Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

odCzasu doCzasu

odCzasu doCzasu: Obalamy przesądy o zegarkach na prezent

Rekomendowane odpowiedzi

Zegarek najlepszym prezentem jest i... basta!

Przesądy towarzyszą nam w wielu aspektach życia codziennego. Są oczywiście osoby, które zupełnie nie zwracają na nie uwagi, ale są też takie, które do przesądów przywiązują duże znaczenie.

Niektóre z takich przesądów są znane doskonale, a wiedza o innych jest tylko sporadyczna.

W niniejszym opracowaniu chcemy „rozprawić się” tylko z jednym takim, wprawdzie nieznanym szeroko, ale jednak istniejącym, naszym zdaniem bezsensownym przesądem, że niby „zegarek, to nie jest dobry pomysł na prezent”.

Dlaczego twierdzenie – przesąd, że „zegarek, to nie jest dobry pomysł na prezent”, to nieprawda!

czytaj więcej....

Więcej ciekawostek zegarkowych na naszym facebook_grafika_01.jpg i stronie odCzasu doCzasu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy można prosić, żeby tekst najpierw został przejrzany przez kogoś, kto się zna na składni i interpunkcji?

Bo nie rady tego czytać - oczy krwawią :(

Autor albo nie stawia znaków interpunkcyjnych, albo stawia je w randomowo wybranych miejscach. Szyk wyrazów w zdaniach jest mocno ekscentryczny - nawet jak na polszczyznę. Wiele zdań nie ma podmiotu. Użycie słów obcego pochodzenia wskazuje, że autor nie zna ich znaczenia. Dobór słów jest pretensjonalny. Wreszcie fatalny jest skład tekstu - czy naprawdę każde zdanie musi być w oddzielnym akapicie?

Kilka przykładów:

Przesądy towarzyszą nam w wielu aspektach życia codziennego.

Aspekt - punkt widzenia.

W niniejszym opracowaniu chcemy „rozprawić się” tylko z jednym takim, wprawdzie nieznanym szeroko, ale jednak istniejącym, naszym zdaniem bezsensownym przesądem, że niby „zegarek, to nie jest dobry pomysł na prezent”.

Po co te cudzysłowy? I co autor chciał powiedzieć w tym zdaniu? 

Zgodnie z przekonaniem nie tylko zegarmistrzów każdy zegarek, w tym w szczególności wyrób mechaniczny posiada duszę.

Ilu przecinków brakuje w tym zdaniu?

Jeśli tak, to zegarek jest o tyle niezależnym bytem, że nie można wiązać go z chwilą przekazania go obdarowanemu przez darczyńcę. On wiąże się z nowym właścicielem, a nie z wydarzeniem.

ON się wiąże? Czyli kto? Darczyńca, czy obdarowany?

Wskazania zegarka zależą tylko od obowiązujących ustaleń co do aktualnego czasu w danym regionie geograficznym.

Zdanie może jest prawdziwe, ale za Chiny nie wiem, w czym rzecz? 

Ja wiem, że to tylko bzdurny tekst reklamowy o bzdurnych przesądach, ale czy trzeba się takim potworkiem chwalić i wypalać czytelnikom oczy?

Ale Tudora to Ty szanuj!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Autor albo nie stawia znaków interpunkcyjnych, albo stawia je w randomowo wybranych miejscach.

Wszystko fajnie - też nie lubię tekstów z błędami językowymi, ale to zdanie też powoduje krwawienie oczu.

W komentarzu o takich błędach używać wyrazu „randomowo”? To musi być chyba prowokacja :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

W komentarzu o takich błędach używać wyrazu „randomowo”? To musi być chyba prowokacja :/

Nie koniecznie. Znajdujemy się na forum, a tu użytkownicy często używają języka potocznego, stąd wykorzystanie w zdaniu słowa "randomowo" nie razi tak bardzo, jakby raziło użyte w artykule.

Co do artykułu...ręki opadajo Władku. :wacko:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze słyszę o takim przesądzie... rzekłbym, że jest wręcz odwrotnie, zegarek to dość oczywisty i powszechny prezent z okazji ważnych życiowych zdarzeń. Przy czym przyznaję, że większość populacji uznaje, że jeden wystarczy.  :P      

Langel 17 jewels - Bulova Accutron Automatic 63B98 - Swatch YIS403 - Citizen BN0159 - Citizen Proximity BZ1000-54E - Citizen BT0070-01A Twin Date 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za uwagi.
Poprawki oczywiście wprowadziłem.
Mam nadzieję, że także posty ze zgłoszonymi uwagami skłoniły większą grupę forumowicżów do prześledzenia tekstu.

pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się nawet bałem odezwać, bo ostatnio dostałem od kolegi @Władek Meller zjebe... odnośnie do "randomowo", to wczoraj usłyszałem przypadkowo użycie tego pięknego słowa w mowie i okazało się, że uszy też mogą krwawić Pozdrowienia!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie koniecznie. Znajdujemy się na forum, a tu użytkownicy często używają języka potocznego, stąd wykorzystanie w zdaniu słowa "randomowo" nie razi tak bardzo, jakby raziło użyte w artykule.

Co do artykułu...ręki opadajo Władku. :wacko:

Tak, to jest portal, luźniejsze reguły itp. Rozumiem to, ale nie w sytuacji, gdy ktoś skupia się w swojej wypowiedzi na błędach językowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie autor postu skupia się na zwróceniu na siebie uwagi i szeroko pojętej reklamie, bo nie chodzi wbrew pozorom o popełnione błędy. Świadczy o tym chociażby inny wpis dotyczący publikacji kolejnego numeru. Świadomie nie wymieniam tytułu, aby nie przyczyniać się do szerzenia tego typu informacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Autor tematu? To chyba słabą sobie robi reklamę...?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za uwagi.

Poprawki oczywiście wprowadziłem.

To miło z Twojej strony. Dzięki temu uratowałeś mnie od opinii malkontenta i przemieniłeś w konstruktywnego krytyka :)

Natomiast Kolegom, mającym wątpliwości dotyczące słowa "randomowy", chciałem wyjaśnić, że takie słowo istnieje, od kilku lat jest nawet zarejestrowane w Słowniku Języka Polskiego -

https://sjp.pwn.pl/ciekawostki/haslo/randomowy;5899793.html

- i ma znaczenie nieco inne niż "przypadkowy". Odnosi się bowiem do losowości, często losowości mechanicznej, uzyskanej dzięki maszynie zwanej w barbarzyńskich językach randomizerem (czyli kostką do gry albo raczej programem komputerowym). Nie ma innego słowa, którym dałoby się go jednoznacznie zastąpić, a w związku z tym jego użycie jest dopuszczalne. (Inaczej niż - na przykład - słowa "egzemplifikacja"). Rozumiem jednak doskonale, że słowo to może się nie podobać - jest równie eleganckie co briefing albo specustawa.

Zapewniam Was jednak: słowo "randomowo" nie zostało przeze mnie wybrane przypadkowo ;)

Ale Tudora to Ty szanuj!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.