Norbert19806 8 #1 Napisano 26 Grudnia 2020 Witam. Może ktoś coś powiedzieć o tym mechanizmie? Zegarek chiński winner. Może to klon jakiegoś markowego itp... Interesują mnie wszystkie informacje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tofiks_th 15150 #2 Napisano 26 Grudnia 2020 Wienier to jedne z najtańszych zegarków mechanicznych i na żadne cuda bym nie liczyl 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Norbert19806 8 #3 Napisano 26 Grudnia 2020 Zdaje sobie sprawę. Pytam z ciekawości co oni tam wsadzili? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hrabia 30034 #4 Napisano 26 Grudnia 2020 IMO Tongji, tylko z jakąś dziwną nakładką automatu... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Norbert19806 8 #5 Napisano 27 Grudnia 2020 Dzieki. Jakie są opinię dotyczące tego mechanizmu, dokładność, trwałość? Mam sto procent świadomości że to tani chińczyk. Czy to jest konstrukcja wymyślona w Chinach mówię tu o werku? Z góry dziękuję. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hrabia 30034 #6 Napisano 27 Grudnia 2020 Sama konstrukcja chyba OK. Chińczycy ponoć wzorowali się na jakimś szwajcarskim. Można wyguglać. Natomiast w Winnerze trwałość będzie loterią. Zwykle te werki w zegarkach za kilkadziesiąt złotych dość szybko się kończą. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Norbert19806 8 #7 Napisano 27 Grudnia 2020 Ciekawy jestem ile wytrzyma. Pasek byk kiepski silikon, założyłem od Samsunga gear s3. Dokładność wydaje mi się że coś koło 30 może 40 sek na dobę późni jak jest noszony, jak leży trzyma czas dobrze. Mam go około miesiąc. Rezerwa działania myślę że coś koło 30 godzin. P. S co byś polecał za jak najmniejszą kasę jakiś automat.? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hrabia 30034 #8 Napisano 27 Grudnia 2020 Do codziennego noszenia? Jakiegokolwiek chińczyka w stali, na japońskim werku (seiko czy miyota). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krywoj75 459 #9 Napisano 28 Grudnia 2020 Jeśli chcesz na co dzień chinola w niezbyt wygórowanej cenie to polecałbym raczej manuala na 6497 lub 6498 różnią się w zasadzie umieszczeniem osi sekundowej. a w temacie Winnera to mam zamiar kupić jakiegoś żeby przetestować jego kopertę pod pasówkę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Norbert19806 8 #10 Napisano 29 Grudnia 2020 Co to za mechanizmy? Jestem zielony numery nic mi nie mówią. 😀 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tofiks_th 15150 #11 Napisano 29 Grudnia 2020 3 godziny temu, Norbert19806 napisał: Co to za mechanizmy? Jestem zielony numery nic mi nie mówią. 😀 Wejdź na AliExpress i obejrzyj sobie zegarki Parnisa, Corgeuta na manualnych mechanizmach 6497 lub 6498 tzw. Asian Unitas. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krywoj75 459 #12 Napisano 30 Grudnia 2020 Na przykład taki lotnik https://a.aliexpress.com/_BS4pBI 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Norbert19806 8 #13 Napisano 31 Grudnia 2020 Dzięki. Popatrzę. Regulacja winera przyniosla dokładność poniżej 4 sekund na dobę, nie spodziewałem się że taki tandetny mechanizm ma taką dokładność. Foto do oglądu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tofiks_th 15150 #14 Napisano 31 Grudnia 2020 To pogratulować tylko, ciekawe czy w dłuższym okresie czasu też będzie tak dokladny. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 761 #15 Napisano 31 Grudnia 2020 Myślę, że przy normalnym noszeniu, wstrzasach, pod wpływem pola magnetycznego, zmiennych temperatur, sprawdzony w każdej pozycji raczej nie ma co liczyć na stabilne 4 sekundy na dobę... Ale gdyby było inaczej to raczej byłoby to anomalią. Kiedyś bawiłem się z regulacją seiko 7s26, po osiągnięciu kilku (3-5) sek na dobę, zwykle po kilku miesiącach odchylka się zmieniała. Oczywiście nie był bardzo stabilny na zmianę pozycji odkładania / noszony. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Norbert19806 8 #16 Napisano 31 Grudnia 2020 Nie spodziewam się cudów po chińczyku, jutro sprawdzę co się zmieniło w dokładność. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mikołaj Obrębski 4 #17 Napisano 2 Stycznia 2021 Winner= total szajs! Z chińskich polecam Guanquin, albo Waknoer, ale nie winnery, lige, czy sharki. Wszystkie marki sprawdzałem osobiście. Guanquin ma do tego całkiem dobrze zrobione wahadło z autorskim zdobieniem, jak w droższych markach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 761 #18 Napisano 2 Stycznia 2021 Żartujesz sobie? Pokazujesz tandetna blaszke naklejoną na wahnik. W jakich droższych markach to stosują? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Norbert19806 8 #19 Napisano 2 Stycznia 2021 Nie twierdzę że winner to super zegarek, ale na pierwszy automat może być. Wolę jednak mniej błyszczące zegarki, bez bransolet złotych zdobników itp... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krywoj75 459 #20 Napisano 4 Stycznia 2021 Na pierwszy autoamy polecam jedbak Tevisa ot takiego 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mikołaj Obrębski 4 #21 Napisano 4 Stycznia 2021 W dniu 2.01.2021 o 22:10, StaryWilk napisał: Żartujesz sobie? Pokazujesz tandetna blaszke naklejoną na wahnik. W jakich droższych markach to stosują? Miałem na myśli, że wygląda profesjonalniej niż inne chińskie cudeńka w tej cenie. Oceń sam 😏 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Norbert19806 8 #22 Napisano 4 Stycznia 2021 Troszkę za bardzo wypasiony jak dla mnie, wolę bardziej stonowane. Może ten złoty kolor tak robi. A jak mechanizm jak działa, jakie odchylki dobowe? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krywoj75 459 #23 Napisano 4 Stycznia 2021 Odchylki to niecała minuta na tydzień. Montowany w Tevisach mechanizm we wszystkich modelach syna chodzi podobnie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 761 #24 Napisano 4 Stycznia 2021 Nie lepiej na pierwszy automat bardziej sprawdzone seiko nhxx lub miyota serii 8xxxx? Obstawiam, że mniejsze prawdopodobienstwo trafienia bubla, a takich automatow w kopertach z ss i chińskim szafirem jest do wyboru do koloru w budżecie 150-250 zł. Jak się kupi na pierwszy automat za słaby produkt, z ew. wadami, niedosmarowany, z dużymi odchylkami to prędzej można się zrazic do nich niż zarazić (złapać balcyla na kolejne). To, że kolegom dobrze działa, nie znaczy, że to norma dla mechanizmow tej klasy, nie jest to norma i dla droższych zegarków, ale wybierając sprawdzone konstrukcje, renomowanych producentów - zwiększamy prawdopodobieństwo sukcesu. Pomijam gust bo do mnie estetyka chińskich dziurbilonow zupełnie nie trafia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hrabia 30034 #25 Napisano 4 Stycznia 2021 Zgadzam się z powyższym. Dlatego już wczesniej w tym temacie proponowałem: stal + miyota/seiko w środku. Cena niska, ryzyko syfu znikome. Guanqin GJ16034 etc 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach