Artur74 52223 #62026 Napisano 15 Kwietnia 13 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pg1972 244 #62027 Napisano 16 Kwietnia 13 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MJRegul 489 #62028 Napisano 16 Kwietnia (edytowane) Dojechał Japończyk 👌🏻 Zupełnie inne doznania na nadgarstku niż piórka z Tajlandii. Pięknie zbudowany, szczegóły zdradzają inny poziom wykonania, dużo ciekawszy pasek, piękny polerowany dekiel, bardzo dobry kontrast wyświetlacza (w pozycji w której ja osobiście zwykle z automatu sprawdzam godzinę), warto było 🖤 Edytowane 16 Kwietnia przez MJRegul 11 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BM6 3945 #62029 Napisano 16 Kwietnia W dniu 13.04.2025 o 15:22, MJRegul napisał(-a): Z ciekawości sprawdziłem czy radiowe ustawianie godziny w zegarku przez smartfona działa. Działa. Choć pewnie wielu już też to testowalo tutaj. Start o 14:56:30 a zegarek przyjął dane o 14:58:21 i to w mieszkaniu przy włączonym komputerze obok. Możesz napisać jak to zrobić bo jeszcze nie próbowałem. Dzięki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MJRegul 489 #62030 Napisano 16 Kwietnia 14 minut temu, BM6 napisał(-a): Możesz napisać jak to zrobić bo jeszcze nie próbowałem. Dzięki. Jasne. Ja mam telefon na Androidzie, są podobne apki na iPhone. Aplikacja "radio watch sync" ze sklepu Googla. Darmowa z reklamami lub ~17zł za bez reklam. Ustawiasz "Radio type" na DCF77, zwiększasz głośność telefonu na max i dajesz "Start". Ustawiasz zegarek obok głośnika telefonu mniej więcej jak ja na foto, zależy gdzie masz głośnik, włączasz ręczne synchro i jeśli nie będziesz miał wokół dużo zakłóceń to zegarek ustawi się zgodnie z zegarem atomowym. UWAGA: będą dźwięki wysokiej częstotliwości z telefonu❕ 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7154 #62031 Napisano 16 Kwietnia W dniu 15.04.2025 o 11:58, MJRegul napisał(-a): Zawsze lubiłem zegarki ale G-Shocki weszły mi jak nóż w masło mimo, że nigdy nie chciałem przesiadać się na plastik i cyfrę, o ja głupi byłem. Z okazji zbliżającej się 40stki miałem sobie kupić jakiś jeden zegarek z wysokiej półki ale wyszło inaczej: 1. DW-5600UE 2. GW-M5610U 3. DW-5000R (Japonia, jedzie z Włoch 🙄) 4. DW-6900 (Japonia, używany, Fox Fire z modułem 1289 i klasycznym illuminatorem) 5. DW-6940RX-7 (urzekł mnie jego brak praktyczności) 6. DW-6600PC-5 (jedzie z Australii 🙄) 7. DW290-1V (nie G-Shock ale miałem takiego jak byłem nastolatkiem, jedzie z Izraela 🙄) Dobrze mieć osobne konta z drugą połową bo by mnie powiesiła za orzeszki 😅 Też kiedyś miałem tylko 6 G-Shocków Co do wysokiej półki, to mam bardzo podobnie. Za bardzo kocham różnorodność "tanich" modeli Casio (i Seiko) by je wymienić na jeden drogi zegarek, o który bym się zapewne bał 3 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
G-szok 3996 #62032 Napisano 16 Kwietnia (edytowane) 1 hour ago, MJRegul said: Jasne. Ja mam telefon na Androidzie, są podobne apki na iPhone. Aplikacja "radio watch sync" ze sklepu Googla. Darmowa z reklamami lub ~17zł za bez reklam. Ustawiasz "Radio type" na DCF77, zwiększasz głośność telefonu na max i dajesz "Start". Ustawiasz zegarek obok głośnika telefonu mniej więcej jak ja na foto, zależy gdzie masz głośnik, włączasz ręczne synchro i jeśli nie będziesz miał wokół dużo zakłóceń to zegarek ustawi się zgodnie z zegarem atomowym. UWAGA: będą dźwięki wysokiej częstotliwości z telefonu❕ Whaaaat ?! 🙂 Dzisiaj testuje 🙂 A tak swoją drogą z okazji trójki mała fotka Edytowane 16 Kwietnia przez G-szok 8 Instagram: @dailygshocker Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariusz9a 20035 #62033 Napisano 16 Kwietnia Godzinę temu, MJRegul napisał(-a): Aplikacja "radio watch sync" ze sklepu Googla. Darmowa z reklamami lub ~17zł za bez reklam. Ustawiasz "Radio type" na DCF77, zwiększasz głośność telefonu na max i dajesz "Start". Ustawiasz zegarek obok głośnika telefonu mniej więcej jak ja na foto, zależy gdzie masz głośnik, włączasz ręczne synchro i jeśli nie będziesz miał wokół dużo zakłóceń to zegarek ustawi się zgodnie z zegarem atomowym. UWAGA: będą dźwięki wysokiej częstotliwości z telefonu❕ I czemu ta aplikacja ma służyć? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MJRegul 489 #62034 Napisano 16 Kwietnia (edytowane) 21 minut temu, mariusz9a napisał(-a): I czemu ta aplikacja ma służyć? Jeśli masz smartfona co pokazuje godzinę 1:1 jak zegar atomowy (a czy tak jest w 101% nie wiem) to częstotliwościami z głośnika smartfona przesyła info do zegarka z multiband6 - synchronizujesz zegarek z godziną z telefonu, zegarek widzi to jako częstotliwość radiową. W Polsce używamy wzorca czasu DCF77. Mogę sobie zegarek synchronizować nawet w piwnicy bloku, godzina 1:1 co do sekundy jak w telefonie. Tak więc to rozwiązanie awaryjne jak potrzebujesz "dobry" czas, masz multibanda a nie jesteś w dobrym zasięgu. Czasami trzeba powtórzyć raz czy dwa by zegarek załapał no i im bliżej głośnika tym lepiej. Edytowane 16 Kwietnia przez MJRegul 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
G-szok 3996 #62035 Napisano 16 Kwietnia (edytowane) 4 minutes ago, MJRegul said: Jeśli masz smartfona co pokazuje godzinę 1:1 jak zegar atomowy (a czy tak jest w 101% nie wiem) to częstotliwościami z głośnika smartfona przesyła info do zegarka z multiband6 - synchronizujesz zegarek z godziną z telefonu, zegarek widzi to jako częstotliwość radiową. W Polsce używamy wzorca czasu DCF77. Mogę sobie zegarek synchronizować nawet w piwnicy bloku, godzina 1:1 co do sekundy jak w telefonie. Tak więc to rozwiązanie awaryjne jak potrzebujesz "dobry" czas a nie jesteś w dobrym zasięgu. Dzięki za odświeżenie tego tematu bo szczerze nigdy tego nie złapałem czytając róźne tematy. No i własnie przetestowałem i działa elegancko 7 zegarków na raz pieknie sie zsynchrnizowało. No to lecimy teraz z resztą pochowaną z dala od okien. Dzięki ! 🤩👌 Edytowane 16 Kwietnia przez G-szok 4 Instagram: @dailygshocker Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MJRegul 489 #62036 Napisano 16 Kwietnia Jakby ktoś jeszcze nie był pewien to właśnie zrobiłem synchro w pracy 5610U a wokół z 5 włączonych komputerów 💻 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 63125 #62037 Napisano 16 Kwietnia 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BM6 3945 #62038 Napisano 16 Kwietnia 3 godziny temu, MJRegul napisał(-a): Jasne. Ja mam telefon na Androidzie, są podobne apki na iPhone. Aplikacja "radio watch sync" ze sklepu Googla. Darmowa z reklamami lub ~17zł za bez reklam. Ustawiasz "Radio type" na DCF77, zwiększasz głośność telefonu na max i dajesz "Start". Ustawiasz zegarek obok głośnika telefonu mniej więcej jak ja na foto, zależy gdzie masz głośnik, włączasz ręczne synchro i jeśli nie będziesz miał wokół dużo zakłóceń to zegarek ustawi się zgodnie z zegarem atomowym. UWAGA: będą dźwięki wysokiej częstotliwości z telefonu❕ Dzięki dzięki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariusz9a 20035 #62039 Napisano 16 Kwietnia (edytowane) 3 godziny temu, MJRegul napisał(-a): Jeśli masz smartfona co pokazuje godzinę 1:1 jak zegar atomowy (a czy tak jest w 101% nie wiem) to częstotliwościami z głośnika smartfona przesyła info do zegarka z multiband6 - synchronizujesz zegarek z godziną z telefonu, zegarek widzi to jako częstotliwość radiową. W Polsce używamy wzorca czasu DCF77. Mogę sobie zegarek synchronizować nawet w piwnicy bloku, godzina 1:1 co do sekundy jak w telefonie. Tak więc to rozwiązanie awaryjne jak potrzebujesz "dobry" czas, masz multibanda a nie jesteś w dobrym zasięgu. Czasami trzeba powtórzyć raz czy dwa by zegarek załapał no i im bliżej głośnika tym lepiej. Hmmm, ale to jakaś bzdura jest. DCF77 dziala na częstotliwosci 77,5kHz i najważniejsze - fali elektromagnetycznej. Juz nawet pomijając to i załóżmy falę akustyczną, to niemalże żaden glośnik nie jest w stanie odtworzyć takiej częstotliwości. Audiofilskie drogie sprzęty często mają zakres do 40kHz. Głośnik w telefonie zazwyczaj nawet nie dobija do 20kHz. Człowiek słyszy do 16-20kHz :-] Także chyba to nie to, albo w ogóle to placebo ;-) No i jeszcze raz - przecież to fala akustyczna a nie elektromagnetyczna. Także tego... :-] ktoś z kogoś robi idiotę ;-) Także nie może to tak działać, musi o coś innego chodzić o ile o cokolwiek :-] moim zdaniem, telefon nie nadaje się do zrobienia repeatera dla dcf77. Edit: Tu opisane co i jak: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3279257.html A tu coś co teoretycznie można by wykorzystać: https://www.cl.cam.ac.uk/~mgk25/time/lf-clocks/ Edytowane 16 Kwietnia przez mariusz9a 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MJRegul 489 #62040 Napisano 16 Kwietnia (edytowane) No i jest jeszcze on, czekał już w domu, król idealnie widocznych ekranow 🩶 51 minut temu, mariusz9a napisał(-a): Hmmm, ale to jakaś bzdura jest. DCF77 dziala na częstotliwosci 77,5kHz i najważniejsze - fali elektromagnetycznej. Juz nawet pomijając to i załóżmy falę akustyczną, to niemalże żaden glośnik nie jest w stanie odtworzyć takiej częstotliwości. Audiofilskie drogie sprzęty często mają zakres do 40kHz. Głośnik w telefonie zazwyczaj nawet nie dobija do 20kHz. Człowiek słyszy do 16-20kHz :-] Także chyba to nie to, albo w ogóle to placebo 😉 No i jeszcze raz - przecież to fala akustyczna a nie elektromagnetyczna. Także tego... :-] ktoś z kogoś robi idiotę 😉 Także nie może to tak działać, musi o coś innego chodzić o ile o cokolwiek :-] moim zdaniem, telefon nie nadaje się do zrobienia repeatera dla dcf77. Ok, skrócę to: w aplikacji ustawiasz jaki nadajnik ma symulować, nadaje sygnały dźwiękowe głośnikiem telefonu, zegarek jest oszukany, wszyscy się cieszą oprócz narzekaczy. A co do tego jak to na serio działa to YT przyjacielem zapewne. Dziś nie mam czasu śledzić jak to działa, a działa. W życiu nauczyłem się by nie mówić, że coś NIE MOŻE działać jeśli nie znam 100% i nie rozumiem w 100% zasady działania czegoś, polecam. Ludzie używają tych aplikacji od X lat, stąd jak tylko przyjechał do mnie pierwszy multiband 6 to to sprawdziłem, sprawdziłem też na Citizenie w garażu podziemnym gdzie uwierz, nie ma zasięgu może tu jest coś więcej dla łaknących wiedzy: Gdzieś z netu - "Voice coil of the speaker emits a weak RF field. Harmonics are being picked up by the internal antenna of the watch." EDIT: znalazłem na androida prostszą i darmową apkę - "DCF77 Emulator" - DZIAŁA ✔️ Edytowane 16 Kwietnia przez MJRegul 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariusz9a 20035 #62041 Napisano 16 Kwietnia (edytowane) 33 minuty temu, MJRegul napisał(-a): Ok, skrócę to: w aplikacji ustawiasz jaki nadajnik ma symulować, nadaje sygnały dźwiękowe głośnikiem telefonu, zegarek jest oszukany, wszyscy się cieszą oprócz narzekaczy Dobra, tu jest opisane: https://bastianborn.de/radio-clock-hack I tak jak myślałem nie chodzi o falę akustyczną. To nie dźwiękiem oszukujesz zegarek jak założyłeś, przez to że telefon "pierdzi". Tylko potrzebny DAC dzialajacy z minimum 96kHz. Także już kumam jak to działa:-) Także to nie repeater a symulator sygnału, czyli tak na prawdę wcale go nie synchronizujemy z zegarem atomowym - no nic... Tak obrazowo bardziej bym to zestawił z synchronizacją bluetooth :-] Edytowane 16 Kwietnia przez mariusz9a 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MJRegul 489 #62042 Napisano 16 Kwietnia (edytowane) 26 minut temu, mariusz9a napisał(-a): Dobra, tu jest opisane: https://bastianborn.de/radio-clock-hack I tak jak myślałem nie chodzi o falę akustyczną. To nie dźwiękiem oszukujesz zegarek jak założyłeś, przez to że telefon "pierdzi". Tylko potrzebny DAC dzialajacy z minimum 96kHz. Także już kumam jak to działa:-) Także to nie repeater a symulator sygnału, czyli tak na prawdę wcale go nie synchronizujemy z zegarem atomowym - no nic... Tak obrazowo bardziej bym to zestawił z synchronizacją bluetooth :-] W odpowiedzi zacytuję sam siebie - "synchronizujesz zegarek z godziną z telefonu" a zakładam, że zegarki mają czas zsynchronizowany jak trzeba w sieciach GSM czy jakkolwiek tą godzinę pobierają. Edytowane 16 Kwietnia przez MJRegul 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariusz9a 20035 #62043 Napisano 16 Kwietnia 1 minutę temu, MJRegul napisał(-a): W odpowiedzi zacytuję sam siebie - "synchronizujesz zegarek z godziną z telefonu" a zakładam, że zegarki mają czas zsynchronizowany jak trzeba w sieciach GSM czy jakkolwiek tą godzinę pobierają. Dokładnie - identycznie jak przy synchronizacji przez bluetooth z aplikacją Casio Watches. No ale zawsze lepsze to niż nic, jak jest się wiecznie poza zasięgiem nadajników zegarów atomowych :-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MJRegul 489 #62044 Napisano 16 Kwietnia (edytowane) Dokładnie o to mi w tym wszystkim chodziło ✔️ Nie ma bata by mi w nocy się zegarki zsynchronizowały mieszkam w takim miejscu. Jakbym je zostawił na balkonie to OK a tak mamy alternatywę Tutaj filmik numer dwa, oszukany zegarek, ustawiona data na 01/01/2025 i godzinę 0:20 z telefonu, data i godzina ustawione manualnie w telefonie Edytowane 16 Kwietnia przez MJRegul 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
murcins 35471 #62045 Napisano 16 Kwietnia 12 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MJRegul 489 #62046 Napisano 16 Kwietnia (edytowane) Na dziś starczy mi wrażeń zegarowych, dobrej nocy wszystkim. Edytowane 16 Kwietnia przez MJRegul 9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MJRegul 489 #62047 Napisano 17 Kwietnia (edytowane) Kolejny dzień, kolejny kurier. Tym razem DW-6900 FOX FIRE z modułem 1289 ✔️ Ma nowe ciuszki, ciut bym pozmieniał ale to później, na razie cieszy oko jak jest. PYTANIE: co to za oznaczenie "O" albo "0" pod szybką nad pomarańczowym znaczkiem po lewej od pierwszego F ? Edytowane 17 Kwietnia przez MJRegul 9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 63125 #62048 Napisano 17 Kwietnia 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GoBo 117 #62049 Napisano 17 Kwietnia (edytowane) Casio Watches nie synchronizuje z zegarem z telefonu, tylko pobiera czas z jakiegoś serwera NTP. Kiedyś to sprawdzałem jak Orange miało rozjazd o ponad 3 sekundy. O kilkuminutowych poślizgach Sylwestra w tv nie wspomnę z litości. Edytowane 17 Kwietnia przez GoBo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MJRegul 489 #62050 Napisano 17 Kwietnia Skoro ustawiłem w telefonie datę 01/01/25 i godzinę 0:20 i zegarek tak sie ustawił lacznie z datą to raczej się ustawia zgodnie z telefonem. Polecam obejrzeć nagrania. Pozdrawiam. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach