Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

WIKO73

COSC czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

wpadł mi ostatnio  w oko Longines Record, 38,5 mm, wersja blue. Sprzedawca w jednym z salonów przekonywał mnie, że certyfikat chronometru podnosi walory zegarka i warto zainwestować parę złotych więcej.  Czy rzeczywiście certyfikowane zegarki są bardziej dokładne, czy to marketingowa sieczka ;-), wszak papier przyjmie wszystko. Dodatkowym atutem miał być krzemowy włos balansu i 64 godzinna rezerwa chodu, zaś mechanizm bazowy to eta 2892-A2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jaka częstotliwość pracy przy tych 64h?

Pozdrawiam
Piotrek

imageproxy1.jpg.39195932474b734d12bdf1ef8370670e.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Jak to bazowa Eta, to pewnie częstotliwość jest obniżona. Sam jestem ciekaw...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość PrezesPolski

25200/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy sa bardziej dokladne? Na pewno sa doregulowane do standardow COSC. Czasem warto ale ja wolalbym mniejsza rezerwe chodu a wieksza czestotliwosc :)

Pozdrawiam
Piotrek

imageproxy1.jpg.39195932474b734d12bdf1ef8370670e.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Czy sa bardziej dokladne? Na pewno sa doregulowane do standardow COSC. Czasem warto ale ja wolalbym mniejsza rezerwe chodu a wieksza czestotliwosc :)

Tak z ciekawości, czemu? Przecież różnica w częstotliwości w tym konkretnym przypadku będzie w zasadzie niezauważalna  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobrze wyregulowana eta 2892 bez certyfikatu będzie trzymała dokładność chronometru bez problemu

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

25200/h

A nie 28 800? Podają tak na stronie https://www.eta.ch/en/our-products/mechanical-movements/mecaline-specialities/eta-mecaline-specialities-2892a2

(...) certyfikat chronometru podnosi walory zegarka i warto zainwestować parę złotych więcej.  Czy rzeczywiście certyfikowane zegarki są bardziej dokładne, czy to marketingowa sieczka ;-) (...)

Certyfikat COSC podnosi wartość zegarka, jednakże czy warto to zależy od Twoich oczekiwań. Dla jednych tak, a dla innych nie. Są na forum tacy, co mając COSC siedzą cały dzień, patrzą i sprawdzają odchyłkę. Gdy wyjdzie o 3s większa niż certyfikat przewiduje dostają fiksum-dyrdum i dzwonią po serwis...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie 28 800? Podają tak na stronie https://www.eta.ch/en/our-products/mechanical-movements/mecaline-specialities/eta-mecaline-specialities-2892a2

Certyfikat COSC podnosi wartość zegarka, jednakże czy warto to zależy od Twoich oczekiwań. Dla jednych tak, a dla innych nie. Są na forum tacy, co mając COSC siedzą cały dzień, patrzą i sprawdzają odchyłkę. Gdy wyjdzie o 3s większa niż certyfikat przewiduje dostają fiksum-dyrdum i dzwonią po serwis...

Podają dla ETY2892, a Longines L.888 (eta.a31.l01) ma 25200.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena po 20% rabacie wyniosłaby ok 5600, obniżenie częstotliwości nie jest chyba jakieś drastyczne, skoro dają COSC to z założenia powinien być dokładny. Chyba się skuszę. Mimo, że to Longines ;-)

post-107028-0-12020200-1545383965_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Jak Ci się podoba, to bierz  :) Longines to dobry wybór, choć ja bym nie mitologizował COSC  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

To znajdź coś bez COSC. Będzie taniej, a jak się postarasz, poobserwujesz go, to i tak osiągniesz odchyłki jak w COSC, tylko bez certyfikatu. Ale nadal taniej  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podoba mi się akurat ten model i gdyby była opcja bez COSC to bez wahania bym się zdecydował. Można pójść w coś podobnego z serii Master na zwykłej  2892 - A2 i mamy 700 PLN w kieszeni ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem, generalnie nie warto dopłacać, ale czasami dany model zegarka jest tylko w  wersji COSC, więc jeżeli Ci się podoba to kupuj. Jako ciekawostkę powiem, że mój Orient Bambino przez długi czas (kilka miesięcy) trzymał czas + 3-4s/24h, więc bez COSC też można. ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie certyfikat to także potwierdzenie dobrego wykończenia mechanizmu. Zdecydowanie podnosi to ocenę zegarka w moich oczach.

Dla mnie certyfikat to także potwierdzenie dobrego wykończenia mechanizmu. Zdecydowanie podnosi to ocenę zegarka w moich oczach.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jak, kupiłeś tego Record'a?

Pytam bo sam ostatnio mierzyłem takiego, co prawda w innym rozmiarze i kolorystyce ale zrobił bardzo pozytywne wrażenie.

Trochę denerwujące te malowane indeksy (w wersji rzymskiej wszystkie, w innej cyfry arabskie) ale może można to przeżyć?

"Nikt nic nie czyta, a jeśli czyta, to nic nie rozumie, a jeśli nawet rozumie, to nic nie pamięta." - Stanisław Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby mi zależało szczególnie na automatycznym zegarku z wysoką precyzją chodu, to chyba poleciałbym szukać Grand Seiko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.