Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Undziak

Zegarek do koszuli/garnituru, styl vintage, płaski do hm...2.000 Euro....?

Rekomendowane odpowiedzi

Mario, prawie;) Na zywo te zegarki zyskuja. Moj jest tez cieniutki, lezy znakomicie. Bylem nastawiony na Nomosa ale dzis zegarmistrz powiedzial, ze duzo juz naprawial Nomosow. Odpuscilem sobie.

jeszcze pare fotek

post-37509-0-58886000-1553352822_thumb.jpg

post-37509-0-79460000-1553352836_thumb.jpg

post-37509-0-72971300-1553352848_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiesz o samym pasku?

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasek? nie jest to krokodyl, ale bardzo dobrze sie uklada, bo jest miekki. Moze moglby byc o 1mm szerszy? Zapiecie jest zwykle ale przez to jest cienkie. Wszystko jest tak zrobionw, od zegarka, poprzez pasek i zapiecie aby ciagle bylo plaskie i tak jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje,piękny zegarek.Mhm, mechanik -bez daty, automat-z datą.Dla mnie ideałem byłby bez daty ale automat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli miałbym mieć jeden zegarek do garnituru to byłby to IWC Portugalczyk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasek? nie jest to krokodyl, ale bardzo dobrze sie uklada, bo jest miekki. Moze moglby byc o 1mm szerszy? Zapiecie jest zwykle ale przez to jest cienkie. Wszystko jest tak zrobionw, od zegarka, poprzez pasek i zapiecie aby ciagle bylo plaskie i tak jest.

U mnie jest aligator...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nachodziłem się w kilka ostatnich weekendów, pooglądałem na żywo, naczytałem się i tak naprawdę zawsze jest mętlik w głowie. Rozrzut cenowy miałem duży. Byłem skłonny kupić coś poniżej 1000 Euro jak i coś do 5000 E. Wypadło pośrodku;) Nie ma ideałów. Założenia na początku były inne, na koniec je modyfikowałem. To co się wydaje w teorii i przy pierwszych planach a co potem na żywo i podczas zakupu to dwie różne rzeczy. 

Z zegarka jestem póki co zadowolony, będzie noszony do koszuli i raz na rok do garnituru.

Dziękuje Kolegom za wszelkie sugestie, które w końcu doprowadziły do celu. Oby zegarek działał i cieszył :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nachodziłem się w kilka ostatnich weekendów, pooglądałem na żywo, naczytałem się i tak naprawdę zawsze jest mętlik w głowie. Rozrzut cenowy miałem duży. Byłem skłonny kupić coś poniżej 1000 Euro jak i coś do 5000 E. Wypadło pośrodku;) Nie ma ideałów. Założenia na początku były inne, na koniec je modyfikowałem. To co się wydaje w teorii i przy pierwszych planach a co potem na żywo i podczas zakupu to dwie różne rzeczy.

Z zegarka jestem póki co zadowolony, będzie noszony do koszuli i raz na rok do garnituru.

Dziękuje Kolegom za wszelkie sugestie, które w końcu doprowadziły do celu. Oby zegarek działał i cieszył :)

Miałem podobnie. Najpierw był na celowniku Zenith, później długo męczyłem wszystkie modele JLC (jednego już nawet zamówiłem) by na koniec kupić najwygodniejszego i najlepiej prezentującego się a dodatkowo 3 razy tańszego Montblanca;) Raz jeszcze życzę, niech się dobrze nosi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mierzyłem JLC (posty powyżej), w sumie tak dla spróbowania bo nie chciałem tyle wydawać. Ten Montblanc ma podobny design, którego nota bene nieco się obawiałem (bo sporo tego srebrnego koloru). Ale czytelność jest dobra, nawet w słońcu. 

Nie widzę twojego modelu na stronie MB. Jaką jest jego grubość? U mnie 7,65 i dla mnie to już rewelacja. Nawet 9 mm w Nomosach było już dobre.

To co mi się podoba to 5 ruchów sekundnika na sekundę, więc fajnie płynie wskazówka.

Ciekawi mnie jaki to mechanizm, bo w tak cienkiej obudowie to nie wiem czy jakaś ETA czy coś innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mierzyłem JLC (posty powyżej), w sumie tak dla spróbowania bo nie chciałem tyle wydawać. Ten Montblanc ma podobny design, którego nota bene nieco się obawiałem (bo sporo tego srebrnego koloru). Ale czytelność jest dobra, nawet w słońcu.

Nie widzę twojego modelu na stronie MB. Jaką jest jego grubość? U mnie 7,65 i dla mnie to już rewelacja. Nawet 9 mm w Nomosach było już dobre.

To co mi się podoba to 5 ruchów sekundnika na sekundę, więc fajnie płynie wskazówka.

Ciekawi mnie jaki to mechanizm, bo w tak cienkiej obudowie to nie wiem czy jakaś ETA czy coś innego.

Mój był na stronie jeszcze miesiąc temu ale się wyprzedał - koniec produkcji w 2018 roku. Grubość dokładnie 5,8mm

Tu masz więcej o moim MB https://www.hodinkee.com/articles/the-montblanc-heritage-chronometrie-ultra-slim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale naleśniczek, super niski! :) A to możliwe bo masz naciąg mechaniczny. Gdyby mój taki był to w sumie uznałbym za plus. Nie mam nic przeciwko automatom, ale mechanik jest niższy i też to nakręcanie ma swój urok. Też gratulacje dla Twojego wyboru:) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale naleśniczek, super niski! :) A to możliwe bo masz naciąg mechaniczny. Gdyby mój taki był to w sumie uznałbym za plus. Nie mam nic przeciwko automatom, ale mechanik jest niższy i też to nakręcanie ma swój urok. Też gratulacje dla Twojego wyboru:)

Dziękuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet 9 mm w Nomosach było już dobre.

Które Nomosy mierzyłeś, że takie grube?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość _gosc_

Np. Nomos Orion tyle poprzez wypukłe szkło z obu stron - choć na nadgarstku wygląda na cieńszy od 6mm Tangente dzięki profilowi koperty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Np. Nomos Orion tyle poprzez wypukłe szkło z obu stron - choć na nadgarstku wygląda na cieńszy od 6mm Tangente dzięki profilowi koperty.

Tylko po co porównywać grubsze modele do MB, skoro szuka się niskiego zegarka.

Mateusz witaj ponownie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość _gosc_

Tylko po co porównywać grubsze modele do MB, skoro szuka się niskiego zegarka.

Mateusz witaj ponownie :)

Ahoj :)

Nie samymi milimetrami zegarek żyje - jak porównywałem Tangente i Oriona właśnie pod kątem garniturowca z przymrużeniem oka, to Orion - choć wymiarowo grubszy - na moim nadgarstku układał się lepiej i lżej wchodził pod mankiet. Profil koperty i wypukłe szkło sporo zmienia :) No i w tym przypadku mam wrażenie, że Tangetne był w nieco innym stylu niż poszukiwany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ahoj :)

Nie samymi milimetrami zegarek żyje - jak porównywałem Tangente i Oriona właśnie pod kątem garniturowca z przymrużeniem oka, to Orion - choć wymiarowo grubszy - na moim nadgarstku układał się lepiej i lżej wchodził pod mankiet. Profil koperty i wypukłe szkło sporo zmienia :) No i w tym przypadku mam wrażenie, że Tangetne był w nieco innym stylu niż poszukiwany.

Czyli ten zegarek na cordovanowym pasku to Orion?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orion Neomatik 41 ma 9,4 mm i byłem nastawiony na ten zegarek. Grubość miał jeszcze dobrą i dobrze wchodził pod mankiet. Uszy nieco długie i nie tak dobrze dolegające do ręki jak MB. Ale zrezygnowałem bo MB leży o niebo lepiej na mojej ręce, jest sporo cieńszy ale główny powód to opinie zegarmistrza/sprzedawcy, który sam sprzedaje Nomosy. Sam widziałem popsutego Nomosa Autobahn...

MB nie jest in house ale jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość _gosc_

Czyli ten zegarek na cordovanowym pasku to Orion?

Tak, 35 w klasycznej kolorystyce :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, 35 w klasycznej kolorystyce :)

Wrzuć zdjęcie nadgarstkowe do wątku Nomosa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez PistolPete
      Sprzedam zegarek Omega Constallation 34mm- ref. 168.005  poprawiony ref. :-)
      Poszukiwana i ceniona wersja popularnej Connie z tarczą „PiePan” oraz uchami typu „DogLegs”, w znakomitym stanie i po serwisie.

Zegarek nabyłem pod koniec 2025 roku w jednym z bardziej renomowanych sklepów z zegarkami w Wiedniu. Certyfikat sklepu, potwierdzający pełną oryginalność zegarka, jest załączony. 
      Wedle moje wiedzy, po numerze seryjnym, zegarek pochodzi z 1966 roku. 

Sprzedawany jest sam zegarek, brak pudelka i dokumentów.

W zeszłym roku Omega przeszeła pełen profesjonalny serwis w Wiedniu.
      Stan zegarka, wizualny oraz mechaniczny, oceniam na doskonały. 7-8/10, biorąc pod uwagę wiek zegarka. 7-8 a nie pełne 8 ze względu na małą wgniotę na endlinku bransolety (koło górnego lewego ucha). Zegarek nie wymaga wkładu finansowego.Omega nie jest przepolerowana a wszystkie powierzchnie i krawędzie są znakomicie zachowane.
      Oryginalna bransoleta starcza na nieco ponad 19,5cm nadgarstek.

Cena:  8900PLN, wysyłka z Austrii w cenie.
      Istnieje (dość ograniczona ale jakaś jest) możliwość odbioru zegarka z Polski.

Z tego co sprawdziłem to jedna z lepszych ofert na rynku.
      Jestem jednak otwarty na rozsądne propozycje poparte właściwymi argumentami. Zapraszam do kontaktu.

• Przez PistolPete
      Sprzedam zegarek Jeager- LeCoultre Memovox - ref. E872
      Prawdziwy rarytas, wyróżniający się wzornictwem oraz funkcjonalnością (mechaniczny alram) w rewelacyjnym stanie.

Zegarek nabyłem pod koniec 2025 roku od jednego z zaufanych sprzedawców w Polsce.
      Wedle moje wiedzy, zegarek pochodzi z okolic 1972 roku. Być może znawcy JLC są w stanie ustalić konkretny rocznik. 

Ponieważ jest to zegarek rzadko pojawiający się w ofertach, parę danych:
      Średnica koperty: 38mm
      L2L:46mm
      Grubość koperty: 12mm
      Warto nadmienić, iż jest to wersja z piękną niebieską tarczą. Dodatkowo niespatynowaną, a więc wciąż charakteryzującą się piękną barwą co jest rzadkością. Zazwyczaj tarcze te z czasem stają się miedziane.

Zegarek jest sprzedawany jest w zestawie z pudełkiem oraz dokumentami.

Wedle moje wiedzy zegarek przeszedł serwis kilka lat temu. Wszystkie funkcje (łącznie z alarmem) działają należycie jednak zalecałbym czyszczenie i smarowanie w nieodległym czasie.
      Stan zegarka, wizualny oraz mechaniczny, oceniam na znakomity. 7-8/10, biorąc pod uwagę wiek zegarka. 7-8 a nie pełne 8 ze względu na zalecane w nieodległym czasie smarowanie. JLC nie jest przepolerowane a wszystkie powierzchnie i krawędzie są wspaniale zachowane.
      Założony na zegarek pasek ze sprzączką nie są oryginalne.

Cena:  11000PLN, wysyłka z Austrii w cenie.
      Istnieje (dość ograniczona ale jakaś jest) możliwość odbioru zegarka z Polski.

Z tego co sprawdziłem to jedna z lepszych ofert na rynku.
      Jestem jednak otwarty na rozsądne propozycje poparte właściwymi argumentami. Zapraszam do kontaktu.

• Przez Antk
      Witam, znalazłem w domu taki zegarek marki Cyma. Nie jest on aktualnie w najlepszej kondycji i stąd moje pytanie, czy jest sens go naprawiać?

• Przez SLAWEK 01
      Poszukiwany wałek naciągu FL1153 do Favre Leuba Geneve Automatic. 
      Może ktoś posiada lub ewentualnie wie gdzie można kupić najlepiej w PL?
      Proszę o kontakt na priv.
    • Przez void
      Zegarek vintage w stylu Poleroutera.

Koperta 35mm bez koronki, szerokość pomiędzy uchami 18mm
      Tarcza jest bardzo ciekawa - posiada szlif słoneczny, 6 segmentów i zewnętrzny pierścień
      Mechanizm automatyczny ETA 2452, z błuskawicznym przeskokiem daty
      Koronka prawdopodobnie nieoryginalna.
      Ucha mają ciekawy projekt.

Cena 540zł plus InPost
      Możliwy odbiór we Wrocławiu

Zegarek jest na chodzie, choć wymaga regulacji. Koronka chodzi z oporem.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.