abir 9936 #5376 Napisano 5 Stycznia 2020 w naszym kraju określa się go jako nielicznie występujący - zielonosiwy a dziś była piękna pogoda to polazłem do lasu. i taki dzwoniec zapozował /klik/ 0 Zdrowy rozsądek to nic innego jak zbiór uprzedzeń nagromadzonych w umyśle przed osiemnastym rokiem życia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Teufel26 25217 #5377 Napisano 5 Stycznia 2020 Mam nadzieje, że też kiedyś uda mi się takie ujęcie. Puki co nie mam się czym chwalić. 0 "Jesteśmy architektami swojego przeznaczenia" Albert Einstein Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
souls_hunter 913 #5378 Napisano 5 Stycznia 2020 (edytowane) Mam nadzieje, że też kiedyś uda mi się takie ujęcie. Puki co nie mam się czym chwalić. Ależ to nic trudnego, uwierz mi bo swego czasu też się w to bawiłem. Do pełnego sukcesu potrzeba tylko:1.Aparat (body) z wymienną optyką.2. "Jasny" teleobiektyw w cenie kilka - kilkanaście k PLN (można użyć przejściówki i zakupić manualne stare teleobiektywy pasujące do aparatu) ale tu też trzeba wydać kilka k PLN.3. Statyw lub tzw. monopod.4. Mogą się przydać jakieś filtry typu warm up dlatego potrzebny jest "jasny obiektyw".5. Jakaś lektura dotycząca fotografii amatorskiej lub profesjonalnej albo warsztaty z zawodowcami.6. Z minimum rok do kilku lat praktyki w terenie.7. Żeby ustrzelić takiego dzwońca trzeba strzelić serią te kilka - kilkanaście klatek i wybrać jedno najlepsze ujęcie.Czy coś pominąłem kolego abir? Edytowane 5 Stycznia 2020 przez souls_hunter 0 Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Wywar #5379 Napisano 6 Stycznia 2020 Ruda 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Teufel26 25217 #5380 Napisano 6 Stycznia 2020 Ależ to nic trudnego, uwierz mi bo swego czasu też się w to bawiłem. Do pełnego sukcesu potrzeba tylko:1.Aparat (body) z wymienną optyką.2. "Jasny" teleobiektyw w cenie kilka - kilkanaście k PLN (można użyć przejściówki i zakupić manualne stare teleobiektywy pasujące do aparatu) ale tu też trzeba wydać kilka k PLN.3. Statyw lub tzw. monopod.4. Mogą się przydać jakieś filtry typu warm up dlatego potrzebny jest "jasny obiektyw".5. Jakaś lektura dotycząca fotografii amatorskiej lub profesjonalnej albo warsztaty z zawodowcami.6. Z minimum rok do kilku lat praktyki w terenie.7. Żeby ustrzelić takiego dzwońca trzeba strzelić serią te kilka - kilkanaście klatek i wybrać jedno najlepsze ujęcie.Czy coś pominąłem kolego abir?W moim przypadku sprawdza się powiedzenie, że „ Teoria nie idzie w parze z praktyka” Jeśli chodzi o sprzęt, to coś tam mam, co prawda podstawowy model, kilka obiektywów, kilka filtrów.Wiem, że można mieć sprzęt za kilka k. ale to nic nie pomoże bez talentu Na razie, ciagle szukam dobrych ujęć, po roku zabawy z fotografiką wciąż muszę się sporo nauczyć. 0 "Jesteśmy architektami swojego przeznaczenia" Albert Einstein Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
souls_hunter 913 #5381 Napisano 6 Stycznia 2020 Wiem, że można mieć sprzęt za kilka k. ale to nic nie pomoże bez talentuTalent psze Pana, to 5% tzw. iskry bożej i 95% ciężkiej mozolnej pracy. Jak mawiała moja nauczycielka od angielskiego Ms Hataya "keep up good work". 0 Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
abir 9936 #5382 Napisano 6 Stycznia 2020 Mam nadzieje, że też kiedyś uda mi się takie ujęcie. Puki co nie mam się czym chwalić.aparat w rękę i w teren. tylko tak się uda Ależ to nic trudnego, uwierz mi bo swego czasu też się w to bawiłem. Do pełnego sukcesu potrzeba tylko:1.Aparat (body) z wymienną optyką.2. "Jasny" teleobiektyw w cenie kilka - kilkanaście k PLN (można użyć przejściówki i zakupić manualne stare teleobiektywy pasujące do aparatu) ale tu też trzeba wydać kilka k PLN.3. Statyw lub tzw. monopod.4. Mogą się przydać jakieś filtry typu warm up dlatego potrzebny jest "jasny obiektyw".5. Jakaś lektura dotycząca fotografii amatorskiej lub profesjonalnej albo warsztaty z zawodowcami.6. Z minimum rok do kilku lat praktyki w terenie.7. Żeby ustrzelić takiego dzwońca trzeba strzelić serią te kilka - kilkanaście klatek i wybrać jedno najlepsze ujęcie.Czy coś pominąłem kolego abir?nie wchodząc zbyt głęboko w szczegóły /bo nie o to tu chodzi/ masz pełną rację. tylko doprecyzuję pkt 7. takie ujęcie sobie wymyśliłem, lądujący na patyku mały ptak w dynamicznej pozie. 5 godz pod maskowaniem, klatek walnąłem kilka setek. . oczywiście wyszły jeszcze inne fajne kadry. ale jest ich może 6. takie co chciałem osiągnąć. reszta to takie co już mam lub nie wyszły Rudapiękna. ta zawsze sprzeda się za orzechy W moim przypadku sprawdza się powiedzenie, że „ Teoria nie idzie w parze z praktyka” Jeśli chodzi o sprzęt, to coś tam mam, co prawda podstawowy model, kilka obiektywów, kilka filtrów.Wiem, że można mieć sprzęt za kilka k. ale to nic nie pomoże bez talentu Na razie, ciagle szukam dobrych ujęć, po roku zabawy z fotografiką wciąż muszę się sporo nauczyć.to też prawda. zdjęcie robi człowiek, nie sprzęt.ale żeby się nauczyć trzeba ćwiczyć. teorię złapiesz łatwo, ale ogarnąć to wszystko w terenie to już inna bajkanie będę opisywał całego warsztatu dzikiej przyrody. napiszę tylko, że czasem trzeba pół roku pracy w terenie żeby dostać dobre ujęcie. a i tak nie masz pewności czy się uda.obecnie pracuję nad miejscówką wiosenną na ptaki wodne. potrwa to przez całą zimę. muszę wziąć pod uwagę światło, tło, możliwości sprzętowe i czy zachowam się etycznie w ich środowisku.krótko mówiąc las/łąka/park musi stać się twoim drugim domem. dużo by pisać Talent psze Pana, to 5% tzw. iskry bożej i 95% ciężkiej mozolnej pracy. Jak mawiała moja nauczycielka od angielskiego Ms Hataya "keep up good work".to była bardzo mądra kobieta 0 Zdrowy rozsądek to nic innego jak zbiór uprzedzeń nagromadzonych w umyśle przed osiemnastym rokiem życia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CIESLUT 398 #5383 Napisano 6 Stycznia 2020 Ze spaceruSorry za pion 0 OMEGA SEAMASTER 300M Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
souls_hunter 913 #5384 Napisano 10 Stycznia 2020 Ze spaceruSorry za pionRaczej nie wyobrażam sobie innego kadrowania jak właśnie pion w tym wypadku. 0 Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
abir 9936 #5385 Napisano 10 Stycznia 2020 Porządek w kurniku musi być 0 Zdrowy rozsądek to nic innego jak zbiór uprzedzeń nagromadzonych w umyśle przed osiemnastym rokiem życia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
souls_hunter 913 #5386 Napisano 10 Stycznia 2020 Porządek w kurniku musi być Taka mała propozycja; mógłby kolega podawać informacje pod swoimi zdjęciami o użytym sprzęcie, przysłonie, czasie naświetlania. Takie rzeczy przydają się zwłaszcza tym, którzy zaczynają zabawę w "pstrykanie" 0 Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
abir 9936 #5387 Napisano 10 Stycznia 2020 Proszę, tylko nie to. Przecież tego nie pamiętam. Muszę wejść w exif i to wszystko opisywać. Zbytnio nie mam czasu na to.Uważam, że Ci którzy zaczynają przygodę z foto powinni przyswoić podstawowe parametry fotografii w teorii, potem dużo ćwiczeń, tylko własnych ćwiczeń.Parametry konkretnego zdjęcia są chwilowe, dość ulotne. To samo zdjęcie tylko przy słońcu za chmurką to ustawienia będą inne, za kilka minut znów inne. Nie robię zdjęć na auto, tylko korzystam z ustawień parametrów indywidualnie. Po co komu parametry zdjęcia jeśli nie zna powodu ich ustawienia, nie zna oświetlenia danej sceny, nie zna dynamiki danej sceny, nie zna efektu jaki autor zdjęcia chciał osiągnąć (może rozmycie, może ostre zatrzymanie w ruchu) ,.... . Stoję w zdaniu, że nauka fotografii nie powinna się opierać na parametrach zdjęć już wykonanych. To wiedza psu na budę. Do niczego.Przecież nikt nie pójdzie na wiejskie podwórko i nie będzie ustawial moich parametrów zdjęcia z myślą, że mu wyjdzie zdjęcie kota czy kury. Jeśli kogoś interesują parametry zdjęcia może sam wejść w exif i sobie sprawdzić. Oczywiście jeśli nie są obcięte.Sorki, ale nie będę tego robił. 0 Zdrowy rozsądek to nic innego jak zbiór uprzedzeń nagromadzonych w umyśle przed osiemnastym rokiem życia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Wywar #5388 Napisano 10 Stycznia 2020 A może pan się myli, może to nie jest kura, dajmy na to pies? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość maritimeeng #5389 Napisano 11 Stycznia 2020 A może pan się myli, może to nie jest kura, dajmy na to pies? To jest osioł... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ICE 620 #5390 Napisano 13 Stycznia 2020 Taki sobie widoczek. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
abir 9936 #5391 Napisano 13 Stycznia 2020 A może pan się myli, może to nie jest kura, dajmy na to pies? To jest osioł... dla ścisłości kogut Taki sobie widoczek.ale przyjemny 0 Zdrowy rozsądek to nic innego jak zbiór uprzedzeń nagromadzonych w umyśle przed osiemnastym rokiem życia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łosi3k 2177 #5392 Napisano 13 Stycznia 2020 Pyton królewski 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
abir 9936 #5393 Napisano 13 Stycznia 2020 rozwalasz mnie tymi wężami. są idealne do portretówki. Ta konkretna kropelka robi całe zdjęcie, z całym szacunkiem dla modela zraszacz do kwiatów? 0 Zdrowy rozsądek to nic innego jak zbiór uprzedzeń nagromadzonych w umyśle przed osiemnastym rokiem życia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
souls_hunter 913 #5394 Napisano 13 Stycznia 2020 rozwalasz mnie tymi wężami. są idealne do portretówki. Ta konkretna kropelka robi całe zdjęcie, z całym szacunkiem dla modela zraszacz do kwiatów? raczej wizyta teściowej 0 Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
abir 9936 #5395 Napisano 13 Stycznia 2020 raczej wizyta teściowejtrafiony zatopiony 0 Zdrowy rozsądek to nic innego jak zbiór uprzedzeń nagromadzonych w umyśle przed osiemnastym rokiem życia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łosi3k 2177 #5396 Napisano 13 Stycznia 2020 rozwalasz mnie tymi wężami. są idealne do portretówki. Ta konkretna kropelka robi całe zdjęcie, z całym szacunkiem dla modela zraszacz do kwiatów?Dzięki! Przyznam szczerze że to przypadek, takiego wyjąłem go z terrarium 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
abir 9936 #5397 Napisano 14 Stycznia 2020 Chodzi Lisek koło drogi.... 0 Zdrowy rozsądek to nic innego jak zbiór uprzedzeń nagromadzonych w umyśle przed osiemnastym rokiem życia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysolek007 48310 #5398 Napisano 14 Stycznia 2020 (edytowane) Super zdjęcie i ten wzrok ;] Edytowane 14 Stycznia 2020 przez lysolek007 0 👉📸 All Rights Reserved® Diver's⌚holic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
abir 9936 #5399 Napisano 14 Stycznia 2020 Wywąchał mnie już z daleka, mimo maskowania. Dlatego takie bezpośrednie spojrzenie w moją stronę. Badał czy to "coś" jest dla niego zagrożeniem Wywąchał mnie już z daleka, mimo maskowania. Dlatego takie bezpośrednie spojrzenie w moją stronę. Badał czy to "coś" jest dla niego zagrożeniem 0 Zdrowy rozsądek to nic innego jak zbiór uprzedzeń nagromadzonych w umyśle przed osiemnastym rokiem życia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysolek007 48310 #5400 Napisano 14 Stycznia 2020 Wszedłes na jego teren ale wzrok nie taki groźny, tak jak piszesz badał czy jest zagrożenie dla niego, ale zdjęcie kapitalne wyszło 0 👉📸 All Rights Reserved® Diver's⌚holic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach