Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość McIntosh

Klub Miłośników Zegarków A. Lange & Söhne

Rekomendowane odpowiedzi

Lange jest przepiekny a do tego nawet ich podstawowy mechanizm przy takich podstawowaych PP wyglada jak dzielo sztuki B)

To prawda,ogladałem sporo PP I mechanizm w nich nie robił na mnie takiego wrazenia jak w Lange.Polityka A.L&S odnosnie wykonania jest Taka ze nie wazne ile zapłaciłes Za zegarek,jakosc bedZie taka sama,I za takie podejscie mega szanuje ta marke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

To prawda,ogladałem sporo PP I mechanizm w nich nie robił na mnie takiego wrazenia jak w Lange.Polityka A.L&S odnosnie wykonania jest Taka ze nie wazne ile zapłaciłes Za zegarek,jakosc bedZie taka sama,I za takie podejscie mega szanuje ta marke.

Uważasz, że w Patek Philippe jest inaczej? Każdy mechanizm ma Pieczęć Patek Philippe, a to oznacza obowiązkowe groszkowanie płyty łożyskowej, pasy genewskie na powierzchni mostków oraz półmostków, fazowanie oraz polerowanie ich krawędzi, co również dotyczy otworów łożyskowych (w kontekście fazowania i polerowania). Do tego dochodzi odpowiednie wykończenie zębów kół i nie tylko zębów, mikroregulacja Gyromax w oscylatorze, a także właściwe mocowanie włosa, który jest swobodny, co w przypadku A. Lange & Söhne nie jest już takie oczywiste. Długo można by jeszcze wymieniać. Ponadto Pieczęć Patek Philipe oznacza też zachowanie we wszystkich zegarkach rygoru wysokiej precyzji pomiaru czasu. Zróżnicowanie cenowe rozgrywa się na poziomie skomplikowania mechanizmów, ale jakość wykonania wszystkich werków jest równie wysoka.

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Patek ma Piekna Historie I załozyciel

To Polak,

Lecz w większości brzydkie zegarki. Dla mnie oczywiście.

Lange jest przepiekny a do tego nawet ich podstawowy mechanizm przy takich podstawowaych PP wyglada jak dzielo sztuki B)

Dokładnie.

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważasz, że w Patek Philippe jest inaczej? Każdy mechanizm ma Pieczęć Patek Philippe, a to oznacza obowiązkowe groszkowanie płyty łożyskowej, pasy genewskie na powierzchni mostków oraz półmostków, fazowanie oraz polerowanie ich krawędzi, co również dotyczy otworów łożyskowych (w kontekście fazowania i polerowania). Do tego dochodzi odpowiednie wykończenie zębów kół i nie tylko zębów, mikroregulacja Gyromax w oscylatorze, a także właściwe mocowanie włosa, który jest swobodny, co w przypadku A. Lange & Söhne nie jest już takie oczywiste. Długo można by jeszcze wymieniać. Ponadto Pieczęć Patek Philipe oznacza też zachowanie we wszystkich zegarkach rygoru wysokiej precyzji pomiaru czasu. Zróżnicowanie cenowe rozgrywa się na poziomie skomplikowania mechanizmów, ale jakość wykonania wszystkich werków jest równie wysoka.

Pisze tylko to co widziałem,mechanizmy Patka sa Pieknie wykonane Ale jak dla mnie Lange To mistrzostwo,Oczywiscie to moje zdanie.2 sprawa ze Patki mi sie mniej podobaja,nie Moj gust.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prawda,ogladałem sporo PP I mechanizm w nich nie robił na mnie takiego wrazenia jak w Lange.

Bo PP w klasycznych i podstawowych modelach "trzepie" to samo. Zwrocilem juz na to uwage w przypadku chocby wahnika w zegarkach za ponad 100k pln. Wszystko to samo i nedznie wykonane jak na taka marke i klase/cene. :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo PP w klasycznych i podstawowych modelach "trzepie" to samo. Zwrocilem juz na to uwage w przypadku chocby wahnika w zegarkach za ponad 100k pln. Wszystko to samo i nedznie wykonane jak na taka marke i klase/cene. :unsure

Bo PP w klasycznych i podstawowych modelach "trzepie" to samo. Zwrocilem juz na to uwage w przypadku chocby wahnika w zegarkach za ponad 100k pln. Wszystko to samo i nedznie wykonane jak na taka marke i klase/cene. :unsure:

marke i klase/cene. :unsure:[/quoteNa poczatku chciałem kupic PP,ale po ogledzinach A.L&S zapomniałem ze Taka firma istnieje.Sam Phillipe Dufour,powiedział ze Lange Datograph To najlepiej wykonany seryjny zegarek na swiecie.
Edytowane przez Michael Kulczycki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówiąc o dokładności, zobaczcie ich instagram (jeżeli jeszcze ktos tego nie zrobił) dużo kont nie widziałem Bo właściwie własnego nie prowadzę ale ich połączenia zdjęć i przeplatające się motywy są bardzo pomysłowe.post-70572-0-95253100-1585505292_thumb.jpegpost-70572-0-15065800-1585505411_thumb.jpeg

Edytowane przez 70soul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówiąc o dokładności, zobaczcie ich instagram (jeżeli jeszcze ktos tego nie zrobił) dużo kont nie widziałem Bo właściwie własnego nie prowadzę ale ich połączenia zdjęć i przeplatające się motywy są bardzo pomysłowe. 98DD11D8-B890-4D91-B24C-DBDDCEC5F9BE.jpeg 26229940-BE6F-4686-A2C9-4A7880D5D4A5.jpeg

Od Dawna sledze Ich Insta,Cos pieknego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Kaliber 324 (324 S C) to podstawowy mechanizm z automatycznym naciągiem w ofercie Patek Philippe. Rzeczony werk zawiera wahnik wykonany z 21-karatowego złota, którego powierzchnię ozdobiono szlifem genewskim perłowym, szlifem genewskim liniowym, szlifem genewskim kołowym, szlifem promienistym oraz dodatkowo upiększono wizerunkiem krzyża Kalatrawensów. Czy rzeczywistość w tym przypadku przystaje do określenia "nędzne wykonanie"? Ja rozumiem, że wizualnie bardziej przypada Ci do gustu produkcja A. Lange & Söhne, ale Patek Philippe nie zasługuje na tak dosadne, a zarazem negatywne stwierdzenie co do jakości wykonania mechanizmów, nawet tych podstawowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękny mechanizm, aczkolwiek moim zdaniem milsze dla oka są śruby koła balansowego umieszczone na jego wieńcu.....

Edytowane przez Lukasz23212

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękny mechanizm, aczkolwiek moim zdaniem milsze dla oka są śruby koła balansowego umieszczone na jego wieńcu.....

Pokażesz przykład?

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby nie patrzeć w obu śruby są w wieńcu, tylko inne i inaczej umieszczone;)

Edytowane przez eye_lip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Jakby nie patrzeć w obu śruby są w wieńcu, tylko inne i inaczej umieszczone;)

Jakby nie patrzeć w tym porównaniu tylko w jednym przypadku mamy do czynienia ze śrubami i nie dotyczy to Patek Philippe.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne, zatem elementy wyważające, jakkolwiek ich nie nazwać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze, w przypadku ALS mamy do czynienia ze śrubami/wkrętami... chodziło mi o to, że mechanizm 324 SC charakteryzuje się kołem balansowym gdzie tzw dyski/ciężarki/odważniki są "umieszczone" na osiach balansu co, moim zdaniem, daje wrażenie porządku i symetrii...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Dobrze, w przypadku ALS mamy do czynienia ze śrubami/wkrętami... chodziło mi o to, że mechanizm 324 SC charakteryzuje się kołem balansowym gdzie tzw dyski/ciężarki/odważniki są "umieszczone" na osiach balansu co, moim zdaniem, daje wrażenie porządku i symetrii...

Wszystko się tu pozajączkowało, że tak wielkanocnie to określę.  :) Koło balansu osadzone jest na osi, natomiast ciężarki regulacyjne znajdują się na ramionach koła i są oddalone od osi obrotu tak bardzo, jak to tylko możliwe. Usytuowane są tuż przy wieńcu dla uzyskania optymalnego momentu bezwładności. Tu warto zaznaczyć, że moment bezwładności to iloczyn masy oraz promienia bezwładności podniesionego do kwadratu. Natomiast moment bezwładności regulatora balansowego stanowi sumę bezwładności wieńca koła oscylatora oraz jego ramion, osi, włosa z pierścieniem i przerzutnika. Nie wchodząc w dużą liczbę szczegółów chodzi o to, aby masę oddalić od osi obrotu, więc ciężarki nie mogą znajdować się "na osiach" (cokolwiek to znaczy). Zalety stosowania Gyromaksa też są zupełnie inne niż "wrażenie porządku i symetrii". Brak wkrętów balansowych w wieńcu powoduje, że zostaje więcej miejsca do zagospodarowania, co pozwala na zwiększenie średnicy koła oscylatora, co z kolei zwiększa moment bezwładności, a jego regulacja, a co za tym idzie dokładność działania mechanizmu, odbywa się bez mechanicznej ingerencji we włos. Mamy więc do czynienia z włosem swobodnym, co jest zaletą w porównaniu do firmy A. Lange & Söhne, która stosuje przesuwki regulujące czynną długość włosa, a w ślad za tym regulujące okres oscylacji balansu. Do zalet Gyromaksa należą też bardzo dobre właściwości aerodynamiczne (mniejsze opory powietrza) w porównaniu do stosowania wkrętów wyważeniomych i obciążeniowych na obwodzie koła oscylatora. Mikroregulacja Gyromax jest bardzo precyzyjna, a wrażenie porządku to tylko dodatek miły dla oka. Przy okazji warto zaznaczyć, że A. Lange & Söhne również stosuje balanse aerodynamiczne na przykład w zegarkach z kolekcji Zeitwerk, Richard Lange.

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje McIntosh za poprawienie mnie, ale właśnie chodzilo mi o aspekt wizualny nie analizując za bardzo innych, pozytywnych cech Gyromaxa. W 324 SC koło balansu osadzone jest w takim razie na 2 osiach , nad którymi są ciężarki regulacyjne - w żadnym ALS tego nie widziałem...

Edytowane przez Lukasz23212

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Dziekuje McIntosh za poprawienie mnie, ale właśnie chodzilo mi o aspekt wizualny nie analizując za bardzo innych, pozytywnych cech Gyromaxa. W 324 SC koło balansu osadzone jest w takim razie na 2 osiach , nad którymi są ciężarki regulacyjne - w żadnym ALS tego nie widziałem...

Niestety nie. W poprzednim wpisie podałem jak oblicza się moment bezwładności, żeby jasno dać do zrozumienia, że balans nie bez powodu ma najwięcej masy na obwodzie - tutaj jest ona najefektywniej wykorzystywana. Ciężarki nie znajdują się więc nad osią tylko na ramionach koła oscylatora tuż przy wieńcu o ile rzecz jasna analizujemy kaliber 324, ponieważ Gyromax ma wiele oblicz. Przy użyciu tych ciężarków reguluje się moment bezwładności balansu, a co za tym idzie dokładność pomiaru czasu. Natomiast nad osią, do której cały czas nawiązujesz, znajduje się kamień nakrywkowy dociśnięty sprężynką i tu wchodzimy już w temat zabezpieczenia czopów osi balansu przed uszkodzeniem wskutek wstrząsów. Mikroregulacja, a ułożyskowanie sprężyste, to dwa odrębne zagadnienia i nie należy ich mieszać. Co do A. Lange & Söhne i balansów aerodynamicznych....

Zeitwerk

als8.jpg

Datograph

als17.jpg

als18.jpg

1815

als19.jpg

Richard Lange

als20.jpg

als21.jpg

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mistrzowie z tych Germanow... same dziela sztuki :wub:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie. W poprzednim wpisie podałem jak oblicza się moment bezwładności, żeby jasno dać do zrozumienia, że balans nie bez powodu ma najwięcej masy na obwodzie - tutaj jest ona najefektywniej wykorzystywana. Ciężarki nie znajdują się więc nad osią tylko na ramionach koła oscylatora tuż przy wieńcu o ile rzecz jasna analizujemy kaliber 324, ponieważ Gyromax ma wiele oblicz. Przy użyciu tych ciężarków reguluje się moment bezwładności balansu, a co za tym idzie dokładność pomiaru czasu. Natomiast nad osią, do której cały czas nawiązujesz, znajduje się kamień nakrywkowy dociśnięty sprężynką i tu wchodzimy już w temat zabezpieczenia czopów osi balansu przed uszkodzeniem wskutek wstrząsów. Mikroregulacja, a ułożyskowanie sprężyste, to dwa odrębne zagadnienia i nie należy ich mieszać. Co do A. Lange & Söhne i balansów aerodynamicznych....

Zeitwerk

Datograph

1815

Richard Lange

Dzieki Za piekne zdjecia,Lange to mistrzostwo,Ciesze sie ze serce podpowiadało mi zeby kupic Lange a nie inna marke jak Patek czy AP,bo To prawdziwe dzieła sztuki.Jak dla mnie nie ma nic ponad A.Lange&Sohne Amen.

Edytowane przez DawPi
Nie cytujemy zdjęć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blagam - nie cytujemy zdjec... szanujmy innych uzytkownikow -_-

A jesli chodzi o wybor, to oczywiscie super, jednak PP, AP czy VC tez maja przepiekne modele, choc A.Lange&Sohne jest dla mnie w calej swojej kolekcji bardziej spojny B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh
W dniu 10.04.2020 o 15:18, Michael Kulczycki napisał:

Dzieki Za piekne zdjecia,Lange to mistrzostwo,Ciesze sie ze serce podpowiadało mi zeby kupic Lange a nie inna marke jak Patek czy AP,bo To prawdziwe dzieła sztuki.Jak dla mnie nie ma nic ponad A.Lange&Sohne Amen.

Co do zdjęć to przyznam, że przede wszystkim koncentrowałem się na regulatorze balansowym. :)  Zgadzam się, że A. Lange & Söhne tworzy mikromechaniczne dzieła sztuki, ale i tak ich mechanizmy zostałyby odrzucone przez wystawcę Pieczęci Genewskiej nie tylko ze względu na niemieckie pochodzenie, lecz również z powodu tego, że Lange stosuje przesuwki regulacyjne, których używania Pieczęć Genewska zabrania. Swoją drogą to niebywałe, iż A. Lange & Söhne potrzebuje mechanicznej ingerencji w czynną długość spiralnej sprężyny zwrotnej, żeby osiągnąć pożądany okres wahania. Napisałeś też, że nie ma nic ponad Lange. Chciałbym zatem przypomnieć, że Audemars Piguet wykonywał naręczne zegarki zawierające minutowy repetier z Grande & Petite Sonnerie przed Patkiem, Lange oraz Vacheron Constantin, a od dawna AP ma w swojej kolekcji również przepiękne karyliony! A. Lange & Söhne nie ma także najbardziej skomplikowanych tourbillonów, a przykładowo lepszy pod tym względem jest Vacheron Constantin oraz Jaeger-LeCoultre. Niemiecka manufaktura nie ma też najbardziej skomplikowanego zegarka na świecie. Aktualnie rekord należy do Vacheron Constantin, a wcześniej palmę pierwszeństwa przez wiele lat dzierżył Patek Philippe, który notabene dziś szczyci się jednym z najbardziej skomplikowanych zegarków naręcznych. Warto więc przy wyrażaniu dość ostatecznych stwierdzeń zachować trochę pokory, choć rozumiem i podzielam Twoje zamiłowanie do A. Lange & Söhne, bo faktycznie wspaniała to firma.  :)

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeciez Kolega napisal wyraznie "Jak dla mnie..." - czy to nie wystarcza?? Czy trzeba jasniej, aby zrozumiec, ze dla kogos Omega moze byc najlepsza firma na swiecie i ma do tego prawo? Nie zaczynajmy porzadkowac swiata tylko wokol siebie i nakazywac innym swoich swiatopogladow oczywiscie popartych faktami - a jakze...

Zycie i nasze emocje nie zawsze musza zgadzac sie z "tabelkami i rekordami" a nasze gusta i odczucia/doswiadczenia pozwalaja na wlasna interpretacje i moze niech tak zostanie - szczegolnie jak samemu ma sie wypaczony poglad nt. sukcesow, osiagniec i faktow historycznych innych marek.

Edytowane przez artme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi