AndrzejMick 82 #9101 Napisano 14 Lutego 2014 Przy podparciu się dłonią w trakcie lądowania, plastikowa bransoleta wytrzymała, ale ucho już nie... Słyszałem o praktycznie identycznym przypadku i chodziło o bliźniaka: DW-5600E. 0 Screwback. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ICE 620 #9102 Napisano 14 Lutego 2014 Z tego co mi wiadomo, G-Shocki mają na kopercie napis SHOCK RESIST, a nie INDESTRUCTIBLE. Napis oczywiście się zgadza, ale wszędzie G jest opisywane (szczególnie przez producenta) jako "ponadprzeciętnie" wytrzymały, a z tego co piszesz to zwykły upadek i podparcie ręką (co mi podczas "aktywnego weekendu" zdarza się nawet kilkanaście razy na godzinę ) może spowodować nienaprawialne uszkodzenie . Dotychczasowe "zwykłe" kwarce, które mam znoszą to bez większych "pretensji", a wychodzi na to, że super wytrzymały Rangeman, którego zamierzam kupić, może tego nie wytrzymać . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23166 #9103 Napisano 14 Lutego 2014 Takie uszkodzenia świadczą o źle zapiętym zegarku (za luźno) Jeśli przesuwa się na dolną część przegubu i koperta jest juz na dłoni, to przy "fikołku"... bum 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Klik Klak 14 #9104 Napisano 14 Lutego 2014 Napis oczywiście się zgadza, ale wszędzie G jest opisywane (szczególnie przez producenta) jako "ponadprzeciętnie" wytrzymały, a z tego co piszesz to zwykły upadek i podparcie ręką (co mi podczas "aktywnego weekendu" zdarza się nawet kilkanaście razy na godzinę ) może spowodować nienaprawialne uszkodzenie . Dotychczasowe "zwykłe" kwarce, które mam znoszą to bez większych "pretensji", a wychodzi na to, że super wytrzymały Rangeman, którego zamierzam kupić, może tego nie wytrzymać . Wolałbyś żeby nadgarstek tego nie wytrzymał? Na zapiętym 9200 spokojnie możesz zawiesić kilkanaście kilogramów, powyżej 20 zaczyna pękać pasek. To naprawdę wystarcza do życia i podpierania się. Jakbyś miał nierozrywalny zegarek to mógłby w pewnym momencie krzywdę ręce zrobić. KJ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #9105 Napisano 14 Lutego 2014 tomaliusz, mając kościsty nadgarstek, ja każdy zegarek noszę w ten sposób. Z tego powodu źle wspominam GW-M5610BC - przy każdorazowym większym zgięciu dłoni coś tam trzeszczało w bransolecie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ICE 620 #9106 Napisano 14 Lutego 2014 (edytowane) Wolałbyś żeby nadgarstek tego nie wytrzymał? Dotychczas wytrzymywał i zegarek i nadgarstek. Więc wątpię, żeby napis G-shock mógł to zmienić . Można kupić nowy "bezel" do G, ale chyba koperty nie można dokupić w razie takiego uszkodzenia? Edytowane 14 Lutego 2014 przez ICE 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #9107 Napisano 14 Lutego 2014 Spokojnie, to się zdarza niezwykle rzadko i być może dotyczy tylko pojedynczych modeli. Nie ma powodów, by się nadmiernie martwić na zapas. Aczkolwiek za cenę Rangemana można sobie z Japonii sprowadzić stalowego GW-5000. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ICE 620 #9108 Napisano 14 Lutego 2014 Tylko GW-5000 w ogóle mi się nie podoba . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Klik Klak 14 #9109 Napisano 14 Lutego 2014 Dotychczas wytrzymywał i zegarek i nadgarstek. Więc wątpię, żeby napis G-shock mógł to zmienić . Można kupić nowy "bezel" do G, ale chyba koperty nie można dokupić w razie takiego uszkodzenia? Nie wiem czy się opłaca, ale wiem że na pewno marudzić można z dowolnym zegarkiem na ręku. ;-) KJ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ICE 620 #9110 Napisano 14 Lutego 2014 ale wiem że na pewno marudzić można z dowolnym zegarkiem na ręku. Ale o co chodzi? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23166 #9111 Napisano 14 Lutego 2014 tomaliusz, mając kościsty nadgarstek, ja każdy zegarek noszę w ten sposób. Z tego powodu źle wspominam GW-M5610BC - przy każdorazowym większym zgięciu dłoni coś tam trzeszczało w bransolecie. OK - rozumiem to, ja noszę w miarę luźno zapięty zegarek ale jeśli coś "ekstremalnego" będę robił lub ćwiczył, staram się zapiąć ciaśniej aby się nie zsuwał lub po prostu podciągnąć go wyżej ( co wygląda jak spodnie zapięte nad pępkiem lud jak skarpety w sandałach ) i nie dlatego by chronić "łocz", tylko zwyczajnie aby przy ruchach nadgarstka nie przeszkadzał Dotychczas wytrzymywał i zegarek i nadgarstek. Więc wątpię, żeby napis G-shock mógł to zmienić . Można kupić nowy "bezel" do G, ale chyba koperty nie można dokupić w razie takiego uszkodzenia?Bez obaw, wytrzyma i nie ma się co martwić na zapas . Dokupić kopertę będzie ciężko , chyba że trafisz na jakiegoś dawcę.W "G" to sporadyczne przypadki uszkodzeń ale często pokazywane lub specjalnie "męczone" aby pokazać jakieś słabości 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ICE 620 #9112 Napisano 14 Lutego 2014 (edytowane) Spokojnie, nie chcę wykazywać żadnych słabości G, poprostu po doświadczeniach z teleskopami w moich zegarkach zastanawiałem się, jak to zniesie plastikowa koperta Rangemana. I szczerze mówiąc (a raczej pisząc ) moje obawy w pewnym sensie się potwierdziły. Ale pewnie i tak się na niego skuszę, tylko będę musiał uważać trochę bardziej, niż pierwotnie planowałem. Edytowane 14 Lutego 2014 przez ICE 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23166 #9113 Napisano 14 Lutego 2014 (edytowane) Spokojnie, nie chcę wykazywać żadnych słabości G, poprostu po doświadczeniach z teleskopami w moich zegarkach zastanawiałem się, jak to zniesie plastikowa koperta Rangemana. I szczerze mówiąc (a raczej pisząc ) moje obawy w pewnym sensie się potwierdziły. Ale pewnie i tak się na niego skuszę, tylko będę musiał uważać trochę bardziej, niż pierwotnie planowałem. Po tym wszystkim zacząłem sprawdzać swojego Risemana pod tym kątem - wyrwania części mocowania teleskopu w kopercie i stwierdzam iż działaniem celowym jest to do osiągnięcia Natomiast zwykłe użytkowanie raczej wyklucza taką możliwość Edytowane 14 Lutego 2014 przez tomaliusz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Klik Klak 14 #9114 Napisano 15 Lutego 2014 Ale o co chodzi? O to że przy ok. 20 kg obciążenia zaczyna rwać się pasek w 9200. Czyli taki sam, tak samo mocowany jak w 9400 - potrzeba 2 kliknięcia w google żeby to porównać. Pasek się rwie, nie łamie koperta. I nie ma znaczenia 5 kg mniej albo więcej bo zegarek ma się zerwać z oczywistych względów. Wszystkiego się dowiedziałeś z pierwszego posta. Ale z drugiej strony... to będzie pierwszy g-shock na którego właściciel będzie uważał żeby nie popsuć czyli w sumie biorę udział w unikalnym w skali świata projekcie. KJ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AndrzejMick 82 #9115 Napisano 15 Lutego 2014 Tylko GW-5000 w ogóle mi się nie podoba . Coś za coś, bo przynajmniej nie martwiłbyś się, że ci koperta trzaśnie. ;-) 0 Screwback. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23166 #9116 Napisano 15 Lutego 2014 Coś za coś, bo przynajmniej nie martwiłbyś się, że ci koperta trzaśnie. ;-)Jak nie będzie walił młotkiem to nie trzaśnie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AndrzejMick 82 #9117 Napisano 15 Lutego 2014 Też tak sądzę. Po prostu każdy materiał ma swoją graniczną wytrzymałość. Opowiem inną historię i nie ma znaczenia, że miałem wtedy GW-5000, bo zdarzyła mi się podobna i z GW-M5600BC, czyli obydwa miały tą czarną bransoletę. Otóż pewnego dnia rano bawiłem się z córką i w pewnym momencie ustawiłem nadgarstek pod jakimś dziwnym kątem. Coś trzasnęło. Patrzę na rękę - cała. Zegarek na swoim miejscu. OK, bawię się dalej. Dopiero wieczorem spostrzegłem, że z jednej strony bransoleta trzyma się tylko na jednym końcu teleskopu! Była trochę wysunięta z miejsca mocowania. Miałem na ręku ponad 10 godzin G-shocka z do połowy wypiętą bransoletą, a nawet tego nie spostrzegłem, a bransoleta nie wypięła się do końca. To jest dopiero mocowanie. 0 Screwback. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SebastianRog 0 #9118 Napisano 15 Lutego 2014 Witajcie raz jeszcze, chciałem sprecyzować swoje wcześniejsze pytanie. Ponieważ jak już powiedziałem na G się nie znam - jest to mój pierwszy choć nie ostatni to nie wiele jestem w stanie o nim wyszukać w INTERNETACH GLX 150 1 ER Jakie jest wasze zdaniem o nim? I z ciekawości - kiedy zostały wprowadzone na rynek? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #9119 Napisano 15 Lutego 2014 Na bazarku na sąsiednim forum pojawił się GS-1150. Kto myśli o stalowym G - brać, bo to ostatnio prawdziwa rzadkość. @SebastianRog: GLX-150 wszedł do sprzedaży w połowie 2012 roku w czterech wersjach kolorystycznych: http://www.casiojv.com/npr/2012/2012-05-18(release1).htm W ubiegłym roku pojawiło się kilka kolejnych wersji. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ICE 620 #9120 Napisano 15 Lutego 2014 Wolałbyś żeby nadgarstek tego nie wytrzymał?Na zapiętym 9200 spokojnie możesz zawiesić kilkanaście kilogramów, powyżej 20 zaczyna pękać pasek. O to że przy ok. 20 kg obciążenia zaczyna rwać się pasek w 9200.Czyli taki sam, tak samo mocowany jak w 9400 - potrzeba 2 kliknięcia w google żeby to porównać.Pasek się rwie, nie łamie koperta. I nie ma znaczenia 5 kg mniej albo więcej bo zegarek ma się zerwać z oczywistych względów. Wszystkiego się dowiedziałeś z pierwszego posta. Trochę mi głupio,bo rzeczywiście nie zrozumiałem za pierwszym razem Czyli wytrzymałość paska w Range jest tak wyliczona, żeby przy dużym obciążeniu zerwał się zanim dojdzie do uszkodzenia koperty. O tym nie pomyślałem . Trochę to dziwne zabezpieczenie, ale zawsze.Ale w takim razie wychodzi na to, że w Japonii zakładają Range na spacer do parku, skoro na ich rynek bez obawy o uszkodzenie koperty można wypuścić pasek wzmocniony carbonem, którego wytrzymałość jest zapewne podobna do tego (czas 1:00-1:16). http://www.youtube.com/watch?v=XTPJDKjldSo No i przy okazji wyjaśniło się dlaczego na nasz rynek nie wysyłają Range z Carbon Fibre, i dlaczego tylko w naszych sklepach są takie opóźnienia w dostawach - poprostu bali się do nas wysyłać G z paskiem wzmocnionym carbonem, tylko specjalnie na nasz rynek trzeba było skonstrułować pasek bez carbonu, żeby zabezpieczyć kopertę - i stąd ten poślizg . Tak więc kupię Range " dla twardzieli" w naszym sklepie, a nie ten "dla cieniasów" który wysyłają na rynek Japoński. I z tego powodu ... to będzie pierwszy g-shock na którego właściciel będzie uważał żeby nie popsuć czyli w sumie biorę udział w unikalnym w skali świata projekcie. można traktować jako nieaktualne . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23166 #9121 Napisano 17 Lutego 2014 Na bazarku na sąsiednim forum pojawił się GS-1150. Kto myśli o stalowym G - brać, bo to ostatnio prawdziwa rzadkość. ...Trochę cena odrzuca, choć wiem że to rodzynek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #9122 Napisano 17 Lutego 2014 Cena może nie jest wybitnie okazyjna, ale na pewno przyzwoita. Taniej niż 700 widziałem go chyba tylko raz, może dwa w ostatnich dwóch-trzech latach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość 0.1 #9123 Napisano 17 Lutego 2014 ... bo to ostatnio prawdziwa rzadkość. ufff dobrze ze mam moj przezywa druga mlodosc 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diablo666 0 #9124 Napisano 17 Lutego 2014 Witam,Mam pytanko dotyczące zegarka GB-X6900B-4ER. Znalazłem taki zegarek w tym sklepie http://www.casiomarket.pl/product/show/570489/zegarek-casio-gb-x6900b-4er-zegarki-meskie-na-paskuCzy ktoś z was miał już z tymi zegarkami do czynienia ? Bardzo interesuje mnie jak działa ten bluetooth ? Czy ktoś wie czy ta aplikacja będzie działała z telefonem s galaxy sII. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornel91 84872 #9125 Napisano 17 Lutego 2014 Trochę cena odrzuca, choć wiem że to rodzynek Tylko zobacz, że stan super a kolega ten dba o zegarki 0 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach