Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest McIntosh

Klub Miłośników Zegarków A. Lange & Söhne

Recommended Posts

Guest McIntosh

Wiele firm zegarkowych ma na forum dedykowane Kluby promujące ich dzieła, historię, dokonania. Trudno zrozumieć jak to możliwe, że dotychczas nikt nie pomyślał o stworzeniu podobnego miejsca dla wybitnej, nietuzinkowej niemieckiej manufaktury - A. Lange & Söhne. Czas nadrobić tę zaległość. Zapraszam Was do pięknego świata spod znaku A. Lange & Söhne.  :)

als1.jpg

als2.jpg

als3.jpg

als4.jpg

als5.jpg

als6.jpg

als7.jpg

A. Lange & Sohne posiada w swoim dorobku wiele bardzo udanych modeli, z kultową Saxonią na czele. Producent słynie z wysokiej i powtarzalnej jakości wykonania najdrobniejszych elementów w swoich konstrukcjach.

Zobaczymy, jak długo przyjdzie nam czekać na pierwsze wpisy użytkowników tej zdaje się, dosyć mało popularnej na naszym Forum marki  ;)

Sam mam na swojej krótkiej liście życzeń wytypowane dwa modele, z których być może jeden...kiedyś, zagości na moim nadgarstku. A są to:

• A. Lange & Sohne 1815 ref.235.032

Lange_1815_ALS_235_032_front.jpg
Lange_1815_ALS_235_032_side.jpg

• A. Lange & Sohne 1815 up/down ref.234.032

1e0d57fb-s.png69b7ad9a-s.png

Edited by mario1971

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Guest McIntosh

Zobaczymy, jak długo przyjdzie nam czekać na pierwsze wpisy użytkowników tej zdaje się, dosyć mało popularnej na naszym Forum marki  ;)

Nie tak długo jak myślisz.  :)

Nie tak długo jak myślisz. :)

Odyseusz już płynie?

A jako ciekawostka, ponoć każdy jeden ALS, jest składany, rozbierany i jeszcze raz składany, żeby zapewnić najwyższą jakość, powtarzalność i wyeliminować potencjalne błędy.

Guest McIntosh

Odyseusz już płynie?

Niekoniecznie Odyseusz, ale nie ma co uprzedzać faktów.

Edited by McIntosh

Stary Wilku biorąc pod uwagę mitologię lepiej żeby ten Odyseusz nie płynął, bo trochę by McIntosh musiałby czekać ;). Moim typem jest 1815 chronograph z ciemną tarczą.

The Ringing of The Division Bell Had Begun

Guest McIntosh

Mój typ to Zeitwerk tylko nie mój przedział cenowy - pomimo solidnego rabatu za drogo o jakieś 100 tys. zł. Tak wygląda dzieło Lange od strony dekla.

als8.jpg

Mój wymarzony (aczkolwiek zapewne nieosiągalny) zegarek od AL&S to 1815 Chronograph z czarną tarczą. Nawet nie wiem jaka jest cena tego modelu. Ktoś z Was wie ?

post-26579-0-08352400-1572531163_thumb.jpg

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Guest McIntosh

Mój wymarzony (aczkolwiek zapewne nieosiągalny) zegarek od AL&S to 1815 Chronograph z czarną tarczą. Nawet nie wiem jaka jest cena tego modelu. Ktoś z Was wie ?

Aktualna cena katalogowa to 51000 Euro uwzględniająca niemiecki VAT.

Dzięki Mario. Szczerze mówiąc, myślałem, że będzie dużo droższy. Może kiedyś...., jako zwieńczenie zegarkowego hobby...

Ja bym osobiście wolał wydać 51000 EURO na taki zegarek, niż na nowy niemiecki samochód. No ale to już daleko posunięte zboczenie zegarkowe...

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Dzięki Mario. Szczerze mówiąc, myślałem, że będzie dużo droższy. Może kiedyś...., jako zwieńczenie zegarkowego hobby...

Ja bym osobiście wolał wydać 51000 EURO na taki zegarek, niż na nowy niemiecki samochód. No ale to już daleko posunięte zboczenie zegarkowe...

Z całą pewnością mniejsza strata przy późniejszej odsprzedaży :-)

Ładne obrazki. Wszystkie.

Germańska surowość kształtów, finezyjne rozwiązania, perfekcyjne wykończenie.

Mix nie do pobicia raczej.

Edited by DEMEL

Skoro już sobie tak marzymy to ja mam dwóch faworytów, obydwie referencje już nie są produkowane:

Datograph, ref. 403.035, już klasyk, zegarek który na nowo ustalił zasady wykończenia w kategorii high-endowych chronografów. Ulubiony nowoczesny zegarek mistrza Philippe Dufoura, stąd przydomek tego modelu: Dufourgraph:

post-110752-0-36681000-1572544593_thumb.jpg

Oraz opaty na tym samym kalibrze, ale bez dużego datownika, 1815 Chronograph, ref. 402.026:
post-110752-0-35684800-1572544691_thumb.jpg

Watchfinder nagrał sporo filmików ukazujących piękno Lange.

Piękne pary:

No i taki mistrzunio solo:

Watchfinder nagrał sporo filmików ukazujących piękno Lange.

Andrew (gość który jest narratorem i w większej części autorem tych filmów) sam przyznał w zeszłym roku, że jego celem jest Lange :D

A drugi film z tych, które wrzuciłeś sprawił, że na dobre zainteresowałem się zegarkami. Ten 1815 jest nie-ziem-ski.

Jak to, a Rolex?

No nie wiem, nie wiem. Lange 1 był dostępny w zeszłym roku na... Massdropie za 20 000 $, Rolexa tam nie zauważyłem  ;) .

Mój typ to Zeitwerk tylko nie mój przedział cenowy - pomimo solidnego rabatu za drogo o jakieś 100 tys. zł. Tak wygląda dzieło Lange

Zeitwerk szczególnie ten że zdjęcia jakie wkleiłeś w pierwszym poście to marzenie.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Melduje sie w klubie A.Lange&Sohne

Z przytupem! Gratulacje! Jest na czym oko zawiesić :)

Guest

Wow! Piękny, gratulacje :)

Edited by Guest

Super - gratulacje. Może uda Ci się zrobić mu trochę lepsze zdjęcia, bo zdecydowanie jest tego wart.

Sax-o-Mat - trudno o piękniejszy mechanizm automatyczny. Graty.

Tylko dla tego mechanizmu kupiłem Lange,Model był mi obojetny.

Sax-o-Mat - trudno o piękniejszy mechanizm automatyczny. Graty.

Dziekuje Sadze podobnie.

Super - gratulacje. Może uda Ci się zrobić mu trochę lepsze zdjęcia, bo zdecydowanie jest tego wart.

To prawda troche Za słaby sprzet mam,ale Bede sie starał,To takie Pierwsze zdjecia,mam go dopiero miesiac.

Dziekuje

Dziekuje