Yahagi 2304 #351 Napisano 25 Listopada 2021 Ja myślę, że to świadome działanie... zmienione jest wszystko co dało się zmienić. A parkiet w zegarze ... hmmm... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #352 Napisano 25 Listopada 2021 Penkły mi oczy 😵 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #353 Napisano 25 Listopada 2021 Oczy oczyj skarpetkom ze sandała. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #354 Napisano 25 Listopada 2021 Godzinę temu, tarant napisał(-a): Oczy oczyj skarpetkom ze sandała. Zkarpety te so obżydliwe 🤢🤮 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1788 #355 Napisano 25 Listopada 2021 Skarpeta , to przeca pikne auto ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
motoolo 138 #356 Napisano 25 Listopada 2021 21 minut temu, PM1122 napisał(-a): Skarpeta , to przeca pikne auto ! Skarpeta - wiatrołap to je pikne auto 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2304 #357 Napisano 27 Listopada 2021 Nie ukrywam, że zegar bardzo mi się podoba... Ale to chyba nie są wskazówki GB ... praffda ?? Tylko te 2 zdjęcia: 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #358 Napisano 28 Listopada 2021 Nie są. 1 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2304 #359 Napisano 2 Grudnia 2021 Pomyślałem, że takiego to pokażę... bo to wg mnie bardzo interesująca ciekawostka: W opisie stoi: To właśnie mechanizm sprawia, że ten zabytkowy zegar jest bardzo pożądany, ponieważ działa on na podstawie patentu nr 366, który Josef Pallweber uzyskał w 1883 roku i dotyczy jego projektów na zegarze mechanicznym z cyfrową tarczą. Należy pamiętać, że tego zegara nie należy mylić z czcionką wykorzystującą rolki taśmy. „Patent Pallwebers został z powodzeniem wykorzystany w zegarkach, a te egzemplarze osiągają naprawdę bardzo wysokie ceny. Ten zegar jest trudniejszy do wycenienia, ponieważ nie mogę znaleźć żadnych przykładów do porównania! 8-calowa kwadratowa posrebrzana tarcza pokazuje godziny w normalnej pozycji na godzinie 12, a godziny poniżej. Zewnętrzny pierścień pokazuje sekundy, które są wskazywane przez wskazówkę sekundnika. 8-dniowy mechanizm zegarka z napędem sprężynowym jest doskonałej jakości, ma solidne płytki i koła zębate, wychwyt martwy z solidnymi paletami. Jest opieczętowany Patent Pallweber Patent 366. Mechanizm jest w pełni sprawny i został profesjonalnie odrestaurowany. 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #360 Napisano 2 Grudnia 2021 Co ciekawe, z patentu już w roku 1883 korzystał IWC. Tu schemat działania wersji zegarowej: 7 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #361 Napisano 4 Grudnia 2021 Zegar wiszacy na patencie takim jak kolega pokazal widzialem u handlarza z Czech .Bardzo mi sie podobal. Na dole zdjecie z wikipedii. 2 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #362 Napisano 4 Grudnia 2021 Więcej zdjęć z patentami Pallwebera: 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BRGgarage 26 #363 Napisano 4 Grudnia 2021 Dzień Dobry! Czy Szanowne grono rozpoznaje może taki mechanizm, który wpadł mi do pokoju 😀gong spiralny posiada taką samą sygnaturę jak werk. Tatiana sugeruje Austrię ale bez pewności. Pomocy Please. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #364 Napisano 4 Grudnia 2021 A możesz zamieścić wyraźniejsze zdjęcia sygnatury na mechanizmie i mechanizmu "od tyłu", bez skosu. No i skrzyni, jeżeli jest. Regulator wychwytu jest niezmiernie podobny do tego zastrzeżonego przez Willmanna Germanię DGMS 103274 (listopad 1898) i przejętego przez Beckera/VFU. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BRGgarage 26 #365 Napisano 4 Grudnia 2021 już wykonuje zadanie, skrzynia nie wiem czy jest od niego 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2304 #366 Napisano 4 Grudnia 2021 Ale wieszak 4ro punktowy... taki 'wiedeński'... nie bardzo to Willmanna chyba pasuje. Mam podobną stopkę wychwytu w archiwum... i nie wiem kto to. Mam to w NN. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BRGgarage 26 #367 Napisano 4 Grudnia 2021 Pewnie i do niego włożę karteczkę z napisem NN 😁 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2304 #368 Napisano 4 Grudnia 2021 Takiego mam w archiwum. Wygląda na trochę starszego chyba... Ale nadal 'wiedeńcowato' dość... wskazówki - też. BRGgarage- gdybyś dał radę tą sygnaturę jeszcze odrobinę bliżej - może by to coś pomogło... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1788 #369 Napisano 4 Grudnia 2021 Właśnie..... Trzeba wyraźniej ! ...... bo oczy już bolą 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BRGgarage 26 #370 Napisano 4 Grudnia 2021 Według mnie to jest podobnie jak na gongu -- lew w koronie. W środku na werku ta sygnatura nie jest dokładnie wybita stąd ta trudność. Spróbuję jeszcze zrobic zdj. ale to moim zdaniem nic nie wniesie do poprawy obrazu. Już lepiej nie potrafię ale proszę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #371 Napisano 4 Grudnia 2021 W dniu 2.12.2021 o 20:54, Yahagi napisał(-a): Pomyślałem, że takiego to pokażę... bo to wg mnie bardzo interesująca ciekawostka: W opisie stoi: To właśnie mechanizm sprawia, że ten zabytkowy zegar jest bardzo pożądany, ponieważ działa on na podstawie patentu nr 366, który Josef Pallweber uzyskał w 1883 roku i dotyczy jego projektów na zegarze mechanicznym z cyfrową tarczą. Należy pamiętać, że tego zegara nie należy mylić z czcionką wykorzystującą rolki taśmy. „Patent Pallwebers został z powodzeniem wykorzystany w zegarkach, a te egzemplarze osiągają naprawdę bardzo wysokie ceny. Ten zegar jest trudniejszy do wycenienia, ponieważ nie mogę znaleźć żadnych przykładów do porównania! 8-calowa kwadratowa posrebrzana tarcza pokazuje godziny w normalnej pozycji na godzinie 12, a godziny poniżej. Zewnętrzny pierścień pokazuje sekundy, które są wskazywane przez wskazówkę sekundnika. 8-dniowy mechanizm zegarka z napędem sprężynowym jest doskonałej jakości, ma solidne płytki i koła zębate, wychwyt martwy z solidnymi paletami. Jest opieczętowany Patent Pallweber Patent 366. Mechanizm jest w pełni sprawny i został profesjonalnie odrestaurowany. Wiszące to nie moja bajka ale takiego to bym powiesił chętnie na ścianie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BRGgarage 26 #372 Napisano 5 Grudnia 2021 I co nikt nie natknął się na tą sygnaturę? Mam przybić NN? 😀 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #373 Napisano 5 Grudnia 2021 Tu masz najbogatszą bazę sygnatur. Niemniej wpisanie Krone Löwe nic podobnego nie wyszukuje. http://www.mikrolisk.de/show.php?site=280 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BRGgarage 26 #374 Napisano 6 Grudnia 2021 Bardzo dziękuję za podpowiedź, będę szukał do upadłego, ha,ha. Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2304 #375 Napisano 6 Grudnia 2021 Może być trudno... ale nie zniechęcam. Może akurat się uda... :) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach