Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość Noodles

Policzmy MM200 i 62MAS'y...

Rekomendowane odpowiedzi

Odkopię dla garstki zainteresowanych, bo pojawił się filmik ze wspomnianą bransoletą na SJE093. Biorąc pod uwagę deficyt stosownych rozwiązań nie jest najgorzej. 

Stylistycznie IMO bardzo dobrze wygląda.
Ja standardowo widzę 2 mankamenty:
- inny odcień stali, bo brak powłoki
- zapewne zostawi ślady między uszami

Do znudzenia można powtarzać - po co kajdan jak jest wygodna guma (wolbrook), na której najlepiej wygląda. ;)

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, hugo012 napisał(-a):

Odkopię dla garstki zainteresowanych, bo pojawił się filmik ze wspomnianą bransoletą na SJE093. Biorąc pod uwagę deficyt stosownych rozwiązań nie jest najgorzej. 

Spasowanie z kopertą jak we wszystkich innych Seiko więc wygląda jak oryginalna 😁

Swoją drogą spartolili sprawę z tymi 19mm. 

Na tym i na innym polu nadal SPB143 czy nowy 453 będą zegarkami zdecydowanie ciekawszymi od SJE093. 

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, evilym napisał(-a):

Spasowanie z kopertą jak we wszystkich innych Seiko więc wygląda jak oryginalna 😁

Na tym i na innym polu nadal SPB143 czy nowy 453 będą zegarkami zdecydowanie ciekawszymi od SJE093. 

A na jakim to pulu SPB będą ciekawsze od SJE??? 🤔 SPB143 czy 453 to bardzo udane, ładne i, powiedzmy w swojej cenie, ciekawe propozycje, ale do SJE093 nie mają startu. Bierzesz do ręki obydwa i gołym okiem widzisz różnicę klas. Wykonanie, tarcza, mechanizm, indeksy, wskazówki, koronka - wszystko przemawia za SJE. Do tego jeszcze niesamowita wygoda i radość z noszenia tego niewielkiego, zgrabnego zegarka z mocnymi historycznymi odniesieniami. Sorki, miałem SPB, mam SJE i jak czytam, że "SPB143 czy nowy 453 będą zegarkami zdecydowanie ciekawszymi od SJE093" mogę się jedynie uśmiechnąć 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, zorka-5 napisał(-a):

A na jakim to pulu SPB będą ciekawsze od SJE??? 🤔 SPB143 czy 453 to bardzo udane, ładne i, powiedzmy w swojej cenie, ciekawe propozycje, ale do SJE093 nie mają startu. Bierzesz do ręki obydwa i gołym okiem widzisz różnicę klas. Wykonanie, tarcza, mechanizm, indeksy, wskazówki, koronka - wszystko przemawia za SJE. Do tego jeszcze niesamowita wygoda i radość z noszenia tego niewielkiego, zgrabnego zegarka z mocnymi historycznymi odniesieniami. Sorki, miałem SPB, mam SJE i jak czytam, że "SPB143 czy nowy 453 będą zegarkami zdecydowanie ciekawszymi od SJE093" mogę się jedynie uśmiechnąć 🙂

Hej, nie oburzaj się tak 😉

A na jakim polu lepsze?

- cena

- brak bzdurnej kropki lumy na indeksie obok daty (dla pierwszej wersji 143)

- dla wielu rozmiar (40,5 czy 40mm chyba bardziej uniwersalny niż 38mm), chociaż dla mnie 38mm jest ok, nawet bardzo

- nowy SPB453 ma 300m WR (i nie żebym zaczynał dyskusję czy jakakolwiek WR powyżej 100m jest w ogóle komukolwiek potrzebna, ale... 300 to więcej niż 200 😉 )

- bransoleta w zestawie (jaka by nie była)

- i chyba najważniejsze: rozstaw uszu 20mm daje niesamowite możliwości żonglowania paskami, czego w przypadku 19mm już powiedzieć nie można

Aha i nie napisałem, że CAŁY SPB143 czy 453 są zdecydowanie ciekawe od SJE093. Napisałem, że w tym (czyt. szerokość uszu) oraz innych aspektach (podane powyżej) to zegarki ciekawsze niż SJE093.

Z resztą się zgadzam z Tobą. Całościowo to pewnie zegarek fajniejszy, ale ma kilka wad.

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.07.2024 o 00:36, hugo012 napisał(-a):

Dzięki...w końcu jakiś przełom w sprawie, choć tak jak pisze kolega machlo...

W dniu 1.07.2024 o 01:43, machlo napisał(-a):

Do znudzenia można powtarzać - po co kajdan jak jest wygodna guma (wolbrook), na której najlepiej wygląda. ;)

W dniu 1.07.2024 o 19:35, evilym napisał(-a):

Niby tak ale to troche argument z czapki...SJE093 niszczy te wspomniane zegarki i wyciąganie jednego argumentu tego typu jest całkowicie bezcelowe

13 godzin temu, zorka-5 napisał(-a):

Tak jak napisałem powyżej + pełna zgoda z kolegą 🤝

8 godzin temu, evilym napisał(-a):

Hej, nie oburzaj się tak 😉

A na jakim polu lepsze?

- cena

- brak bzdurnej kropki lumy na indeksie obok daty (dla pierwszej wersji 143)

- dla wielu rozmiar (40,5 czy 40mm chyba bardziej uniwersalny niż 38mm), chociaż dla mnie 38mm jest ok, nawet bardzo

- nowy SPB453 ma 300m WR (i nie żebym zaczynał dyskusję czy jakakolwiek WR powyżej 100m jest w ogóle komukolwiek potrzebna, ale... 300 to więcej niż 200 😉 )

- bransoleta w zestawie (jaka by nie była)

- i chyba najważniejsze: rozstaw uszu 20mm daje niesamowite możliwości żonglowania paskami, czego w przypadku 19mm już powiedzieć nie można

Aha i nie napisałem, że CAŁY SPB143 czy 453 są zdecydowanie ciekawe od SJE093. Napisałem, że w tym (czyt. szerokość uszu) oraz innych aspektach (podane powyżej) to zegarki ciekawsze niż SJE093.

Z resztą się zgadzam z Tobą. Całościowo to pewnie zegarek fajniejszy, ale ma kilka wad.

- cena: argument trochę z czapki ;)  jaki ma sens porównywanie zegarków z dwóch biegunów cenowych pod kątem ceny?! Ten z mniejszym portfelem powie, że ma, bogatszy powie, że nie ma ;) 

- w SJE093 akurat ta kropka jest całkowicie niewidoczna a jak się jej już szuka to ma nawet swój urok i nie przeszkadza

- bez komentarza

- bez komentarza

- bransa ok zgoda

- kwestia preferencji...bo jak znajdziesz już pasek idealny, jak guma Wolbrook, to przechodzi ochota na zmiany pasków

Podsumowując król tego wątku jest tylko jeden SJE093 🤴

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może dla Ciebie jest i jeżeli czujesz się z tym lepiej powtarzając to co 3 posty, to spoko 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny, ale maluch. Gdyby miał z 2mm więcej, być może zostałby u mnie na dłużej. 

20230831_091159-01.jpg

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, mario1971 napisał(-a):

20230831_091159-01.jpg

Wspomniany zegarek już istnieje - SLA017, choć moim zdaniem do tego projektu mniejsze proporcje SJE093 zdecydowanie lepiej pasują. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

20230831_091159-01.jpgUwolnię Cię od niego 😉 Proponuję na wymianę SPB143  - ma 40.5 mm i centrujący bezel, co czyni go wyjątkowym egzemplarzem 😋 Dobra, dorzucę 2 piwa i golonkę 😉

Może być? 🤔😋

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie da rady. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy, prośba o polecenie sprawdzonego serwisu w Warszawie, gdzie mogę pogwarancyjnie naprawić mojego SPB143 (spieszy się niemiłosiernie...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, kacperPL napisał(-a):

Koledzy, prośba o polecenie sprawdzonego serwisu w Warszawie, gdzie mogę pogwarancyjnie naprawić mojego SPB143 (spieszy się niemiłosiernie...)

Co to znaczy niemiłosiernie? :)

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 4.07.2024 o 09:23, evilym napisał(-a):

Może dla Ciebie jest i jeżeli czujesz się z tym lepiej powtarzając to co 3 posty, to spoko 😉

Dla mnie oczywiście i bezdyskusyjnie ale jak poczytasz zagraniczne fora to raczej są podobne opinie

+ SLA017 i SJE093 jako jedyne z wyglądu wiernie oddają oryginał i nawiązują do niego bezpośrednio...reszta to taka trochę wariacja na temat 

W dniu 4.07.2024 o 16:49, mario1971 napisał(-a):

20230831_091159-01.jpg

Jak zawsze piękna fotka Mariusz

10 godzin temu, kacperPL napisał(-a):

Chyba najlepiej to autoryzowany serwis Seiko na Belgradzkiej

Można zadzwonić i przez telefon pogadać

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 4.07.2024 o 16:49, mario1971 napisał(-a):

20230831_091159-01.jpg

Kiedyś miałem 44-mm Luminory, czy nawet 46-mm Inge i co jakiś czas tłukłem nimi o blat biurka czy futrynę drzwi. Tym 38-mm maluchem o nic nie zahaczam, świetnie układa się na nadgarstku. Rewelacja! Chętnie kupiłbym jeszcze jednego, tylko z niebieską tarczą - gdyby był...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie wersja SJE093 z ciemnozieloną tarczą i paskiem też byłaby super... Ja się rozmarzyłem, a w przyszłoroczną rocznicę Seiko ściągnie mnie na ziemię...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testy ISO divera - z upału w lodowata wodę.
0433d13ad9d679f68b07651be6b67924.jpg
ca6d94618406b68bad77d67ff8d1e121.jpg
4ce266e14294c690485c20ce8fcd7e97.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki maluch, a tyle radości, nie? Ja po roku od zakupu nadal go uwielbiam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, zorka-5 napisał(-a):

Taki maluch, a tyle radości, nie? emoji106.png Ja po roku od zakupu nadal go uwielbiam emoji3059.png

Mały, ale wariat. ;)
Udany model i IMO należy do ikon dizajnu zegarkowego nie ustępując modelom od znacznie bardziej prestiżowych producentów. Seiko ma parę takich wzorów, ale w ostatnich latach więcej psują sprawdzonych rozwiązań niż robią to należycie, jak np. tu. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.09.2024 o 18:43, machlo napisał(-a):

1de2c76d4d72a53c5079ac79c16716f8.png

Świetny jest za każdym razem jak go widzę 

W dniu 21.09.2024 o 23:22, zorka-5 napisał(-a):

Taki maluch, a tyle radości, nie? emoji106.png Ja po roku od zakupu nadal go uwielbiam emoji3059.png

Mam podobnie i chociaż za często nie noszę to daje dużo frajdy

To jeden z tych których pozbędę się na samym końcu o ile w ogóle 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Seiko Diver’s Watch 60th Anniversary

Uff, dobrze, że nie ma nic spektakularnego, co by trzeba było mieć

Japończycy chyba lubią te fikuśne tarcze.

Ja tymczasem zadam pytanie rodem z wątku omegi: ciekawe, czy ta nowa klamra będzie w nowszych wypustach SPB45x, albo czy przynajmniej będzie pasować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi