Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Wookash

Citizen AT4008-51E brak zmiany daty o 12:00 - synchronizacja

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Mam zegarek Citizen AT4008-51E i zrobiłem synchronizację zgodnie z przewodnikiem, zmodyfikowałem także położenie zero wskazówek z 12:00 na 1:00 i niby wszytko jest OK. Zegarek synchronizuje się, pokazuje właściwy czas - jedyny problem mam z datą, która zmienia się o 1:00 w nocy a nie o 12:00.

Czy można temu jakoś zaradzić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie,

Mam zegarek Citizen AT4008-51E i zrobiłem synchronizację zgodnie z przewodnikiem, zmodyfikowałem także położenie zero wskazówek z 12:00 na 1:00 i niby wszytko jest OK. Zegarek synchronizuje się, pokazuje właściwy czas - jedyny problem mam z datą, która zmienia się o 1:00 w nocy a nie o 12:00.

Czy można temu jakoś zaradzić?

W jakim celu zmieniłeś położenie zerowe wskazówek na godzinę pierwszą? One powinny być na 12 ustawione. Ustaw je zgodnie z instrukcją i wszystko powinno wrócić do normy.

Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jakim celu zmieniłeś położenie zerowe wskazówek na godzinę pierwszą? One powinny być na 12 ustawione. Ustaw je zgodnie z instrukcją i wszystko powinno wrócić do normy.

Niestety nie wróci. Gdy były zgodnie z instrukcją, po synchronizacji zawsze była godzina do tyłu (czas Londyn). Ci co mają ten model wiedzą o co chodzi.

Jedynym sposobem jest ustawienie położenia zerowego na 1:00, wtedy czas pokazuje tak jak należy. Problem jest tylko z datą,która zmienia się "po staremu" czyli dokładnie o godzinie 1:00 naszego czasu (lecz o 12:00 czasu londyńskiego).

Oczywiście można użyć ustawienia AT-M, wtedy można ustawić dowolny czas alternatywny, z przesunięciem do dowolnej strefy czasowej, ale NIE ma wtedy synchronizacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój błąd, moduły mi się pomyliły i nie zauważyłem, że ten nie ma "wszystkich" stref czasowych.

Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój błąd, moduły mi się pomyliły i nie zauważyłem, że ten nie ma "wszystkich" stref czasowych.

Tak, na Europę jest tylko jedna. Słabo. Trzeba kombinować.

Czy np zmienienie ustawienia zerowego datownika - ma być pomiędzy 31 i 1 może pomóc?

Czy jest więc jakiś sposób aby ta data przełączała się prawidłowo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest jedyna możliwość żeby zegarek synchronizował się poprawnie do naszej strefie i wskazywał prawidłowa godzinę, mam ten sam model i nie stanowi to żadnego problemu

To jest jedyna możliwość żeby zegarek synchronizował się poprawnie do naszej strefie i wskazywał prawidłowa godzinę, mam ten sam model i nie stanowi to żadnego problemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłbyś doprecyzować? Co nie stanowi problemu? I czy znalazłeś sposób by data przełączała się prawidłowo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłbyś doprecyzować? Co nie stanowi problemu? I czy znalazłeś sposób by data przełączała się prawidłowo?

Nie stanowi problemu zmiana daty o 1 w nocy, przynajmniej dla mnie:)

Nie ma innego sposobu na przełączanie daty w inny sposób w naszej strefie czasowej z racji tego że zegarek nie posiada strefy czasowej PAR- Paryż

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez beriam
      Obecnie mam trzech obywateli na oku i jak zawsze kolejny dylemat zakupowy 🤫
      - BN0118-12L
      - PMD56-2952
      - BN0241-59H

Od zawsze jakoś przemawiały do mnie modele Tough,Land i Ray Mears.

Konstruktywne sugestie mile widziane 

• Przez beriam
      Kupię j/w.
    • Przez tt55
      Poszukuję tarczy do zegarka z pasującymi wskazówkami do Citizen mech. 5500 - z dniem i datą.
      Może być to stary zegarek z niedzialajacym mechanizmem z tymi częściami.
      Przykładowa tarcza na zdjęciu.

• Przez GostRado
      Dzień dobry 

Moją pasją jest kawa i wszystko, co jest z nią związane, co widać na zdjęciu. Myślę, że osiągnąłem już w tej dziedzinie "game over", no może prawie 😉 W razie pytań związanych z ziarnami kawy, młynkami, ekspresami i kawowymi akcesoriami służę pomocą 🙂 

Co do zegarków mam sprecyzowany gust. Kiedyś marzyłem o Louis Erard 1931 retrograde i Breitling blackbird. Obecnie najbardziej podobają mi się czarne zegarki: sportowe (mam Tissot Supersport Chrono i klasyczne szkieletowe ( posiadam Roamer competence skeleton). Od ponad 20 lat mam Citizena promaster, który dużo przeszedł perypetii i wciąż chodzi, jest niezniszczalny, a jedyna konserwacja to wymiana baterii.

Zapisałem się do Waszego forum, aby zdobyć "zegarkową" wiedzę dla samej przyjemności oraz w celu wykorzystania w przyszłości do zakupów zegarków. 

W Nowym Roku życzę Wszystkim  zdrowia, szczęścia i mnóstwa pieniędzy na zakupy wymarzonych zegarków!

Grzegorz 

PS
      Roamer, po zdobyciu dzięki Wam wiedzy, idzie na sprzedaż 🙂

• Przez Sol
      Citizen NY0040, czyli tak zwany "Majtek", to popularny budżetowy diver, czasem jednak niedoceniany.
      Model produkowany od 1997 roku i posiadający swoją własną historię.
      Często porównywany z SKX007 od Seiko.
      (Chyba ze względu na cenę... chociaż to w tej chwili nieaktualne, bo ceny SKX-a poszybowały w górę tak bardzo, że Majty możemy kupić za pół ceny, bo jeżeli chodzi o jakość, to Citizen wygrywa.)
      SKX jest ponoć kultowy, ale to Citizen ma fajną historię w tle - był używany przez płetwonurków włoskiej marynarki wojennej
      Podoba mi się także to, że zegarek ma swoją własną nazwę nadaną przez użytkowników, czego nie doczekał się konkurent.

Nie wchodząc dalej w porównania, powiem krótko: Majtek na pewno nie jest gorszy i zasługuje na swój wątek.

To zacznę od mojego.
      Myślałem, że będę nosił na meshu, ale na dobrej gumie jest trudny do pokonania

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.