LESKOS 3470 #7626 Napisano 26 Sierpnia 2020 Ok 😉🙂 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #7627 Napisano 2 Września 2020 Yodek się pytała ...Czy na sobotnich pchlich targach w Poznaniu koło centrum M1 są stare zegary? Ktoś był może, coś widział? 🤗...... No , ja nie wiem , a widzę , że z Poznania się nikt nie odzywa. Mi za to , rzucił się w oczy rakietoplan ... jedno zdjęcie , ale biorę , bo cena , jak za dwie wagi..... tylko kawałek trzeba pojechać . To będzie coś tak , jak z Koszalina do Poznania. Nie wiem , co to za jeden , ale wskazówki już takie widziałem . Nie pamiętam tylko czyje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #7628 Napisano 2 Września 2020 (edytowane) To wagowiec jak mi się wydaje 😊 Jak cena taka to faktycznie nie ma co się zastanawiać 🤗 Sprawny? Edytowane 2 Września 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #7629 Napisano 2 Września 2020 Niesprawny i dlatego tak tanio. No i małe, typowe braki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #7630 Napisano 2 Września 2020 (edytowane) Kto wie, może tylko brudny i rozregulowany, więc byłby fajny zegar. Znając Cię to nawet jak coś grubszego do naprawy to i tak sobie poradzisz. Takie wskazówki oczywiście widziałam nie raz ale w jakich zegarach to oczywiście już nie pamiętam... 😀Ja to jednak blondynka jestem Zrobiłam obrys łuku, żeby wysłać do fachmana, do dopasowania korony ażurowej... Poproszono mnie aby zaznaczyć strony zegara - prawą i lewą. I zgłupiałam czy poprawnie 😳🙄 Edytowane 2 Września 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #7631 Napisano 2 Września 2020 (edytowane) To napisz, widok od tyłu.... bo strony masz zaznaczone raczej tak, jakby patrzeć z przodu.... To tak, jak przy przywitaniu, prawa dłoń do prawej dłoni.. ... Bo na zegar patrzymy z przodu Edytowane 2 Września 2020 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #7632 Napisano 2 Września 2020 Ok.. dzięki 😄🖐️ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #7633 Napisano 2 Września 2020 (edytowane) Dobrze napisałaś ... 🙂 Edytowane 2 Września 2020 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #7634 Napisano 2 Września 2020 41 minut temu, LESKOS napisał: Dobrze napisałaś ... 🙂 Dobrze? Ha! Haha! Brawo ja! 😝 Dzięki 🖐️🤩 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6153 #7635 Napisano 3 Września 2020 Chciałbym powrócic na chwilke do reperowania tarcz. i tu pytanie do @Yodek jaką lampe UV uzywasz?- -taka do paznokietków? -czy zarówka Gu10 LED UV 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #7636 Napisano 3 Września 2020 (edytowane) Mkl - tak, taką do pazoksów 😊 Czy żarówka GU10 się sprawdzi - nie mam pojęcia... Uzupełniałam rozległy i głęboki ubytek emalii to nie wiem czy żarówka dałaby radę ale jeśli to mały i płytki ubytek to może i tak 🤔 Teoretycznie to i na słońcu powinno dać radę ale lakieru hybrydowego słońce nie utwardzi 🤗 Edytowane 3 Września 2020 przez Yodek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6153 #7637 Napisano 3 Września 2020 To LED prawda? 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #7638 Napisano 3 Września 2020 (edytowane) Tak, LED. Do utwardzania hybryd stosowane są też lampy ze świetlówkami UV Edytowane 3 Września 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #7639 Napisano 3 Września 2020 Porządna latarka ledowa też powinna dać radę ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #7640 Napisano 5 Września 2020 Byłem i kupiłem rakietoplana Skrzynia wymaga duużo pracy . To coś , co lubi Yodek i Leskos . Bo Leskos , to piknie zrobi nawet takiego , co już na opał szedł . No , ale o skrzyni później. Teraz , rozkręcam mechanizm , a właściwie , to niewiele muszę rozkręcać , bo był prawie rozsypany. Dano mi z zegarem , małe zafoliowane zawiniątko i powiedziano , że w nim jest parę części . Wypadły dwa kołki od werku , więc płyty się rozlazły i część trybów wypadła . Rozbieram naprędce , by sprawdzić , czy wszystko jest , no i czy nic nie połamano , no i by przypadkiem samemu nic nie uszkodzić . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6153 #7641 Napisano 5 Września 2020 Podoba mi się koło. Bardzo ładnie wyprofilowane 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #7642 Napisano 5 Września 2020 Gratuluję nabytku 😀👍 Dobrze, że dużo pracy, w końcu o to chodzi. Kupić i powiesić to za mało 🤗 Najważniejsze żeby komplet elementów mechanizmu był. Koło piękne 😆 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #7643 Napisano 5 Września 2020 Z jakich lat może być mechanizm ? Bo numer 147xxx i nie sygnowany . Mam dwie , ale 225xxx , oraz 240xxx , więc dość późne . Nie wiem ile rocznie produkowali , a z resztą były lata lepsze i gorsze. 1 minutę temu, Yodek napisał: Gratuluję nabytku 😀👍 Dobrze, że dużo pracy, w końcu o to chodzi. Kupić i powiesić to za mało 🤗 Najważniejsze żeby komplet elementów mechanizmu był. Koło piękne 😆 Inne elementy też pogięte .... więc będzie , będzie . A skrzynia ... ło la boga .... gwoździe , coś niecoś pomazane , wyłamane , braki i dno kiedyś waga wyłamała , no więc ktoś , poskładał na szybko i tym , co łatwo dostępne ... czyli młotek i gwoździe . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #7644 Napisano 5 Września 2020 (edytowane) W 1891 było ok 170 tysięcy więc pewnikiem sprzed tej daty. Średnio 9200 sztuk rocznie .. 🤔 W skrzyni to brak dolnych, okrągłych narożników w których mocowały się sterczyny mogą nastręczyć trudności w zdobyciu. Listwę przednią będzie chyba łatwiej dopasować 😊 Edytowane 5 Września 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #7645 Napisano 5 Września 2020 Oooo ,.... myślałem , że coś koło 10 tyś. , ale jakoś wątpiłem . Te okrągłe narożniki , to będę dotaczał . Wzór , wezmę z górnych , albo z drugiego rakietoplanu . Muszę tylko porównać , czy są w szczegółach podobne . Bo jednak pewne różnice są ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #7646 Napisano 5 Września 2020 Sam będziesz toczyć? Woow - super że potrafisz! 😀👍 W mojej rakiecie dolne toczenia są mniejsze niż te górne... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #7647 Napisano 9 Września 2020 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #7648 Napisano 9 Września 2020 (edytowane) Przepraszam najmocniej, ale potrzebuję szybkiej odpowiedzi. Mechanizm Beckera kwadransowy P14, jakiej długości ma wahadło? Edit. Wiem że jest to bardzo krótkie wahadełko, ale chodzi mi o jego całkowitą długość. Edit. OK. już wiem, całkowita długość samego wahadła to 14 cm. Tak myślałem, ale nie byłem pewny. To chyba już pierwsze objawy sklerozy. Edytowane 9 Września 2020 przez dziadek 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #7649 Napisano 9 Września 2020 Nie bardzo się orientuję w nomenklaturze, więc opiszę: moje wahadełko do P14 ma od szczytu transporterka po dół (koniec) śruby regulacyjnej 14.8 cm. Ale mój nie jest kwadransowy. Normalnie wybija godziny i połówki, za to trzema młotkami. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #7650 Napisano 10 Września 2020 9 godzin temu, dziadek napisał: Przepraszam najmocniej, ale potrzebuję szybkiej odpowiedzi. Mechanizm Beckera kwadransowy P14, jakiej długości ma wahadło? Edit. Wiem że jest to bardzo krótkie wahadełko, ale chodzi mi o jego całkowitą długość. Edit. OK. już wiem, całkowita długość samego wahadła to 14 cm. Tak myślałem, ale nie byłem pewny. To chyba już pierwsze objawy sklerozy. Jesli jest logo z Braunau to wg mnie bedzie dl okolo 28-30 cm ,jesli masz z Freiburga to sie zgadza ,tam stosowano juz system metryczny do oznaczania dl wahadla 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach