mkl1 6154 #8101 Napisano 5 Stycznia 2021 Strona główna KLUB POD BALANSUJĄCYM WAHADŁEM FORUM GŁÓWNE O WDZIĘKACH MARYNY... 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #8102 Napisano 5 Stycznia 2021 Już znalazłam... Na głównym...🤔 Ja poza "zegary" nosa nie wyściubiam - tam raczej nie będę zaglądać. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #8103 Napisano 5 Stycznia 2021 P.S. To nie ja uciekłem ten temat... Miała być dobra zmiana, a wyszło jak zwykle. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #8104 Napisano 5 Stycznia 2021 (edytowane) Ale to rozbój w biały dzień! To lata NASZYCH zegarowych wpisów, nasze dobro intelektualne... Taka duża i odchowana była. Niech se młodzi z zegarków, zegareczków, buksiaków swoją Marynę zapłodnią... 😨 Edytowane 5 Stycznia 2021 przez Yodek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6154 #8105 Napisano 5 Stycznia 2021 Wróciło do "zegarów" 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #8106 Napisano 5 Stycznia 2021 (edytowane) 15 minut temu, tarant napisał: dobra zmiana Ja przez tą "dobrą zmianę" (***** ***) wystarczająco się boję, nawet własnego cienia... 😀😁😁 Cały świat nam zazdrości 😂 Edytowane 5 Stycznia 2021 przez Yodek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #8107 Napisano 5 Stycznia 2021 ... takiej Maryny oczywiście ... Proponuje ustanowić "WDZIĘKI MARYNY" Dobrem Forumowym FORUM TEMATYCZNEGO ZEGARY ! Będziemy go bronić i strzec jak skarbu forumowego ! 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #8108 Napisano 5 Stycznia 2021 31 minut temu, LESKOS napisał: ... takiej Maryny oczywiście ... Proponuje ustanowić "WDZIĘKI MARYNY" Dobrem Forumowym FORUM TEMATYCZNEGO ZEGARY ! Będziemy go bronić i strzec jak skarbu forumowego ! Dokładnie. Na naszym forum zegarowym czuje się jak u siebie w domu. W kapciach, na luzie z uśmiechem na ustach, życzliwością dla współmieszkańców (czasem ope-er za porozwalane po kątach skarpetki 😝) latam jak po pokojach 😄. Bladym świtem w zczochranej grzywie albo spod piany w wannie - zawsze w dobrym samopoczuciu sobie po wątkach śmigam bez skrępowania. No może "dział roczniaków to jak do piwnicy - rzadziej. A Maryna na Głównym to już nie to - jak na ulicy - trza się ubrać, umalować, uczesać, och, ach i ęęę... I tam są OBCY 🛸🛸🛸 😁 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #8109 Napisano 8 Stycznia 2021 Trza się brać do roboty...... więc mechanizm GB. Wspominałem już , że mam dwa takie zegary , że numer jednego , jest większy od drugiego , tylko o 5...... więc takie same . Ale co ciekawe , to ten wyższy ma numer 267122 i tu cyfra 7 jest poprawiana i to na obu płytach . To jakby nieopatrznie wybito cyfrę 1 , a następnie poprawiono na 7. Druga ciekawostka , to dodatkowe otwory w płycie . Myślę , że to inicjatywa własna ,,naprawiacza" . Ale po co i czy to miało sens , to zobaczę gdy cały rozłożę . Może po to , by łatwiej wymieniać linkę ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #8110 Napisano 8 Stycznia 2021 (edytowane) Te otwory to rzeczywiście wyglądają na amatorski dodatek 🤔 A czy przy ich pomocy da się wymienić linkę bez rozbierania? W moim Majtek gdzie były otwory w płytach do wymiany linek, to jeszcze same bębny miały boczne otwory do wprowadzania linki.. Edytowane 8 Stycznia 2021 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #8111 Napisano 8 Stycznia 2021 U Ciebie to oryginalnie - fabrycznie zrobione . A tu , jak widać , nie . Otwory dają jedynie dostęp do śrubki pokrywki . Za to w bębnie , ktoś brzydko dorobił , drugi otwór na wprowadzenie linki. A , luzując nieco pokrywkę , to chyba uda się wprowadzić nową linkę ..... ale i tak , to nie tak łatwo i można ją gdzieś przycisnąć , czyli nieco uszkodzić , co w któtkim czasie doprowadzi do jej zerwania . Ja założę ją normalnie i przypatrzę się , czy aby krawędzie otworu bębna , gdzie zaczepia się linka , nie są za ostre. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #8112 Napisano 8 Stycznia 2021 Krawędzie wyglądają na bardzo ostre 🤔 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #8113 Napisano 8 Stycznia 2021 (edytowane) No , nie wiem , po co jeden z otworów , ktoś , aż tak duży wypiłował . Do tego porobił otwory w werku , by poluzować pokrywkę bębna . Skoro założył linkę w ten sposób.... tj. pętelkę na ośkę i linka wychodzi przez mniejszy otworek , gdzie i tak supeł zabezpiecza przed wyrwaniem. Jak tak zakładał , to i tak całość była rozkręcana . No ale to pewnie zegarmistrz , a wcześniej był ,,naprawiacz" Edytowane 8 Stycznia 2021 przez PM1122 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #8114 Napisano 8 Stycznia 2021 Ja tu gore.... a tu nic 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6154 #8115 Napisano 8 Stycznia 2021 Nie gorej.. a płytę czyść 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #8116 Napisano 8 Stycznia 2021 30 minut temu, PM1122 napisał: Ja tu gore.... a tu nic Ale co to?? Z piekła wyszła płyta? 😳 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #8117 Napisano 8 Stycznia 2021 Aaa, prucz chemii, trochę ręcznej polerki...... a tu czarno, jak węgiel. No, ale i tak nie osiągnę, błysku, jaki osiąga LESKOS. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #8118 Napisano 8 Stycznia 2021 (edytowane) 15 minut temu, PM1122 napisał: Aaa, prucz chemii, trochę ręcznej polerki...... a tu czarno, jak węgiel. No, ale i tak nie osiągnę, błysku, jaki osiąga LESKOS. Ja też jeszcze nie dorosłam do poziomu błysku Bartka i LES'a 🤗 Moja wredna miniatura pojechała do Bartka - no i dostałam żółtą kartkę 😑. Gdzieś w zakamarkach zębników nie było odpowiednio "wybłyszczone"... Słowo daję - nie widziałam 😨 Edytowane 8 Stycznia 2021 przez Yodek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #8119 Napisano 8 Stycznia 2021 (edytowane) 54 minuty temu, Yodek napisał: Ja też jeszcze nie dorosłam do poziomu błysku Bartka i LES'a 🤗 Moja wredna miniatura pojechała do Bartka - no i dostałam żółtą kartkę 😑. Gdzieś w zakamarkach zębników nie było odpowiednio "wybłyszczone"... Słowo daję - nie widziałam 😨 Oszzz..... no, to pora by kupić sporą lupę, albo lampę ze szkłem powiększającym. Ja mam lampę, ale jak mało, to zakładam jeszcze okulary, (takie niby z daszkiem) które mają dwie pary szkieł. Jedne stałe, a drugie wystarczy przekręcić i robią się podwójne szkła powiększające Edytowane 8 Stycznia 2021 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #8120 Napisano 8 Stycznia 2021 "Ufajcie memu oku i szkiełku, Nic tu nie widzę dokoła..." 2 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #8121 Napisano 8 Stycznia 2021 Romantyczna jakaś tu bywa.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #8122 Napisano 8 Stycznia 2021 (edytowane) Czucie i wiara Silniej mówi do mnie... niż mędrca szkiełko i oko... Edytowane 8 Stycznia 2021 przez kiniol 1 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #8123 Napisano 11 Stycznia 2021 Na naszym forum , ale w ,, Kąciku zegarmistrzowskim " i temacie ,,Zrób to sam" jakiś nowy kolega , potrzebuje pomocy . A , że zauważyłem , że tam mniej osób zagląda , więc pomyślałem , że tu o tym wspomnę , bo może któryś z kolegów tam zerknie i coś mu odpowie. On ma mechanizm zegara stojącego , ale bez wag i łańcuchów , no i w tej kwestii się pyta. Dla zainteresowanych wstawię link , by długo nie szukali. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #8124 Napisano 12 Stycznia 2021 Ojjj..... coś ciekawego trafiłem, ale daleko i sypie z nieba, że ciężko będzie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #8125 Napisano 12 Stycznia 2021 Wygląda intrygująco 🤔 Ale co to za zdjęcie? Przez dziurkę klucza? 🧐 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach