LESKOS 3470 #2926 Napisano 20 Kwietnia 2019 No... i zrób z niego miesięczny biedermeier ... Kto nie da rady? Ja ... ? 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #2927 Napisano 20 Kwietnia 2019 (edytowane) łał ... .... a co mi tam . Są święta , to może miesięczny z kurczaczkiem , albo zajączkiem ... bo korony brak !Skrzynka , oprócz drzwi , to pomalowana na brązowo . Ps . widać na zdjęciu , jak tu naprawiają mechanizmy. Przyklejona płytka aluminium. Ojjj będzie bolało , bo sprężyna naciągnięta .Z jakich lat może być mechanizm , bo tylko gwiazda z napisem Junghans . Cienkie druciki sprężyste przy dzwigniach bicia , no i inne blokady bębnów . Edytowane 20 Kwietnia 2019 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #2928 Napisano 20 Kwietnia 2019 A co to jest to coś szare??? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #2929 Napisano 20 Kwietnia 2019 Od pomidorowej rzygać się chce.Wiem.Pomidorowa z rosolu ugotowanego wczoraj to tradycja polskiej rodziny!!!!!!!!!!!!!Yodku uszy do gory do 150 strony juz blisko :D 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #2930 Napisano 20 Kwietnia 2019 (edytowane) Każdy dorosły człowiek jest wolny (obecnie kobiety też) i może żyć jak chce i robić co chce, to jego suwerenny wybór. Osobiście podchodzę do życia tak, że wszystko to co robię musi mi sprawiać przyjemność. Jeżeli nie czerpię przyjemności z tego co robię, to nie robię i basta. A jeżeli chodzi o kobiety, to ja ich po prostu nie lubię i zauważam że im jestem starszy tym bardziej. Uważam że mężczyżnie są potrzebne głównie do wydania i wychowania potomstwa i do atrakcyjniejszego i bardziej komfortowego życia. Są absorbujące, roszczeniowe, grymaśne, mało przewidywalne, są oszustkami bo większość oszukuje swoich mężów i partnerów, itd.itd.itd.A Yodek to przecież kobieta. Chyba mentalnie tkwię jeszcze w średniowieczu. Edit. Dzisiaj wolna sobota, słoneczko świeci chętnie bym sobie poczytał posty na forum, albo porobił coś w swoim warsztaciku, a tu słyszę wydawane mi ustne polecenia. -Skoś trawę w ogrodzie-Umyj taras-Posprzątaj przed domem i w tej swojej zegarowni. I oczywiście do tego komentarz, jutro święta goście przyjeżdżają a ja jak zwykle nic nie robię. No i jak ja mam lubić taką kobietę. Edytowane 20 Kwietnia 2019 przez dziadek 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #2931 Napisano 20 Kwietnia 2019 (edytowane) łał ... .... a co mi tam . Są święta , to może miesięczny z kurczaczkiem , albo zajączkiem ... bo korony brak !Skrzynka , oprócz drzwi , to pomalowana na brązowo . Ps . widać na zdjęciu , jak tu naprawiają mechanizmy. Przyklejona płytka aluminium. Ojjj będzie bolało , bo sprężyna naciągnięta .Z jakich lat może być mechanizm , bo tylko gwiazda z napisem Junghans . Cienkie druciki sprężyste przy dzwigniach bicia , no i inne blokady bębnów . Naprawiałem ostatnio taki koledze. Trochę z się z nim namęczyłem (brak doświadczenia) ale ruszył i pracuje poprawnie . Szukałem szegoś zbliżonego w katalogach junghansa i wyszło mi że to okolice przełomu XIX i XX wieku. Ps wrażliwy na zanieczyszczenie . Edytowane 20 Kwietnia 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #2932 Napisano 20 Kwietnia 2019 (edytowane) A co to jest to coś szare???To coś ... szare ..., przy zapadce bębna chodu , to aluminiowa płytka . Z jednej strony , wypiłowano ją tak , że został jakby bolec , który wygięto i wchodzi on w otwór zapadki blokującej ( zamiast śrubki lub kołka-nita ) To ,,coś ,, przyklejono do werku .Naprawiałem ostatnio taki koledze. Trochę z się z nim namęczyłem (brak doświadczenia) ale ruszył i pracuje poprawnie . Szukałem szegoś zbliżonego w katalogach junghansa i wyszło mi że to okolice przełomu XIX i XX wieku. Ps wrażliwy na zanieczyszczenie .Ten sam mechanizm , a właściwie , prawie że ten sam tarcza papierowa .Też mi tak wychodzi ! Mam parę , ale jednak nieco odmiennych ( inne zabezpieczenie podkręcania ) i dlatego wolałem spytać !OOooo .... mazerunek robiłeś w środku ?Dzięki ! Edytowane 20 Kwietnia 2019 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2933 Napisano 20 Kwietnia 2019 By zluzować sprężynę, wyjmij kotwicę i puść koła. Daj przedtem po kropli oleju w każde łożysko od chodu. Nie manipuluj przy zapadce, jeśli Ci palce miłe... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #2934 Napisano 20 Kwietnia 2019 By zluzować sprężynę, wyjmij kotwicę i puść koła. Daj przedtem po kropli oleju w każde łożysko od chodu. Nie manipuluj przy zapadce, jeśli Ci palce miłe...Dzięki za radę Tak właśnie zrobię , bo przy zapadce , przy najmniejszym ruchu , to zaraz się rozsypie !A sprężyna nakręcona na max ! ( że się komuś to udało ) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2935 Napisano 20 Kwietnia 2019 (edytowane) Gdy będzie się ta sprężyna luzować, to zachowaj bezpieczny odstęp od mechanizmu i nakryj go jakimś pudłem kartonowym, na wypadek eksplozji... Edytowane 20 Kwietnia 2019 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #2936 Napisano 20 Kwietnia 2019 (edytowane) Ja zapinam delikatnie w imadełko (z nakładkami gumowymi) werk, potem klucz, śrubokręt i po pół obrotu luzuję (kluczem do nakręcania) oczywiście ostrożnie ...Zluzowanie sprężyny chodu tak jak pisze Krzysiek ok, ale na biciu tracisz na to ponad 1/2h . A to tylko zluzowanie 6-9 półobrotów , no max 12-13 . Jak mocna sprężyna można zapiąć na oś uchwyt do gwintowników (ma większe ramię) i łatwiej się kontroluje opuszczanie naciągu ...Ps. przeżyłem pęknięcie sprężyny , palce też, to nie granat Edytowane 20 Kwietnia 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #2937 Napisano 20 Kwietnia 2019 Gdy będzie się ta sprężyna luzować, to zachowaj bezpieczny odstęp od mechanizmu i nakryj go jakimś pudłem kartonowym, na wypadek eksplozji... A na wątrobiankę przerobić się już nie da, bo za późno... Panowie, macie specyficzne poczucie humoru ... Pamiętajcie tylko że wasze matki też były kobietami i to pierwszymi, z którymi mieliście kontakt w życiu .... Może dodam, taki argument ad ignorantiam, że przez pierwsze 15 lat życia to nie byliście takimi mądralami w stosunku do tej pierwszej kobiety - za to dam głowę ! 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #2938 Napisano 20 Kwietnia 2019 Każdy dorosły człowiek jest wolny (obecnie kobiety też) i może żyć jak chce i robić co chce, to jego suwerenny wybór. Osobiście podchodzę do życia tak, że wszystko to co robię musi mi sprawiać przyjemność. Jeżeli nie czerpię przyjemności z tego co robię, to nie robię i basta. A jeżeli chodzi o kobiety, to ja ich po prostu nie lubię i zauważam że im jestem starszy tym bardziej. Uważam że mężczyżnie są potrzebne głównie do wydania i wychowania potomstwa i do atrakcyjniejszego i bardziej komfortowego życia. Są absorbujące, roszczeniowe, grymaśne, mało przewidywalne, są oszustkami bo większość oszukuje swoich mężów i partnerów, itd.itd.itd.A Yodek to przecież kobieta. Chyba mentalnie tkwię jeszcze w średniowieczu. Edit. Dzisiaj wolna sobota, słoneczko świeci chętnie bym sobie poczytał posty na forum, albo porobił coś w swoim warsztaciku, a tu słyszę wydawane mi ustne polecenia. -Skoś trawę w ogrodzie-Umyj taras-Posprzątaj przed domem i w tej swojej zegarowni. I oczywiście do tego komentarz, jutro święta goście przyjeżdżają a ja jak zwykle nic nie robię. No i jak ja mam lubić taką kobietę. Ja jestem ze swoja druga polowa ponad 30 lat i zlego slowa nie moge powiedziec.Poznalismy sie jak mielismy po 16 lat i od tamtej pory jestesmy razemRozne prace domowe wykonujemy razem,zegary tez czyscimy razem.Czasami gotuje obiad zeby zona miala wolne od garow.Nie wiem jak inne kobiety ale moja jest super :D.Jak kupowalem a pozniej remontowalem Warszawe M20 t o zona zrezygnowala z remontu mieszkania zebym mogl spelnic swoje marzenie.Jesdzilismy po Polsce za czesciami-bylo super (chyba nie bylo wtedy allegro a na pewno nie mielismy komputera).Marian kobiety sa super-co bys zrobil bez nich. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2939 Napisano 20 Kwietnia 2019 (edytowane) Ja zapinam delikatnie w imadełko (z nakładkami gumowymi) werk, potem klucz, śrubokręt i po pół obrotu luzuję (kluczem do nakręcania) oczywiście ostrożnie ...Zluzowanie sprężyny chodu tak jak pisze Krzysiek ok, ale na biciu tracisz na to ponad 1/2h . A to tylko zluzowanie 6-9 półobrotów , no max 12-13 . Jak mocna sprężyna można zapiąć na oś uchwyt do gwintowników (ma większe ramię) i łatwiej się kontroluje opuszczanie naciągu ...Ps. przeżyłem pęknięcie sprężyny , palce też, to nie granat Spójrz w jakim stanie jest zapadka... Dokładnie obejrzyj... Chcesz to Leszek palcem dotykać? Ja bym się nie odważył... Edytowane 20 Kwietnia 2019 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #2940 Napisano 20 Kwietnia 2019 (edytowane) Panowie, macie specyficzne poczucie humoru ... Pamiętajcie tylko że wasze matki też były kobietami i to pierwszymi, z którymi mieliście kontakt w życiu .... Może dodam, taki argument ad ignorantiam, że przez pierwsze 15 lat życia to nie byliście takimi mądralami w stosunku do tej pierwszej kobiety - za to dam głowę ! Mamunia to zupełnie inna kobieta i nie ma na świecie takiej do której by można było Ją porównać. Wszystkie inne Mamuni nigdy nie dorównają. Dlatego żony nie lubią teściowych. Edytowane 20 Kwietnia 2019 przez dziadek 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #2941 Napisano 20 Kwietnia 2019 Spójrz w jakim stanie jest zapadka... Dokładnie obejrzyj... Chcesz to Leszek palcem dotykać? Ja bym się nie odważył...Zrobione Poszło bez problemu !Tylko zawsze , przy takim czymś , jest więcej strachu i obaw , niż potrzeba Ale może dzięki temu nie dochodzi do żadnych strat , czy uszkodzeń !Wygląda na to , że mechanizm jest bez uszkodzeń ( prócz tych zapadek ) .Ale na dziś starczy i oględziny już później ... bo jednak święta 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #2942 Napisano 20 Kwietnia 2019 (edytowane) Ja jestem ze swoja druga polowa ponad 30 lat i zlego slowa nie moge powiedziec.Poznalismy sie jak mielismy po 16 lat i od tamtej pory jestesmy razemRozne prace domowe wykonujemy razem,zegary tez czyscimy razem.Czasami gotuje obiad zeby zona miala wolne od garow.Nie wiem jak inne kobiety ale moja jest super :D.Jak kupowalem a pozniej remontowalem Warszawe M20 t o zona zrezygnowala z remontu mieszkania zebym mogl spelnic swoje marzenie.Jesdzilismy po Polsce za czesciami-bylo super (chyba nie bylo wtedy allegro a na pewno nie mielismy komputera).Marian kobiety sa super-co bys zrobil bez nich.Ja moją znam już 43 lata i też bym już Jej nie zamienił na inną, ale ma perfekcjonizm i syndrom prymuski i to czyni ją czasem w mojej ocenie lekko "upierdliwą". Edytowane 20 Kwietnia 2019 przez dziadek 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #2943 Napisano 20 Kwietnia 2019 Marian, to jesteś jak moja żona , to samo od niej słyszę o syndromie prymusa i maniakalnej skłonności do gromadzenia i porządkowania ... I dziwne wytrzymuje ze mną 41 lat ...Pozdrowienia zatem ode mnie dla dobrej żony Marianie . Bez niej byłbyś jak te hordy barbarzyńców rozlewające się po europie i nie do opanowania ... Ktoś musi czuwać nad tobą i tu Bóg postawił na straży Twoją jedyna KOBIETĘ ! Zatem szacun dla szacownej małżonki !Ja swojej też bym nie zamienił ... To tak naprawdę jedyny prawdziwy przyjaciel, abstrahując od całej reszty aspektów . 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #2944 Napisano 20 Kwietnia 2019 A jakoż dziś dzień już prawie Świąteczny, wszystkiego najlepszego wszystkim, zdrowia, radości i wolnego czasu (nie śpieszącego się ) 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #2945 Napisano 20 Kwietnia 2019 Dzięki !!! Życzę tego samego wszystkim z forum Zdrowych Wesołych Świąt 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Odludek 76 #2946 Napisano 20 Kwietnia 2019 WitamZaglądam tutaj prawie codziennie, miło się to rozwijało, szkoda by bylo to kończyć,korzystając z okazji że i ja tu coś napisałem chciałbym złożyć najserdeczniejsze życzenia Wesołych Szczęśliwych Świat, smacznego jajka itp.wszystkim tu się udzielającym.Pozdrawiam serdecznie Jan. 0 Pozdrawiam Jan Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2947 Napisano 20 Kwietnia 2019 Witaj Jan, cieszę się, że się odezwałeś...Damy radę, znów wrócą porady i wszystko będzie jak dawniej... Trzeba było może troszkę otworzyć okno... Wszystkiego "naj" na te Święta... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #2948 Napisano 22 Kwietnia 2019 (edytowane) Taka cisza w temacie, czyżby autorka tego tematu się obraziła na nas. Przecież my tu wszyscy w tej piaskownicy jesteśmy takimi dobrymi i grzecznymi chłopcami. Moderacja nas chwali ! No może czasem któremuś się coś niestosownego wymsknie, ale to tylko w trosce o Twoje dobro. Właściwie to dobrze że te zegary sprzedałaś, bo większość to składaki były i takie na których uczyłaś się trudnej sztuki zegarmistrzowsko-konserwatorskiej Edit. Jeżeli moje teksty Ciebie uraziły lub wywołały pewien niepokój, to przepraszam Ciebie bardzo!! Święta, święta i za kilka godzin będzie już po świętach. Edytowane 22 Kwietnia 2019 przez dziadek 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2949 Napisano 22 Kwietnia 2019 (edytowane) No tak cicho, ale może jeszcze coś zaszumi... zobaczymy... ...dojadam świąteczny sernik, pyszny mi wyszedł tego roku... jakiegoś dziwaka czyszczę, linkowiec z sygnaturą Germanii i Junghansa na gongu, tak z nudów... Edytowane 22 Kwietnia 2019 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #2950 Napisano 22 Kwietnia 2019 (edytowane) Ja tam myślę nad remontem GB, z numerem 4508 - chyba z 1860 roku ... sporo pracy. Ale chodzik mnie zauroczył ...Coś tam se skrzyni jest ale w stanie ... Sekundnik za to 80-cio sekundowy Ps. Wiem... wskazówka minutowa do wymiany Edytowane 22 Kwietnia 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach