Arek_Win 77 #2101 Napisano 24 Lutego 2019 Masz babo placek.. ;-) byłam tak zaaferowana składaniem, że do głowy mi nie przyszło coś pstryknąć, zanim je poskładałam..ehh.Będę jeszcze za dzień - dwa zakładać tarczę to ew. tylko takie "z profilu" cyknę ale nie wiem czy to da pogląd.Rdzy nie było prawie wcale, chyba dlatego ze wykąpane w oleju ;-)Ja tam się nie znam, nie zauważyłam uszkodzeń...No jaka szkoda że Kolega wcześniej mi nie "nakładł" do głowy, żeby sfotografować po umyciu. .Nie pomyślałem ... No trudno. Grunt by działał. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2102 Napisano 24 Lutego 2019 (edytowane) Zrobiłam dwa zdjęcia tak "na żywca" w skrzyni Edytowane 24 Lutego 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2103 Napisano 24 Lutego 2019 (edytowane) Określenie - przeczytałam i zrozumiałam to duże nadużycie - wątek o olejach i oliwieniu.. "Pełzanie oleju silnikowego"..Wazelinowy chłonie wilgoć... Aaaaaaa!! Ja nie mam co na siebie włożyć! Znaczy się czym nasmarować :-/ Reszty nie rozumiem;-) Edytowane 24 Lutego 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #2104 Napisano 24 Lutego 2019 A gdzie ta korozja? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2105 Napisano 24 Lutego 2019 A gdzie ta korozja?Zgubiłam? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #2106 Napisano 24 Lutego 2019 Rozumiem ze jej nie było 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2107 Napisano 24 Lutego 2019 (edytowane) Rozumiem ze jej nie byłoPo myciu dojrzałam tylko śladowe plamki na wiatraczku i dźwigni bicia.I spodzie wskazówek:-) Edytowane 24 Lutego 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2108 Napisano 24 Lutego 2019 (edytowane) No to smarowany, czy nie? Bo wygląda miodzio... Edytowane 24 Lutego 2019 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2109 Napisano 24 Lutego 2019 (edytowane) Nawazelinowany bo "niewiedziała", że wazelinowy do dużych to w ogóle be...Silnikowym kapkę poprawię za jakiś czas..A kiedyś, kiedyś może zaszaleję i zanabędę coś na wieki ;-)Całe szczęście że mechanizm tylko brudem zarośnięty..Takie to kupowanie w ciemno na chybił, i nie trafił:-) A, grzebień i zabierak towotem mikroskopijnie...Cichuteńko pracuje, nie tak jak papierowiec ;-) Bicie ustawiłam, cudnie bije, jestem w szocku! ○○ Edytowane 24 Lutego 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Silver79 21 #2110 Napisano 24 Lutego 2019 Yodek. Okiem biernego obserwatora...mechanizm jest śliczny! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2111 Napisano 24 Lutego 2019 (edytowane) Yodek. Okiem biernego obserwatora...mechanizm jest śliczny!Dziękuję - jego "śliczność" to czysty przypadek. Kupowałam "kota w worku" :-DPS.Czy taki wynalazek - aplikator po mężowej pomadzie do brody, nada się do aplikacji oleju na "zenkunki"? Edytowane 24 Lutego 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2112 Napisano 24 Lutego 2019 (edytowane) Za duże. Do aplikacji są specjalne olejaki. Jeśli ich nie masz to weź dużą igłę krawiecką, rozgrzej do czerwoności jej końcówkę i rozklep młotkiem, po ostygnięciu, na malutką łyżeczkę. Końcówkę ewentualnie opiłuj. Takim "olejakiem" możesz aplikować oliwę. Edytowane 24 Lutego 2019 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #2113 Napisano 24 Lutego 2019 O takie cuś. Ja mam je od Kolegi Ulana Do zegarów (i oliwy o odpowiedniej lepkości) nadaje się ten największy. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2114 Napisano 24 Lutego 2019 (edytowane) Nie nadaje się.. A taki piękny był hamerykański ;-) Igłę dużą oczywiście, że mam.Przebranżowię się w kowalkę i rozklepię na łyżeczkę. :-)Wykałaczką to średnio idzie, najczęściej kropla zawiśnie i nie ma zamiaru spłynąć. Ojej jaki fachmański przybornik! :-D Dzięki! :-) Edytowane 24 Lutego 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ondra1955 18 #2115 Napisano 24 Lutego 2019 Jak i kazdy kawalek metalowego precika 1mm rozklepac na lyzeczke np tak,czym szersze tym wieksza kropla 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2116 Napisano 24 Lutego 2019 (edytowane) Jak i kazdy kawalek metalowego precika 1mm rozklepac na lyzeczke np tak,czym szersze tym wieksza kropla Ojej jakie zajefajniste! :-DJuż dawien dawna powinnam wpaść na taki prosty sposób!A zrobię sobie cały zestaw, a co..;-)Dziękuję:-D A jakie fajne uchwyty:-) Edytowane 24 Lutego 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ondra1955 18 #2117 Napisano 24 Lutego 2019 Ja tez na ten prosty sposob nie wpadlem, kupilem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1787 #2118 Napisano 24 Lutego 2019 Dziękuję - jego "śliczność" to czysty przypadek. Kupowałam "kota w worku" :-DPS.Czy taki wynalazek - aplikator po mężowej pomadzie do brody, nada się do aplikacji oleju na "zenkunki"?Ojjjjj Ten ,,kot w worku ,, to naprawdę się udał Tak zalany olejem , smarami , że nic go nie ruszyło !!!! Nic nie zużyty !!!!Pięknie !!!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2119 Napisano 24 Lutego 2019 (edytowane) PM - chyba dzięki temu tłustemu brudowi dobrze się zakonserwował. I za wiele nie pracował, tak po prawdzie..Ot o cała tajemnica - częste mycie skraca życie :-P Edytowane 24 Lutego 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1787 #2120 Napisano 24 Lutego 2019 PM - chyba dzięki temu tłustemu brudowi dobrze się zakonserwował. I za wiele nie pracował, tak po prawdzie..Ot o cała tajemnica - częste mycie skraca życie :-Ptyż prowda !!!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Silver79 21 #2121 Napisano 25 Lutego 2019 Pytanko - przyszlosciowo, do szelaku. Jaki spirytus użyć? Czy medyczny 96% Alkohol etylowy z Chlorheksydyna 0,5% będzie dobry? Czy pachnąca dyktą się posiłkować? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek_Win 77 #2122 Napisano 25 Lutego 2019 Najlepiej specjalistyczny do szelaku są dostępne w sklepach pod nazwą "Rozpuszczalnik do szelaku 99,9%" firmy Blik 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Silver79 21 #2123 Napisano 25 Lutego 2019 Arek dziękuję. Nawet na all...jest takowy. A ja nawet o polmosie myślałem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1787 #2124 Napisano 26 Lutego 2019 Porady potrzeba !!!Ale od początku .. ktoś sprzedawał na części Junghansa , bo sprężyna chodu zepsuta . No , taki ładny ... na części ???Tarcza z pięcioramienną gwiazdą , a mechanizm , okazało się , że taki sam , jak w niedawno założonym temacie ,,Junghans-maluszek ,, . Mam więc działający wzór , tych wszystkich dźwigni bicia , które w tamtym mechanizmie zostały powyginane .No i tu ciekawostka !!!W obydwu jest cienki drucik , który jest nawinięty na ośce młoteczka i pociągnięty do sworznia . A po drugiej stronie to samo , w koło ośki dźwigni uwalniającej bicie , a koniec także do sworznia . To coś , jest jak gdyby , ręcznie dorobioną sprężynką .No i pytanie !!!Czy coś takiego było , czy może jakiś zegarmistrz , takie coś dodał , by usprawnić działanie bicia ???Zegarmistrz mógł być ten sam , bo oba zegary były , w stosunkowo niedużej odległości od siebie . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2125 Napisano 27 Lutego 2019 Mam podobnie w Unionie ;-)Bez tego drucikowania nie działa bicie. Chyba zastępuje zgubioną albo zniszczoną sprężynkę.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach