Mrzon 14 #11451 Napisano 9 Marca Dziękuję będę sprawdzał 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mrzon 14 #11452 Napisano 9 Marca Dziękuję LESKOS rada była trafna działa teraz idealnie. Pozdrawiam 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1812 #11453 Napisano 10 Marca tak jak kolega napisał ..... widać , że już za pierwszym razem wsuwając sanki , młoteczka nie podniosłeś i jeszcze go przegiąłeś. Poza tym , sam pręt wahadła dziwnie powyginany. Dodam jeszcze , w młoteczku brak paska skóry i dźwięk będzie metaliczny ( niemiły ) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mrzon 14 #11454 Napisano 15 Marca Mechanizm był taki jak kupiłem teraz już wszystko ok z wyjątkiem tego dźwięku tu racja brak paska powoduje metaliczne walenie jak o stary garczek ale to już nie problem który wymaga szukania rozwiązania Pozdrawiam 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 7087 #11455 Napisano 16 Kwietnia Poszukuję informacji co się kryje pod tym "patentem". Zakupiłem mechanizm za przysłowiowe dwie paczki fajek.. Chcę go przywrócić do działania. przeliczyłem już długośc wahadłą licząc ząbki. Najbardziej jednak jestem ciekaw co to za twór.. 2 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 7087 #11456 Napisano 16 Kwietnia Tu na forum znalazłem taką informację: , DRGM 588490. JUF ,Voseler Lunar Clock na bazie patentu Hubera. Ale jak to się ma do tego chodzika?? 2 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek Szajerka 937 #11457 Napisano 16 Kwietnia Pełen zapis ze strony Forum, post z 4 października 2019, pozycja 128. Dotyczy kwestii regulacji wahadła. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 7087 #11458 Napisano 16 Kwietnia (edytowane) Panie Marku w tzw międzyczasie poszerzyłem swoją wiedzę.....Patent Juf Lunar - wahadło dwu kulkowe o specyficznej konstrukcji.. Edytowane 16 Kwietnia przez mkl1 2 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1219 #11459 Napisano 16 Kwietnia 2 godziny temu, mkl1 napisał(-a): Tu na forum znalazłem taką informację: , DRGM 588490. JUF ,Voseler Lunar Clock na bazie patentu Hubera. Ale jak to się ma do tego chodzika?? A czy Twój chodzik to nie jest przypadkiem jakiś roczniak... Na zdjęciu widać kawałek włosa, bo nitka to raczej nie jest. Pozdrawiam Jacek 1 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 7087 #11460 Napisano 16 Kwietnia 15 minut temu, JASI napisał(-a): A czy Twój chodzik to nie jest przypadkiem jakiś roczniak... Na zdjęciu widać kawałek włosa, bo nitka to raczej nie jest. Już rozgryzłem temat. To JUF lunar z wahadłem dwukulowym.. 4 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1812 #11461 Napisano 16 Kwietnia 3 godziny temu, mkl1 napisał(-a): Już rozgryzłem temat. To JUF lunar z wahadłem dwukulowym.. Ooo , Brawo ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wojtek796 70 #11462 Napisano 22 Kwietnia W dniu 16.04.2026 o 13:44, mkl1 napisał(-a): Poszukuję informacji co się kryje pod tym "patentem". Zakupiłem mechanizm za przysłowiowe dwie paczki fajek.. Chcę go przywrócić do działania. przeliczyłem już długośc wahadłą licząc ząbki. Najbardziej jednak jestem ciekaw co to za twór.. Cześć, jaka długość wahadła Ci wyszła ;) ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 7087 #11463 Napisano 22 Kwietnia 6 godzin temu, Wojtek796 napisał(-a): Cześć, jaka długość wahadła Ci wyszła ;) ? Widocznie przegapiłeś wpis, że to jednak nie wahadło "klasyczne" a torsyjne. Właśnie to wahadło było między innymi przedmiotem patentu. Jak ono wygląda to masz na fotkach.. 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wojtek796 70 #11464 Napisano Czwartek o 05:33 (edytowane) Hej, nie przegapiłem. Napisałeś, że liczyłeś długość wahadła na podstawie ilości zębów - przełożenia przekładni chodu, więc musiało Cię trochę zdziwić, że wyszło kilkadziesiąt metrów. Chyba, że w tym zegarze jest okres krótszy, niż klasyczne ca 15s. Ten mój post to taki żarcik miał być - bez krztyny kpiny - rzecz oczywista. Pozdrawiam Edytowane Czwartek o 05:35 przez Wojtek796 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach