janekp 521 #1 Napisano 20 Września 2020 Widzialem ze czasem pojawiaja się dyskusje czy ten zegar był zamontowany w samochodzie ,może kilka zdjęć Wam pomoże ,Muzeum Horcha w Zwickau ora z kilka ciekawostek,patent Eppnera ,zegarek rowerowy itd.Często spotykamy je na giełdach nie wiedząc że mogą pochodzić od samochodów. 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #2 Napisano 20 Września 2020 Muszę się do Zwickau przejechać... Po wojnie mieliśmy 930VC... Ech... a takich zegarów to się kilka przez moje łapy przewinęło... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shreq 233 #3 Napisano 13 Grudnia 2020 Od lat naprawiam zegary i liczniki do samochodów, forum czytam niemal codziennie, a ten temat dopiero teraz zauważyłem. To się pochwalę : Jaeger z Packarda lata 1920+ l A Tak wygląda w obudowie, czyli desce rozdzielczej. Sama deska jest metalowa, a flader malowała moja żona, wszystko ręcznie. Reszta liczników też moja robota: I dokładnie w tym aucie jest ta deska: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 521 #4 Napisano 13 Grudnia 2020 Troche biedniejsza wersja Packarda stala u mnie niedawno - wesele syna.Gratuluje renowacji,ladnie zrobiona.Zegar pierwsza klasa. 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shreq 233 #5 Napisano 13 Grudnia 2020 Ale mam nadzieję że nie tylko stała! Coś tam chyba jeździł😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 521 #6 Napisano 13 Grudnia 2020 Tak w pelni sprawny egzemplarz,zrobil okolo 40 km podczas wesela.Dach skladany.Duzo aut jest w Muhlhausen ale kiedys nie interesowaly mnie zegary i nie robilem fotek wnetrz. 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #7 Napisano 13 Grudnia 2020 58 minut temu, shreq napisał: Od lat naprawiam zegary i liczniki do samochodów, forum czytam niemal codziennie, a ten temat dopiero teraz zauważyłem. To się pochwalę : Jaeger z Packarda lata 1920+ l A Tak wygląda w obudowie, czyli desce rozdzielczej. Sama deska jest metalowa, a flader malowała moja żona, wszystko ręcznie. Reszta liczników też moja robota: I dokładnie w tym aucie jest ta deska: Też naprawiam te paskudztwa w sporych ilościach i ich zwyczajnie nie lubię... Zwłaszcza elektrycznych... Mam Horcha obecnie na stole... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shreq 233 #8 Napisano 13 Grudnia 2020 Ten z moich zdjęć, jest teraz w Norwegii, odnawiała go firma z Gdańska. Potworni szczególarze, Nawet odcień bieli na wskazówkach musi być jak fabryczny😁. ale współpraca fajna. Tak wyglądała deska przed renowacją. 18 minut temu, kiniol napisał: Też naprawiam te paskudztwa w sporych ilościach i ich zwyczajnie nie lubię... Zwłaszcza elektrycznych... Tak, puchnącego aluminium i wszędobylskich nitów nie da się polubić, ale przynajmniej nauczyłem się przewijać cewki.🙂 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #9 Napisano 13 Grudnia 2020 1 minutę temu, shreq napisał: Ten z moich zdjęć, jest teraz w Norwegii, odnawiała go firma z Gdańska. Potworni szczególarze, Nawet odcień bieli na wskazówkach musi być jak fabryczny😁. ale współpraca fajna. Tak wyglądała deska przed renowacją. Tak, puchnącego aluminium i wszędobylskich nitów nie da się polubić, ale przynajmniej nauczyłem się przewijać cewki.🙂 No, ja cewki przewijam w Opolu... Trudni znaleźć "fabryczny" odcień koloru na wskazówkach po 80 latach działania UV... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shreq 233 #10 Napisano 13 Grudnia 2020 36 minut temu, kiniol napisał: Trudni znaleźć "fabryczny" odcień koloru na wskazówkach po 80 latach działania UV... Po kilku wpadkach kolorystycznych, przysyłają mi wzorniki kolorów do każdego elementu. Dla mnie białe to białe a czarne to czarne (czy ja kogoś cytuję?))🙂 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5785 #11 Napisano 13 Grudnia 2020 Panowie cewki się przezwaja a nie przewija 😝 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #12 Napisano 13 Grudnia 2020 Gdy przezwajałem to nie działały... 🤪 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shreq 233 #13 Napisano 13 Grudnia 2020 Ha! Ja nawet nie wiem po co to robię i jak to działa. liczę tylko ilość zwoi i grubość drutu, wiem gdzie zacząć i gdzie zakończyć. To wszystkie informacje jakie posiadam. Ale zegarki działają, i to dobrze😁. Ale masz rację, przewija się takich małych ludzi, tyle że o tym wiem jeszcze mniej, a mam trzech synów.👍🤣 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #14 Napisano 13 Grudnia 2020 No ja mam dwóch i zdążyłem się nauczyć... 🤣 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5443 #15 Napisano 13 Grudnia 2020 Nie tak doskonałe jak pokazane powyżej, ale też samochodowe. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shreq 233 #16 Napisano 14 Grudnia 2020 Na jednym ze zdjęć kolega Janekp pokazał zegarek 8 dniowy, który ktoś trzyma w dłoni. Przypomniałem sobie, że ja też takie mam. Pochowały się po szufladach, kilka znalazłem. Zdaję sobie sprawę, że niekoniecznie wszystkie są samochodowe, ale zrobiłem im zdjęcie grupowe Jeszcze kilka powinno być. Niestety moja never ending przeprowadzka donikąd, trochę utrudnia poszukiwania. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wojtbar 62 #17 Napisano 14 Grudnia 2020 Bardzo ciekawy zbiorek, wydaje mi się jednak, że to w większości zegary podróżne, może poza jednym. Pociągająca i różnorodna kategoria zbieracza Niestety, najmniej trwałym elementem tych zegarów są obudowy, stąd najczęściej ich brak. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shreq 233 #18 Napisano 14 Grudnia 2020 24 minuty temu, Wojtbar napisał: Bardzo ciekawy zbiorek, wydaje mi się jednak, że to w większości zegary podróżne, może poza jednym. Pociągająca i różnorodna kategoria zbieracza Niestety, najmniej trwałym elementem tych zegarów są obudowy, stąd najczęściej ich brak. Ja dość często spotykałem, własnie te zegarki, w samochodach z metalową deską rozdzielczą. Faktem jest że w oryginale te samochody zegarka nie miały, a cienka blacha pozwalała na ich szybki montaż. Pamiętam Citroena i Morgana. W przyszłości zamierzam zrobić im drewniane etui, na wzór Longinesa którego już gdzieś pokazywałem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach