Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość Noodles

Policzmy MM200 i 62MAS'y...

Rekomendowane odpowiedzi

Widzieliście może żeby ktoś wypróbował bransoletę z Navigatora SPB411 na SJE093?

Poniżej dwa zegarki obok siebie. 

IMG_7973.jpeg

Edytowane przez hugo012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, hugo012 napisał(-a):

Widział ktoś z Was może żeby ktoś wypróbował bransoletę z Navigatora SPB411 na SJE093?

Poniżej dwa zegarki obok siebie. 

IMG_7973.jpeg

Męczyłem takiego jednego na isntagramie, żeby sprawdził, ale po 1-2 wiadomościach mnie zignorował i nie dostałem odpowiedzi.
Potem przyjrzałem się dokładniej, jak wygląda endlink od strony dekla i marne szanse, żeby pasowało.

Pasuje kajdan od SLA017.
Na ebayu jest wystawione, ALE to najprawdopodobniej podróba:
https://www.ebay.com/itm/224824072049

Na taobao są identyczne wystawione za około połowę ceny. Albo ktoś zwietrzył interes i odtworzył ten kajdan (mało prawdopodobne), albo fabryka, która dostała zlecenie od Seiko zrobiła kolejną serię tych bransolet i są identyczne, jak oryginalne, ale z lewego obiegu. Dopytywałem się w Seiko w Niemczech i mam potwierdzenie bezpośrednio z Japonii - nie ma dostępnych nadmiarowych bransolet od SLA017. Gdyby kto potrzebował, to symbol bransolety to M117113H0.

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Wiem, że pasuje ta od SLA017, ale prezentuje się na SJE093 dość masywnie. 

ebayowych chińskich aukcji z czymś co ma być M117113H0 jest kilka i wszystkie na zdjęciach wyglądają porządnie. Ci sami sprzedawcy mają też bransy do nowych Marinemasterów. 

Pozostaje czekać, aż Seiko zacznie klepać kolejne limitki w kopercie z SJE093, może dorzucą gdzieś bransoletę. 

Edytowane przez hugo012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, hugo012 napisał(-a):

Dzięki. Wiem, że pasuje ta od SLA017, ale prezentuje się na SJE093 dość masywnie. 

ebayowych chińskich aukcji z czymś co ma być M117113H0 jest kilka i wszystkie na zdjęciach wyglądają porządnie. Ci sami sprzedawcy mają też bransy do nowych Marinemasterów. 

Pozostaje czekać, aż Seiko zacznie klepać kolejne limitki w kopercie z SJE093, może dorzucą gdzieś bransoletę. 

Chyba tylko SLA017 dostało bransoletę i od tamtego czasu nic się nie pojawiło, więc interpretuję to tak, że zapadła decyzja, że nie będzie bransolet do tego typu kopert. Może tu chodzi o to, że bransoleta niszczyła diashielda przy uszach w SLA017?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy bransolety z SLA017 w ręku nie miałem, ale czytałem opinie, że jakością mocno odstaje od standardu wykończenia zegarka i że nawet ta z modelu SPB051/053 jest równie, a może nawet bardziej starannie zrobiona. 

Oryginalny 62MAS bransolety nie posiadał, więc pewnie wg Seiko naturalnym jest umieszczenie go na gumie w wiernej reedycji. Dla mnie ten brak to ciężki orzech do zgryzienia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, hugo012 napisał(-a):

Nigdy bransolety z SLA017 w ręku nie miałem, ale czytałem opinie, że jakością mocno odstaje od standardu wykończenia zegarka i że nawet ta z modelu SPB051/053 jest równie, a może nawet bardziej starannie zrobiona. 

Oryginalny 62MAS bransolety nie posiadał, więc pewnie wg Seiko naturalnym jest umieszczenie go na gumie w wiernej reedycji. Dla mnie ten brak to ciężki orzech do zgryzienia. 

Bransoleta sla017 nie powalała na kolana, ale była. ;)
Standardowo za dużo luzu między uszami, brak zwężenia, niespecjalnie zbalansowana masa bransolety względem koperty, ale mimo wszystko dało się nosić.
Seiko z uporem maniaka nie przykłada się do tego elementu zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekam na niebieską limitke na niebieskiej gumie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do szanownych Kolegów, czy wśród posiadaczy SJE093 jest ktoś z Krakowa lub okolic i zgodził by się na krótkie spotkanie/przymiarkę zegarka. Zapraszam na kawę/obiad wg. uznania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Król jest tylko jeden 🔝

IMG_6296.jpeg

Edytowane przez pisar

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, pisar napisał(-a):

Król jest tylko jeden 🔝

IMG_6296.jpeg

A co to za paseczek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, zorka-5 napisał(-a):

A co to za paseczek?

Tropic, który siedzi najlepiej na świecie do niego. Są trzy firmy mocno polecane. wszystko podobne i różni się mikro detalami.

Na WUS jest cała kilkudziesięcio stronicowa dyskusja na ich temat :)

Ja zdecydowałem się na ten: Black Tropic Rubber Strap & Steel Buckle – Wolbrook Watches

Koniecznie 20mm. Z innych firm są co prawda 19mm ale ponoć lekko latają i lepiej brać 20mm, wtedy wchodzi na ciasno.

Ten mój ma jeszcze ten plus, że wysyłają z Francji więc jest szybko i bez niespodzianek cenowych. Z przesyłką wyszło coś około 300 zł.

Sam pasek jest mega wygodny i w 100% polecam! No i siedzi z tym zegarkiem wzorowo, że mi się odechciało bransolety ;)  

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny, dzięki za info. Chodzi za mną jakiś tropic inny niż ten oryginalny. Więc chyba spróbuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, zorka-5 napisał(-a):

Fajny, dzięki za info. Chodzi za mną jakiś tropic inny niż ten oryginalny. Więc chyba spróbuję.

Będziesz zadowolony!

Ten oryginalny jest bardzo sztywny przy tym

Daj znać jak dojdzie jak wrażenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, pisar napisał(-a):

Tropic, który siedzi najlepiej na świecie do niego. Są trzy firmy mocno polecane. wszystko podobne i różni się mikro detalami.

Na WUS jest cała kilkudziesięcio stronicowa dyskusja na ich temat :)

Ja zdecydowałem się na ten: Black Tropic Rubber Strap & Steel Buckle – Wolbrook Watches

Koniecznie 20mm. Z innych firm są co prawda 19mm ale ponoć lekko latają i lepiej brać 20mm, wtedy wchodzi na ciasno.

Ten mój ma jeszcze ten plus, że wysyłają z Francji więc jest szybko i bez niespodzianek cenowych. Z przesyłką wyszło coś około 300 zł.

Sam pasek jest mega wygodny i w 100% polecam! No i siedzi z tym zegarkiem wzorowo, że mi się odechciało bransolety ;)  

Których teleskopów używasz z tym paskiem? Oryginalne od Seiko czy tych, co przyszły z paskiem? Niby piszą w specyfikacji paska, że są grube teleskopy 2 mm, więc ten Seikowy też powinien normalnie wejść. Pytam, bo zwykle inne teleskopy mają główki mniejszej średnicy i teleskop lata luzem luźno w dziurce w uszach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, machlo napisał(-a):

Których teleskopów używasz z tym paskiem? Oryginalne od Seiko czy tych, co przyszły z paskiem? Niby piszą w specyfikacji paska, że są grube teleskopy 2 mm, więc ten Seikowy też powinien normalnie wejść. Pytam, bo zwykle inne teleskopy mają główki mniejszej średnicy i teleskop lata luzem luźno w dziurce w uszach.

ne ebay dostaniesz bez problemu tzw "skinnyt fat springbars". 1.1 srednicy końcuwka sam teleskop 2mm. Do mnie tydzień szły

https://www.ebay.co.uk/itm/295551344394

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, machlo napisał(-a):

Kurde nie mam pojęcia...teraz chyab już nie dojdę do tego bo nie zwróciłem uwagi ale skoro nie latają to chyba Seikowych :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ktoś chiałby się pozbyć SJE093, to proszę o wiadomość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, nav napisał(-a):

Zagadaj do @Ulotny

Chwile temu miał sztukę do sprzedania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, nav napisał(-a):

Już nie mam, ale mogę ogarnąć, pisz jak coś na priv

Sprawdź moją aktualną ofertę na: www.chroneo.pl 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, nav napisał(-a):

Napisz do tego sprzedawcy - https://juwelier-morawitz.de/ - może mają na stanie albo mogą zamówić. Ciągle Seiko dostarcza kolejne partie - tak przynajmniej na WUS ludziska piszą, że przychodzą kolejne dostawy.

Albo tu: https://www.juwelier-roberto.de/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to ci niespodzianka!

SPB SPB451, SPB453, SPB455

Co sądzicie?

Z plusów:

Zmniejszenie rozmiaru, (zarówno szerokość jak i L2L), dłuższa rezerwa chodu. WR z 200 na 300m i to bez pogrubienia zegarka. 

Z minusów?

Te "3 days" mogli sobie darować.

A mieszane uczucia mam jak zawsze co do tej daty. Z jednej strony wiadomo czemu tak robią i ma to sens, z drugiej średnio mi się podoba. Ale może kwestia przyzwyczajenia.

No i nowe kolory, których pewnie będzie z czasem przybywać. Tak czy siak trzeba będzie przymierzyć!

https://www.fratellowatches.com/introducing-the-seiko-prospex-spb451-spb453-and-spb455-successors-to-the-spb143/

Seiko-Prospex-SPB451J1-SPB453J1-SPB455J1

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, evilym napisał(-a):

A to ci niespodzianka!

SPB SPB451, SPB453, SPB455

Co sądzicie?

Z plusów:

Zmniejszenie rozmiaru, (zarówno szerokość jak i L2L), dłuższa rezerwa chodu. WR z 200 na 300m i to bez pogrubienia zegarka. 

Z minusów?

Te "3 days" mogli sobie darować.

A mieszane uczucia mam jak zawsze co do tej daty. Z jednej strony wiadomo czemu tak robią i ma to sens, z drugiej średnio mi się podoba. Ale może kwestia przyzwyczajenia.

No i nowe kolory, których pewnie będzie z czasem przybywać. Tak czy siak trzeba będzie przymierzyć!

https://www.fratellowatches.com/introducing-the-seiko-prospex-spb451-spb453-and-spb455-successors-to-the-spb143/

Seiko-Prospex-SPB451J1-SPB453J1-SPB455J1

Zegarek na żywo może być całkiem ładny, dla mnie największą niewiadomą jest mechanizm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Design spoko, magia Seiko spoko ale niestety quality control to coś co mnie odrzuca. Bedą pewnie typowe seikowe niedoróbki, luzy, szpary nawet nie chce mi się wymieniać. Tylko że w cenie, która pewnie będzie wynosić prawie 10 tysięcy złotych. Czyli wkraczamy powolutku na terytorium Orisa może i Tudora... Więc robi się bardzo drogo i dziwnie :D

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SPB143 jest fajny, te też pewnie będą fajne. Data w kółku na wpół do piątej może nieco dziwna, ale lepsze to chyba niż ogryzek na trzeciej. No i jest ładne, czarne tło. Z drugiej strony równie dobrze mogli sobie odpuścić datę.

Najistotniejsze dla mnie, to czy oprócz tych dwóch ekstra godzin rezerwy poprawili jakość samego mechanizmu. Bo jednak 6r35 to trochę…

Natomiast plotka o tym, że wpadki jakościowe to domena Seiko jest mocno przesadzona. ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi