Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość grzesiek76

Kino Domowe

Rekomendowane odpowiedzi

Ja swoje Bose kompletowałem na eBay-u - wszystko oddzielnie zajęło mi to kilka miesięcy, ale kosztowało ok 700 USD :lol:

Poszczególne elementy można kupić za grosze, bo do niczego innego nie pasują.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dla mnie odpowiedz jest prosta: Bang & Olufsen :lol:

jezeli chodzi o B&O to ostatnio skierowali w strone formy, ale mam nadzieje, ze nie stracili tez mocnej pozycji w tresci.

sam jestem uzytkownikiem B&O model BeoCenter 4600. rocznik... 1977!

f8c89b2d8848c1de.jpg

to taki wielki kombajn, ktory wazy chyba za 20 kilo. w jednym pudle znajduje sie: radio analogowe z pamiecia 5 stacji, gramofon na winyle z automatyka ustawiania ramienia igly, radio kasetowe, podstawowy korektor itp. z ciekawostek, system posiada juz takie "filtry" jak dolby, do kaset cr, st-afc. do tego podpiete 2 kolumny scotta rocznik 1974 z mocna tendencja basowa i 2 wysokie nowe kolumeny quadral caerul z trzema glosnikami.

dodatkowo podlaczony przez aux zwykly deck cd philipsa (B&O ma z tylu wejscie przez okragla wtyczke z bolcami do okola - pelna klasyka)

mimo swojego wieku, sprzet wciaz gra slicznie. czysto a jednoczesnie potrafi niezle zalomotac.

jak sie otwieral pierwszy B&O w Polsce, zaproponowali mi wymiane na nowy. nie widze powodu do takiego ruchu. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jezeli chodzi o B&O to ostatnio skierowali w strone formy,

... udziwnonej ... niestety. :cry:

w stronę formy skierowani byli od początku.

mam tv Banga i parę dodatków - do tego DVD panasonic sterowane tym samym pilotem - również nie zamienię na co innego - choć mszę przyznać że HK kusi (... i nie Hekler Koch)

piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Timex B&O super!!! Sam mam coś w tym stylu niestety tylko Panasonic 8). Nie pozbywaj się tego cuda za żadne pieniądze, a jak już to daj mi znać!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość grzesiek76

Jednak zmiana :D

po wertowaniu od paru dni sieci, czytaniu opinii, testów ekspertów etc etc na 99% głośniki wybrałem te: http://www.sklep.jbl.pl/index.php?d=produkt&id=274

Teraz jeszcze amplituner i DVD i w przyszłości CD i sprawa zamknięta :D tu skłaniam sie jednak do YAMAHY: http://www.pixmania.co.uk/uk/uk/542058/art...deo-ampli.html# lub HARMAN KARDON http://www.sklep.jbl.pl/index.php?d=produkt&id=274 jednak ze wskazaniem na YAMAHA

Na B&O nie nie sta Panowie :D to to taki swoisty P&P w tej branży HI-FI 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

B&O, Bose ??? Skoncentruj się na jakości dźwięku i obrazu a nie na egzotycznych firmach oferujących "grające meble".

W KD najlepszym (moim zdaniem) wyborem jest Denon. Zestaw głośnikowy wg upodobania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość grzesiek76
B&O, Bose ??? Skoncentruj się na jakości dźwięku i obrazu a nie na egzotycznych firmach oferujących "grające meble".

W KD najlepszym (moim zdaniem) wyborem jest Denon. Zestaw głośnikowy wg upodobania.

Jeśli chodzi o B&O czy Bose to faktycznie design dla nich jest chyba najważniejszy. Nie mam wiedzy super audiofila żeby powiedzieć czy ta np YAMAHA xyz jest lepsza od DENON abc. Na niejednym forum czytałem że H/K wyciera podłogę DENON'em a na drugich że DENON ma najlepszy stosunek jakoś/cena. Na trzecich YAMAHA ach ech och etc etc...

Co do zestawu KD to dalej szukam choć głośniki zostają niezmienione ( na 100% JBL ) a generalnie teraz zawężyłem wybór amplitunerów do Harman Kardon AVR 445 i AVR 347.

Mam jeszcze wentyl bezpieczeństwa w postaci żony także sam rozumiesz, także budżet też jest ustalony na pewny limit.

Poza tym jeszcze nie wie że kupiłem zegarek mechaniczny ale to już inny temat :twisted: :twisted: :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tessio

Słuchałeś już jakiegoś zestawu, bo z tego co zauważyłem to głównie kierujesz się tym co ludzie piszą na forach, a to nie jest dobra droga, zwłaszcza jak czyta sie takie kwiatki, że Harman "wyciera podłogę Denon`em" (sam mam Harmana) :wink:

Generalnie lubie ostrą muzykę (wszystkie gatunki metalu + rock + punk)

W takiej muzyce kolumny JBL na pewno się sprawdzą i są dobrym połączeniem z amplitunerem HK. Dobrze, że nie jesteś audiofilem, bo on nigdy nie słucha muzyki na zestawie do kina domowego, ponieważ to profanacja :twisted: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość grzesiek76

byłem w pokojach odsłuchowych Bose, H/K + JBL, Denon i Yamaha. Powiem że strasznej różnicy nie słyszałem ( nie jestem audiofilem po prostu) ale faktycznie H/K jakos mi przypasował najbardziej zwłaszcza prosty,ładny design + łatwośc obsługi zwłaszcza w połączeniu KD + słuchanie muzyki. Bose wysiadł dla mnie całkowicie w odsłuchu jako radio a że bardzo lubie słuchać radia to poważny minus. Design ma super tzn małe głośniczki małe, zgrabne a grzmią jak diabli. Podoba sie kobietom :D

Denon że jest do wszystkiego a w sumie jak Technics tylko wyższa półka. Denon w połączeniu z głośnikami KEF fajnie brzmiał nie powiem.

Yamaha brzmiała fajnie, tylko pokój odsłuchowy w tej firmie był hmmm nie bardzo bo patrz niżej.

Nie jest tak że jak sobie coś człowiek skonfiguruje to idzie sie do sklepu i tak prosto odsłuchuje. Masa firm-dystrybutorów nie ma tego nawet w sklepach ( stany magazynowe=koszty), mają takie pokoje odsłuchowe jakie mają i naprawde jestem szczęśliwcem że to odsłuchałem co odsłuchałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o B&O czy Bose to faktycznie design dla nich jest chyba najważniejszy. Nie mam wiedzy super audiofila żeby powiedzieć czy ta np YAMAHA xyz jest lepsza od DENON abc. Na niejednym forum czytałem że H/K wyciera podłogę DENON'em a na drugich że DENON ma najlepszy stosunek jakoś/cena. Na trzecich YAMAHA ach ech och etc etc...

Co do zestawu KD to dalej szukam choć głośniki zostają niezmienione ( na 100% JBL ) a generalnie teraz zawężyłem wybór amplitunerów do Harman Kardon AVR 445 i AVR 347.

Mam jeszcze wentyl bezpieczeństwa w postaci żony także sam rozumiesz, także budżet też jest ustalony na pewny limit.

Poza tym jeszcze nie wie że kupiłem zegarek mechaniczny ale to już inny temat :twisted: :twisted: :twisted:

Co do dźwięku B&O to nie znajduję jako wielokrotnie sluchajacy kilku modeli w niezłym studiu odsłuchowym zadnych zarzutów. A co do Denon czy Yamacha - przeciez to sporo zależy od modelu, konfiguracji itp. Średniopólkowy DENON mojego kolegi (tak za ok 3000 za Ampli i DVD) gra jak z kartonowego pudła. Yamaha szwagra - szkoda słów. Ja bardzo cenie dzwięk reprodukowany przez Pioneera. Niedawno czytałem test modeli Ampli w cenie ok 3000. Był HK, DEN i Pioneer. Ten ostatni jak napisałeś - powycierał podłoge konkurencją. Ale od tego są miżliwości odsłuchu i dobrania co nam pasuje. I tyle.

powodzenia w doborze. (i tak najwiekszy wpływ na całość ma charakterystyka głośników)

Osobiście proponuje VSX 2016 lub VSX LX50 oczywiście od Pioneera. Sam uzywam teraz VSX 1016 i gra dokladnie tak jak lubie. :D Podlączone do Tonsilowskich Maestro. ALe HK gra moim zdaniem równie świetnie. Wyglada jednak troche bardziej plastikowo, ale to najmniej ważne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość crategus

Nie polecam sugerować się (choćby w najmniejszym aspekcie) testami zamieszczanymi przez czasopisma z branży audio. Jedyny co jest tam wiarygodne, to zdjęcia :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie, że nie ma co. Najważniejsze są własne "odczucia" słuchowe :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość grzesiek76

kilku tygodniach czytania, osobistego odsłuchiwania kupiłem wreszcie sobie system KD :D

Ponieważ tak jak pisałem audiofilem nie jestem a mając taki budżet założony jaki miałem, uwagę skupiłem na dobrych głośnikach. Ampituner czy dvd jest łatwiej wymienić niż głośniki.

Wybór padł na TANNOY seria HIGHLINE 300, nie przecze że design tez mnie zadowala a co do amplitunera to kupiłem YAMAHA RX-V1700 i DVD tej samej firmy S1700. Nie wiem czy dobrze wybrałem czy nie, po prostu fajnie to grało i w budżecie sie zmieściłem.

Chciałem też podziękowac kolegom za pomocne i bardzo użyteczne wskazówki. Naprawde mi pomogły !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozwole sobie odkurzyc nieco watek "Kina Domowego" lecz tym razem skeirowac go w strone tego, co sie na nim oglada, czyli filmow na DVD/Hd/BR....

Kolekcjonuje ktos z Was, drodzy klubowicze ??, wypozycza...wszelkei komentarze mile widziane....

P.S. zainteresowanych zapraszam na moja strone www.projektdvd.pl - strone fana kina i dvd :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I minęło kilka latek a tu już blu-ray na dobre się zadamawia,więc pomyślałem że jak kino domowe to jak najbardziej będzie na miejscu odświeżyć wątek i zaproponować opiniowanie efektów i tych wizualnych oraz tych dźwiękowych bo różnica między DVD znaczna.

Ja z ostatnio oglądanych tytułów polecam Hel Boy złota armia z DTS tru hd który to film we współczesnym kinie domowym wręcz wciska w fotel jakością obrazu(ta ostrość,kolory i te szczegóły w obrazie)

oraz jakością dźwięku (potęga,dynamika,szczegółowość) Polecam.

Do blu-ray wykorzystuję PS3 i takie tam zabaweczki do przesuwania ścian. ;)

-"bo raz tylko dany nam czas,więc żyj na huśtawce życia,ŻYJ !!!"
Życie z zegarkiem na ręku stało się jeszcze ciekawsze! B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

wygląd rewelka, dobrze grają, w połączeniu z SUB300 miazga.

Nie jestem fanem kina domowego, zdecydowanie bardziej wolę dźwięk stereo, ale jak widzę słowo "miazga", to do głowy przychodzi mi zupełnie inny zestaw, a mianowicie:

źródło: McIntosh MVP 881

wzmacniacz: McIntosh MC 58

Do tego można dobrać zestaw głośnikowy Audio Physic, Avalon lub dedykowany zestaw McIntosh'a... i to jest dopiero MIAZGA :D. Oczywiście trzeba jeszcze pod uwagę wziąć posiadane warunki lokalowe - wielkość pomieszczenia oraz jego akustykę itp.. A jak ktoś chce mieć MEGA MIAZGĘ, to niech weźmie od uwagę zestaw Krell'a składający się ze wzmaków Evolution One, do tego zestaw głośnikowy LAT-1000 / LAT-C1000 / LAT-2000 i subwoofery z linii Master Reference. Gwarantuję Wam, że takich wrażeń jakie daje Krell, nie zapomnicie do końca życia. Niestety cena tego zestawu wynosi ponad 350000 $ :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tv z miazgą zdecydowanie bardziej kojarzy mi sie w plaźmie KURA od Pioneer, albo chociaż Panasonic. Samsung w te klocki raczej nie bangla. Chociaż może dobrą cenę i ładny wyglad gwarantuje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra chłopaki miało być "miazga" w tej kwocie i dla większości śmiertelników z CRT i dekoderem jakiejś tv cyfrowej. Ja nie wiem, sami czepiacze na tym forum........ A ten Samsung akurat bangla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie,

A ja tak z pewną doza nieśmiałości...

Noszę się z zamiarem odświeżenia bazy sprzętowej RTV, bo i telewizorek do wymiany i kino domowe jakby z poprzedniej epoki...

Co do telewizora, to juz mam pewne preferencje, więc pomińmy. Natomiast chciałbym kupić jakis sensowny zestaw kina domowego i chciałbym 2 w 1 - fajnie byłoby, gdyby dało sie na tym zestawie słuchać muzyki w dobrej jakości. Nie mówię o jachś audiofilskich zestawach, ale interesuje mnie dobra jakosć za rozsądną cenę. Macie jakies propozycje? Budzet tak do 10kzł, bo z jednej strony ma to być niezła jakosć na lata, a z drugiej nie zamierzam wydawać jakichś bajońskich sum. Sensowna jakość odtwarzania i muzyki za sensowną cenę.

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Panowie,

A ja tak z pewną doza nieśmiałości...

Noszę się z zamiarem odświeżenia bazy sprzętowej RTV, bo i telewizorek do wymiany i kino domowe jakby z poprzedniej epoki...

Co do telewizora, to juz mam pewne preferencje, więc pomińmy. Natomiast chciałbym kupić jakis sensowny zestaw kina domowego i chciałbym 2 w 1 - fajnie byłoby, gdyby dało sie na tym zestawie słuchać muzyki w dobrej jakości. Nie mówię o jachś audiofilskich zestawach, ale interesuje mnie dobra jakosć za rozsądną cenę. Macie jakies propozycje? Budzet tak do 10kzł, bo z jednej strony ma to być niezła jakosć na lata, a z drugiej nie zamierzam wydawać jakichś bajońskich sum. Sensowna jakość odtwarzania i muzyki za sensowną cenę.

Spróbuję coś doradzić tylko napisz proszę co w kwocie 10.000 zł ma się znaleźć. No i dobrze by było gdybyś opisał warunki akustyczne pomieszczenia w którym ma działać kino domowe no i może podał jakieś swoje preferencje co do dźwięku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuję coś doradzić tylko napisz proszę co w kwocie 10.000 zł ma się znaleźć. No i dobrze by było gdybyś opisał warunki akustyczne pomieszczenia w którym ma działać kino domowe no i może podał jakieś swoje preferencje co do dźwięku.

No to tak - pokój w którym głównie słucham muzyki i ogladam filmy ma 5,5x4,5m a wysokosć od 2,5 do ok 5,0m (skosny sufit).

Warunki akustyczne mogę ewentualnie pozmieniać, bo własnie mam w planach generalny remont (odswieżanie) domku.

Preferowany typ muzyki - klasyka rocka no i klasyka muzyki powaznej.

Dotychczas zupełnie dobrze sprawdzał mi się stary zestaw Bose, ale odszzedł ode mnie wraz z zoną (....) Zresztą i tak był bardzo stary i mocno kombinowany - kombinacji nie potrafię opisać, bo zawsze robił mi to zaprzyjaźniony kolega informatyk, elektronik, złota rączka

Teraz chcę coś nowego i przyzwoitego, bo zostałem z dość smiesznym sprzętem, na którym ani filmów, ani muzyki...

A w kwocie 10kzł ma byc amplituner, odtwarzacz dvd/cd i jakieś rozsądne kolumny - telewizor własnie sobie umawiam - sensowne standard w okolicach 50 cali

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozważałeś może oglądanie filmów na zestawie stereo i DVD podpiętym do wzmacniacza 2 kanałowego?

Przy priorytecie dla muzyki - tak jest u mnie - takie rozwiązanie się sprawdziło.

Jakość dźwięku filmowego przy takiej konfiguracji będzie dużo lepsza niż z klasycznego "kina domowego" przy danym budżecie. Jedyny mankament to rezygnacja z efektów dźwięku okólnego.

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Rozważałeś może oglądanie filmów na zestawie stereo i DVD podpiętym do wzmacniacza 2 kanałowego?

Przy priorytecie dla muzyki - tak jest u mnie - takie rozwiązanie się sprawdziło.

Jakość dźwięku filmowego przy takiej konfiguracji będzie dużo lepsza niż z klasycznego "kina domowego" przy danym budżecie. Jedyny mankament to rezygnacja z efektów dźwięku okólnego.

No i to jest dobry kierunek. Też uważam, że nie ma to jak porządne stereo. Słuchanie muzyki na typowych zestawach kina domowego ma sens wtedy, gdy płyta jest nagrana w odpowiedniej technologii. Inaczej mija się to wszystko z celem.

Preferowany typ muzyki - klasyka rocka no i klasyka muzyki powaznej.

Pozostaje pytanie czy w kontekście muzyki poważnej preferujesz małe składy kameralne czy raczej wolisz posłuchać orkiestry symfonicznej. W tym drugim przypadku, przyda się solidny kop na basie, dobra dynamika, duża i precyzyjnie poukładana przestrzeń no i oczywiście w miarę naturalna średnica oraz niezbyt przejaskrawiona góra. Zwłaszcza w przypadku górnych dźwięków warto pamiętać, że jakość płyt z muzyką rockową przeważnie pozostawia sporo do życzenia, a sprzęt "żyleta" tylko niepotrzebnie to podkreśli. Co do samego sprzętu, to rozważ następujący zestaw:

źródło: Denon 3930

wzmacniacz: Baltlab Epoca 3

kolumny: Audio Physic Sitara

kable: Tara Labs (nawet tańsze modele dadzą radę)

Uwaga co do źródła - Denon 3930 nie jest już produkowany, ale z tego co pamiętam, to było naprawdę świetne źródło. Jakość obrazu na wysokim poziomie, dźwięk może jeszcze nie audiofilski, ale też bardzo dobry. Z nowych modeli nadal szukałbym czegoś w ofercie Denona. Ta firma na robieniu dobrych odtwarzaczy DVD zna się jak mało kto. Powyższy zestaw trochę przekracza założoną przez Ciebie kwotę, ale Sitary można zastąpić podłogowym modelem Yara (też produkcja Audio Physic) i będzie okay.

edit

Co do zestawu głośnikowego, przyszła mi jeszcze na myśl jedna opcja, a mianowicie kanadyjski Totem. Jeżeli lubisz solidny bas, to w zestawach głośnikowych tej firmy będziesz miał go pod dostatkiem. Kiedyś słuchałem modelu Hawk i pamiętam, że jakość niskich dźwięków była spektakularna, a to tylko jedna z wielu zalet Hawk'a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zestawiłem KD z BluRay panasonica BD35 podpiętego do Onkyo TX-SR 606. Kolumny do KD musiały być małe, więc wziąłem HKTS11. TV to 50" KURO.

Wszystko hula, aż miło.

-------------

Pozdrawiam

Jarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.