Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Yodek

Porady potrzebuję 😊

Rekomendowane odpowiedzi

Ja Ci też to mogę zrobić za małe pieniądze...

Kinio - bardzo dziękuję, że mógłbyś pomóc- ale już zaklepałam się u kolegi :)

Wszakże mam jeszcze trzy do oglądu więc kto wie czy jeszcze coś nie wyskoczy i znów będę potrzebować napraw z wysokiej półki - to będę pytać :)

Zaraz Prusaczkę rozbiorę więc kto wie ;)

Edytowane przez Yodek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, ja tylko tak chciałem zaznaczyć, że konkurencja to zdrowe zjawisko. Nie będę Bartkowi chleba wyjadał... nawet nie miałbym kiedy... ;) Na pewno będziesz miała tę naprawę zrobioną fachowo... O, dwie łapki przy mojej propozycji... B)

Edytowane przez kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, ja tylko tak chciałem zaznaczyć, że konkurencja to zdrowe zjawisko. Nie będę Bartkowi chleba wyjadał... nawet nie miałbym kiedy... ;) Na pewno będziesz miała tę naprawę zrobioną fachowo... O, dwie łapki przy mojej propozycji... B)

Spokojnie ja też na wierze wchodzić nie będę raczej nie mój kaliber;-))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem - ale jak coś mi jeszcze wyjdzie to się zapytam ;)

Zaganiany jesteś - to widać, bo wiecznie gdzieś śpieszysz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na warsztacie mam cztery zegary do aut zabytkowych i muszę się sprężyć, bo sezon się zaczął, a ludziska chcą ujeżdżać... :blink:

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałam Borusię czyścić ale jednak za krótkonogą Germanię się zabrałam.

Znawca ze mnie żaden ale tak pobieżnie to jakość wykonania Resch'a jest słabsza niż tej Germanii. Wystarczy mechanizm wziąść do ręki. Płyty masywiejsze i elementy mechanizmu jakieś takie staranniejsze. No ale to opinia laika.

Jeszcze drobne naprawy drzwiczek, tralek, odświeżenie politury i blask "tęczowy" się rozświetli ;)

Co ciekawe - przed myciem tykała bardzo cicho, myślałam, że to z powodu warstwy tłuszczu i brudu ale po myciu jest nadal bardzo cicha. Żaden mój zegar tak cicho nie tyka.

Miejsce "zwisania" robocze ;)

post-104610-0-48213500-1557591812_thumb.jpg

post-104610-0-74009700-1557591828_thumb.jpg

post-104610-0-53775300-1557591903_thumb.jpg

Edytowane przez Yodek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak ładnie i profi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Profi"... tiaaaa ;)

Dziękować :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałam Borusię czyścić ale jednak za krótkonogą Germanię się zabrałam.

Znawca ze mnie żaden ale tak pobieżnie to jakość wykonania Resch'a jest słabsza niż tej Germanii. Wystarczy mechanizm wziąść do ręki. Płyty masywiejsze i elementy mechanizmu jakieś takie staranniejsze. No ale to opinia laika.

Jeszcze drobne naprawy drzwiczek, tralek, odświeżenie politury i blask "tęczowy" się rozświetli ;)

Co ciekawe - przed myciem tykała bardzo cicho, myślałam, że to z powodu warstwy tłuszczu i brudu ale po myciu jest nadal bardzo cicha. Żaden mój zegar tak cicho nie tyka.

Miejsce "zwisania" robocze ;)

No , nooo :)

I numer też ma konkretny :) Brawo !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładnie zrobiona gruntowna konserwacja mechanizmu:-)

Brawo:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No bo Resch to jest lichy taki? A Germania w dwarfie cudowna. Hmmmm, Germanie mi świetnie chodzą, ale, że Resch? Lichy? Muszę to przemyśleć chyba... Ciągle się dowiaduję czegoś nowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No bo Resch to jest lichy taki? A Germania w dwarfie cudowna. Hmmmm, Germanie mi świetnie chodzą, ale, że Resch? Lichy? Muszę to przemyśleć chyba... Ciągle się dowiaduję czegoś nowego.

Przepraszam, że "grazyna" sponiewierała Jego Wysokiej Reszowatości jakość :P

Takie wrażenie odniosłam, jakiś oszczędnościowy egz. może mi się trafił.

Ale ja się nie znam, nawdychałam się szelaku to i tak sobie pierdy opowiadam ;)

PS. Ale co w sumie sprawia, że zegary GR sa "lepsze" od innych, że są jakieś wyjątkowe..

Ktoś umie krotko opisać?

Dobry dzień w niedzielny poranek :D

Co tu robić tak wcześnie..nudy..

Edytowane przez Yodek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć !

Napisałem pół strony ... i jednym palcem skasowałem przypadkiem ...  :blink:

Kurna , nie piszę od nowa  :angry:

Gosia, sama dojdziesz do tego ... widocznie tak miało być. :wacko:

Wszystko przez te nad-inteligentne myszy ... :huh:

Edytowane przez LESKOS

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć !

Napisałem pół strony ... i jednym palcem skasowałem przypadkiem ...  :blink:

Kurna , nie piszę od nowa  :angry:

Czasem działa kombinacja klawiszy ctrl z udaje się cofnąć zmiany ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć !

Napisałem pół strony ... i jednym palcem skasowałem przypadkiem ... :blink:

Kurna , nie piszę od nowa :angry:

Wielka szkoda, że się skasowało

Sama nie dojdę bo musiałabym mieć jeszcze z dziesięć Resch - ów i ze trzydzieści innych okazów ☺

Czasem działa kombinacja klawiszy ctrl z udaje się cofnąć zmiany ;)

Jeśli ze smartfa to ten myk już nie pomoże. Nic , zostanę w ciemnej masie ;)

PS - odszczekuję- działa!! :P

Edytowane przez Yodek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty masz Germanię chodzika i to z niskim numerem 5x xxx . 

A ja , tylko dwie zwykłe wagowe Germanie.

No i  z numerami powyżej 2xx xxx , więc co mi tu wyskakiwać z wnioskami.

Ale faktycznie , solidne wykonanie . Obie chodzą , tak lekko i cicho . Mechanizmy w dobrym stanie , brak jakiegoś zaklepywania łożysk , itp. Wagi 1300 i 1350 . W jednej nawet trochę odjąłem ,( bo wagi dorabiane ) i miała dodany , luźny kawałek ołowiu . Nie warzyłem , ile ma obecnie , ale chodzi . Więc , że tak o nich powiem , kapka oleju i idą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty masz Germanię chodzika i to z niskim numerem 5x xxx .

A ja , tylko dwie zwykłe wagowe Germanie.

No i z numerami powyżej 2xx xxx , więc co mi tu wyskakiwać z wnioskami.

Ale faktycznie , solidne wykonanie . Obie chodzą , tak lekko i cicho . Mechanizmy w dobrym stanie , brak jakiegoś zaklepywania łożysk , itp. Wagi 1300 i 1350 . W jednej nawet trochę odjąłem ,( bo wagi dorabiane ) i miała dodany , luźny kawałek ołowiu . Nie warzyłem , ile ma obecnie , ale chodzi . Więc , że tak o nich powiem , kapka oleju i idą :)

PM - Twoje i innych - wnioski - to "sól" tego forum!!

Chodzą cicho Germanie - czyli cicha praca mojej to ich cecha ☺ a leci sobie na 990 gramach..

Ciekawa rzecz numer 54xxx mechanizmu, wahadła 51xxx, a pod kotwicą numer "51"..hmmm

A może Germania i inne marki są nieco poszkodowane w ocenie, może taka "wiedeńskość" mechanizmów Rescha na wyrost je idealizuje?

Jakiś jeden - dwa TWARDE argumenty za Reschem i basta - bezdyskusyjne, niepodważalne, a nie niuanse, odczucia, wrażenie podoprogowe informacji z neta..

Edytowane przez Yodek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra w skrócie - 2 ...

- resch zachowuje większość cech klasycznych zegarów wykonywanych w manufakturach wiedeńskich, mimo iż jest produjkcją już prawie masową.

- bardzo wysoka jakość pracy (dla mnie porównywalna z Lenzkirchami)

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- resch zachowuje większość cech klasycznych zegarów wykonywanych w manufakturach wiedeńskich, mimo iż jest produjkcją już prawie masową.

No dobra - nie ogarniam cech zegarów z manufaktur wiedeńskich, ich jakość pracy jest mi obca więc dajmy spokój ☺

Trzeba Wam zawierzyć.

Może jeszcze z czasem, jak oswoję się z (naprawionym) Reschem i Lenzorem to coś wydedukuję.

Dziękuję ;)

PS. Otumaniłam się Germanią chyba :D

Edytowane przez Yodek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej.

Dzisiaj ja porady potrzebuję. Kilka tygodni temu kupiłem stary (z lat trzydziestych) drewniany powiększalnik. Był wiele lat przechowywany w wilgotnej zagrzybionej piwnicy. Głowica z żarówką jest oklejona czarnym papierem, a reszta elementów konstrukcyjnych jest czymś pomalowana na czarno i jest matowa. Czy można kupić czarną bejcę?

Myślałem, że do usunięcia zapachu grzybów wystarczy wymycie i wysuszenie. Niestety nic to nie dało. W piątek pędzlem naniosłem na całość roztwór wodny ok 10% Preventol RI80. Wg mnie na listwach jest ok - grzyb nie przetrwał. Problem jest z głowicą w której jest żarówka jest zbudowana ze sklejki i ma dużo labiryntów do chłodzenia tam pędzel nie dochodzi. Eksperymentalnie wygrzewam ją w piekarniku w temp ok. 60C. Macie jakieś pomysły? Jak odgrzybić mieszek?

Edytowane przez Arek_Win

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak :)

Ale w Germanii , to ta jakość , też była wysoka , skoro ich mechanizmy tak dobrze wytrzymały próbę czasu . Nie mam wielkiego doświadczenia , ale te co posiadam , to zapaćkane były nieźle ( głównie je smarowano ,nic więcej i dalej na ścianę ) a zużycie i jakieś problemy , to właściwie żadne . Po prostu , z mechanizmu jest się zadowolonym .

Jak zdobędę Rescha , Lenzkircha , czy coś podobnego , to będzie porównanie i różne te niuanse będę miał , jak na tacy ;) 

Już mnie to ciekawi !

A narazie , to muszę opierać się na wrażeniach Koleżanki :) Więc czekam na więcej wieści !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arek, a użyj np. Penetrin Altaxa, który jest na benzynie lakowej i nie powoduje zmian w strukturze drewna. Spryskaj impregnatem elementy i powinno być oki... Przy takich obiektach nie powinno się używać wodnych impregnatów.

Edytowane przez kiniol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A użyj np. Penetrin Altaxa, który jest na benzynie lakowej i nie powoduje zmian w strukturze drewna. Spryskaj impregnatem elementy i powinno być oki...

Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi