mkl1 6124 #101 Napisano 17 Lutego 2021 No tak przy takiej ilości, to jak wyczyścisz pierwszy to mija sporo czasu jak dojdziesz do ostatniego no i tak dookoła .. 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #102 Napisano 17 Lutego 2021 Jutro rano, sprawdzę jednego Beckera z 1873 r. Bo ma też tarczę bez sekundnika. Nie ruszałem go jeszcze i ciekawe jak z tym mechanizmem 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tom777 11 #103 Napisano 17 Lutego 2021 Widzę że kwalifikujesz ten mechanizm jako Becker. Ja bym powiedział że to Germania. Wahadło z tym samym numerem co mechanizm, okucie wahadła, wieszak. Co prawda mam Germanie z numerem 10XXX i kołki nie są klepane w płytę, ale ja bym powiedział że to Germania 0 Pozdrawiam Tomasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2282 #104 Napisano 17 Lutego 2021 Ten mój ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tom777 11 #105 Napisano 17 Lutego 2021 1 minutę temu, Yahagi napisał(-a): Ten mój ? Tak 0 Pozdrawiam Tomasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2282 #106 Napisano 17 Lutego 2021 (edytowane) No nie... Germania - uważam - to na 99,9% to nie jest. Dla mnie to GB.... chociaż nie okopuję się. Jesli ktoś ma argument - no to ja chętnie... Germania 13xxx wisi mi na ścianie. To całkiem inny mech. (hehe... nie zrobiłem zdjęcia własnego mech od tyłu :)) Ale tu zbliżona 12957: W Germanii numer zawsze był nad otworem. Edytowane 17 Lutego 2021 przez Yahagi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tom777 11 #107 Napisano 17 Lutego 2021 Wahadło według mnie nosi bardzo duże znamiona Germanii, nad mechanizmem się nie upieram 0 Pozdrawiam Tomasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2282 #108 Napisano 17 Lutego 2021 No nie wiem ... Przy Germanii 147xx widzę takie jak pierwsze... A drugie jest przy GB 177xx ... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tom777 11 #109 Napisano 17 Lutego 2021 Patrząc na numer na soczewce a wygląda na taki sam jak na mechanizmie ( chyba że się mylę ) to jest to komplet, tylko że pierwszy raz widzę żeby GB pisał numery na soczewce i dlatego to dało mi do myślenia 0 Pozdrawiam Tomasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2282 #110 Napisano 17 Lutego 2021 ... zgadzam się... To jest raczej wydrapane i to świeżo... chyba nie łączyłbym tego 'wydrapania' ze zwyczajami GBeckerowskimi. Raczej ktoś ze względów porządkowych potem sobie zaznaczył. Ale dzięki za spostrzeżenie... nie wychwyciłem tego. :) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tom777 11 #111 Napisano 17 Lutego 2021 46 minut temu, Yahagi napisał(-a): ... zgadzam się... To jest raczej wydrapane i to świeżo... chyba nie łączyłbym tego 'wydrapania' ze zwyczajami GBeckerowskimi. Raczej ktoś ze względów porządkowych potem sobie zaznaczył. Ale dzięki za spostrzeżenie... nie wychwyciłem tego. 👍 0 Pozdrawiam Tomasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #112 Napisano 18 Lutego 2021 (edytowane) Pisałem , że zerknę do mojego Beckera bez sekundnika . Bo jeśli Twoje przypuszczenia kierują się w stronę Beckera , to można porównać . No , ale u mnie nie ma takich dźwigni systemu bicia . Więc ośka kończy się równo z płytą werku .... nie rozbierałem go , więc nie wiem , czy nie została odcięta . Daję też zdjęcie tarczy ... chyba dość podobne , ale u mnie ( no tak mi się wydaje ) cyfry jakby grubsze. Palec regulacji wahadła , jest taki sam . Ale , żeby zadać małe ,,bobu" , to na końcu zamieszczam zdjęcia mechanizmu niesygnowanego , gdzie kiedyś prosiłem o identyfikację i Tatyana napisała , że to jest G.Becker z Braunau . Zwróć uwagę na numerator . Edytowane 18 Lutego 2021 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2282 #113 Napisano 1 Marca 2021 Znalazłem dom dla mojego Willmanna z tarczą 21 cm. Skrzynia - charakterystyczna ... i na pewno nie Willmanowska, ale w wypadku tarcz 21 cm - nie ma za dużego wyboru. Na ten moment wygląda tak: 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6124 #114 Napisano 1 Marca 2021 (edytowane) Ta zielono-czerwona była lepsza, taka wesoła, Ta po odnowieniu to taka jakaś dostojna... Edytowane 1 Marca 2021 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2282 #115 Napisano 1 Marca 2021 Ten czerwony (bliżej różowego po prawdzie ...:) cały czas prowokuje mnie do przemyśleń, że zegar w tych barwach gdzieś na Reeperbahn str. .. na St. Pauli chyba wisiał. :) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #116 Napisano 1 Marca 2021 O mamma mia! Kolorki, kolorkami ale to co pod spodem to dopiero niespodzianka! CUT! CUT I MJUT! 😀😀🤩🤩. Gratuluję efektywnej pracy i pięknej skrzyni nawet jeśli ona nie od Willmanna. 👍👍😁 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2282 #117 Napisano 1 Marca 2021 Dzięki... jeszcze troszq zostało do zrobienia. Ale już chce na ścianie powiesić, bo od 2 tygodni tylko chodzę i omijam ... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #118 Napisano 1 Marca 2021 Oto Lenzkirch dla porównania https://drive.google.com/drive/folders/1NZi6IiDUm3hPX-G1n2DmKN6AJ62XJc-y 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2282 #119 Napisano 1 Marca 2021 ... dzięki... to jest dokładnie to, czego jeszcze tu brakuje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #120 Napisano 1 Marca 2021 Lenzkirch produkował ten model jako katalogowa 90-tka. Ale ciekawostka - skrzynia o prawie identycznym kształcie i proporcjach ale o wysokości 206 cm to modek katalogowy 311 - centalna sekunda z wahadłem rusztowym sekundowym. Ps bardzo ładnie odremontowana skrzynia - brawo ! 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #121 Napisano 1 Marca 2021 Wspaniała skrzynia, słoje prześliczne! Kiedyś usuwałem z zegara farbę po całości, wiem co to za robota. Gratulacje! 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #122 Napisano 1 Marca 2021 15 minut temu, LESKOS napisał(-a): Lenzkirch produkował ten model jako katalogowa 90-tka. Ale ciekawostka - skrzynia o prawie identycznym kształcie i proporcjach ale o wysokości 206 cm to modek katalogowy 311 - centalna sekunda z wahadłem rusztowym sekundowym. Ps bardzo ładnie odremontowana skrzynia - brawo ! Model 311 był tu niedawno https://mb.nawcc.org/threads/lenzkirch-with-seconds-pendulum.176894/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #123 Napisano 1 Marca 2021 W razie czego tu też pracuje 5 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #124 Napisano 1 Marca 2021 Super skrzynia.... Duuużo pracy w nią włożyłeś. GRATULACJE. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2282 #125 Napisano 15 Marca 2021 Taką sygnaturę widzę po raz pierwszy: Otto Steiner Uhrenfabrik Wien (Währinger Str. 59) und Karlstein, Österreich (1877-1893) Wskazówki - kuse okrutnie... chyba bym podmienił od razu. Ale zegar - fajny 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach