonalności, CHG całkowicie wyłącza zegarek. PS to funkcja oszczędzania energii - jeśli zegarek leży bez ruchu w ciemnym miejscu przez co najmniej godzinę, to o godzinie 23 wyłączy się wyświetlacz. To tak pokrótce. Dzięki,jak już jutro go będę miał w łapach to będzie ciąg dalszy pytań ...Może chociaż taki kwarcyk w radyjku, wieży lub odbiorniku tv Trudno nosić na ręku.....radio No i kupiłem go "po złości" bo mi zarzucają że tylko zegarki z mechanicznym naciągiem ,a kwarce bezduszne 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daito 5678 #8778 Napisano 8 Grudnia 2013 Kupiłem ten zegarek-Casio G-Shock GW6900 no nie wierzę... znaczy że Świat się kończy... Gratuluję Marku "będzie Pan zadowolony" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AndrzejMick 82 #8779 Napisano 8 Grudnia 2013 No i kupiłem go "po złości" bo mi zarzucają że tylko zegarki z mechanicznym naciągiem ,a kwarce bezduszne Przez wiele lat szukałem tej legendarnej duszy w mechanikach i nie znalazłem. 0 Screwback. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #8780 Napisano 8 Grudnia 2013 Bo błądzileś lub szedłeś ciemną doliną.......napisz a wskaże Ci wlasciwą drogę..... 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AndrzejMick 82 #8781 Napisano 8 Grudnia 2013 Na seanse spirytystyczne się nie piszę. Ale chętnie pokażę Ci piękno kwarców. 0 Screwback. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #8782 Napisano 9 Grudnia 2013 (edytowane) Zegarek mam już na ręku ,stan naładowania HIGH,ostatnia synchronizacja 07.12.2013 ,2:05oznaczenia na pudełku:GW-6900-1CRNa deklu:202A220C3179 Wszelkie informacje mile widziane-te odnośnie funkcji [jak ustawić] też.... Dziękuje z góry za informacje Edytowane 9 Grudnia 2013 przez cook 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piowa 265 #8783 Napisano 9 Grudnia 2013 (edytowane) Wyprodukowany 220-tego dnia roku 2013 (220 C).Made in Thailand (202 A). 3179 to numer modułu. Instrukcja obsługi:http://mygshock.com/casio-manual/3179/ pozdrawiam, Piowa Edytowane 9 Grudnia 2013 przez piowa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #8784 Napisano 9 Grudnia 2013 (edytowane) Dzięki-czyli zegarek relatywnie nowy -8 sierpień 2013rokPomimo instrukcji [angielski znam] trzeba mi wytłumaczyć jak "krowie na granicy" wszelkie ustawienia funkcji...... "Kwarcowy Tuman" Edytowane 9 Grudnia 2013 przez cook 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #8785 Napisano 9 Grudnia 2013 Ustawiać go nie musisz - sam się ustawia, ostatni raz przedwczoraj w nocy. Na początek możesz zapoznać się z instrukcją od GW-M5610: http://watchnerd.blogspot.com/2013/03/casio-gw-m5610-modu-3159.html W zasadzie to niemal identyczne zegarki pod względem funkcjonalnym i obsługowym. Największa różnica to piąty przycisk od podświetlenia w 6900, przez co w niektórych funkcjach używasz przycisku B (prawy górny) zamiast przycisku A - na przykład do włączania alarmów czy resetowania stopera. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #8786 Napisano 9 Grudnia 2013 (edytowane) Czy to "dobry zakup"?-w klasie G-Shocka oczywiście Edit;Jak aktywować automatyczne podświetlenie? Edytowane 9 Grudnia 2013 przez cook 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23124 #8787 Napisano 9 Grudnia 2013 (edytowane) Czy to "dobry zakup"?-w klasie G-Shocka oczywiście Edit;Jak aktywować automatyczne podświetlenie?Bardzo dobry wybór jeśli się podoba właścicielowi . Mnie trochę odrzucają te kółeczka, ale pewnie do tego modelu też trzeba dojrzeć Jest to kultowy model g-shocka. Starszy brat DW-6900 został wyprodukowany w 1993 r. i jako pierwszy "G" miał podświetlenie illuminator. Automatyczne podświetlenie uruchamiasz przez przytrzymanie podświetlenia do momentu aż na wyświetlaczu pojawi się ikonka A.EL Edytowane 9 Grudnia 2013 przez tomaliusz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #8788 Napisano 9 Grudnia 2013 Dziękuje A podoba się....i to jest dziwne -jak pisałem to pierwszy zegarek tego typu w kolekcji,reszta to raczej Omegi vintage...... [kilka innych też się znajdzie] 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Azuel 0 #8789 Napisano 9 Grudnia 2013 Dziś mój rysiek pozytywnie mnie zaskoczył,a dokładniej funkcja WC. Próbowałem go zsynchronizować (atomatycznie kładąc zegarek na parapet jak i manualnie)kilka razy u siebie w pokoju gdzie okno wychodzi na północny wschód, za każdym razem wyskakiwało na wyświetlaczu error. Przedwczoraj pierwszy raz zsynchronizowal mi się automatycznie w drugim pokoju gdzie okno mam na polodniowym zachodzie. Dziś mnie zaskoczył bo też mi się zsynchronizowal jak spałem z nim na ręku w moim pokoju. Ciekawi mnie tylko czy to jednorazowy wybryk czy się dostroil na auto i już problemu nie będzie. A muszę zaznaczyć że mieszkam w bloku na parterze otoczony w koło blokami. zobaczymy jutro. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #8790 Napisano 9 Grudnia 2013 Pewnie nie będę spał dziś o 2 w nocy ,więc mam pytanie-jeśli zegarek się synchronizuje to jest to widoczne?,jeśli tak ,to jak? 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #8791 Napisano 9 Grudnia 2013 Dawno już nie miałem synchronizowanego cyfraka, ale jeśli dobrze pamiętam to automatyczna wygląda chyba tak samo jak ręczna - czyli ikonka RCVD zaczyna mrugać, a w miejscu sekundnika pojawia się wskaźnik siły/mocy/jakości odbieranego sygnału (L1, L2 lub L3 - im wyższa cyfra tym lepiej). Możesz sobie to "obejrzeć" już teraz, przytrzymując prawy dolny przycisk na około dwie sekundy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #8792 Napisano 9 Grudnia 2013 Jest ok -w Lublinie jest L-3 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23124 #8793 Napisano 9 Grudnia 2013 (edytowane) Mój Riseman radzi sobie dobrze z synchro i tak jak pisałem wcześniej łapie sygnał w nocy będąc na rączce i to czasami pod kołdrą Ręczna synchronizacja w dzień też bez problemu ale trzeba wiedzieć gdzie się z zegarkiem ustawić. Nie chodzi tu o kierunek geograficzny ale raczej o ilość zakłóceń.Najlepszy pod względem łapania sygnału był u mnie GW-M850. Skurczybyk łapał prawie od razu 3 kreski mocy i po pierwszej pełnej minucie sygnału ustawiał się. Zawsze po nocy 2:02 udane synchro, żadnego poślizgu. Łapał sygnał w dzień nawet w łazience i komórce Testowałem razem z Rychem i mimo że Rych dawał sobię radę to przy GW-850 męczył się Edytowane 9 Grudnia 2013 przez tomaliusz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #8794 Napisano 9 Grudnia 2013 Ja w pobliżu mam lotnisko ale "wymuszona" synchronizacja się udała....zobaczymy jak będzie w nocy. 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SiaraWSRH 0 #8795 Napisano 9 Grudnia 2013 Witam.Jestem szczęśliwym posiadaczem casio ga-100b 7a. Jak na razie jestem mega zachwycony jakością wykonania tego zegarka.Jak na razie umiem tylko ustawić w nim godzinę, możecie mi powiedzieć jakie ma ciekawe funkcje ? Mogę w nim ustawić automatyczne podświetlanie lub coś takiego? Jak uruchomić stoper?Dzięki za pomoc. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #8796 Napisano 10 Grudnia 2013 Automatyczne podświetlenie włączasz, przytrzymując przycisk podświetlenia (na około 3 sekundy) dotąd, aż w lewym kółeczku zapali się ikonka A.LIGHT. Po sześciu godzinach funkcja samoczynnie się wyłączy. Funkcje przełączasz przyciskiem MODE. Tryb główny rozpoznasz po dniu tygodnia na prawym wyświetlaczu (dziś będzie to TUE), a kolejne funkcje to: 1) STW - stoper. Opis przycisków używanych w trybie stopera znajduje się na obwodzie tarczy, przy indeksach godz. 3 oraz 9. START-STOP uruchamiasz/zatrzymujesz stoper, SPLIT-RESET zerujesz jeśli stoper jest zatrzymany lub mierzysz międzyczas kiedy stoper jest uruchomiony 2) TMR - timer 3) WT - World Time (czas na świecie) 4) ALM - tryb alarmów (pięć alarmów, w tym jeden z funkcją drzemki - SNZ, oraz sygnalizacja pełnej godziny - SIG) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sauat 1 #8797 Napisano 10 Grudnia 2013 Siara jako prawdziwy facet nigdy nie czyta instrukcji Też tak mam, przynajmniej przez kilka pierwszych dni hahaha 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #8798 Napisano 10 Grudnia 2013 Ja czytam instrukcję jeszcze zanim kupię zegarek. Ba, często czytam nawet jeśli nie mam wobec danego zegarka zamiarów zakupowych. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sauat 1 #8799 Napisano 10 Grudnia 2013 No ale Ty jesteś Seven Ja tak mam, jak wychodzi nowy Nikon 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #8800 Napisano 10 Grudnia 2013 Dziś sprawdziłem automatyczną synchronizację-2;51,czy to norma,czy są jakieś stałe godziny?Dodam że zegarek miałem na ręku,był właczony komputer,tv i dekoder...... 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach