Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Yodek

Porady potrzebuję 😊

Rekomendowane odpowiedzi

No... i zrób  z niego miesięczny biedermeier ...  :P

Kto nie da rady?  Ja ...  :ph34r: ?

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

łał ... :D .... a co mi tam . :D Są święta , to może miesięczny z kurczaczkiem , albo zajączkiem ... bo korony brak !

Skrzynka , oprócz drzwi , to pomalowana na brązowo .

Ps .  widać na zdjęciu , jak tu naprawiają mechanizmy. Przyklejona płytka aluminium. Ojjj będzie bolało , bo sprężyna naciągnięta .

Z jakich lat może być mechanizm , bo tylko gwiazda z napisem Junghans . Cienkie druciki sprężyste przy dzwigniach bicia , no i inne blokady bębnów . 

post-93729-0-01224600-1555757327_thumb.jpg

Edytowane przez PM1122

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od pomidorowej rzygać się chce.

Wiem.

Pomidorowa  z rosolu ugotowanego wczoraj to tradycja polskiej rodziny!!!!!!!!!!!!!

Yodku uszy do gory do 150 strony juz blisko :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy dorosły człowiek jest wolny (obecnie kobiety też)  i może żyć jak chce i robić co chce, to jego suwerenny wybór. Osobiście podchodzę do życia tak, że wszystko to co robię musi mi sprawiać przyjemność. Jeżeli nie czerpię przyjemności z tego co robię, to nie robię i basta.

A jeżeli chodzi o kobiety, to ja ich po prostu nie lubię i zauważam że im jestem starszy tym bardziej. :)

Uważam że mężczyżnie są potrzebne głównie do wydania i wychowania potomstwa i do atrakcyjniejszego i bardziej komfortowego życia. 

Są absorbujące, roszczeniowe, grymaśne, mało przewidywalne, są oszustkami bo większość oszukuje swoich mężów i partnerów, itd.itd.itd.

A Yodek to przecież kobieta. :)

Chyba mentalnie tkwię jeszcze w średniowieczu.  :D  

Edit. Dzisiaj wolna sobota, słoneczko świeci chętnie bym sobie poczytał posty na forum, albo porobił coś w swoim warsztaciku, a tu słyszę wydawane mi ustne polecenia. :)

-Skoś trawę w ogrodzie

-Umyj taras

-Posprzątaj przed domem i w tej swojej zegarowni.

I oczywiście do tego komentarz, jutro święta goście przyjeżdżają a ja jak zwykle nic nie robię. 

No i jak ja mam lubić taką kobietę.  :wacko:

Edytowane przez dziadek

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

łał ... :D .... a co mi tam . :D Są święta , to może miesięczny z kurczaczkiem , albo zajączkiem ... bo korony brak !

Skrzynka , oprócz drzwi , to pomalowana na brązowo .

Ps .  widać na zdjęciu , jak tu naprawiają mechanizmy. Przyklejona płytka aluminium. Ojjj będzie bolało , bo sprężyna naciągnięta .

Z jakich lat może być mechanizm , bo tylko gwiazda z napisem Junghans . Cienkie druciki sprężyste przy dzwigniach bicia , no i inne blokady bębnów . 

Naprawiałem ostatnio taki koledze. Trochę z się z nim namęczyłem (brak doświadczenia) ale ruszył i pracuje poprawnie . Szukałem szegoś zbliżonego w katalogach junghansa i wyszło mi że to okolice przełomu XIX i XX wieku. :rolleyes:

Ps wrażliwy na zanieczyszczenie .

post-92919-0-05339200-1555758587_thumb.jpeg

post-92919-0-70069700-1555758596_thumb.jpeg

Edytowane przez LESKOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co to jest to coś szare???

To coś ... szare ..., przy zapadce bębna chodu , to aluminiowa płytka . Z jednej strony , wypiłowano ją tak , że został jakby bolec , który wygięto i wchodzi on w otwór zapadki blokującej ( zamiast śrubki lub kołka-nita ) To ,,coś ,, przyklejono do werku .

Naprawiałem ostatnio taki koledze. Trochę z się z nim namęczyłem (brak doświadczenia) ale ruszył i pracuje poprawnie . Szukałem szegoś zbliżonego w katalogach junghansa i wyszło mi że to okolice przełomu XIX i XX wieku. :rolleyes:

Ps wrażliwy na zanieczyszczenie .

Ten sam mechanizm , a właściwie , prawie że ten sam :)  tarcza papierowa .

Też mi tak wychodzi ! Mam parę , ale jednak nieco odmiennych ( inne zabezpieczenie podkręcania ) i dlatego wolałem spytać !

OOooo .... mazerunek robiłeś w środku ?

Dzięki !

Edytowane przez PM1122

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

By zluzować sprężynę, wyjmij kotwicę i puść koła. Daj przedtem po kropli oleju w każde łożysko od chodu. Nie manipuluj przy zapadce, jeśli Ci palce miłe...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

By zluzować sprężynę, wyjmij kotwicę i puść koła. Daj przedtem po kropli oleju w każde łożysko od chodu. Nie manipuluj przy zapadce, jeśli Ci palce miłe...

Dzięki za radę  :) 

Tak właśnie zrobię , bo przy zapadce , przy najmniejszym ruchu , to zaraz się rozsypie !

A sprężyna nakręcona na max ! ( że się komuś to udało :blink: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy będzie się ta sprężyna luzować, to zachowaj bezpieczny odstęp od mechanizmu i nakryj go jakimś pudłem kartonowym, na wypadek eksplozji... ;)

Edytowane przez kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zapinam delikatnie w imadełko (z nakładkami gumowymi) werk, potem  klucz, śrubokręt i po pół obrotu luzuję (kluczem do nakręcania) oczywiście ostrożnie ...

Zluzowanie sprężyny chodu tak jak pisze Krzysiek ok, ale na biciu tracisz na to ponad 1/2h ;) . A to tylko zluzowanie 6-9 półobrotów , no max 12-13 . Jak mocna sprężyna można zapiąć na oś uchwyt do gwintowników (ma większe ramię) i łatwiej się kontroluje opuszczanie naciągu ...

Ps. przeżyłem pęknięcie sprężyny , palce też, to nie granat  ;)  :ph34r:

Edytowane przez LESKOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy będzie się ta sprężyna luzować, to zachowaj bezpieczny odstęp od mechanizmu i nakryj go jakimś pudłem kartonowym, na wypadek eksplozji... ;)

A na wątrobiankę przerobić się już nie da, bo za późno... :rolleyes:  :P

Panowie, macie specyficzne poczucie humoru ... ;)  :D

Pamiętajcie tylko że wasze matki też były kobietami i to pierwszymi, z którymi mieliście kontakt w życiu .... :blink:

Może dodam, taki argument ad ignorantiam, że przez pierwsze 15 lat życia to nie byliście takimi mądralami w stosunku do tej pierwszej kobiety - za to dam głowę !  :D  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy dorosły człowiek jest wolny (obecnie kobiety też)  i może żyć jak chce i robić co chce, to jego suwerenny wybór. Osobiście podchodzę do życia tak, że wszystko to co robię musi mi sprawiać przyjemność. Jeżeli nie czerpię przyjemności z tego co robię, to nie robię i basta.

A jeżeli chodzi o kobiety, to ja ich po prostu nie lubię i zauważam że im jestem starszy tym bardziej. :)

Uważam że mężczyżnie są potrzebne głównie do wydania i wychowania potomstwa i do atrakcyjniejszego i bardziej komfortowego życia. 

Są absorbujące, roszczeniowe, grymaśne, mało przewidywalne, są oszustkami bo większość oszukuje swoich mężów i partnerów, itd.itd.itd.

A Yodek to przecież kobieta. :)

Chyba mentalnie tkwię jeszcze w średniowieczu.  :D  

Edit. Dzisiaj wolna sobota, słoneczko świeci chętnie bym sobie poczytał posty na forum, albo porobił coś w swoim warsztaciku, a tu słyszę wydawane mi ustne polecenia. :)

-Skoś trawę w ogrodzie

-Umyj taras

-Posprzątaj przed domem i w tej swojej zegarowni.

I oczywiście do tego komentarz, jutro święta goście przyjeżdżają a ja jak zwykle nic nie robię. 

No i jak ja mam lubić taką kobietę.  :wacko:

Ja jestem ze swoja druga polowa ponad 30 lat i zlego slowa nie moge powiedziec.Poznalismy sie jak mielismy po 16 lat i od tamtej pory jestesmy razem

Rozne prace domowe wykonujemy razem,zegary tez czyscimy razem.Czasami gotuje obiad zeby zona miala wolne od garow.

Nie wiem jak inne kobiety ale moja jest super :D :D.

Jak kupowalem a pozniej remontowalem Warszawe M20 t o zona zrezygnowala z remontu mieszkania zebym mogl spelnic swoje marzenie.

Jesdzilismy po Polsce za czesciami-bylo super (chyba nie bylo wtedy allegro a na pewno nie mielismy komputera).

Marian kobiety sa super-co bys zrobil bez nich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zapinam delikatnie w imadełko (z nakładkami gumowymi) werk, potem  klucz, śrubokręt i po pół obrotu luzuję (kluczem do nakręcania) oczywiście ostrożnie ...

Zluzowanie sprężyny chodu tak jak pisze Krzysiek ok, ale na biciu tracisz na to ponad 1/2h ;) . A to tylko zluzowanie 6-9 półobrotów , no max 12-13 . Jak mocna sprężyna można zapiąć na oś uchwyt do gwintowników (ma większe ramię) i łatwiej się kontroluje opuszczanie naciągu ...

Ps. przeżyłem pęknięcie sprężyny , palce też, to nie granat  ;)  :ph34r:

Spójrz w jakim stanie jest zapadka... Dokładnie obejrzyj... Chcesz to Leszek palcem dotykać? Ja bym się nie odważył...

Edytowane przez kiniol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, macie specyficzne poczucie humoru ... ;)  :D

Pamiętajcie tylko że wasze matki też były kobietami i to pierwszymi, z którymi mieliście kontakt w życiu .... :blink:

Może dodam, taki argument ad ignorantiam, że przez pierwsze 15 lat życia to nie byliście takimi mądralami w stosunku do tej pierwszej kobiety - za to dam głowę !  :D  ;)

Mamunia to zupełnie inna kobieta i nie ma na świecie takiej do której by można było Ją porównać. :)

Wszystkie inne Mamuni nigdy nie dorównają. Dlatego żony nie lubią teściowych.  :D  

Edytowane przez dziadek

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spójrz w jakim stanie jest zapadka... Dokładnie obejrzyj... Chcesz to Leszek palcem dotykać? Ja bym się nie odważył...

Zrobione :)

Poszło bez problemu !

Tylko zawsze , przy takim czymś , jest więcej strachu i obaw , niż potrzeba ;) Ale może dzięki temu nie dochodzi do żadnych strat , czy uszkodzeń !

Wygląda na to , że mechanizm jest bez uszkodzeń ( prócz tych zapadek ) .

Ale na dziś starczy i oględziny już później ... bo jednak święta :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem ze swoja druga polowa ponad 30 lat i zlego slowa nie moge powiedziec.Poznalismy sie jak mielismy po 16 lat i od tamtej pory jestesmy razem

Rozne prace domowe wykonujemy razem,zegary tez czyscimy razem.Czasami gotuje obiad zeby zona miala wolne od garow.

Nie wiem jak inne kobiety ale moja jest super :D :D.

Jak kupowalem a pozniej remontowalem Warszawe M20 t o zona zrezygnowala z remontu mieszkania zebym mogl spelnic swoje marzenie.

Jesdzilismy po Polsce za czesciami-bylo super (chyba nie bylo wtedy allegro a na pewno nie mielismy komputera).

Marian kobiety sa super-co bys zrobil bez nich.

Ja moją znam już 43 lata i też bym już Jej nie zamienił na inną, ale ma perfekcjonizm i syndrom prymuski i to czyni ją czasem w mojej ocenie lekko "upierdliwą". :)

Edytowane przez dziadek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marian, to jesteś jak moja żona , to samo od niej słyszę o syndromie prymusa i maniakalnej skłonności do gromadzenia i porządkowania ... I dziwne wytrzymuje ze mną 41 lat ...

Pozdrowienia zatem ode mnie dla dobrej żony Marianie  :D  :D  :D . Bez niej  byłbyś jak te hordy barbarzyńców rozlewające się po europie i nie do opanowania ... Ktoś musi czuwać nad tobą i tu Bóg postawił na straży Twoją jedyna KOBIETĘ ! Zatem szacun dla szacownej małżonki  ^_^  :D  :D  :D !

Ja swojej też bym nie zamienił ...  To tak naprawdę jedyny prawdziwy przyjaciel, abstrahując od całej reszty aspektów . ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakoż dziś dzień już prawie Świąteczny, wszystkiego najlepszego wszystkim, zdrowia, radości i wolnego czasu (nie śpieszącego się  ;) )

post-92919-0-71487900-1555772106_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) Dzięki !!! 

Życzę tego samego wszystkim z forum :) Zdrowych Wesołych Świąt  :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Zaglądam tutaj prawie codziennie, miło się to rozwijało, szkoda by bylo to kończyć,

korzystając z okazji że i ja tu coś napisałem chciałbym złożyć najserdeczniejsze życzenia Wesołych Szczęśliwych Świat, smacznego jajka itp.wszystkim tu się udzielającym.

Pozdrawiam serdecznie Jan.

Pozdrawiam Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj Jan, cieszę się, że się odezwałeś...

Damy radę, znów wrócą porady i wszystko będzie jak dawniej... Trzeba było może troszkę otworzyć okno... :)

Wszystkiego "naj" na te Święta...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka cisza w temacie, czyżby autorka tego tematu się obraziła na nas.  :(

Przecież my tu wszyscy w tej piaskownicy jesteśmy takimi dobrymi i grzecznymi chłopcami. :P Moderacja nas chwali ! :D

No może czasem któremuś się coś niestosownego wymsknie, ale to tylko w trosce o Twoje dobro.  :)

Właściwie to dobrze że te zegary sprzedałaś, bo większość to składaki były i takie na których uczyłaś się trudnej sztuki zegarmistrzowsko-konserwatorskiej  :)

Edit. Jeżeli moje teksty Ciebie uraziły lub wywołały pewien niepokój, to przepraszam Ciebie bardzo!!

Święta, święta i za kilka godzin będzie już po świętach. :)

Edytowane przez dziadek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak cicho, ale może jeszcze coś zaszumi... zobaczymy... 

...dojadam świąteczny sernik, pyszny mi wyszedł tego roku... jakiegoś dziwaka czyszczę, linkowiec z sygnaturą Germanii i Junghansa na gongu, tak z nudów...

Edytowane przez kiniol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam myślę nad remontem GB, z numerem 4508 - chyba z 1860 roku ... sporo pracy. Ale chodzik mnie zauroczył ...

Coś tam se skrzyni jest ale w stanie ...  :(  :wacko:  :blink:  :ph34r:

Sekundnik za to 80-cio sekundowy  :huh:  :D

Ps. Wiem... wskazówka minutowa do wymiany  :P

post-92919-0-42182500-1555923432_thumb.jpg

Edytowane przez LESKOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi