tarant 2972 #251 Napisano 7 Sierpnia 2021 Well, Englishman in Freiburg... 1 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #252 Napisano 8 Sierpnia 2021 (edytowane) \\\ Moze to jakis trop ale regulatory .... Deutsche Uhrmacher-Zeitung Bandzählung 20/21.1896/97 Erscheinungsdatum 1896 - 1897 Edytowane 8 Sierpnia 2021 przez janekp 1 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #253 Napisano 9 Sierpnia 2021 (edytowane) No to już jest coś... 1896/7. Tylko nad rolą A. Foester & Co. się zastanawiam... bo on tu na małego przedstawiciela / importera wygląda... a tu kukuły na dodatek. ... i sama Badenia - to nadal chyba nie wiadomo z kim kojarzyć. Edytowane 9 Sierpnia 2021 przez Yahagi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #254 Napisano 9 Sierpnia 2021 (edytowane) A taka skrzynia to u Taranta chyba na ścianie wisi.... prawda ? Edytowane 9 Sierpnia 2021 przez Yahagi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #255 Napisano 9 Sierpnia 2021 Ale mój to Endler a nie farbowany Resch. http://www.starezegary.isu.pl/?id=pokaz_produkt&id_prod=120920 PS. Co to za strona? Wygląda jak lep na frajerów... 2 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #256 Napisano 10 Sierpnia 2021 (edytowane) A to ciekawostka... bo ja na tego Rescha gdzieś w Japonii trafiłem No to zegar na dziś... podpatrzony na NAWCC. Czegoś podobnego jeszcze nie spotkałem. Wg właściciela napis na tarczy brzmi: GW Schedel in Kitzingen https://mb.nawcc.org/threads/unusual-vienna-wall-clock.181577/ Edytowane 10 Sierpnia 2021 przez Yahagi 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #257 Napisano 11 Sierpnia 2021 No żył taki. Robił chyba głównie w dużych zegarach. Stąd być może dość nietypowy mechanizm zegara domowego, z szatonami (?). To w sprawozdaniach finansowych Kitzingen za rok 1872 - naprawa zegara w Kreuzkapelle Tutaj zaś proponuje wykonanie małego zegara wieżowego w dziale krótkich pytań w DUZ z r. 1888: Tyle na stronie Uhrmacherverzeichnis.de: 3 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #258 Napisano 13 Sierpnia 2021 Taka skrzynia... ktoś kojarzy może kto jej mógł używać ? Kto tam w środq mógł mieszkać ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #259 Napisano 15 Sierpnia 2021 A propos zegarów na rynek amerykański wydaje mi się, że ten osobnik może taki być. Jak sądzicie kto mógł go wyprodukować i orientacyjnie w kiedy? Z góry dziękuję za pomoc. 1 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #260 Napisano 15 Sierpnia 2021 Najpewniej wariant tego modelu, był produkowany od 1880 do końca stulecia. 2 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #261 Napisano 26 Sierpnia 2021 Taki mechanizm.. sygnaturę pierwszy raz widzę: Wilhelm Pohland Leipzig, Deutschland DUMZ1889 - różne cuda sprzedawał 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #262 Napisano 31 Sierpnia 2021 Takie coś... czy tylko mnie coś tu nie pasuje ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #263 Napisano 1 Września 2021 To jeszcze tu zapytam... bo kończą mi się pomysły... kto to może być ? Uważam że to nie-GB ... ??? Podoba mi się ten zegar i cena jest w moim zasięgu... Więc ja tak 'na poważnie pytam' o niego :)) Jak widać tarcza dzielona. W archiwach znalazłem inny mechanizm, bardzo podobny... uważam, że ten sam producent... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #264 Napisano 1 Września 2021 Już Ci na fb ludkowie różni pisali. Nie masz lepszych zdjęć z wyraźnym numerem seryjnym, tarczy ze wskazówkami, wahadła z okuciami (o ile są...)? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #265 Napisano 1 Września 2021 No nie mam podpieram się tym co jest... wahadło jeszcze dostałem i taki kffit (który nic mi nie mówi): 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #266 Napisano 1 Września 2021 No i? Niewierny Tomaszu? Jak Ci się górne okucie wahadła widzi? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #267 Napisano 1 Września 2021 No własnie nie bardzo... ja mam takie... a tam u góry - jakby jakieś 2 kropki były ... jakby wkręty / gwoździki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #268 Napisano 2 Września 2021 17 godzin temu, tarant napisał(-a): No i? Niewierny Tomaszu? Jak Ci się górne okucie wahadła widzi? Ale, że co, że to jest GB. Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #269 Napisano 2 Września 2021 No właśnie mimo wszystko myślę, że to nie jest GB. Ale będzie być może okazja przeanalizować ten przypadek wnikliwiej, bo chyba wziąłem ten zegar.... niech teraz tylko dotrze.. Myślę, że to jakiś nieokreślony Freiburg... ale nie mam pojęcia kto. Skrzynia sugeruje lata 1860... Wiszak - ciąży do GB ... mechanizm też... koła chyba 5cio ramienne. Tarcza dzielona, wahadło jak widać. Może ktoś ma pomysł kto jeszcze mógł w latach 1860tych manufakturować we Freiburgu ???? W zamian za info obiecuję szczegółowe zdjęcia tego zegara 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kerims 101 #270 Napisano 3 Września 2021 (edytowane) Ja tu widzę wczesny zegar GB... Nic chyba innego? Choć jest też kilka ważnych różnic: słupki na śrubki zamiast zakuwane i tarcza dzielona. Edytowane 3 Września 2021 przez Kerims 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #271 Napisano 3 Września 2021 Będzie ciekawie 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kerims 101 #272 Napisano 3 Września 2021 Choć jeśli wierzyć temu zdjęciu poniżej to zegar GB z numerem 3523 miał dzieloną tarczę... (Przepraszam za pożyczone zdjęcie z warsztatów z 2018 roku a konkretnie z wystawy budzików GB w Muzeum Porcelany w Wałbrzychu) 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #273 Napisano 3 Września 2021 Dzięki... życzyłbym sobie, żeby tak było... bo cena akceptowalna całkiem była... może widzę za dużo różnic ?? albo co ?? Niby drobnych, ale jednak odmiennych cech... muszę się w cierpliwość uzbroić, bo to z DE ma przywędrować. Pewnie 2-3 tygodnie. Na ten moment: przyglądałem się temu na zielonym tle. Uważam, że to jest to samo... już był tu pokazywany. Ale nikt nie sugerował w jego wypadku pochodzenia GB. To nie wygląda na numerator GB ... W obu przypadkach pojawia się 7 po prawej stronie od ogranicznika wychyłu... na stopce jest taka ciekawa kropka ... pojawia się na obu, na GB takiej nie widziałem. No i na stopce w obu przypadkach gały do kręcenia po obu stronach. Cóż... trzeba czekać. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #274 Napisano 4 Września 2021 Z pakowania zdjęcia dostałem. Godzinowa - jakby od Lenza... ale minutowa ?? z niczym mi się nie kojarzy. Przeciwwaga jakby obcięta ?? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #275 Napisano 5 Września 2021 No to ciekawostka z dziś... Jakieś skojarzenia kto to ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach