Yodek 2548 #6426 Napisano 14 Lutego 2020 Achaaa...Kurka, gdzie jest scyzoryk, gdzieś jest w domu - muszę go odkopać. Rzeczywiście może być przydatny przy takich zadaniach 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1787 #6427 Napisano 14 Lutego 2020 Dobry pomysł, te mikronacięcia tego ,,niezniszczalnego chemolaku,, i spirytus, który dotarł do politury 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #6428 Napisano 14 Lutego 2020 (edytowane) Stare ruskie skalpele są bezcenne w tej robocie... coś takiego https://allegro.pl/oferta/skalpel-do-operacji-powiek-sredni-7326612988?utm_medium=app_share&utm_source=facebook Edytowane 14 Lutego 2020 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6204 #6429 Napisano 14 Lutego 2020 (edytowane) Może i tak, ale nie odnawiam skrzyń co dziennie.Muszę sobie radzić tym co mam.Czasami robię sobie narzędzia,,,, lub przerabiam te które są już mało-użyteczne.. Edytowane 14 Lutego 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6430 Napisano 15 Lutego 2020 Trzeba mieć "rękę" do nacięć żeby nie pochlastać forniru. Wyższa szkoła jazdy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6204 #6431 Napisano 15 Lutego 2020 Nie przesadzaj, to pod światło widać...Ponadto nie miałem wyjścia........struganie tej twardej warstwy mogło się skończyć dużo gorzej. były "niedomalowane fragmenty i wówczas to dopiero mógłbym "pochlastać" fornir., gdyby mi się tak cyklina omsknęła i poszła ostro w dół... Teraz jeszcze TYLO:- druga część- dociąć i posadowić dolny, brakujący fragment listwy z tzw szlifem wklęśłym- no i dosztukować brakujący fragment głowicy kolumienki... no potem uzupełnić fornir i już z górki..........przynajmniej drzwiczki Ze skrzynią się nie będę patyczkował " SZLIFIERKA" :) i chemolak bedzie pokonany... ha-ha -ha Tak na serio powinno byc łatwiej , bo bez zakamarków i cyklina poradzi... 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #6432 Napisano 15 Lutego 2020 Proponuje równiarkę ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6204 #6433 Napisano 15 Lutego 2020 Nie. Musiałbym ją rozebrać na listewki, a mi się już nie chce..bo potem to sklejać skręcać nowymi śrubami typu philips na wylot, by się lepiej trzymało, a i okleina foliowa typu "orzech" żle się przykleja do łebków śrub. 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #6434 Napisano 15 Lutego 2020 No to jest powód... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6435 Napisano 15 Lutego 2020 Czemu trzeba by było skręcać śrubami, na wylot na dodatek?(ノ゚0゚)ノ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #6436 Napisano 15 Lutego 2020 (edytowane) To starożytna technika ciesielska i stolarska, znana tylko wtajemniczonym... też nie daje mi to spokoju. Edytowane 15 Lutego 2020 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6204 #6437 Napisano 15 Lutego 2020 Zanim wrócę do wydłubywania starych farb to "uszczkne tajemnicy" otóż w epoce kamienia, drewno łączono ma kołki i zakładki.potem długo nikt nic nie wymyślił, az pijany kowal zdobił w epoce żelaza gwóźdź ,No i zaczęło się wszystko łączyć gwożdziami.... i czasami dla niepoznaki zaklejać to fornirem ( bo gwożdźie rdzewiały i brzydko wyglądały.. ale nastały czasy późniejsze i wymyślono w państwie IKEA łączenie na przelot śrubami typu philips, stosując zpecjalne podkładki "wgłębne" Wówczas fornierzy zastrajkowali i zaczęli kleić folię samoprzylepną, a co bardziej dbający o zdobnictwo nawet łby śrub kolorują "galwanizuja" na złoto, a jeszcze bardziej dbający oksydują, bo podobno lepiej to wygląda w drewni sosnowym.. ot cala tajemnica. Dobra idę dłubać.. 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #6438 Napisano 15 Lutego 2020 Ja też, ale w nosie... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #6439 Napisano 15 Lutego 2020 To ja tez ale gdzieindziej... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #6440 Napisano 15 Lutego 2020 ...a ja se włos spod oka odgarnę ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6204 #6441 Napisano 15 Lutego 2020 Oczyszczone drzwiczki są Teraz zakup forniru, potem coś tam jeszcze np wyprostowac je( zwichrowane) i takie tam drobne... 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6442 Napisano 15 Lutego 2020 . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #6443 Napisano 15 Lutego 2020 No jaja muszom być... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6444 Napisano 15 Lutego 2020 (edytowane) LES grzywę do ramion ma.. :P Edytowane 15 Lutego 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6445 Napisano 18 Lutego 2020 (edytowane) Jakie macie zdanie szanowni Koledzy o czarnej politurze? Podoba się Wam? Wlokę do domu "karawan" bo mi się podobają takie, a w domu dookoła orzech i orzech.Nie wiem jeszcze czy to politura i czy oryginalna. Pobieżne oględziny pozwoliły na stwierdzenie, że forniru nie ma, co wydaje się logiczne przy czarnej politurze.Tylko pytanie czy podołam politurowaniu na czarno. Politurowanie sepulek pokazało, że to dosyć trudne - franca czarna świeci się jak morze cekinów w kiecce córki sołtysa na wiejskiej potupajce w remizie. Ktoś podzieli się uwagami i spostrzeżeniami? Edytowane 18 Lutego 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #6446 Napisano 18 Lutego 2020 Dasz radę... ja dokładam do politury bejcę spirytusową czarną. (allegro)możesz kupić też tzw fortepianową - ale drogo wychodzi (bardzo!) 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6447 Napisano 18 Lutego 2020 Dziękuję LES Właśnie tak rozrabiałam politurę - wg Twojej wskazówki. Dałam ciut mniej, a i tak mocno kryje i czarna jak wrota piekieł (od wewnątrz) Fortepianową odpuszczę bo nie uchodzi, żeby politura przewyższała wartość tego na czym "leży"...Przejeżdżamy w okolicach pamiętnej trąby powietrznej gdzie 2,5 roku temu zginęły dwie dziewczynki z obozu koło Suszka. Całe okolice spostoszone, tyle że większość wiatrołomów uprzątnięta 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6448 Napisano 19 Lutego 2020 Germańska zaraza spać dziś nie dawała Tykanie kotwicy jakieś dziwne. Niby dźwięk zwykły ale regularnie kilka "klapnięć" głuchych. I tak przemiennie - dźwięczne, potem kilka głuchych.I spać nie mogłam Ki diabeł, zegar brudny, może jakiś syf na zębach koła wychwytu, a może kilka krzywych.. PS. Znów potrzebuje mniejszej wagi! Ok 900-1000 gram jak ktoś ma do zbycia? Powieszona prawie 1,5 kg za ciężka zaraza. Wkład ołowiany za nic nie chce się wysunąć, bo bym to obcięła. Jakieś fatum mam z tym zapieczonym ołowiem w wagach. Jeszcze dziś raz spróbuję (namoczyłam w WuDzie) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6204 #6449 Napisano 19 Lutego 2020 Wytopic nadmiar ołowiu , lub rozwiercic- jezeli masz dostęp. 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6450 Napisano 19 Lutego 2020 Wytopic nadmiar ołowiu , lub rozwiercic- jezeli masz dostęp.Dzięki mkl1.Wytopić w kuchni nie dam rady, nie te warunki.Rozwiercanie? Żeby wyjąć wkład? Nie kumam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach