mkl1 6153 #8301 Napisano 18 Lutego 2021 (edytowane) No to zrobione.. Po raz pierwszy otrzymalem zgodę i "pochwałę,="Ladny" Dot ej pory było tylko "po co ci tyle tego ( no może oprócz Rescha ( bo on zawsze gdzieś wisiał... zastanawiam się tulko czy dać jakieś maluśkie kulki, jako nóżki ??? Edytowane 18 Lutego 2021 przez mkl1 3 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #8302 Napisano 18 Lutego 2021 (edytowane) Zasłużona pochwała ☺️. Wygląda zacnie - też mi się podoba 👍. Edytowane 18 Lutego 2021 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lamela 346 #8303 Napisano 18 Lutego 2021 I nawet zgodny z sąsiadem 🙂. U mnie zawsze narzekają, który wskazuje poprawny czas - szczególnie w niedzielę, przed nakręcaniem. A swoją drogą takie "wariacje na temat" też bywają fajne i satysfakcjonujące, wnoszą coś nowego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6153 #8304 Napisano 18 Lutego 2021 by nie było, że zciemniam ( odnośnie czasu...) 3 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1814 #8305 Napisano 19 Lutego 2021 Ten "mały" późni się o 37sek... 😜 Ładne są 👌 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lamela 346 #8306 Napisano 19 Lutego 2021 U mnie, jak policzyć średnią, to też jest OK 😄 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6153 #8307 Napisano 19 Lutego 2021 (edytowane) 3 godziny temu, zadra napisał(-a): Ładne są 👌 to są te , które mają być prawo na "Vertico" Na ścianie jeszcze GB ślązak i RESCH.. Reszta u mnie... nie godne wystawienia ----wg mojej Małżo... Edytowane 19 Lutego 2021 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6153 #8308 Napisano 19 Lutego 2021 42 minuty temu, Lamela napisał(-a): U mnie, jak policzyć średnią, to też jest OK 😄 A co żal Ci poruszyc paluszki, by nakręcić, poustawiać ? A feeee, wstydź się .............. bo, Takie ładne są 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #8309 Napisano 20 Lutego 2021 9 godzin temu, Lamela napisał(-a): U mnie, jak policzyć średnią, to też jest OK 😄 Ach te Eureki............. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #8310 Napisano 20 Lutego 2021 (edytowane) 11 godzin temu, Lamela napisał(-a): U mnie, jak policzyć średnią, to też jest OK 😄 Eureka Palmtag Atmos i cos tam jeszcze ,no ladnie troche zazdroszcze.U mnie srednia na zegarach torsyjnych wychodzi slabo ale mam nadzieje ze do konca roku uporam sie z uruchomieniem ostatnich i bedzie co pokazac amicorum et collegarum. Edytowane 20 Lutego 2021 przez janekp 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lamela 346 #8311 Napisano 20 Lutego 2021 13 godzin temu, mkl1 napisał(-a): A co żal Ci poruszyc paluszki, by nakręcić, poustawiać ? A feeee, wstydź się .............. bo, Takie ładne są Ale ja już średnią w pamięci liczę... A tak naprawdę to tylko bagietkę JLC raz na tydzień nakręcam, to czasem tę minutę skoryguję. Reszta chodzi sama, na prąd lub powietrze - to nie tykam. Tylko Atmos w sezonie zimowym cierpi - w pokoju stabilna temperatura (termostat na kaloryferze) to prawie się nie nakręca, traci moment napędowy i wchodzi w tryb późnienia się. Co jakiś czas zarządzam wietrzenie i skręcam termostat, wtedy drgnie o jeden- dwa ząbki (i tak to chyba nie wystarczy 🤥), ale wtedy marudzą Eureki - niby kompensowane, ale wyraźnie widać odchyłkę. I tak dookoła Wojtek - w końcu odpuściłem, tylko notuję wyniki w Excelu i czekam na zmianę czasu, kiedy to całe bractwo poustawiam na nowo. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #8312 Napisano 22 Lutego 2021 Co to za jeden?….. Kwadransowy, ale w takiej małej skrzyni i z tylko dwiema wielgaśnymi wagami? Coś tu chyba kombinowane. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #8313 Napisano 22 Lutego 2021 Na 100%. Zobacz gdzie wypadają otwory do nakręcania. Drzewiej tak nie robiono... Skrzynia chyba stara, nowy mechanizm kwadransowy, wagi z jakiegoś łańcuchowca dla sznytu. 1 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sand 58 #8314 Napisano 24 Lutego 2021 Panowie bardzo proszę o pomoc, mam takiego w/g logo na tarczy i z tyłu werku to Junghans z 1890r . Takiego mechanizmu bicia to jeszcze nie widziałem , brak koła zapadowego ,grzebień inny niż normalnie zazębiony z kołem spiralnym . Zegar ładnie idzie do chwili gdy ma bić całe godziny lub połówki , natychmiast się zatrzymuje 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lamela 346 #8315 Napisano 24 Lutego 2021 Takiego grzebienia jeszcze nie widziałem - ślimakowa krzywka czołowa zamiast koła czerpakowego. Trzeba przekopać literaturę, kto i kiedy to wymyślił 😀. Ciekawe, czy zatrzymuje się na zalocie, czy na biciu ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #8316 Napisano 24 Lutego 2021 To jest coś z pomysłów Arthura Junghansa, wprowadzanych w fabryce w Ebensee, po 1901 roku. Pisali o tym w OUUZ. 2 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #8317 Napisano 25 Lutego 2021 Po długim oczekiwaniu , wielu nerwach i wątpliwościach , dotarł do mnie G. Becker z 1879 roku . Czekałem 6 tygodni na przesyłkę , a miało być dwa dni. Pierwszy raz , trafił mi się , tutejszy nierzetelny sprzedający . A to , że miał drobny wypadek i trafił do szpitala i że za tydzień , jak wyjdzie , to wyśle . No i cisza , nic nie pisze . Dużo cierpliwości mnie to kosztowało . Paczka, nie najlepiej zapakowana .... owszem dużo gazet , ale luźno wrzucone i kartony byle jakie , wagi w środku skrzyni - owinięte , ale turlające się wewnątrz. Więc boki powyłamywane , ale szyby całe. Parę elementów , które wcześniej odpadły , to powkładane do środka , no ale część , to odpadła w trakcie transportu . Brakuje tylko kilku listewek , ale tych prostszych , więc nie jest źle. Zdjęcia . ... zegar ze wszystkimi elementami , które poprzykładałem , a nawet gumkami pozaczepiałem , by być pewnym , co jest , a co brakuje. .... zegar z pozdejmowanymi elementami. 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #8318 Napisano 25 Lutego 2021 Zegar bardzo ładny a i nie będziesz się nudził przez jakiś czas !🙂 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #8319 Napisano 25 Lutego 2021 Uchowaj Panie od takich sprzedających 😑. Faktycznie, podróż zegara to była rosyjska ruletka. Najważniejsze, że szyby, tarcza się nie strzaskały, a listwy nie połamały. Drobne elementy w rozsypce - będzie układanka jak puzle. Ważne że są ... A poza tym to zegar bardzo ładny - gratuluję 😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #8320 Napisano 25 Lutego 2021 Fajne gniazda na zawiasy są w drzwiach..... no i ta listwa skrzyni z zawiasami , to prawie całkiem wypada . 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6153 #8321 Napisano 26 Lutego 2021 Potrzebuje porady "tarczowników" Mam taka tarczę "GF" i niestety pomimo moczenia 12 godzin niewiele wyjaśniała. co zrobić? Może już nic się nie da 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #8322 Napisano 26 Lutego 2021 Uszanuj piętno czasu... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6153 #8323 Napisano 26 Lutego 2021 (edytowane) 6 minut temu, tarant napisał(-a): Uszanuj piętno czasu... No to będę musiał Edytowane 26 Lutego 2021 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #8324 Napisano 1 Marca 2021 Każdy orze jak może 🤪. Rozwijarka - poskramiaczka rura, nie wiem od czego, ale tymczasem do tego służy 🤗 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6153 #8325 Napisano 1 Marca 2021 Domyśłam się że sprężynka z jakiegoś budzidłą. ale... dlaczego ją prostujesz? 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach