Yahagi 2285 #801 Napisano 10 Czerwca 2024 Tatyana: Supper... Jak oceniasz ich datowanie ? Szczególnie Kienzle ?? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #802 Napisano 10 Czerwca 2024 Przypuszczam, że jest rok 1913. W Kienzle na mechanizmach młodszych występują gongi Mozart i Orgel. Niestety nie mam informacji kiedy się pojawiły. Na tych mechanizmach nie ma słowa "1 milion". Proszę mi uwierzyć, że to przecież "milionerzy". 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #803 Napisano 31 Lipca 2024 Nie ukrywam, ze ten, to mi się podoba 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #804 Napisano 3 Sierpnia 2024 (edytowane) Tu wyjątkowa (dla mnie ) zagwozdka... Taki mech był na ALLLLLLLL.... Wskazówki - zachód Niemiec... Mostek - może by i na Freiburg pasował. Wieszak ..hmmm.. trochę nawiązuje do starych GB. Bloczki - niczego mi nie przypominają. Młoteczek - myślałem, że znalazłem ... Endler troche z takiego korzystał i w połowie swoich dziejów - Fortuna. Kotwica - przeszła by u Endler... Bębny - gładkie Numerator - nie bardzo wiem u nikogo... Co prawda cyferki wielkościowo tańczą jak u Endlera, ale na tym etapie '3' nie była już bita 'z daszkiem'... Daszek skończył się przed 25xx... Ale najciekawsze (dlatego pokazuję photo od spodu) ... system bicia. Jest zespolony z kołem bębna... Tu chyba tylko w jakiś sposób tylko 'nałożony'. To bardzo przypomina DRP 28173. Ale poza tym - żadnych innych Schlenkerowo-Kienzlowych cech nie dostrzegam. Numer mechanizmu przekracza 31xx... a więc nie jest to 'nikt'... kawałek produkcji jak widać było. Jakieś pomysły może ? Na autora wynalazku ?? Edytowane 3 Sierpnia 2024 przez Yahagi 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3519 #805 Napisano 3 Sierpnia 2024 (edytowane) Ale chyba pokazujesz dwa zegary? Co do pytania o te koło liczące połączone z bębnem, w tym temacie masz 2 przykłady. Tytułowy i HAU. Edytowane 3 Sierpnia 2024 przez Anansi 2 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #806 Napisano 3 Sierpnia 2024 58 minut temu, Anansi napisał(-a): Ale chyba pokazujesz dwa zegary? ... na dole : sprężynowy DPR 28173 ... zeby było wiadomo czego szukać... bo na photo - trzeba sie przyjrzeć odrobinę.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #807 Napisano 20 Sierpnia 2024 Tak mi się coś zdaje, że takie F,H,V, to nie będzie Franz Huber Villinngen (tak twierdzi mikrolisk). Wg dostępnych danych FHuber wystartował w 1896. Natomiast patent tu opisany - to DRP 55002 z 1890 (TBauerle). Numer bardzo wczesny, co ustawia mechanizm na samym początku kolejki w TB. Może 1891 ? Ciekawe jak Tatyana by go wydatowała.... Wtedy FHubera (wg dostępnych danych) jeszcze miałoby nie być. Te sygnatury Hubera z tarczą - mam tylko na Kienzle (może Tatyana ma więcej i inne ?). Jest taki gość, którego wg mnie warto wziąć pod uwagę: FHVierling coś robił wcześniej (1877) z Ed-em Rohringiem, ale tu (1892) jak widać występują osobno. Powyżej w 1877. Gość (FHVierling) pokazuje się wielokrotnie w DUMZ. Nie upieram się, ale myślę, że FHV to będzie raczej Vierling niż Huber. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #808 Napisano 20 Sierpnia 2024 Dla tej serii mechanizmów przydzielono osobne niskie numery seryjne, największy chodzik ma numer seryjny 22_495. Skrzynia zewnętrznie prawie w stylu art deco: Nawiasem mówiąc, ten mechanizm 9_776 ma ciekawą soczewkę z datą 12 maja 1897 roku Pozdrawiam Tatyana 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #809 Napisano 22 Września 2024 Taki wiedeniec... praffda że fajny ?? Otóż zegar powstał zapewne gdzieś w Wiedniu bądź okolicach, ale na tarczy wygląda tak: To chyba będzie Piemont & Cie / Paris... Czyli co ? Paryżaniec ?? :) 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #810 Napisano 22 Września 2024 To raczej Fremont&Cie. Tak też jest opisany na portalu przez sprzedawcę. Pozdrawiam Jacek 1 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #811 Napisano 24 Września 2024 A tu ? Wszelkie spostrzeżenia kierują się w stronę Franke&Gronemann (no... może samego Franke).... Ale co to za SchutzMarke na tym mechanizmie ? Nie widziałem chyba takiej jeszcze.. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #812 Napisano 9 Października 2024 (edytowane) Taką ciekawostkę wrzucam ... kto to popełnił ?? Mechanizm pojawił się na FB. Mam wrażenie, że już wiem czyj-ci-on. Mam go u siebie na biurku... jak znajdę czas wieczorem - to zweryfikuję, czy dobrze typuję 'popełniacza'... i resztę przeniosę do odpowiedniego folderu. Jeśli nie trafiłem - no to tu zostanie. Więc wszelkie spostrzeżenia - mile widziane. (zwracam uwagę na system bicia :)) Aha... całość (za wyjątkiem wiatraczka ) wygląda na oryginał... :) Edytowane 9 Października 2024 przez Yahagi 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #813 Napisano 10 Października 2024 (edytowane) Posiedziałem .... Trochę mi ten mechanizm namieszał. Bo kojarzyłem go z Endlerem. Ale - w oparciu o archiwum które posiadam - u Endlera jest tak, że do określonego momentu '3' w numerze jest płaska ... a potem zaczyna się okrągła... i już tak leci. Ten moment to u mnie przełom 1315 / 1904. Co prawda '3' pojawia mi się dopiero przy 2563, ale juz przy 1904 widać że czcionka się zmieniła. ... no i tu nagle pojawia się taki 'Endler' z nr 3165 i znów z płaską '3'. Więc pomyślałem sobie, że to może ktoś z 'zaginionych' jest... może Silesia ? a może Otto Lorenz ? albo W.Sabath ? albo ten ktoś z NeuMarkt ? :)) Ale niestety nie... zagadka zaczęła się wyjaśniać, jak pomierzyłem płytę W nawiasie wymiary przedniej płyty.... Przybliżone, bo krawędzie są tak nieregularne, że nie wiadomo gdzie mierzyć... Kto robił takie amatorsko podocinane mechanizmy ???? Reszta tu: Edytowane 10 Października 2024 przez Yahagi 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #814 Napisano 11 Października 2024 Z innej beczki... Taka dyskusja nam wyszła na FB... czy ktoś widział mechanizm z taką sygnaturą ?? Dokladnie taką ? Z GB ? Ona na zdrowy rozum nie powinna się pojawić w tym okresie, bo to znak Willmanna był przecież. JHubby publikuje to tak: ... a mnie się 'widzi', że chyba się pomylił i zamiast tej sygnatury powinna być taka: ... bo tej nie pokazuje wcale... :)) ??? 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #815 Napisano 11 Października 2024 (edytowane) Tak, ja mam z taką sygnaturą. Willmann ma podobną, ale nie ma tam ,, GB", oraz podstawy ( takie dwie linie. ) PS... była to sygnatura Willmanna, ale z tą datą i niewielkimi zmianami , to już było zjednoczenie. Była zresztą krótko używana, bo pewnie też zwrócono uwagę, że są zbyt podobne. Ale z takim orłem, to jeszcze nie widziałem - pewnie też się nie przyjęła. Edytowane 11 Października 2024 przez PM1122 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #816 Napisano 11 Października 2024 No to ja takiej z lwami i GB nie widziałem. Niewątpliwie pochodziła od Willmanna, podobnie jak np. transporterek, ale jesli tak bylo - to raczej 1899-1900... a nie wcześniej. Jesli masz takie photo... wyrazne ... byłoby supper 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3519 #817 Napisano 11 Października 2024 Ze lwami też gdzieś jest, sam ją zamieszczałem. 2 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #818 Napisano 11 Października 2024 2 godziny temu, Yahagi napisał(-a): No to ja takiej z lwami i GB nie widziałem. Niewątpliwie pochodziła od Willmanna, podobnie jak np. transporterek, ale jesli tak bylo - to raczej 1899-1900... a nie wcześniej. Jesli masz takie photo... wyrazne ... byłoby supper Proszę bardzo - ma nr. 1385183 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #819 Napisano 11 Października 2024 A widzisz... jednak był Dzięki bardzo... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3519 #820 Napisano 11 Października 2024 (edytowane) https://mb.nawcc.org/threads/post-your-gustav-becker-clocks-here.10545/page-12#post-493649 I Willmann dla porównania (z tematu na tym forum). PS. Zauważyliście, tę "felerną" IV? Edytowane 11 Października 2024 przez Anansi 2 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #821 Napisano 11 Października 2024 dodam jeszcze z innego ujęcia 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #822 Napisano 11 Października 2024 (edytowane) ... tak ciągnąc ten temat... Z archiwum wychodzi mi, że pierwsze dostrzegalne efekty pracy VFU są widoczne przy: 1 355 xxx - lwy w sygnaturze od-Willmannowskiej (znalazłem jednak jeden taki przypadek u siebie-w kominkowym folderze był) 1 359 xxx - lwy w sygnaturze od-Willmannowskiej (poprzedni post) 1 359 8xx - (mam 2 szt z tego zakresu). Tu pojawia się transporterek od Willmanna 1 369 xxx - wahadło zgodne z 103 274 od Germanii 1 381 787 - wskazówki od Concordii, które pojawiały się wyłącznie na tarczach 21cm. Przy 1 364 xxx - jeszcze takich nie ma (tarcza 21 cm) 1 382 xxx - znów DGMS 103 274 od Germanii 1 385 xxx - lwy w sygnaturze od-Willmannowskiej (to od PM1122) ________________________________ 1 391 xxx - orzeł w sygnaturze - po roku 1900. 1 394 xxx - sygnatura z kotwicą i tarczą zegarową w koronie... też po 1900 Czyli tak podsumowując... Myślę, że ten okres od 1 355 xxx do 1 391 xxx - to czas, gdy VFU zaczęło już działać w praktyce. To II połowa 1899 roku... i chyba tylko ten okres. Zapewne koniec 1899 był odrobinę wcześniej, niż 1 391 xxx. Podobnie jak początek okresu unifikacji produkcji. Mam zdjęcia 1 349 xxx KURZ z wahadłem Germanii. Wcześniejsze przypadki - w żaden sposób nie nawiązują do innych producentów z Freiburga. To odrobinę nie pokrywa się z tabelką JHubby. Ja jestem pełen szacunku dla wykonanej przez niego pracy i nie mam zamiaru z jego opracowaniem walczyć ani podważać. Natomiast myślę, że wciąż się pojawiają nowe dane, które pozwalają ten temat doprecyzować. https://mb.nawcc.org/threads/post-your-gustav-becker-clocks-here.10545/page-12#post-493812 Akurat tu zgodziłbym się z Kochmannem Edytowane 11 Października 2024 przez Yahagi 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #823 Napisano 19 Października 2024 Taki zegar zwrócił moja uwagę... sam nie wiem co o nim myśleć: Nic więcej nie widać. Długi... powyżej normy. Miesięcznik ? Te wskazówki - zapewne autorskie. Ale nie wyglądają na wiedeńskie. Może jakaś podobna historia do Hellmutha i jego wzoru ? Gościa z tarczy znalazłem ... zmarł w 1905 Poniekąd podoba się... znajomy się na niego mierzy. Jakieś spostrzeżenia / uwagi ? 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3519 #824 Napisano 19 Października 2024 (edytowane) Czubek z (....). Reszta? Hmm. Uhrmager? W jakim to języku? Sprawdziłem. Po norwesku. Edytowane 19 Października 2024 przez Anansi 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #825 Napisano 21 Października 2024 W dniu 20.10.2024 o 00:13, Anansi napisał(-a): Czubek z (....). Reszta? Hmm. Uhrmager? W jakim to języku? Sprawdziłem. Po norwesku. Przy odrobinie szczęścia- będą dodatkowe photo... A dziś taki zegar. Chyba Berlin... Już zarezerwowany. Podobno 1200 EUR na stole było. 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach