longcase1 481 #851 Napisano 7 Stycznia 2019 Będziemy sobie gratulować ja tarcza będzie pasować;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #852 Napisano 7 Stycznia 2019 Będziemy sobie gratulować ja tarcza będzie pasować;-)Będzie , będzie .... bo mocno trzymamy kciuki !!!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #853 Napisano 7 Stycznia 2019 Będziemy sobie gratulować ja tarcza będzie pasować;-)Nawet nie próbuję sobie wyobrażać żeby nie pasowała...Rozszlifuję otwór w podkładzie ewentualnie osie od nakręcania będę naginać ku sobie żeby korbka weszła ☺ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #854 Napisano 7 Stycznia 2019 Ważne że jest pozytyne nastawienie.. wtedy się uda:-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #855 Napisano 7 Stycznia 2019 (edytowane) Ważne że jest pozytyne nastawienie.. wtedy się uda:-)Od Was trudno nie zarazić się optymizmem i pozytywnym nastawieniem.. :-D Mam objawy infekcji..rozgorączkowanie, splątanie i posypane pomysły :-D Niektórzy podejrzewają potajemnie nadużywanie posylwestrowego szampana. ;-) Na linkach chyba były niesklasyfikowane w nomenklaturze "mikroby" (czasami bytują na mosiężnej pożywce). Podobno tylko Tarant je widział w laboratorium :-P Edytowane 7 Stycznia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #856 Napisano 7 Stycznia 2019 A ja dzisiaj taki sekundniczek zmajstrowałem:-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #857 Napisano 7 Stycznia 2019 (edytowane) O jaki smukły, sama elegancja! Harmonizuje pięknie ze swoją skalą A cień zazdrośnie okrywa tarczę;-) Tak głupio się zapytam - a jak się "majstruje" taki sekundnik? Modeluje z drutu czy wycina z blachy- jeśli to nie tajemnica oczywiście ;-) Nie znam skali - on taki tyci jest? Edytowane 7 Stycznia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #858 Napisano 7 Stycznia 2019 Średnica tej tarczki sekundowej to 98mm tak więc jest duży dosyć i przy tej długości musi być wyważony. W żadnym wypadku nie może ciążyć któryś koniec tej wskazówki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #859 Napisano 7 Stycznia 2019 Ojej to duży faktycznie ..Brak wyważenia zakłóca chód?Kurde a jak takie coś wyważać... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #860 Napisano 7 Stycznia 2019 (edytowane) Jasne że zakłóca.... szczególnie istotna kwestia w sytuacji gdy zegar jest miesięczny Edytowane 7 Stycznia 2019 przez longcase1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #861 Napisano 7 Stycznia 2019 Zrób zdjęcie tylnej płyty razem z mostkiem kotwicyZrób zdjęcie tylnej płyty razem z mostkiem kotwicyTutaj zdjencia a dzienkuje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #862 Napisano 7 Stycznia 2019 (edytowane) Wahadło wisiało na mostku kotwicy. Brakuje tego elementu Edytowane 7 Stycznia 2019 przez longcase1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #863 Napisano 7 Stycznia 2019 Wahadło wisiało na mostku kotwicy. Brakuje tego elementuA jaky ksztalt tego elementu, jak pan wie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #864 Napisano 7 Stycznia 2019 No i chyba jakiejś obejmy do zawieszenia werku od góry. Bo nie sądzę, by utrzymał się na tych 2 dolnych "bagnetach".Coś trochę podobnego jak tutaj:http://zegarkiclub.pl/forum/topic/163054-zegar-kwadransowy-identyfikacja/?hl=elsner&do=findComment&comment=2300953 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #865 Napisano 7 Stycznia 2019 (edytowane) Wydaje mi się że to ucho jest Piotrze. Brakuje samego wieszaka na wahadło które wisiało raczej na nici Ten zegar wygląda mi na Elsnera.... chyba że się myle Edytowane 7 Stycznia 2019 przez longcase1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #866 Napisano 7 Stycznia 2019 Wydaje mi się że to ucho jest Piotrze. Brakuje samego wieszaka na wahadło które wisiało raczej na niciTak ucho jest primocowane na tylnej deske obudowy a pan mowi tylko na nici? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #867 Napisano 7 Stycznia 2019 Podobnie jak tu było 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #868 Napisano 7 Stycznia 2019 Joseph Elsner naprawde jest to možliwwe? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #869 Napisano 7 Stycznia 2019 (edytowane) Może niech jeszcze ktoś się wypowie. Ja myślę że tak.Jak możesz to wstaw zdjęcie wieszaka w skrzynce Edytowane 7 Stycznia 2019 przez longcase1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #870 Napisano 7 Stycznia 2019 (edytowane) To nie jest Elsner, za późny zegar... brak naciągu Huygensa... Edytowane 7 Stycznia 2019 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #871 Napisano 7 Stycznia 2019 Nie wszystkie Elsnery były na Huygensie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #872 Napisano 7 Stycznia 2019 http://www.onlinegalleries.com/art-and-antiques/detail/dachluhr-vienna-regulator-clock-biedermeier-josef-elsner-in-wein/315815Elsner zmarł w 1856 roku, więc skrzynie mogły być juz całkiem "nowoczesne". 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #873 Napisano 7 Stycznia 2019 Ta skrzynia nie jest z okresu... tarcza i wskazówki także. Nie napisałem, że każdy Elsner był na Huygensie 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #874 Napisano 7 Stycznia 2019 Nie mamy gwarancji że ta skrzynka i werk są kompletem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #875 Napisano 7 Stycznia 2019 (edytowane) Na plecach skrzyni nie ma śladu innego sposobu mocowania mechanizmu... Tarcza, wskazówki oraz skrzynia pochodzą z tego samego okresu. Edytowane 7 Stycznia 2019 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach