Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
mario1971

Klub Miłośników Zegarków Montblanc i Minerva

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Nie mam doświadczenia z zegarkami automatycznymi i potrzebuję porady, Jeśli poniższy post nie pasuje do tego wątku to prośba o przeniesienie do odpowiedniego. Konkretnie chodzi o Montblanc Geosphere 1858 (stąd post w tej sekcji).

Podstawowe pytanie jest takie: ile zegarek automatyczny powinien być noszony w tygodniu pn-pt, żeby mechanizm się nakręcił w tygodniu na tyle, aby po odłożeniu w piątek popołudniu/wieczorem, zegarek nie zatrzymywał się po kilku/kilkunastu godzinach, ale żeby skorzystał z rezerwy chodu którą producent deklaruje, np. na 42h ?

O ile rezerwa chodu po ręcznym nakręceniu wystarcza na 42h a nawet 48h, to już noszenie zegarka w tygodniu nie wystarcza. Nie wiem jak bardzo intensywnie trzeba ręką/nadgarstkiem pracować, żeby wygenerować tyle energii która co najmniej skompensuje bieżące rozciągnięcie sprężyny a nawet wytworzy naddatek i ją nakręci do stanu przy ręcznym nakręceniu.

Czy ktoś z was zna może albo jest jakaś specyfikacja od Montblanc że ten konkretny mechanizm (MB 29.25) wymaga tylu a tylu godzin noszenia i jak intensywnego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, 11radekw napisał(-a):

Pasek podniszczony, nie wygląda na bdobry stan.

Nie kieruj się przy zakupie zegarka stanem paska… przecież jego można wymienić. Zwracaj uwagę na stan mechanizmu, koperty, szkiełka itd. Tak jak napisał Bartek, cena tego z chrono, bardzo dobra. 
Ja swojego też nie sprzedaje jakby co😉

IMG_0206.jpeg

Edytowane przez rafalmosty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już dawno próbowałem zagadać sprzedającego - zero kontaktu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 7.12.2024 o 19:44, Ralf58 napisał(-a):

Już dawno próbowałem zagadać sprzedającego - zero kontaktu.

Mi odpowiadał i przesyłał więcej informacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wybrałem drugiego, sprzedawca obniżył mi cenę.

Widzę, że ten też już jest sprzedany. Długo nie czekały na nabywców.

Edytowane przez 11radekw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie. Ten Holender faktycznie nie był za bardzo komunikatywny, ale ostatecznie jakoś dało się z nim dogadać 😉

Mam nadzieję, że wysyłki będą sprawne i że niedługo obie sztuki zobaczymy na Forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa tak piękne garniturowce - świetna sprawa. Czekam na fotki nadgarstkowe. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pogratulowac takich fajnych zegarkow, choc nowy, z niebieska tarcza ostatnio widzialem za 1500 euro. (new old stock) ;) 

Edytowane przez DawidM86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, DawidM86 napisał(-a):

Pogratulowac takich fajnych zegarkow, choc nowy, z niebieska tarcza ostatnio widzialem za 1500 euro. (new old stock) ;) 

Koledzy mają manual ultra slim na Peseux.

Edytowane przez eye_lip

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 hours ago, eye_lip said:

Koledzy mają manual ultra slim na Pesuex.

To faktycznie trudniej znaleźć. 

Ja widzialem wersje z automatycznym naciągiem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Automat to nawet teraz jest wystawiony na forumowym Bazarku za rozsądne pieniądze. I mam wrażenie że ten egzemplarz jakiś czas temu też już na bazarku widziałem, tylko od innego kolegi.

@mario1971 Piękna sztuka w praktycznie idealnym stanie 😍. Masz taki piękny zegarek a na ręce ciągle Daytona albo jakiś inny nudny Rolex 😜. No i jeszcze Lange - ale to jeszcze inna bajka 💣💥.

W sumie okazuje się, że ten Montblanc z manualnym naciągiem to wcale nie taki rzadki model na Forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Automat to nawet teraz jest wystawiony na forumowym Bazarku za rozsądne pieniądze. I mam wrażenie że ten egzemplarz jakiś czas temu też już na bazarku widziałem, tylko od innego kolegi.

@mario1971 Piękna sztuka w praktycznie idealnym stanie 😍. Masz taki piękny zegarek a na ręce ciągle Daytona albo jakiś inny nudny Rolex 😜. No i jeszcze Lange - ale to jeszcze inna bajka 💣💥.

W sumie okazuje się, że ten Montblanc z manualnym naciągiem to wcale nie taki rzadki model na Forum.

Sztuka ze zdjęcia od paru lat cieszy innego kolegę z Forum. Błędy młodości...

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie wyprzedzające, czy próbowaliście do manual ultra slim podpiąć bransoletę mesh?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi