PM1122 1786 #201 Napisano 24 Czerwca 2021 Tak ...... trzeba się dobrze przyjrzeć , bo choć faktycznie się nie znam , to jednak skrzynia wygląda na skromną . a niektóre jej dolne elementy , są nazbyt proste..... jakby dorobione , ale niestarannie. Ps. to moje spostrzeżenia , może błędne , to koledzy mnie naprostują 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #202 Napisano 24 Czerwca 2021 To jest CS 😉. Najprawdopodobniej to tzw „fałszywa” CS - sensie że obrót pełny wskazówki sekundowej realizowany jest w w okolicach 40 s ( trzeba by policzyć zęby). W każdym bądź razie nie w 60 sekund. Poza tym moim zdaniem skrzynia może nie być pierwotna. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #203 Napisano 24 Czerwca 2021 Też skrzynia zwróciła moją uwagę, bo jest taka trochę 'za-ładna'... w sensie kondycji. Nie widać spękań... uszczerbków... itd. Natomiast sprzedawacz poproszony o dodatkowe zdjęcia - wysłał photo mechanizmu który już na współczesny nie wygląda. W SO znajomy jedzie obejrzeć go na-własnoocznie. Cena nie zabija. Będzie więcej materiałów - naturalnie się podzielę. :) 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #204 Napisano 26 Czerwca 2021 Jest parę zdjęć więcej ... tylko sposob zawieszenia wahadła coś mi sie kojarzy... reszta - nie bardzo. Powinno być więcej zdjęć.... trochę potem. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #205 Napisano 26 Czerwca 2021 Jeszcze takie... i to będzie na tyle chyba. Skrzynia wychodzi ze wtórna... zmieniona dość dawno, ale jednak wtórna. Na krawędziach płyt coś jest nabite... najprawdopodobniej jest to '3'. Powtarza się kilka razy. Zegar ma być sprawny.... to się pewnie wkrótce okaże... No i zegar ma być do sprzedania - gdyby to kogoś interesowało. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #206 Napisano 1 Lipca 2021 Hmmm... hmmmm.... hmmmm... JungHans. Okrutnie unikalna forma 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #207 Napisano 1 Lipca 2021 Secesja 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6150 #208 Napisano 1 Lipca 2021 2 godziny temu, Yahagi napisał(-a): Hmmm... hmmmm.... hmmmm... JungHans. Okrutnie unikalna forma Gdybym nie domyślał się, że pokazujesz oryginał, to pomyślałbym, że skrzynia to "wymysł" projektanta-praktykanta... 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #209 Napisano 2 Lipca 2021 dokładnie , jak ze sklejki wycięte... 🤭 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #210 Napisano 8 Lipca 2021 W nawiązaniu do nagłówka wątku... 'z orczykiem' Koszerny ? Stopka wychwytu jak u Reschów... ale reszta - nie wiem. Fajny... mnie się podoba. Ciekawe w jakiej skrzyni mieszkał... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6150 #211 Napisano 8 Lipca 2021 (edytowane) "Hebrajczyk? Edytowane 8 Lipca 2021 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #212 Napisano 9 Lipca 2021 Tarcza chyba jest w porządku, ale wag z orczykiem ktoś kupił cały wagon... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #213 Napisano 16 Lipca 2021 Nie mam pojęcia 'co'to'... ale czegoś takiego - jeszcze nie widziałem: 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #214 Napisano 16 Lipca 2021 To stylowa secesyjna skrzynia do zegara (bez werku)😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #215 Napisano 19 Lipca 2021 (edytowane) Taki zegar się pojawił: Podobno Eppner 36xx. Skrzynia Freiburska... ale czy w takich Eppnery bywały (?) - lepsi niż ja pewnie będą wiedzieli. Edytowane 19 Lipca 2021 przez Yahagi 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #216 Napisano 20 Lipca 2021 A tu taki "Lenz' 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #217 Napisano 20 Lipca 2021 Kocham 🤭 😜 takie zdobienia malarskie "Nikiforów renowacji" ... 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #218 Napisano 21 Lipca 2021 Tym razem zegar 'mój'... a nie e-bajowy Dziś stałem się posiadaczem takiego sprzętu. Jak widać (o ile widać jest tu data 3-3-80. Czyli zakładam, że tego dnia zegar już 'był'. Skrzynia jest bardzo biedna. Nie jest fornirowana, za wyjątkiem brody. Mechanizm - NN... jeszcze nie zajrzałem pod tarczę. Podkładki jak widać - obie pionowo. No i z takim wieszakiem już się parę razy spotkałem. T- wchodzące w soczewkę wahadła - sprawia wrażenie wyjątkowo masywnego. Niemniej - nie mam pojęcia co to jest. Wszelkie skojarzenia / wskazówki / spostrzeżenia / domysły - mile widziane. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #219 Napisano 21 Lipca 2021 Fajny mazerunek na plecach.... elegancko, no i kluczyk ciekawy. Taki wieszak, też pierwszy raz widzę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #220 Napisano 21 Lipca 2021 Moim zdaniem wieszak dorabiany , na bazie części starych elementów. ale trzeba by pooglądać dokładnie. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #221 Napisano 21 Lipca 2021 Wieszak jest raczej OK ... mam w archiwach inne podobne przypadki. Tylko mój wygląda chyba na najstarszy z nich... Dlatego go wziąłem. Te przypadki mam w folderze CWerneroPodobne. A jeśli chodzi o plecy - to nie jest mazerunek... to DH (DecHa :)) ... to słoje są tak widoczne 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #222 Napisano 21 Lipca 2021 Może i tak , wzór napewno ok ... mosiądz mi wygląda na współczesną blachę... ale może się mylę.... trudno tak ze zdjęcia.😉🤔 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #223 Napisano 29 Lipca 2021 Taki przypadek na zatoce.de... podpisany przez sprzedawacza: Rudolf Mayer z Pforzheim Nie znam gościa...pierwszy raz słyszę. Na różnych elementach pojawia się numer 9150. Wszystko tu takie 'inne'. Myślę, że warto odnotować przypadek. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #224 Napisano 29 Lipca 2021 Ledwie w maju pisaliśmy o Rudolfie... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #225 Napisano 30 Lipca 2021 Jest w takim jednym katalogu Lenzkircha .... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach