Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość Noodles

Policzmy MM200 i 62MAS'y...

Rekomendowane odpowiedzi

13 godzin temu, zorka-5 napisał(-a):

Seiko Diver’s Watch 60th Anniversary

Uff, dobrze, że nie ma nic spektakularnego, co by trzeba było mieć ;)

D R A M A T

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Moje ,,dziedzictwo", to pałac Alfreda Bidermanna, gdzie w latach 70-tych chodziłem do żłobka/przedszkola. 😋 Siedzę na schodach, po których biegałem (za co byłem permanentnie karany 😋), a na ręku mam Seiko SPB143 (pasek perlon Palma).

20250330_000301.jpg

Edytowane przez furraan
zmiana nazwy paska

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

840667835_WolbrokSeiko.thumb.jpg.f2d19513406e5d55ea7d04fa6c300048.jpg

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak Wolbrook

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Dorian06 napisał(-a):

Jak Wolbrook

Jestem w szoku ile daje za takie pieniądze: ergonomia, wypukłe szkło szafirowe, brak daty (!), fajna bransa

Polecam! Można brać w ciemno

Wyleczyłem się z Glashutte SeaQ, przynajmniej na jakiś czas :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
10 godzin temu, pisar napisał(-a):

Jestem w szoku ile daje za takie pieniądze: ergonomia, wypukłe szkło szafirowe, brak daty (!), fajna bransa

Polecam! Można brać w ciemno

Wyleczyłem się z Glashutte SeaQ, przynajmniej na jakiś czas :) 

Jak różnice jakościowe pomiędzy Seiko a Wolbrookiem? :)

Ostatnimi czasy ludzie zaczęli wspominać Airain Sous-Marine jako dobrą alternatywę dla SeaQ, tym bardziej że mimo braku “ciągłości” marki wciąż idzie się doszukać historycznych uzasadnień użycia designu. Nie widziałem go nigdy na żywo, ale nieodpicowane zdjęcia z neta wskazują na, mówiąc delikatnie, bardzo surowy charakter obróbki koperty (szczególnie w porównaniu do 62MAS). 

/zdjęcia z aukcji na ebay/ 

IMG_2232.jpeg

IMG_2231.jpeg

Edytowane przez hugo012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, hugo012 napisał(-a):

Ostatnimi czasy ludzie zaczęli wspominać Airain Sous-Marine jako dobrą alternatywę dla SeaQ, tym bardziej że mimo braku “ciągłości” marki wciąż idzie się doszukać historycznych uzasadnień użycia designu. Nie widziałem go nigdy na żywo, ale nieodpicowane zdjęcia z neta wskazują na, mówiąc delikatnie, bardzo surowy charakter obróbki koperty (szczególnie w porównaniu do 62MAS). 

IMG_2232.jpeg

To co pokazujesz na zdjęciach czyli Airain to jest jakaś rzeźnia i przepaść do Wolbrooka 

Wolbrook do Seiko to już inna sprawa. Trochę ciężko porównać bo Seikacz m.in. jest wykończony na wysoki połysk a Wolbrook na szczotkę

Wolbrook jest kotem nie do pobicia jeżeli spojrzy się co i za ile dostajesz. Nie widzę też w nim jakiś niedoróbek rzucających się w oczy

Seiko ma fajniejsze szkło bardziej "dome" z większym i "dłuższym" skokiem zagięcia, przez co świetnie zniekształaca tarczę. Wolbrook ma też szkło zagięte/kopuła ale tylko na krawędzi i zagięcie nie ma takiego długiego "skoku" jak w Seiko

No ale też nie oczekuję, że zegarek za 2k będzie lepiej wykończony niż za 17k

Podsumowując, Seiko nie ma sobie równych i jest wg mnie najlepszą reinkarnacją 62MASa jaka kiedykolwiek powstała. Jak ktoś nie ma kasy na Seiko lub chce mieć coś jeszcze, to Wolbrook jest genialnym zawodnikiem i z pewnością nikt się nie zawiedzie

Dawno nie widziałem zegarka, który za tak niewiele, daje tak wiele!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, hugo012 napisał(-a):

IMG_2232.jpeg

IMG_2231.jpeg

13 godzin temu, pisar napisał(-a):

To co pokazujesz na zdjęciach czyli Airain to jest jakaś rzeźnia i przepaść do Wolbrooka 

Wolbrook do Seiko to już inna sprawa. Trochę ciężko porównać bo Seikacz m.in. jest wykończony na wysoki połysk a Wolbrook na szczotkę

Wolbrook jest kotem nie do pobicia jeżeli spojrzy się co i za ile dostajesz. Nie widzę też w nim jakiś niedoróbek rzucających się w oczy

Seiko ma fajniejsze szkło bardziej "dome" z większym i "dłuższym" skokiem zagięcia, przez co świetnie zniekształaca tarczę. Wolbrook ma też szkło zagięte/kopuła ale tylko na krawędzi i zagięcie nie ma takiego długiego "skoku" jak w Seiko

No ale też nie oczekuję, że zegarek za 2k będzie lepiej wykończony niż za 17k

Podsumowując, Seiko nie ma sobie równych i jest wg mnie najlepszą reinkarnacją 62MASa jaka kiedykolwiek powstała. Jak ktoś nie ma kasy na Seiko lub chce mieć coś jeszcze, to Wolbrook jest genialnym zawodnikiem i z pewnością nikt się nie zawiedzie

Dawno nie widziałem zegarka, który za tak niewiele, daje tak wiele!

Ładnego skin divera za niewielkie pieniądze ma Le Forban, i też mimo braku ciągłości, dłubali takie zegarki 50-60 lat temu 

https://leforbansecuritemer.com/en/la-brestoise/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, nav napisał(-a):

Ładnego skin divera za niewielkie pieniądze ma Le Forban, i też mimo braku ciągłości, dłubali takie zegarki 50-60 lat temu 

Dzięki za info

Mnie się nie podoba do końca i fatalna data romboidalna ale może innym się podoba ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, nav napisał(-a):

Dzięki, znam go, ale nie odpowiada mi wizualnie. Mam SJE093, który w swoim gatunku jest bliski perfekcji, ale nie ma bransolety. Ciągle wmawiam sobie, że Seiko w tym roku na 60 lecie modelu wypuści kolejną limitkę w tej kopercie, np. niebieską, ale już z kajdanem, który będzie można odkupić na wolnym rynku.:)  

Airain ma świetne recenzje (np. tutaj porównanie z SeaQ i Wolbrookiem), ciekawy mechanizm z dużą rezerwą, ale jest spory hype na niego, więc patrzę na temat z dużą ostrożnością. Może jak trafi się z drugiej ręki to zamówię dla porównania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są jakieś przecieki a propos nowego 62MAS na rocznicę? Nie załapałem się na SJE093, liczę na nowy model w tej kopercie, może na bransolecie tym razem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, tbn napisał(-a):

Są jakieś przecieki a propos nowego 62MAS na rocznicę? Nie załapałem się na SJE093, liczę na nowy model w tej kopercie, może na bransolecie tym razem.

Już komentowaliśmy "wspaniałości" na 60tą rocznicę. Tutaj masz:

https://www.seikowatches.com/global-en/products/prospex/special/60th_anniversary_limited/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego widziałem, liczę, że to nie wszystko na ten rok. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 30.05.2025 o 09:32, tbn napisał(-a):

Kupisz SJE093 bez większego problemu z drugiej ręki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, pisar napisał(-a):

Kupisz SJE093 bez większego problemu z drugiej ręki

Wiem, że są ale powyżej metki. Nie jest dla mnie wart, aż tyle ten model.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że są ale powyżej metki. Nie jest dla mnie wart, aż tyle ten model.

I taniej nie będzie. SLA017, SLA037, SLA043 i SJE093 były najtańsze w momencie premiery. I za każdy razem trzeba było się spieszyć, bo były chętnie kupowane jako inwestycja. Teraz poniżej 22-23 tys. zł to chyba nie znajdziesz najfajniejszego z nich, czyli SJE093.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o ceny historyczne, to rozważałem SLA037, który jest sporo tańszy niż cena debiutu. SLA017 faktycznie chodzi drożej. Każdy z tych zegarków jest dla mnie lepszy rozmiarowo niż SJE093, tylko trochę grubość mnie zniechęca. Ceny w Europie, zwłaszcza jak dla kogoś odniesieniem jest chrono24 są napompowane. Nie sądzę, żeby był realny klient na 38mm seiko na gumie , za 22k. SJE093 w USA na forach wychodzi około 3.5k USD, czyli raptem ze 13-14k PLN. To jest mniej więcej realna wartość tego zegarka dla mnie. Taniej wyjdzie kupić bilet do stanów i zrobić sobie wycieczkę niż przepłacać u nas.  Natomiast clue mojego pytania było o jakieś przecieki nowego modelu z wyższej półki, w końcu Seiko produkuje limitki jak seryjne, a mamy 60 lat 62MAS. ;) Oficjalnie na razie cisza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolory bardzo nowatorskie, prawdziwi z nich prekursorzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę już drugi model 62mas z nową bransoletą i klamrą z mikroregulacją. Na razie tylko w limitacjach, ciekawe czy będzie do kupienia oddzielnie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciągle król jest tylko jeden. ;)

IMG_1842.png

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, machlo napisał(-a):

Ciągle król jest tylko jeden. ;)

IMG_1842.png

Nie byłbym taki pewien 😋

20250622_011157.jpg