longcase1 481 #3426 Napisano 15 Maja 2019 (edytowane) Po szlifowaniu jednolitej kotwicy, co z regulacją wychwytu?To jest konieczne. Progi są małe więc nie trzeba będzie zbyt dużej ingerencji w odpady i spoczynkiGdy jest taka sytuacja że trzeba poprawić odpady na kotwicy wstawiam tulejkę mimośrodową. Natomiast spoczynki przez doginanie ramion kotwicy Edytowane 15 Maja 2019 przez longcase1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3427 Napisano 15 Maja 2019 (edytowane) Ojej...Prawie nie rozumiem o czym rozmawiacie.. Trzy łożyska jeszcze kiedyś tulejowane, czop jak pieczarka..Uff Czuję się jakbym nabyła mercedesa z półtoramilionowym przebiegiem To jest konieczne. Progi są małe więc nie trzeba będzie zbyt dużej ingerencji w odpady i spoczynkiGdy jest taka sytuacja że trzeba poprawić odpady na kotwicy wstawiam tulejkę mimośrodową. Natomiast spoczynki przez doginanie ramion kotwicyWhat?To już jakaś Wasza grypsera zawodowa A to na pewno TEN zegar? Poznać trudno Edytowane 15 Maja 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #3428 Napisano 15 Maja 2019 Ojej...Prawie nie rozumiem o czym rozmawiacie.. Trzy łożyska jeszcze tulejowane, czop jak pieczarka..UffCzuję się jakbym nabyła mercedesa z półtoramilionowym przebiegiem What?To już jakaś Wasza grypsera zawodowa A to na pewno TEN zegar? Poznać trudno:DBądź spokojna nic się takiego złego nie dzieje;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3429 Napisano 15 Maja 2019 (edytowane) Bądź spokojna nic się takiego złego nie dzieje;-) Mam być to będę spokojna, ale jak czytam Wasze wpisy to włos się jeży.Wygląda na to że mechanizm chyba pracował non stop jakieś 140 lat ..Nic dziwnego że wahadło się zwahadłowało na śmierć, wieszak odwiesił.. No i kto w Koszalinie by to wszystko zrobił Edytowane 15 Maja 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #3430 Napisano 15 Maja 2019 To jest konieczne. Progi są małe więc nie trzeba będzie zbyt dużej ingerencji w odpady i spoczynkiGdy jest taka sytuacja że trzeba poprawić odpady na kotwicy wstawiam tulejkę mimośrodową. Natomiast spoczynki przez doginanie ramion kotwicyJak już o kotwicy , to miałbym prośbę , co do oceny kotwicy w moim GB ( palety regulowane ) . Ale dopiero w nocy będę w domu , to wstawię zdjęcie . Na razie czeka w kolejce , ale palety , troszkę wyjechane . Tak właśnie się zastanawiałem , czy takie już widoczne ślady ( gołym okiem ) , kwalifikują się do regeneracji . Bo zegar spokojnie chodzi i chyba , aż do tej pory , ograniczano się do regulacji . Myślę , że rzut oka kolegi , potwierdzi moje obawy . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #3431 Napisano 15 Maja 2019 (edytowane) Jak już o kotwicy , to miałbym prośbę , co do oceny kotwicy w moim GB ( palety regulowane ) . Ale dopiero w nocy będę w domu , to wstawię zdjęcie . Na razie czeka w kolejce , ale palety , troszkę wyjechane . Tak właśnie się zastanawiałem , czy takie już widoczne ślady ( gołym okiem ) , kwalifikują się do regeneracji . Bo zegar spokojnie chodzi i chyba , aż do tej pory , ograniczano się do regulacji . Myślę , że rzut oka kolegi , potwierdzi moje obawy . Jak są ślady widoczne to warto to zmienić. Często palety miały szlifowane kąty impulsu z obu ich końców. Może wystarczy je zamienić o 180 stopni . Zwróć na to uwagęJak dołączysz zdjęcia to chętnie spojrze Edytowane 15 Maja 2019 przez longcase1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3432 Napisano 15 Maja 2019 Regulowane palety mogły mieć odpowiednie szlify z obydwu konców? Ale jaja! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #3433 Napisano 15 Maja 2019 Regulowane palety mogły mieć odpowiednie szlify z obydwu konców? Ale jaja! Mogą ale nie muszą. Czasem są tylko zaokrąglone 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #3434 Napisano 15 Maja 2019 Dobrze wiedzieć ! Nie przyglądałem się drugiej stronie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3435 Napisano 15 Maja 2019 Mogą ale nie muszą. Czasem są tylko zaokrągloneKurczę gdzieś widziałam palety gdzie ich górne końce były szlifowane "na ostro".. może to w Beckerze było.. fju-fju 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 736 #3436 Napisano 15 Maja 2019 (edytowane) Po szlifowaniu jednolitej kotwicy, co z regulacją wychwytu? Mogę pokazać jak ten temat rozwiązali poprzedni zegarmistrzowie W robionym przeze mnie "angliku" 1682 roku !!! Johna Smarta po prostu na jednolitą (kutą ?) kotwicę nalutowali nakładki pozdrawiam Roman Edytowane 15 Maja 2019 przez Kieszonkowe 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #3437 Napisano 15 Maja 2019 Mogę pokazać jak ten temat rozwiązali poprzedni zegarmistrzowie W robionym przeze mnie "angliku" 1682 roku !!! Johna Smarta po prostu na jednolitą (kutą ?) kotwicę nalutowali nakładki kotwica.jpg pozdrawiam RomanTrudno powiedzieć czy to efekt naprawy wytartej powierzchni impulsu czy sposób na dopasowanie kotwicy z innego mechanizmu. Tutaj widzimy kotwicę wychwytu hakowego zdecydowanie inna geometria. Ale przykład bardzo ciekawy :-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 736 #3438 Napisano 15 Maja 2019 Trudno powiedzieć czy to efekt naprawy wytartej powierzchni impulsu czy sposób na dopasowanie kotwicy z innego mechanizmu. Tutaj widzimy kotwicę wychwytu hakowego zdecydowanie inna geometria. Ale przykład bardzo ciekawy :-) Po tylu latach pracy to raczej można być pewnym że przeszedł nie jedną reanimację i impulsy były "trójdzielne" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #3439 Napisano 15 Maja 2019 Po tylu latach pracy to raczej można być pewnym że przeszedł nie jedną reanimację i impulsy były "trójdzielne" Ja nie przeczę że to reanimacja. Przez lata swojej praktyki spotkałem różne patenty na naprawy. Tutaj uważam że jakiś zegarmistrz zrobił to bardzo fachowo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #3440 Napisano 15 Maja 2019 Nareszcie fachowo i ciekawie !!! 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 736 #3441 Napisano 15 Maja 2019 .......... Przez lata swojej praktyki spotkałem różne patenty na naprawy. Tutaj uważam że jakiś zegarmistrz zrobił to bardzo fachowo Dlatego też pokazałem /żartuję akurat miałem go rozebranego / jako ciekawostkę. Ale też jako alternatywę dla mimośrodu i podginania.O fachowości nie będę się wypowiadał - każde działanie prowadzące do skutku jest celowe. A tak swoją drogą zastanawiam się czy przy tego typu rozwiązaniu można poeksperymentować z twardością nakładek, tylko nie wiem czy warto 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #3442 Napisano 15 Maja 2019 Dlatego też pokazałem /żartuję akurat miałem go rozebranego / jako ciekawostkę. Ale też jako alternatywę dla mimośrodu i podginania.O fachowości nie będę się wypowiadał - każde działanie prowadzące do skutku jest celowe. A tak swoją drogą zastanawiam się czy przy tego typu rozwiązaniu można poeksperymentować z twardością nakładek, tylko nie wiem czy warto W przypadku tego zegara i takiego wychwytu myślę że warto. Tutaj jest spora siła jeśli chodzi o atak koła na kotwicę natomiast wychwyt Grahama zadowola się dużo mniejszą energią napędową 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 736 #3443 Napisano 15 Maja 2019 W przypadku tego zegara i takiego wychwytu myślę że warto. Tutaj jest spora siła jeśli chodzi o atak koła na kotwicę natomiast wychwyt Grahamazadowola się dużo mniejszą energią napędową Tylko pytanie jest co lepiej robić nowe nakładki czy nowe koło 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #3444 Napisano 15 Maja 2019 Tylko pytanie jest co lepiej robić nowe nakładki czy nowe koło No cóż koło też się zużywa tyle ze trochę trudniej to stwierdzić, brak odniesienia. Ja osobiście spotkałem się z kołem stalowym ale palety były rubinowe.Modyfikować można ;-)) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #3445 Napisano 15 Maja 2019 (edytowane) Odpuszczasz ramiona czy gniesz na żywca? Mi kiedyś kotwica pękła... Edytowane 15 Maja 2019 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 736 #3446 Napisano 15 Maja 2019 ....... Mi kiedyś kotwica pękła... Sam sobie odpowiedziałeś 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #3447 Napisano 15 Maja 2019 Odpuszczasz ramiona czy gniesz na żywca? Mi kiedyś kotwica pękła...To zależy jak dużo trzeba dogiąć. Ale jeśli odpuszczam to głównie tzw omegi fałki są bardziej podatne a szczególnie te długie. Mnie też pękła.... takie ryzyko zawsze jest 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3448 Napisano 15 Maja 2019 (edytowane) Znaczy się nasi Panowie mają krzepkie dłonie - to zaleta, prawda? Edytowane 15 Maja 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #3449 Napisano 15 Maja 2019 Znaczy się nasi Panowie mają krzepkie dłonie - to zaleta, prawda? Bardziej potrzebne jest wyczucie:-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #3450 Napisano 15 Maja 2019 Wyczucie najważniejsze, jednak niech nas podziwiają Panie. Więc krzepkość w garściach jest niezbędna, no proszę Was! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach