Yodek 2549 #3376 Napisano 11 Maja 2019 (edytowane) Ja Ci też to mogę zrobić za małe pieniądze...Kinio - bardzo dziękuję, że mógłbyś pomóc- ale już zaklepałam się u kolegi Wszakże mam jeszcze trzy do oglądu więc kto wie czy jeszcze coś nie wyskoczy i znów będę potrzebować napraw z wysokiej półki - to będę pytać Zaraz Prusaczkę rozbiorę więc kto wie Edytowane 11 Maja 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #3377 Napisano 11 Maja 2019 (edytowane) Nie, ja tylko tak chciałem zaznaczyć, że konkurencja to zdrowe zjawisko. Nie będę Bartkowi chleba wyjadał... nawet nie miałbym kiedy... Na pewno będziesz miała tę naprawę zrobioną fachowo... O, dwie łapki przy mojej propozycji... Edytowane 11 Maja 2019 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #3378 Napisano 11 Maja 2019 Nie, ja tylko tak chciałem zaznaczyć, że konkurencja to zdrowe zjawisko. Nie będę Bartkowi chleba wyjadał... nawet nie miałbym kiedy... Na pewno będziesz miała tę naprawę zrobioną fachowo... O, dwie łapki przy mojej propozycji... Spokojnie ja też na wierze wchodzić nie będę raczej nie mój kaliber;-)) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #3379 Napisano 11 Maja 2019 Nie, ja tylko tak chciałem zaznaczyć, że konkurencja to zdrowe zjawisko. Nie będę Bartkowi chleba wyjadał... nawet nie miałbym kiedy... Na pewno będziesz miała tę naprawę zrobioną fachowo... O, dwie łapki przy mojej propozycji... Rozumiem - ale jak coś mi jeszcze wyjdzie to się zapytam Zaganiany jesteś - to widać, bo wiecznie gdzieś śpieszysz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #3380 Napisano 11 Maja 2019 Na warsztacie mam cztery zegary do aut zabytkowych i muszę się sprężyć, bo sezon się zaczął, a ludziska chcą ujeżdżać... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #3381 Napisano 11 Maja 2019 (edytowane) Miałam Borusię czyścić ale jednak za krótkonogą Germanię się zabrałam.Znawca ze mnie żaden ale tak pobieżnie to jakość wykonania Resch'a jest słabsza niż tej Germanii. Wystarczy mechanizm wziąść do ręki. Płyty masywiejsze i elementy mechanizmu jakieś takie staranniejsze. No ale to opinia laika.Jeszcze drobne naprawy drzwiczek, tralek, odświeżenie politury i blask "tęczowy" się rozświetli Co ciekawe - przed myciem tykała bardzo cicho, myślałam, że to z powodu warstwy tłuszczu i brudu ale po myciu jest nadal bardzo cicha. Żaden mój zegar tak cicho nie tyka.Miejsce "zwisania" robocze Edytowane 11 Maja 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #3382 Napisano 11 Maja 2019 No jak ładnie i profi... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #3383 Napisano 11 Maja 2019 "Profi"... tiaaaa Dziękować 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1804 #3384 Napisano 11 Maja 2019 Miałam Borusię czyścić ale jednak za krótkonogą Germanię się zabrałam.Znawca ze mnie żaden ale tak pobieżnie to jakość wykonania Resch'a jest słabsza niż tej Germanii. Wystarczy mechanizm wziąść do ręki. Płyty masywiejsze i elementy mechanizmu jakieś takie staranniejsze. No ale to opinia laika.Jeszcze drobne naprawy drzwiczek, tralek, odświeżenie politury i blask "tęczowy" się rozświetli Co ciekawe - przed myciem tykała bardzo cicho, myślałam, że to z powodu warstwy tłuszczu i brudu ale po myciu jest nadal bardzo cicha. Żaden mój zegar tak cicho nie tyka.Miejsce "zwisania" robocze No , nooo I numer też ma konkretny Brawo ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #3385 Napisano 11 Maja 2019 Dziękuję 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #3386 Napisano 11 Maja 2019 Bardzo ładnie zrobiona gruntowna konserwacja mechanizmu:-)Brawo:-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #3387 Napisano 11 Maja 2019 Dziękuję! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #3388 Napisano 11 Maja 2019 No bo Resch to jest lichy taki? A Germania w dwarfie cudowna. Hmmmm, Germanie mi świetnie chodzą, ale, że Resch? Lichy? Muszę to przemyśleć chyba... Ciągle się dowiaduję czegoś nowego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #3389 Napisano 12 Maja 2019 (edytowane) No bo Resch to jest lichy taki? A Germania w dwarfie cudowna. Hmmmm, Germanie mi świetnie chodzą, ale, że Resch? Lichy? Muszę to przemyśleć chyba... Ciągle się dowiaduję czegoś nowego.Przepraszam, że "grazyna" sponiewierała Jego Wysokiej Reszowatości jakość Takie wrażenie odniosłam, jakiś oszczędnościowy egz. może mi się trafił.Ale ja się nie znam, nawdychałam się szelaku to i tak sobie pierdy opowiadam PS. Ale co w sumie sprawia, że zegary GR sa "lepsze" od innych, że są jakieś wyjątkowe..Ktoś umie krotko opisać? Dobry dzień w niedzielny poranek Co tu robić tak wcześnie..nudy.. Edytowane 12 Maja 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3484 #3390 Napisano 12 Maja 2019 (edytowane) Cześć !Napisałem pół strony ... i jednym palcem skasowałem przypadkiem ... Kurna , nie piszę od nowa Gosia, sama dojdziesz do tego ... widocznie tak miało być. Wszystko przez te nad-inteligentne myszy ... Edytowane 12 Maja 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek_Win 77 #3391 Napisano 12 Maja 2019 Cześć !Napisałem pół strony ... i jednym palcem skasowałem przypadkiem ... Kurna , nie piszę od nowa Gosia, sama dojdziesz do tego ... widocznie tak miało być. Wszystko przez te nad-inteligentne myszy ... Czasem działa kombinacja klawiszy ctrl z udaje się cofnąć zmiany 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #3392 Napisano 12 Maja 2019 (edytowane) Cześć !Napisałem pół strony ... i jednym palcem skasowałem przypadkiem ... Kurna , nie piszę od nowa Gosia, sama dojdziesz do tego ... widocznie tak miało być. Wszystko przez te nad-inteligentne myszy ... Wielka szkoda, że się skasowałoSama nie dojdę bo musiałabym mieć jeszcze z dziesięć Resch - ów i ze trzydzieści innych okazów ☺Czasem działa kombinacja klawiszy ctrl z udaje się cofnąć zmiany Jeśli ze smartfa to ten myk już nie pomoże. Nic , zostanę w ciemnej masie PS - odszczekuję- działa!! Edytowane 12 Maja 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1804 #3393 Napisano 12 Maja 2019 Ty masz Germanię chodzika i to z niskim numerem 5x xxx . A ja , tylko dwie zwykłe wagowe Germanie.No i z numerami powyżej 2xx xxx , więc co mi tu wyskakiwać z wnioskami.Ale faktycznie , solidne wykonanie . Obie chodzą , tak lekko i cicho . Mechanizmy w dobrym stanie , brak jakiegoś zaklepywania łożysk , itp. Wagi 1300 i 1350 . W jednej nawet trochę odjąłem ,( bo wagi dorabiane ) i miała dodany , luźny kawałek ołowiu . Nie warzyłem , ile ma obecnie , ale chodzi . Więc , że tak o nich powiem , kapka oleju i idą 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #3394 Napisano 12 Maja 2019 (edytowane) Ty masz Germanię chodzika i to z niskim numerem 5x xxx . A ja , tylko dwie zwykłe wagowe Germanie.No i z numerami powyżej 2xx xxx , więc co mi tu wyskakiwać z wnioskami.Ale faktycznie , solidne wykonanie . Obie chodzą , tak lekko i cicho . Mechanizmy w dobrym stanie , brak jakiegoś zaklepywania łożysk , itp. Wagi 1300 i 1350 . W jednej nawet trochę odjąłem ,( bo wagi dorabiane ) i miała dodany , luźny kawałek ołowiu . Nie warzyłem , ile ma obecnie , ale chodzi . Więc , że tak o nich powiem , kapka oleju i idą PM - Twoje i innych - wnioski - to "sól" tego forum!! Chodzą cicho Germanie - czyli cicha praca mojej to ich cecha ☺ a leci sobie na 990 gramach.. Ciekawa rzecz numer 54xxx mechanizmu, wahadła 51xxx, a pod kotwicą numer "51"..hmmm A może Germania i inne marki są nieco poszkodowane w ocenie, może taka "wiedeńskość" mechanizmów Rescha na wyrost je idealizuje?Jakiś jeden - dwa TWARDE argumenty za Reschem i basta - bezdyskusyjne, niepodważalne, a nie niuanse, odczucia, wrażenie podoprogowe informacji z neta.. Edytowane 12 Maja 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3484 #3395 Napisano 12 Maja 2019 No dobra w skrócie - 2 ...- resch zachowuje większość cech klasycznych zegarów wykonywanych w manufakturach wiedeńskich, mimo iż jest produjkcją już prawie masową.- bardzo wysoka jakość pracy (dla mnie porównywalna z Lenzkirchami) 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #3396 Napisano 12 Maja 2019 (edytowane) No dobra w skrócie - 2 ...- resch zachowuje większość cech klasycznych zegarów wykonywanych w manufakturach wiedeńskich, mimo iż jest produjkcją już prawie masową.- bardzo wysoka jakość pracy (dla mnie porównywalna z Lenzkirchami)No dobra - nie ogarniam cech zegarów z manufaktur wiedeńskich, ich jakość pracy jest mi obca więc dajmy spokój ☺ Trzeba Wam zawierzyć.Może jeszcze z czasem, jak oswoję się z (naprawionym) Reschem i Lenzorem to coś wydedukuję.Dziękuję PS. Otumaniłam się Germanią chyba Edytowane 12 Maja 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek_Win 77 #3397 Napisano 12 Maja 2019 (edytowane) Hej.Dzisiaj ja porady potrzebuję. Kilka tygodni temu kupiłem stary (z lat trzydziestych) drewniany powiększalnik. Był wiele lat przechowywany w wilgotnej zagrzybionej piwnicy. Głowica z żarówką jest oklejona czarnym papierem, a reszta elementów konstrukcyjnych jest czymś pomalowana na czarno i jest matowa. Czy można kupić czarną bejcę? Myślałem, że do usunięcia zapachu grzybów wystarczy wymycie i wysuszenie. Niestety nic to nie dało. W piątek pędzlem naniosłem na całość roztwór wodny ok 10% Preventol RI80. Wg mnie na listwach jest ok - grzyb nie przetrwał. Problem jest z głowicą w której jest żarówka jest zbudowana ze sklejki i ma dużo labiryntów do chłodzenia tam pędzel nie dochodzi. Eksperymentalnie wygrzewam ją w piekarniku w temp ok. 60C. Macie jakieś pomysły? Jak odgrzybić mieszek? Edytowane 12 Maja 2019 przez Arek_Win 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1804 #3398 Napisano 12 Maja 2019 No dobra w skrócie - 2 ...- resch zachowuje większość cech klasycznych zegarów wykonywanych w manufakturach wiedeńskich, mimo iż jest produjkcją już prawie masową.- bardzo wysoka jakość pracy (dla mnie porównywalna z Lenzkirchami)No tak Ale w Germanii , to ta jakość , też była wysoka , skoro ich mechanizmy tak dobrze wytrzymały próbę czasu . Nie mam wielkiego doświadczenia , ale te co posiadam , to zapaćkane były nieźle ( głównie je smarowano ,nic więcej i dalej na ścianę ) a zużycie i jakieś problemy , to właściwie żadne . Po prostu , z mechanizmu jest się zadowolonym .Jak zdobędę Rescha , Lenzkircha , czy coś podobnego , to będzie porównanie i różne te niuanse będę miał , jak na tacy Już mnie to ciekawi !A narazie , to muszę opierać się na wrażeniach Koleżanki Więc czekam na więcej wieści ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #3399 Napisano 12 Maja 2019 (edytowane) Arek, a użyj np. Penetrin Altaxa, który jest na benzynie lakowej i nie powoduje zmian w strukturze drewna. Spryskaj impregnatem elementy i powinno być oki... Przy takich obiektach nie powinno się używać wodnych impregnatów. Edytowane 12 Maja 2019 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek_Win 77 #3400 Napisano 12 Maja 2019 A użyj np. Penetrin Altaxa, który jest na benzynie lakowej i nie powoduje zmian w strukturze drewna. Spryskaj impregnatem elementy i powinno być oki...Dzięki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach