PM1122 1786 #8001 Napisano 16 Listopada 2020 No i sprawa się rypła Był zgięty i było pęknięcie , więc byłem pewny , że prostowanie się nie uda . Taaaaaak ......... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #8002 Napisano 16 Listopada 2020 Osz kurza twarz... Paskudnie wygląda 😐 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shreq 233 #8003 Napisano 16 Listopada 2020 Wiem co ten bęben czuje! Dwa lata temu też tak wyglądałem , przez chwilę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #8004 Napisano 16 Listopada 2020 Teraz, shreq napisał: Wiem co ten bęben czuje! Dwa lata temu też tak wyglądałem , przez chwilę. Znaczy się bez zęba? 🤔🤭😝 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shreq 233 #8005 Napisano 16 Listopada 2020 No tak było 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #8006 Napisano 16 Listopada 2020 Ojtam.. 😁 Najlepiej jak wystkie wylecą. Problem z głowy 🦷🦷🦷🦷 😝 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #8007 Napisano 16 Listopada 2020 No i po czyszczeniu , mocno się uwidoczniło wyjechane łożysko , koła wychwytowego. Tylko jedno się wypiłowało , to w tylnej płycie . Bo bliżej tej płyty , jest osadzone koło wychwytowe z tą małą zębatką , w której są kołeczki . No i mam dylemat , w którą stronę się wypiłowało ? W górę , czy w dół ? Wstawiam zdjęcia ... fragment tylnej płyty , a na drugim zdjęciu , odpowiednio ustawiłem kotwicę i koło , tak by było wiadomo , jak to jest wstawione i jak pracuje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6162 #8008 Napisano 16 Listopada 2020 (edytowane) Zaraz będę zlinczowany.Co mi tam ... to jest wychwyt cofający, jak mi się wydaje.. popatrzmy.. Jeżeli nie mylę się , (a to być może).. to strzałka oznacza kierunek obrotu koła wychwytowego. następuje cofnięcie i oczywiści nacisk+ tarcie hamowania i zwrotu koła o kilka stopni kątowych, co może - ale to tylko moje domniemanie- ZASTRZEGAM moje domniemanie) - może powodować wytarcie właśnie w stronę przeciwną.+ brak smarowania Czyli wg mojejego domniemania właściwym otworem jest "ten górny" Tym bardziej patrząc na wykonanie stożka smarowniczego ( nie znam poprawnej nazwy - zastrzegam..- to moje nazewnictwo i proszę się nie czepiac a podpowiedzieć nazwę zegarmistrzowską.. Jestem tylko durnym mechanikiem, ..... Przepraszam,że się mogę mylić.. Edytowane 17 Listopada 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #8009 Napisano 17 Listopada 2020 Po całej teorii, jakże dobrze i miło się czytającej, to bym powiedział, że oliwiak (ta część do smarowania) się nie wytarł przecie. Więc należy wyznaczyć jego środek i już. No przecież się magicznie nie przesunął. Pozycja centralna jest IMO prawidłowa i wyjściowa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #8010 Napisano 17 Listopada 2020 4 godziny temu, fibo napisał: Po całej teorii, jakże dobrze i miło się czytającej, to bym powiedział, że oliwiak (ta część do smarowania) się nie wytarł przecie. Więc należy wyznaczyć jego środek i już. No przecież się magicznie nie przesunął. Pozycja centralna jest IMO prawidłowa i wyjściowa. Genialne 😁👍 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #8011 Napisano 17 Listopada 2020 No to wyzwanie .... tuleje trzeba wstawić 😉 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 736 #8012 Napisano 17 Listopada 2020 (edytowane) 9 godzin temu, mkl1 napisał: Zaraz będę zlinczowany.Co mi tam ... to jest wychwyt cofający, jak mi się wydaje.......popatrzmy.. .....Przepraszam,że się mogę mylić.. Brawo za takie podejście do tematu 6 godzin temu, fibo napisał: Po całej teorii, jakże dobrze i miło się czytającej, to bym powiedział, że oliwiak (ta część do smarowania) się nie wytarł przecie. Więc należy wyznaczyć jego środek i już. No przecież się magicznie nie przesunął. Pozycja centralna jest IMO prawidłowa i wyjściowa. Oliwiak tego określenia nie znałem - ale całe życie człowiek się uczy - Otwory łożyskowe (takie określenie mi jest znane) w płytach powinny być owiercone. Owiercenie wewnętrzne jest bardzo małe 0,05 - 0,1 mm. Natomiast zewnętrzne, będące zwykle zagłębieniem smarowym osiąga znaczne rozmiary a jego kształt ma zapobiegać wypływaniu smaru. Wykonuje się je przy użyciu tego typu narzędzi (i tylko w lepszych zegarach / grube płyty) na mniej więcej 1/3 grubości płyty. Zagłębienie to jest centryczne/ symetryczne do otworu w który wchodzi oś. Ma ono utrzymać olej, zapobiegać jego wylewaniu na płytę (często robi się jeszcze odpowiednie kształty brzegów). Można jeszcze stosować się po/przy myciu odpowiednie preparaty zapobiegające rozlewaniu się. (kiedyś sam je sobie produkowałem ale z biegiem lat stałem się leniwy - najwyżej trochę wycieknie ). Ale żeby skończyć te mądre naukowe wywody 1 godzinę temu, Yodek napisał: Genialne 😁👍 to najprościej ujmując otwór osi powinien być w środku zagłębienia smarowego czyli ten Można też go sobie wyznaczyć przy pomocy cyrkla do zazębień ale to znowu będzie naukowo . Miłego naukowego dnia z zegarkami i zegarami Roman p.s. A najprościej to po prostu rozwiercić otwór i wstawić panewkę zwaną też buncyną Edytowane 17 Listopada 2020 przez Kieszonkowe 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #8013 Napisano 17 Listopada 2020 Sie robi... pierwej ząb 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #8014 Napisano 17 Listopada 2020 9 minut temu, PM1122 napisał: Sie robi... pierwej ząb Super 👍 Zazdroszczę umiejętności 😀🖐️ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6162 #8015 Napisano 17 Listopada 2020 (edytowane) Pełna profeska. odwiercony? Edytowane 17 Listopada 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #8016 Napisano 17 Listopada 2020 Odfrezowane, ale zdjęcie słabe, bo to telefonem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #8017 Napisano 17 Listopada 2020 2 godziny temu, PM1122 napisał: Odfrezowane, ale zdjęcie słabe, bo to telefonem Zdjęcie nie jest słabe tylko ostrość "uciekła" na godzinę piątą 🖐️😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 736 #8018 Napisano 17 Listopada 2020 (edytowane) 4 godziny temu, PM1122 napisał: Sie robi... pierwej ząb Może to pomoże A jak już wstawisz to potem to A jeśli byś miał jakieś problemy to dzwoń lub pisz na PW. Co mogę to pomogę Dzisiaj mi się jakoś rymuje Roman Edytowane 17 Listopada 2020 przez Kieszonkowe 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #8019 Napisano 17 Listopada 2020 Dzięki za rysunki Do innego koła , to już wstawiałem na ,, jaskółczy ogon " . Ale tam działają mniejsze siły , a bęben , to jednak siłę ma . Wieczorem , tak na spokojnie , postaram się wypiłować ten ,,ogon" . Oczywiście , z pewnością napiszę , jak to idzie , albo , że nic nie idzie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 736 #8020 Napisano 17 Listopada 2020 20 minut temu, PM1122 napisał: Dzięki za rysunki Do innego koła , to już wstawiałem na ,, jaskółczy ogon " . Ale tam działają mniejsze siły , a bęben , to jednak siłę ma . Wieczorem , tak na spokojnie , postaram się wypiłować ten ,,ogon" . Oczywiście , z pewnością napiszę , jak to idzie , albo , że nic nie idzie Dlatego zwróć uwagę na ostatni po prawej rysunek w pierwszym rzędzie. Pozdrawiam Roman 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #8021 Napisano 17 Listopada 2020 8 godzin temu, Kieszonkowe napisał: Oliwiak tego określenia nie znałem - ale całe życie człowiek się uczy - Otwory łożyskowe (takie określenie mi jest znane) w płytach powinny być owiercone. Owiercenie wewnętrzne jest bardzo małe 0,05 - 0,1 mm. Natomiast zewnętrzne, będące zwykle zagłębieniem smarowym osiąga znaczne rozmiary a jego kształt ma zapobiegać wypływaniu smaru. Wykonuje się je przy użyciu tego typu narzędzi (i tylko w lepszych zegarach / grube płyty) na mniej więcej 1/3 grubości płyty. Zagłębienie to jest centryczne/ symetryczne do otworu w który wchodzi oś. Ma ono utrzymać olej, zapobiegać jego wylewaniu na płytę (często robi się jeszcze odpowiednie kształty brzegów). Ponieważ moje bujne "nazewnictwo" chyba przykryło pytanie, bo prócz uwagi na Forum, dostałem również dyskretne napomnienia priv, więc by nie pozostały po moim błędzie ślady jak po napalmie w Wietnamie- oczywiście, myliłem się! Oliwiak to nie jest zagłębienie smarowe. Na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że wszyscy zrozumieli osochozi, a ja w żarliwej popędliwości chciałem po prostu odpowiedzieć na pytanie- która dziurka lepsza i problem rozwiązać. Dla czytających to Forum adeptów, dla których jest ono źródłem nazewniczej wiedzy: jeszcze raz prostuję błąd: oliwiak nie jest zagłębieniem smarowym, a prostą konsekwencją tego faktu jest, że zagłębienie smarowe to nie oliwiak. Co prostuję z pewną taką nieśmiałością, acz stanowczo... Zdjęcie poglądowe oliwiaka: musi być prawidłowy, bo szwajcarski! 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #8022 Napisano 17 Listopada 2020 Bo ten dołek to ZENKUNEK! 👍 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #8023 Napisano 17 Listopada 2020 2 godziny temu, Kieszonkowe napisał: Dlatego zwróć uwagę na ostatni po prawej rysunek w pierwszym rzędzie. Pozdrawiam Roman A fakt . Teraz , to już na komputerze i na spokojnie ,....więc .... raz , że dużo lepiej widać , a dwa , że wiem już , jak jest zrobione , to wycięcie i jak później wchodzi wstawka . Teraz , nieco inaczej to wykonam , ale następnym razem , to już jest inny sposób na wykonanie . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 736 #8024 Napisano 17 Listopada 2020 (edytowane) Godzinę temu, fibo napisał: Ponieważ moje bujne "nazewnictwo" chyba przykryło pytanie, bo prócz uwagi na Forum, ...... Co prostuję z pewną taką nieśmiałością, acz stanowczo... Piotrze dzięki za sprostowanie. A już myślałem że czegoś nowego się nauczę . Z "Maczkowskim" pozdrowieniem Roman 24 minuty temu, PM1122 napisał: A fakt . Teraz , to już na komputerze i na spokojnie ,....więc .... raz , że dużo lepiej widać , a dwa , że wiem już , jak jest zrobione , to wycięcie i jak później wchodzi wstawka . Teraz , nieco inaczej to wykonam , ale następnym razem , to już jest inny sposób na wykonanie . Jak sam napisałeś zęby bębna sprężyny przenoszą dużo większe obciążenia i dlatego chcąc być pewnym lepiej żeby "jaskółczy ogon" był w dwóch płaszczyznach czyli czoła bębna i boku walca bębna. Oczywiście jest to takie teoretyczne "gdybanie" Pozdrawiam (walcując temat) Roman Edytowane 17 Listopada 2020 przez Kieszonkowe 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #8025 Napisano 17 Listopada 2020 56 minut temu, Yodek napisał: Bo ten dołek to ZENKUNEK! 👍 OCZYWIŚCIE!!! Brawo dla tej Pani... narzędzia, którymi się je formuje to po naszymu "zenkery"... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach