LESKOS 3470 #8801 Napisano 17 Kwietnia 2021 No i bardzo ładnie wyszło. 👍 W takim stanie nie myślał bym już o podmianie tarczy . 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #8802 Napisano 17 Kwietnia 2021 (edytowane) Dziękuję. Naprawdę, uwierzcie "rewelacja" to przesada. Pod kątem, w ostrym świetle widać więcej 🤭. Nie chciałam się podejmować bo czuję się za cienka i bałam się że rozwalę tarczę albo spieprzę cudzą rzecz. Okazało się, że nikt nie chce się podjąć, a alternatywą jest kupno innej tarczy. Czyli była opcja - jak się uda to dobrze, jak nie uda no to się nie uda.. Pierwsze zdjęcie - "dziura", drugie - wypełnienie dziury, trzecie - nanoszenie lakieru Na ostatnim , pod światło widać żel, którym starałam się trochę odtworzyć otwór osi wskazówkowej - był pokruszony, tak samo jak otwór sekundowy. "Łata" na środku tarczy jeszcze ta stara, przed usunięciem - to nie moje dzieło 😋 Edytowane 17 Kwietnia 2021 przez Yodek 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #8803 Napisano 17 Kwietnia 2021 Super Takiej tarczy , nie wyrzucałbym ! ..... Co innego , gdyby była jeszcze wygięta . Bo przy prostowaniu , to by się pewnie rozleciała . Więc , tu też podjął bym się ratowania ...... no , ale jeszcze mi się taka nie trafiła. Oczywiście prosiłbym o pomoc i rady na forum , bo jest kilku kolegów co potrafią , a i koleżanka do nich dołączyła . Brawo ! 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #8804 Napisano 17 Kwietnia 2021 Tarcza była wygięta i trzeba było ją spłaszczyć, dlatego był strach że się rozsypie.. Pod spodem przed "spłaszczeniem" powlekalam spękania żelem żeby scalić i unieruchomić popękane elementy. Tu widać ślady powlekania spękań 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #8805 Napisano 17 Kwietnia 2021 I tak to się robi 😉 👍✌️ 3 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #8806 Napisano 17 Kwietnia 2021 (edytowane) Już nie będę się powtarzać - ale kto mnie na to wszystko naprowadził? 😆 Czasem potrzebny jest kopniak w dobra stronę 😂 Edytowane 17 Kwietnia 2021 przez Yodek 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1813 #8807 Napisano 17 Kwietnia 2021 bardzo ładnie wyszło. Rzekłbym "poprawnie" czyli prawie idealnie. Prawda jest taka, że my oczywiście widzimy, ale wiemy gdzie patrzeć i mamy do czego porównać znając stan "przed" i "po" pracach. Gdybym zobaczył tę tarczę po naprawie zamontowaną w pracującym zegarze, to być może nawet bym nie przyglądał się, bo szukałbym okiem patrząc ogólnie która godzina... Myślę, że nie widziałbym naprawy, a po kilku latach dodatkowo tarcza być może równo "zajdzie" domową atmosferą i nie będzie widać różnicy.. Super robota. Pozostaje jeszcze wycena fachowej roboty. 1. nie mniej niż 3h pracy fachowca..... 3× 100zł 2. materiały 1kpl ...... 1x100zł 3. zużycie i amortyzacja sprzętów specjalnych ...... 1x75zł 4. koszty dodatkowe (przesyłki, konsultacje itp) ......1x100zł Razem 575zł netto.. Z podatkiem lekko ponad 650zł.. Dobrze, że to forum dobrych ludzi nie nastawionych na zysk.. Tak czy inaczej jakiś KERNER Yodkowi się należy.. 😁 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #8808 Napisano 17 Kwietnia 2021 (edytowane) 😂😂. Dzięki 🖐️ Właściciel oczywiście dopytywał o rozliczenie się, ale MOWY NIE MA. Jedyną forma jaką akceptuję to prośba o pomoc w śledzeniu netu, targowisk, giełd i kartonów ze złomem w celu poszukiwania konkretnych egzemplarzy Poltików. Są już na tyle rzadkie że samej raczej trudno mi będzie na nie trafić, a tak większa ilość przychylnych "ócz" daje jakaś szansę na znalezienie brakujących delikwentów 🤭😁. PS. Ja jako amator bez wiedzy i doświadczenia poświęcam dużo więcej czasu niż 3 godziny Jak przerobię że 100 tarcz to może uda się zmniejszyć nakład czasowy 🤭 Edytowane 17 Kwietnia 2021 przez Yodek 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1813 #8809 Napisano 17 Kwietnia 2021 przepraszam za niedoszacowanie. zróbmy w takim razie 10rbh.... 😁 niejeden fachowiec mógłby się od Ciebie uczyć "amatorko" 😁 kolejny błąd. W Twoim przypadku "Amatorko" przez duże "A"... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lamela 346 #8810 Napisano 17 Kwietnia 2021 Yodek - majstersztyk 👍 Podziwiam, nie uwierzyłbym gdybym nie widział kolejnych etapów i stanu wyjściowego. Zaś kolory, odcienie, refleksy - zdejmij lupę, wstaw za szybę i powieś na ścianie - widzisz coś ? 😀, 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #8811 Napisano 17 Kwietnia 2021 19 minut temu, Lamela napisał(-a): Yodek - majstersztyk 👍 Podziwiam, nie uwierzyłbym gdybym nie widział kolejnych etapów i stanu wyjściowego. Zaś kolory, odcienie, refleksy - zdejmij lupę, wstaw za szybę i powieś na ścianie - widzisz coś ? 😀, 😆👍 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #8812 Napisano 17 Kwietnia 2021 (edytowane) Kol. Yodek, mam taką tarczę do zrobienia. Zrobisz? Jak się zdecydujesz, to ustalamy cenę i wysyłam. Edytowane 17 Kwietnia 2021 przez dziadek 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #8813 Napisano 17 Kwietnia 2021 Dobre sobie 😁. To taki dowcip? 😆 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #8814 Napisano 17 Kwietnia 2021 4 minuty temu, Yodek napisał(-a): Dobre sobie 😁. To taki dowcip? 😆 Propozycja jest na serio. Zrobiłaś swoją tak ładnie, że może i moją tak zrobisz. 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #8815 Napisano 17 Kwietnia 2021 (edytowane) Musiałabym zażyć srogie piguły 😎. Seledynka - dobranie kolorów z dostępnych lakierów to byłyby Himalaje. Do tego lilijki, duże ubytki, sporo uszkodzonych cyfr, spory kawałek emalii żyje własnym życiem. Mam na swoim koncie dwie robione tarcze. Słownie: DWIE.. Jeszcze mi życie mile 😄👍 Edytowane 17 Kwietnia 2021 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #8816 Napisano 17 Kwietnia 2021 No, ale jakie wyzwanie! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6134 #8817 Napisano 17 Kwietnia 2021 Dwie, dwie, ALE jakie !!!! 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1813 #8818 Napisano 18 Kwietnia 2021 jak bezpiecznie wyczyścić tak zabrudzoną tarczę? szerszy wpis zamieściłem w temacie o czyszczeniu tarcz, ale tam nieczęsto zaglądacie. Gdybym mógł prosić o porady w tamtym temacie to wyprostowałoby trochę wątek .. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #8819 Napisano 18 Kwietnia 2021 Na bazie tego zdjęcia , nie znając rodzaju materiału jakim jest pokryta ... trudno powiedzieć . Najlepszą metodą jest delikatne próbkowanie na małych fragmentach "patyczkiem do uszu". Zaczynasz od lekkich detergentów na bazie wody demineralizowanej 😉, poprzez benzynę (apteczna najlepiej) , spirytus, odplamiacze i masę innych sposobów... Tu oprócz doświadczenia "organoleptycznego" nie ma gotowych rozwiązań 🤔 ... tak sądzę. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6134 #8820 Napisano 18 Kwietnia 2021 (edytowane) Les.. zobacz fotkę z "powiększyłem" widać pajęczynkę.. źle to wróży "agresywnym" poczynaniom... Edytowane 18 Kwietnia 2021 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #8821 Napisano 18 Kwietnia 2021 (edytowane) Może bliżej nieco. Czy to blacha z wtłoczonymi cyframi i pomalowana na biało.? .... Wygląda na to, że farba, która była zakryta ramką, jest OK. ale na resztę podziałało powietrze i światło Edytowane 18 Kwietnia 2021 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #8822 Napisano 18 Kwietnia 2021 Tak mi się wydaje ,że to wytłoczka aluminiowa pomalowana lakierem, a to że pęka tenże lakier stanowi tylko dowód na to iż jest zrobiony na bazie organicznego rozcieńczalnika, w tradycyjny sposób i tylko tyle... Mirek , musisz wolniej czytać i nie zaczynać od końca 😉 -sugeruję stosowanie środków w kolejności. Można też ich działanie osłabić (rozcieńczając spirytus np. wodą ... wiemy jaką 😉 ). Moja konkluzja co do metod czyszczenia zaczyna się od bardzo łagodnych na niewielkim dosłownie fragmenciku powierzchni (np. na fragmencie wewnętrznym "fajerki" pewnie przykrytym wewnętrznym ringiem lub ozdobną osłoną). I tyle. Jasne że można szukać gotowych rozwiązań... ale czy nie lepszym i ciekawszym jest zdobywać doświadczenie samemu , korzystając najwyżej z wymiany doświadczeń w ramach dyskusji ... ? 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6134 #8823 Napisano 18 Kwietnia 2021 Tak Tylko czy np. rozcieńczony spirytus, czy bardzo ..nie będzie penetrował? Wiem , to zależy od czasu działania.. Jeżeli "szybko i sprawnie to wyczyści i nie rozpuści.. Potwierdzam delikutaśnie... zacząłbym od rantu (krytego pod ramką) i zobaczył...co się dzieje.. Ale Zadra chyba to już wie po doświadczeniach z poprzednią tarczą 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1813 #8824 Napisano 18 Kwietnia 2021 (edytowane) 7 godzin temu, mkl1 napisał(-a): po doświadczeniach z poprzednią tarczą poprzedniej zaszkodziła czysta zdrojowa przegotowana kranówa bez dodatków płynu,tym bardziej alkiholi czy rozpuszczalników.. Tu mamy jak przypuszczaliście blachę tłoczoną pokrytą emalią (być może dodatkowe pokrycie które spękało wraz z wiekiem.). spirytu i rozpuszczalników nie zastosuję. Woda z mydłem to już przesada dla niej.. po bardzo krótkiej kąpieli w wodzie mydlanej widać poprawę ale z małym minusem między godz 3ą a 4-ą 😖 Plakatówkami malowali? raczej na tym zakończę. szkoda dalej psować niezłą jeszcze tarczę.. kurcze, dwukrotnie wkleiło te same zdjęcia - nie mogę tego opanować.. Edytowane 18 Kwietnia 2021 przez zadra 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #8825 Napisano 18 Kwietnia 2021 Zadra - wzniosę za Twoją pracę toast z odrobiną "alkiholu" 😁👍. Pomiędzy 3, a 4 syndrom popaluchowy ☺️ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach