Yahagi 2283 #851 Napisano 10 Lutego Taki GB jest na licytacji... cena +1000 EUR obecnie. Ładny, prawda ? 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #852 Napisano 10 Lutego 😄 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #853 Napisano 10 Lutego Od sasa do lasa. Krzyż maltański coś oznacza? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #854 Napisano 11 Lutego Pewnie tak..ja nie mam pojęcia co. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #855 Napisano 15 Marca Takie coś dziś wypatrzone. Sygnaturę - pierwszy raz widzę. Sam mechanizm - okrutnie JFT ... 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #856 Napisano 16 Marca W dniu 11.10.2024 o 20:35, Yahagi napisał(-a): ... tak ciągnąc ten temat... Z archiwum wychodzi mi, że pierwsze dostrzegalne efekty pracy VFU są widoczne przy: 1 355 xxx - lwy w sygnaturze od-Willmannowskiej (znalazłem jednak jeden taki przypadek u siebie-w kominkowym folderze był) 1 359 xxx - lwy w sygnaturze od-Willmannowskiej (poprzedni post) 1 359 8xx - (mam 2 szt z tego zakresu). Tu pojawia się transporterek od Willmanna 1 369 xxx - wahadło zgodne z 103 274 od Germanii 1 381 787 - wskazówki od Concordii, które pojawiały się wyłącznie na tarczach 21cm. Przy 1 364 xxx - jeszcze takich nie ma (tarcza 21 cm) 1 382 xxx - znów DGMS 103 274 od Germanii 1 385 xxx - lwy w sygnaturze od-Willmannowskiej (to od PM1122) ________________________________ 1 391 xxx - orzeł w sygnaturze - po roku 1900. 1 394 xxx - sygnatura z kotwicą i tarczą zegarową w koronie... też po 1900 Czyli tak podsumowując... Myślę, że ten okres od 1 355 xxx do 1 391 xxx - to czas, gdy VFU zaczęło już działać w praktyce. To II połowa 1899 roku... i chyba tylko ten okres. Zapewne koniec 1899 był odrobinę wcześniej, niż 1 391 xxx. Podobnie jak początek okresu unifikacji produkcji. Mam zdjęcia 1 349 xxx KURZ z wahadłem Germanii. Wcześniejsze przypadki - w żaden sposób nie nawiązują do innych producentów z Freiburga. To odrobinę nie pokrywa się z tabelką JHubby. Ja jestem pełen szacunku dla wykonanej przez niego pracy i nie mam zamiaru z jego opracowaniem walczyć ani podważać. Natomiast myślę, że wciąż się pojawiają nowe dane, które pozwalają ten temat doprecyzować. https://mb.nawcc.org/threads/post-your-gustav-becker-clocks-here.10545/page-12#post-493812 Akurat tu zgodziłbym się z Kochmannem A teraz taki się pojawił... i trochę zamieszania wprowadził... jeszcze nie wiem w którą stronę :)) 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yaro 65 91 #857 Napisano 16 Marca 18 godzin temu, Yahagi napisał(-a): Takie coś dziś wypatrzone. Sygnaturę - pierwszy raz widzę. Sam mechanizm - okrutnie JFT ... Chłopisko ma też aders we Viedniu 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #858 Napisano 16 Marca 1_352_832. 1898? 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #859 Napisano 16 Marca Myślę, że oba : 1 352 xxx 1 359 xxx ... musiały się chyba po 1900 pojawić... Może 1 352 xxx odrobinę wcześniej ? Jeśli przyjmiemy, że ten orzeł najpierw zaczął być używany, a potem dopiero zarejestrowany - to nie wcześniej niż połowa 1899 ... wg mnie. Chociaż mnie osobiście to nie przekonuje Tu stoi: zgłoszenie - 20.01.1900 rejestracja - 01.03.1900 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #860 Napisano 16 Marca W dniu 15.03.2025 o 23:05, Yahagi napisał(-a): Sygnaturę - pierwszy raz widzę. 6 godzin temu, yaro 65 napisał(-a): Chłopisko ma też aders we Viedniu To chyba nie to chłopisko... Według Mikrolisk właścicielem sygnatury jest Johann Meindl z Wiednia. Pozdrawiam Jacek 1 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #861 Napisano 17 Marca 9 godzin temu, JASI napisał(-a): To chyba nie to chłopisko... Według Mikrolisk właścicielem sygnatury jest Johann Meindl z Wiednia. Pozdrawiam Jacek Ich tam więcej było o tym nazwisku... Nie rozróżniam ich wcale'a'wcale.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #862 Napisano 21 Marca Raczej nie często spotyka się GB z dodatkowymi sygnaturami na werku... a tu taki się własnie trafił: To ten gość: 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #863 Napisano 29 Marca Tym razem taki Eppner... Wg numeru - byłby to 1886 rok. FAKE ? czy jednak Eppner posiłkował się sprężynowcami od innych ? Bo to nie jest pierwsza taka sytuacja przecież... (zegar wystawiony na sprzedaż na O.......................X) 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #864 Napisano 29 Marca Oddział Eppnera we Wrocławiu był tylko składem ze sklepem, kilkaset metrów od Rynku. Nic tam nie dało się wyprodukować. Skoro potrafili sprzedawać linkowe Endlery z dokręconym wychylnikiem... 2 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #865 Napisano 30 Marca Kiedyś podejmowałem temat tego zegara: Otóż on zawisł u mnie i już wisi od kilku lat. Mechanizm - przypomnę - jest taki: Warto pokazać jeszcze wskazówki: Myślę, że godzinowa jest od Lenza, a pozostałe 2 ... no właśnie od kogo ? Na chwilę na jakimś Hamerykańskim forum pojawił się taki zegar: Tylko to 1 photo, jakości takiej jak widać... no i nie udało się skontaktować z posiadaczem... chociaż bardzo sie starałem. No i w temacie (przypomnę) - jest jeszcze inny mechanizm...oooo... taki: Mechanizmy są bardzo podobne do wczesnego GB, ale jednak robione tak, że jakby co - to żeby ich nie pomylić. Podobieństwo np. widać bardzo ładnie na używanych wieszakach. Jeden z nich to przypominany właśnie zegar, a drugi to GB. Który jest który ??? Różnice minimalne.... Podobnie jest z okuciem wahadła. Ciekawa cecha... zewnętrzny pierścień jest odrobinkę za luźny na podkład tarczy... słabo się na nim trzyma... może coś tu było zmieniane (?) Dotychczasowe wnioski są takie: 2 numery... 3009 i 3190... nic wczesniej, nic później. Tego z Hameryki- nie mam photo niestety. Wskazówki - jak widać ' jakieś takie 'oryginalne', ale mało-wiedeńskie.... więc kto ? Duże ciążenie do Freiburga... jednak ramię stopki wychwytu ma 2 gały... zazwyczaj bywała tylko jedna. Skrzynia - jedna i druga - okres początku lat 1870-tych wg mnie. Wahadło- okucie górne jest pełne, tzn, nie jest 'na drucie' jak to na zachodzie Niemiec bywało. Zastanawiałem się, czy ktoś 'nie robił sobie jaj', no i nie zaczął numeracji od 3000... dla zmylenia przeciwnika. No i właśnie pojawił się taki zegar: Mechanizm ma numer 752... (tyle, że w innym miejscu) .... a więc, to nie jest tak, że ktoś zaczął od 3000... jak widać było coś wcześniej. Wieszak jest tak samo kontrowersyjny jak u mnie. Takie samo okucie wahadła... i tak samo 'za duży' pierścień zewnętrzny. Technika mocowania tego pierścienia - identyczna. Wszystkie 3 kompletne zegary mają tarcze 21 cm. Wskazówka minutowa ... hmmmm... sam nie wiem co o niej sądzić....Ułamana ? Taka była ? Raczej nie ? Freiburg ? nie - Freiburg ? Kogó'ż to udało się znaleźć ? Warto pamiętać, że na Śląskq nieobstawieni są jeszcze Otto Lorenz, być może ktoś w Środzie Śląskiej... We Freiburgu zostaje Silesia i teoretycznie Wilhelm Sabath, który też regulatory oferował. Być może kogoś jeszcze przespaliśmy... Tu - mała poszlaka: Gebr. S ? Co to ? To może być sygnatura...?? Nikt mi do głowy nie przychodzi. Jak zwykle - wszelkie wnioski i spostrzeżenia - mile widziane. (photo za zgodą właściciela) 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #866 Napisano 30 Marca To jest bardziej D, ale głowy nie dam. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #867 Napisano 30 Marca Tak to po obróbce wygląda... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #868 Napisano 31 Marca Oled pomógł... to będzie firma: Emaillierwerke Gebr Schultheiß z St. Georgen https://www.schwarzwaelder-bote.de/inhalt.zeitreise-st-georgen-post-kehrt-an-den-marktplatz-zurueck.fe7acd73-8cdd-46e6-8b0d-d5a24639b7bf.html Do Freiburga - niestety to nie przybliża... Może ktoś widział podobny napis na podkładzie tarczy ? Byłoby wiadomo kto z tych tarcz (i podkładów) korzystał ... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #869 Napisano 31 Marca (edytowane) Zaiste, bracia Schultheiss wytwarzali tarcze jedynie, nie tylko zegarowe... Wrzucałem kiedyś artykuł o największym niemieckim producencie tarcz emaliowanych w XIX wieku. Ale gdzie i jak oni się nazywali?? Edytowane 31 Marca przez Anansi 3 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Oled 98 #870 Napisano 31 Marca Wskazówki zegarka są wyraźną cechą charakterystyczną tego producenta. Gdzieś je już widziałem... Może Tatiana albo któryś z moich kolegów pamięta albo znajdzie analogię. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #871 Napisano 25 Kwietnia Taki 'Eppner' jest do wzięcia. Nie wrzucałem do Eppnerów, żeby nie zaśmiecać... Praffda, że fajowy ?? :) 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #872 Napisano 26 Kwietnia Z "Eppnerów" to tu jest tylko wychylnik 😉 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #873 Napisano 27 Kwietnia No i drążek kotwicy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #874 Napisano 27 Kwietnia no nie ... DRĄŻEK też nie... wiem o czym mówię 😉 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #875 Napisano 27 Kwietnia (edytowane) Jednak inne rozwiązanie, ale podobne. Czyli nie Eppnerowskie. Pamięć zawodzi, lat ponad 10. W załączeniu eppnerowski. Słusznie Pan prawi. Pozdrawiam.P Edytowane 27 Kwietnia przez kumite poprawka 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach