Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Mr.X

Customowy zegarek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przęglądam sobie od czasu do czasu wasze forum i podziwiam:) Niestety nie mam takie wiedzy jak wy Panowie:)

Niedawno wpadłem na pomysł przerobienia jakiegoś zegarka z racji mojego nie doświadczenia, wybór zapewne padnie na coś w stylu Perfecta:)

Jestem rowniez fanem motoryzacji i tuningu, i właśnie w tym klimacie chciałbym dokonać przeróbki zegarka.

Chciałbym aby baza do przeróbki wyglądała mniej więcej tak:

http://img209.imageshack.us/my.php?image=p...extreme4ge7.jpg

A efekt finalny tak:

http://img138.imageshack.us/my.php?image=j...hprojector7.jpg

Oczywiscie jest to wstepna wizualizacja jakiej dokonałem.

Jeżeli chodzi o przeróbki.

Chce pomalować koperte i bransolete na czarny mat.

Cyferblat a'la carbon.

Indeksy czerwon

oraz czerwone pole jak w obrotomierzu na godzinach od 9.00 do 12.00

Czyli generalnie chciałbym aby tarcza wyglądała jak obrotomierz.

+ do tego dodatkowe napisy np: rpm x1000, i moje logo.

Jeżeli chodzi o wskazówki to mam nadzieje ze uda mi sie zaadoptować z jakiegoś auto, ewentualnie wykonam je sam.

W związku z moim pomysłem, chciałbym zadać troche głupich pytań jak na laika przystało;)

1.Jak otworzyć i wyjąć mechanizm i szkiełko z zegraka?

2.Czy się da i ewentualnie jak rozebrać bransolete, żebym mógł ja pomalować?

3. Z czego najlepiej zrobić tarcze?

Myślałem o zrobieniu projektu tarczy i wydrukowanie go na papierze fotograficznym i go zabezpieczyć lakierem do paznokci (bez barwnym) albo zalakować:D

Generalnie co myślicie o tym pomyśle i co moglibyście zaproponować, podpowiedzieć, każda pomoć mile widziana.

PS:Indeksy chce kupić i pomalować o ile znajde odpowiednie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu nie chodzi tylko o to żeby kupić zegarek z 2k. Tylko dla funu zrobić coś "swojego"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Życze powodzenia w malowaniu bransolety, koperty oraz robieniu tarczy z papieru malowanego lakierem do paznokci. Rozumiem że koperta i bransoleta tez malowana bedzie lakierem do paznokci i pędzelkiem. Utrwalic powłoke proponuje lakierem do włosów :):D:)

Nie zapomnij wkleic fotek efektu koncowego na forum :twisted:

Jedyna różnica między mną, a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem. Salvadore Dali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rozumiem że koperta i bransoleta tez malowana bedzie lakierem do paznokci i pędzelkiem. :twisted:

Nooo, zawsze można jeszcze zaoksydować poprzez nagrzanie nad palnikiem gazowym i zanurzenie w oleju :twisted:

Pozdrawiam

TomeK (Teston)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze nie mozna liczyć na nute zrozumienia, jestem nie mile rozczarowany waszym odzewem, zamiast cos doradzic lepiej się ponabijać prawda? Ale zawsze to jakaś moblizacja, wiem, że nigdy to nie będzie super wyglądający egzemplarz, ale nie zawsze to się liczy. Jeżeli ktoś chce coś napisać miałbym prośbę, żebyście pisali coś konkretnego podrzucili jakieś rady a nie tylko szyderczo podśmiewali się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Piotrrr
Ale zawsze to jakaś moblizacja, wiem, że nigdy to nie będzie super wyglądający egzemplarz, ale nie zawsze to się liczy. Jeżeli ktoś chce coś napisać miałbym prośbę, żebyście pisali coś konkretnego podrzucili jakieś rady a nie tylko szyderczo podśmiewali się.

Hmmm... mam wrażenie, że chcesz zepsuć zegarek a nie przerobić go. Pewnie stąd "szydercze" komentarze. Nie uzyskasz sensownego efektu bez pewnego doświadczenia w mechanice precyzyjnej i kilku osób, które będą chciały Cię paru rzeczy nauczyć (nie przez sieć!) - co najwyżej wyrzucisz trochę kasy w błoto i narazisz się na śmiech wychodząc ze "swoim" zegarkiem w miasto :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Lew

Prawda jest taka ze łatwiej jest poszukac w sieci i wybrac taki model ktory bedzie w Twoim stylu i będzie sie podobał. I wcale nie musi kosztować tysiące złotych.

oczuwiście mozesz sam pokombinować. coś tam pomalować coś podgiąć, przyciemnić szybkę czy co tam jeszcze chcesz.

Jak pojdziesz do zegarmistrza i pokazewsz mu ze masz taki zegarek a chcesz zeby wyglądał tak jak ten ze zdjęcia to na 100% poprosi Cie o opuszczenie lokalu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość amator3nr

Z tego co piszesz malo rzeczy jest realnych. Ani koperty ani bransolety nie da sie pomalować trwale. Moza oksydować ale to nie jest trwala powloka tym bardziej na Perfekcie. Tarcze wykonac samemu bedzie bardzo trudno ja robilem z papieru fotograficznego ale czarno-bialą i wyszla ok. Ale nie ma na niej wypukłych indeksów ani niczego takiego. Zegarek który pokazales jako wejsciowy produkt calkowicie sie nie nadaje na tego typu przeróbki które przekroczą jego wartośc kilkakrotnie.

Lepiej kupic czarny zegarek (niestety z tworzywa nie stali) i dorobic (ostatecznie tarcze czy tez wskazówki)

http://allegro.pl/item264299040_zegarek_ca..._najtaniej.html

Do przeróbki nadaje sie tez ten

Czarna koperta (pytanie jak dlugo) no i niestety pasek ale za to z bieznikiem a jesli ma to byc zegarek samochodowy to sie chyba nadaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość libero

Jak chcesz jedna wskazowke to musisz inaczej podzielic tarcze kreskami zeby odczytanie godziny z jaka kolwiek wieksza dokladnoscia bylo mozliwe. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok mam już pewien plan pomysł. Z bazowego zegarka nie za wiele zostanie:)

Myślę że efekt będzie całkiem ciekawy. Narazie nic nie mówie bo nie wiem czy to co sobie wymyśliłem wypali... przy okazji dzięki za pomysł amator3nr:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uważam że lepiej cały zrobić. Jest to możliwe. Zaręczam

Tego perfekta raczej na nic nie przerobisz :roll:

Ciesz się że nie szczekasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok więc może jednak uchyle co mam zamiar zrobić.

Z perfecta w zasadzie zostanie, koperta szkielko oraz dekielek (taki mam zamiar) Koperte chce pomalować jak już wspominałem na kolor czarny mat.

Bransolete zastąp gumowy pasek prawdopodobnie ten---> http://allegro.pl/item269413024_luksusowy_...o_zegarka_.html

to co zostaje do zrobienia to tarcza i mechanizm.

Narazie zostaje seryjny mechanizm, ale mam w planie wymiane na mechaniczy, mam dwie opcje peterhofa, albo wostok, narazie oba nie działają, ale jutro ide z wizytą do zegarmistrza i zobaczyc co nie dziala i jaki bedzie orientacyjny koszt naprawy. Ze wzgledu na rozmiar (zblizony do perfecta) oraz łatwiejsze wyskalowanie tarczy wolałbym wostoka.

Więc narazie puki co zostanie mi stary mechanizm od perfecta:) no i zostaje dorobic do niego tarcze. Narazie zrobie ja z papieru fotograficznego i zobacze jak się będzie spisywać, ewentualnie mam kilka innych pomysłów, na jej wykonanie, ale to może w przyszłości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś skończyłem robić projekt tarczy, nie jest wysublimowana, ale prosta i czytelna.

f_Gotowatarcym_54fdfa0.jpg

Ide zaraz ja wydrukować do fotografa.

Korzystając z sytuacji chciałbym się zapytać jak zdjąć wskazówki?

PS:Sory za dwa posty jeden pod drugim, ale chciałem odświerzyć temat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Lew

Pasek nie będzie pasował do tej koperty. Trzeba będzie go przyciąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, ale jeszcze nie widziałeś koperty:) to jest sama tarcza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość michał007

to jest dopiero tjuning ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość michał007

ja bym go na twoim miejscu nie malowal to nie bedzie efektowne , bedzie zalatywalo wiejskim tuningiem ;)

ale pomysl nawet :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tu mam lekko odmienne zdanie, wlasnie zegarek schnie, moze jutro uda mi sie wkleic fotki efektu koncowego (malowania).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dziś juz bez zartów. Tarcza wyszła nawet niezła. Ale z malowaniem koperty musze Cie zmartwic. Zegarek jest narazony na otarcia podczas noszenia. Nawet gdy na niego bardzo uważasz, poleruje go ciągle rekaw i nie unikniesz dotknięcia nim czegokolwiek. Wycieraja sie nawet twarde i trwałe powłoki PVD. Zegarek malowany lakierem w spray'u nawet wysokiej jakosci (zakładając że przygotowałes wczesniej powierzchnię, odtłusciłeś, dałes podkład itp. i ze farba poprostu nie odpadnie) powyciera się i tak w ciagu maximum 2-3 miesięcy.

Tak naprawde to nie widze sensu wkładania pracy i kosztów w zegarek który: nie będzie swiecił w nocy, o zerowej wodoszczelnosci, kopercie odlanej ze stopów metali kolorowych i watpliwej jakości powłoki. O mechanizmie nie wspomnę...

Jedyna różnica między mną, a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem. Salvadore Dali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak naprawde to nie widze sensu wkładania pracy i kosztów w zegarek który: nie będzie swiecił w nocy, o zerowej wodoszczelnosci, kopercie odlanej ze stopów metali kolorowych i watpliwej jakości powłoki. O mechanizmie nie wspomnę...

Dlaczego bez sensu? Przecież nie chodzi o cechy użytkowe, a o frajdę z pracy, unikalność zegarka i radość ze stwierdzenia "sam zrobiłem". Ja jestem w stanie to zrozumieć bez problemu. A jak pierwszy zegarek wyjdzie gorzej, ale zabawa się koledze spodoba, to kolejny wyjdzie lepiej i będziemy mieli forumowego specjalistę od robienia customowych zegarków. Tak, jak jest od pasków :-)

I chyba dobrze, że trenuje na tanim modelu ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dlaczego bez sensu? Przecież nie chodzi o cechy użytkowe, a o frajdę z pracy, unikalność zegarka i radość ze stwierdzenia "sam zrobiłem". Ja jestem w stanie to zrozumieć bez problemu. A jak pierwszy zegarek wyjdzie gorzej, ale zabawa się koledze spodoba, to kolejny wyjdzie lepiej i będziemy mieli forumowego specjalistę od robienia customowych zegarków. Tak, jak jest od pasków :-)

I chyba dobrze, że trenuje na tanim modelu ;-)

W końcu ktoś zrozumiał mój pkt widzenia:) jeżeli chodzi o koszt wszystkiego to wyszło w sumie jak narazie ok 40pln, do tego chyba jednak kupie tani gumowy pasek od Casio i będzie cacus:)

PS:Nie którzy lubią modele sklejać, ja wybrałem zegarek:)

Aha następny custom będzie, ale właśnie postawie na funkcjonalność.

Tak czy inaczej dzięki wszystkim sceptykom i tym którym chociaż troche się spodobała tego typu inicjatywa.

Jutro jakos fotki wkleje gotowca (bez paska)

Aha moze mi ktos poradzić jak zdjąc wskazówki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Aha moze mi ktos poradzić jak zdjąc wskazówki?

Zabezpiecz powierzchnię tarczy kawałkiem papieru i delikatnie podważaj wskazówki (z obu stron, by nie wyoblić otworu).

Poza tym dobrze byłoby zapoznać się z tym:

http://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic.php?t=80

Co prawda to o zegarkach mechanicznych, ale - popierajmy majsterkowiczów :lol:

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udalo mi sie zdjać wlasnie w taki sposob:)

Niestety fotek nie zobaczycie:) bo niestety schrzanilem nowa tarcze, musze wymyslec jak wyciac odpowiedniej wielkosci dziure w srodku tarczy nie niszczac jej, cos jakby dziurkacz sie przydał tylko mniejszy. Macie jakies pomysly?

Tarcza bedzie z papieru fotograficznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.