Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
ptaku

Kurtka M65

Rekomendowane odpowiedzi

I stało się nie wchodzę w moja stara M65 (Helikon) sad.gif trzeba kupić nowa
Alphy maja ceny z kosmosu wiec odpadają

Na rynku mamy dostępne:

- Helikon 300pln
- Surplus 160pln
- Brandit 180pln
- Miltec 180pln

Może ktoś ma doświadczenia z innymi producentami, ja z Helikonu jestem zadowolony ale inni producenci są zdecydowanie tańsi ale czy ich kurki są gorsze?

A może z demobilu austriackiego mają dobre opinie w sieci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio kupiłem oliwkową Aplhe razem z podpinką za 450 zł. W stosunku do Helikonu nie jest jakoś specjalnie droższa, a jakość ponoć zdecydowanie lepsza.

Oczywiście kurtka nie jest kontraktowa, ale w specyfikacji kontraktowej na rynek cywilny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mki ładnie starzeją się i lekko sprane (moim zdaniem) wyglądają dużo lepiej niż nowe, więc z wyprzedaży mienia wojskowego. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jimmy6 pełna zgoda ale te kontraktowe to w ogóle maja ceny z kosmosu za przechodzoną trzeba dać tylę co za nową. 

skłaniam się do kupno ponownie Helikona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swoją M65 z Alphy kupiłem w 1994r :) Niekontraktowa ale jakość powala, do dzisiaj jest to moja ulubiona kurtka. Myślę że warto dołożyć do Alphy jeśli nadal ma taką jakość jak dawniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do zimy jeszcze trochę czasu, może uda mi się upolować eMke z demobilu jak sie nie uda to wezme Helikona.

Obecnie w ramach eksperymentu kupiłem sobie za śmieszne pieniążki duńska wariacje eMki.

2yotjpl.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja noszę Alphę od ponad 20 lat. Guma w sznurkach już się rozleciała. Skandal !

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze a ja ostatnio co 3 lata muszę zmieniać ubrania bo się kurczą w okolicach pasa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To właśnie Helikon jest dość wąski i prosty. Alpha rozszerza się dołem i kurtka dobra w barach, w pasie jest przeważnie za szeroka - dlatego zwężać ją trzeba ściągaczem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swoją M65 z Alphy kupiłem w 1994r :) Niekontraktowa ale jakość powala, do dzisiaj jest to moja ulubiona kurtka. Myślę że warto dołożyć do Alphy jeśli nadal ma taką jakość jak dawniej.

tarant

Ja noszę Alphę od ponad 20 lat. Guma w sznurkach już się rozleciała. Skandal !

Qwa to tak jak u mnie trza ich pozwać :-) 

A na poważnie wolał bym dać wiecej i kupić Alphe lub taniej używke z kontraktu - niż nowego Helikona i tym podobną qpe

Edytowane przez seiken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do zimy jeszcze trochę czasu, może uda mi się upolować eMke z demobilu jak sie nie uda to wezme Helikona.

Obecnie w ramach eksperymentu kupiłem sobie za śmieszne pieniążki duńska wariacje eMki.

Gdzie kupiłeś i za ile? :)

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli to ma być kurtka tylko podobna do M65 to zobaczcie austriackie. Wyglądają niemal identycznie jak amerykańskie i są nawet wersje z gore-tex.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie się nad taką zastanawiam

http://allegro.pl/kurtka-wojskowa-m65-goretex-oryginal-xl-regular-i5498819979.html

Bardziej mi chodzi o funkcjonalność i wygląd niż o legendę czy kultowość. Helikona używałem 4 lata (i nie widać śladów zniszczenia, złego słowa o niej nie powiem) i przekonałem się że właśnie taki krój kurtki mi odpowiada najlepiej, niestety brzuch mi urósł i trochę śmiesznie wyglądam w takiej napiętej kurtce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety brzuch mi urósł i trochę śmiesznie wyglądam w takiej napiętej kurtce.

A dieta nie wyjdzie taniej ? ;)

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie kwestia diety tylko ruchu i braku papierosów, od kiedy zacząłem dbać o swoje płuca wskoczyło mi 25kg więcej :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

25 to sporo... :unsure:

Nigdy nie byłem zwolennikiem cudownych diet. Zawsze na pierwszym miejscu stawiam ruch.

Nawet "zwykłe" chodzenie dużo daje. Nie tyle w spalaniu tłuszczu ile w "blokowaniu" jego odkładania się. Każdy ruch jest lepszy od jego braku :)

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ona podchodzi juz w cenie pod Helikona który jest dużo bardziej ...eMkowaty,  zresztą mam takiego Helika i złego słowa nie powiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EMkowaty. Właśnie Helikon wygląda mi na taką grzeczną kurtkę, taki prościutki jakby spod żelazka wyszedł, Giant taki jakby bardziej wojskowy, podmięty. Jest to wprawdzie wynik zastosowania różnych materiałów, z których zostały uszyte. Giant 100% bawełna impregnowana a Helikon  NyCo o składzie 50% nylon, 50% bawełna czyli tak jak w oryginalnym produkcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowgeo Helikona wypierzesz 5 razy i tez ładnie płowieje, co do impregnacji to jest ona do czasu prania :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To te kurtki się pierze?? A to ja nie chcę Ha ha ha. :wub:

Tak na poważnie to nie miałem z tymi kurtkami jeszcze do czynienia i zdam się na rady. Rozumiem że Helikon będzie lepszym wyborem.

Tak się im przyglądam na alle i widzę że szyte są na wzór M65 ale jednak trochę się różnią wykończeniami. Alpha wizualnie do mnie bardziej przemawia, Helikon jest uszyty z innego materiału niż Alpha, Regiment też wizualnie mi podchodzi. Chyba trzeba bedzie w Gdyni sklep militaria odwiedzić i zobaczyć je na żywo.

Edytowane przez Pilot353

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako że kurtka trochę jednak kosztuje od wczoraj przeczesuję neta w poszukiwaniu info na ich temat. Mam nawet pozwolenie od ukochanej na Alphę tylko..... No Właśnie, Alpha podobno przeniosła produkcję do Chin co też potwierdzał by ten sklep. Rozmiary większe produkt USA, mniejsze Chiny a nawet mogą być produkowane w Egipcie.

http://predathor.pl/sklep/m65-kurtki/kurtka-m65-alpha-industries-olive-green-oliwkowa/

Z tzw kopii najbardziej zbliżona do oryginału pod względem detali, materiału i wykończenia jest Helikon Tex i chyba w tą stronę będę zmierzał. Po prostu obawiam się że Alpha za 450 zeta może być wyprodukowana w krajach azjatyckich, muszę jeszcze tylko poszperać w necie gdzie są produkowane Helikony. A może nie ma znaczenia kraj produkcji skoro są sygnowane firmą Alpha?

http://ngt.pl/5-kurtka-m-65-garsc-informacji.html

Edytowane przez Pilot353

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatnio zrobiłem mały wywiad i wyszły mi w moim wypadku (postawiłem sobie budżet 300-350zl) mniej wiec takie opcje.

1. Helikon

2. Używana kontraktowa Alpha (ciężko będzie kupić taka bez dziurek i cerowania)

3. Demobli Austria z Gore-Tex

Skłaniam się chyba do tej eMki z demobilu Austriackiego, chyba że upoluje używanego Helikona za małe pieniążki np. za jakieś 100zl, po 3 latach z moim Helikiem uważam że to produkt naprawdę dobrej jakości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę się dziwię, że na forum o zegarkach, czyli gadżetach raczej drogich, ktoś szuka tańszego zamiennika dla legendarnej kurtki za 450 zł. 

To przecież jedna z kurtek która służy przez dekady i w takim przypadku cena ponad 400 zł jest moim zdaniem całkiem atrakcyjna. Kontrakt za 800-900 zł faktycznie jest dość uciążliwy, ale biorąc pod uwagę jakość cywilnej Alphy, nie uważam, aby jej cena była wygórowana. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi