Yahagi 2283 #701 Napisano 7 Listopada 2023 W temacie tego zegara napisałem w sąsiednim wątku. Żeby nie mieszać tematów 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #702 Napisano 7 Listopada 2023 Jakbyście i tam "rudymi" bajzlu z Jankiem nie narobili... 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #703 Napisano 7 Listopada 2023 2 godziny temu, Anansi napisał(-a): Jakbyście i tam "rudymi" bajzlu z Jankiem nie narobili... no to być może te 'podcięte-Jungowate' może warto odcedzić już od RUDYch ?? Będzie łatwiej ?? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #704 Napisano 7 Listopada 2023 Ale to Wy do wydzielonego tematu o Jungach powciskaliście rude... 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #705 Napisano 7 Listopada 2023 Już mialem napisać, że to nie ja... ale rzeczywiście ... tego sprężynowego RUDEgo tam wkleiłem... MeaCulpa... :( 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #706 Napisano 8 Listopada 2023 W dniu 6.11.2023 o 11:04, Yahagi napisał(-a): Taki był - i niestety już poszedł. Zabrakło pomysłów jak to odebrać od sprzedawacza, a ten się zawziął, że nie wysyła :(( Cena do przeskoczenia była. Mam nadzieję, że wziął go ktoś, kto doceni... Chyba nie wszystko jeszcze w tym temacie domknięte... jest jeszcze szansa :) 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #707 Napisano 16 Listopada 2023 W dniu 8.11.2023 o 19:27, Yahagi napisał(-a): Chyba nie wszystko jeszcze w tym temacie domknięte... jest jeszcze szansa No jest... 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6138 #708 Napisano 16 Listopada 2023 JpR Fajny, SUPER... 2 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #709 Napisano 16 Listopada 2023 (edytowane) SUPER 👌 Gratulacje. PS... jest kompletny, czy coś do poprawek ? 🤔 Edytowane 16 Listopada 2023 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #710 Napisano 16 Listopada 2023 W ultra-dobrym stanie... Tak dobrym, że doszukuje się tu jakiejś konserwacji Tarcza - bezpajączkowa. Pierścień - bez uwag... no to jak się nie doszukiwać jakiejś podpuchy ?? Ale myślę, że jakimś cudem się taki zachował. Natomiast sterczynek - brak. Coś było na górze. Brak punktu odniesienia co. Ten zegar to zupełnie odmienna filozofia regulatorów niż to, co do tej pory znałem. Znajdę chwilę - to się mu poprzyglądam. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #711 Napisano 16 Listopada 2023 Eee... Zegar jest Twój, to na przyglądanie będziesz miał czasu dosyć. Porób zdjęcia i pochwal się tym Hellmuthem z Norymbergii, bo takie zegary nie spotyka się na codzień. Pozdrawiam Jacek 1 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #712 Napisano 23 Listopada 2023 Takie coś... kto to może być ?? Ja widzę wskazówki i wieszak... no ale cała reszta ?? Nic mi się tu nie zgadza..... Jakieś propozycje ??? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #713 Napisano 23 Listopada 2023 Prototyp Endlera, częściowo na częściach wyniesionych od Beckera. 4 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #714 Napisano 23 Listopada 2023 hehehe... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #715 Napisano 23 Listopada 2023 Coś tak po Beckerowsku jest. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #716 Napisano 23 Listopada 2023 9 minut temu, PM1122 napisał(-a): Coś tak po Beckerowsku jest. :) ??? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #717 Napisano 23 Listopada 2023 Jeśli pytasz, co takiego ?.... To wiatraczek, mi się rzuca w oczy. Ale nie wiem, czy czasem inni nie robili podobnych. A inne części, to trzeba by się lepiej przyjrzeć - a ja teraz w pracy i tylko telefon mam. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #718 Napisano 23 Listopada 2023 No właśnie jestem ciekaw spostrzeżeń innych ... bo ja wymiękłem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #719 Napisano 23 Listopada 2023 Witam! Przypuszczam, że to Endler z 1877 roku. Z jakiego powodu bez numeru trudno powiedzieć. Może być banalna kradzież komponentów. W Związku Radzieckim takich pracowników nazywano "nesunami". Pozdrawiam Tatyana 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #720 Napisano 23 Listopada 2023 Też tak myślę... ten wieszak zmienił się na przełomie 59xxx i 60 xxx. Czemu nie ma numeru ?? Ramię wychwytu - obce. No i bloczki też, ale to się akurat mogło zdarzyć Taka tam ciekawostka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #721 Napisano 30 Listopada 2023 (edytowane) Taki mam w ręce... jakiś pomysł co to-kto to ?? Niestety bez kotwicy i ramienia wychwytu... Edytowane 30 Listopada 2023 przez Yahagi 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #722 Napisano 16 Grudnia 2023 W dniu 24.09.2020 o 21:22, Yahagi napisał(-a): Nie śmiejcie się tylko... No więc tak ... wziąłem kilka szt mechanizmów 'z deski'.... dokładnie to 7 szt :). Wiem, że nigdy nie będą już 'oryginałami', ale my z synem czerpiemy akurat frajdę z czegoś innego Niektóre są zupełnie rozpoznawalne, ale są też takie z którymi na pewno sam sobie nie poradzę. I tu prosiłbym o pomoc... Pierwszy - jest z napisem na tarczy... tu bardzo liczę na wiedzę Piotra... Kto to zacz widnieje tam ? I czy coś o nim wiadomo ? Wskazówki mogą być pomylone... być może od tego mam na innym mechanizmie, ale bo jeszcze w ogóle nie mam. Być może do źródła 'mechanizmów z deski' uda mi się jeszcze powrócić. Wygląda tak: Myślę, że warto pociągnąć temat.... Trochę pisałem ze współautorką tego artykułu (dzięki uprzejmości i pośrednictwu jednego z Kolegów z KMZiZ)... Są tu strzępki informacji pochodzącym z Wieliczki Ignatzu Eibiuschitz... ale sporo wiedzy na temat jego córki, Giseli. To taki austriacki odpowiednik Katheriny Hildy Petrini ze Szwecji. Odrobina fajnej i ciekawej wiedzy. Pomyślałem, że warto się nią podzielić... https://magazin.wienmuseum.at/gisela-eibuschitz-die-erste-uhrmacherin-oesterreichs 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #723 Napisano 16 Grudnia 2023 Tu jeszcze, nie wymieniony w przypisach, artykuł z OUUZ z lipca 1902 r. 4 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #724 Napisano 16 Grudnia 2023 5 godzin temu, Yahagi napisał(-a): Myślę, że warto pociągnąć temat.... Trochę pisałem ze współautorką tego artykułu (dzięki uprzejmości i pośrednictwu jednego z Kolegów z KMZiZ)... Są tu strzępki informacji pochodzącym z Wieliczki Ignatzu Eibiuschitz... ale sporo wiedzy na temat jego córki, Giseli. To taki austriacki odpowiednik Katheriny Hildy Petrini ze Szwecji. Odrobina fajnej i ciekawej wiedzy. Pomyślałem, że warto się nią podzielić... https://magazin.wienmuseum.at/gisela-eibuschitz-die-erste-uhrmacherin-oesterreichs 4 godziny temu, Anansi napisał(-a): Tu jeszcze, nie wymieniony w przypisach, artykuł z OUUZ z lipca 1902 r. Dzięki za nowe informacje o Giseli Eibuschitz, bo to dzięki niej dotarłem do Ignatza Eibuschitza. Cieszę się, że ukazało się coś nowego. Ciekawi mnie Jej artykuł z 1906 roku do którego niestety nie ma dostępu. W dniu 16.11.2023 o 22:03, Yahagi napisał(-a): No jest... Nadal ciekawi mnie ten zegar J. Paula Hellmutha. Nie wiem, może tylko mnie... Pierwszy raz taka sygnatura na forum. Hellmuth z Norymbergii, był powiązany ze Szkołą Zegarmistrzowską w Karlsteinie... Pierwszy raz na forum taki zegar - a tu cisza... Pozdrawiam Jacek 2 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #725 Napisano 18 Grudnia 2023 Odrobinę cierpliwości w temacie Paula Hellmutha jeszcze poproszę... Wciąż gromadzę materiały. Może będzie z tego zbiorówka. Jest w przygotowaniu: Na podobnej zasadzie co poprzednio... tylko muszę podomykać pewne wątki i poświęcić kupę czasu na korekty... Będzie gotowe -wrzucę info... podobnie jak było to tu: Temat bardzo niszowy... jeszcze bardziej niż Fortuna i pochodne. Więc spodziewam się, że zainteresowanie będzie jeszcze mniejsze. Gdyby ktoś chciał się (w przyszłości) zapoznać - poproszę o info. Na ten moment - prace trwają. Trochę przyblokowały mnie obiecane zdjęcia jednego 'posiadacza', który w szpitalu akurat wylądował. :) 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach