Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Smurf

ETA 2892-A2 vs ETA 2824-2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam. 

Zaobserwowane przez mnie różnice w precyzji chodu mechanizmów ETA 2982-A2 (EPOS 2420) i ETA 2824-2. (Calvin Klein Infinite) 

O ile odchyłki dobowe obydwu mechanizmów są porównywalne, to  innaczej zachowują się one w ciągu calgeo dnia.

W przypadku Eposa 3420 i jego mechanizmu 2892-A2 jest to niemal stała praca z ta samą odchyłką przez całą dobę.

W przypadku CK i jego ETY 2824-2 wygląda to jednak inaczej - po "pełnym" nakręceniu zegarek zaczyna przyspieszać by po ok. 8 godz. uzyskać ok. 3-4s, po czym zaczyna zwalniać, by po ok. 12-14 godz. wyjść na O, po ok. 16 godz. zwalnia ok. 3-4 s, by po 24 godz. znowu wyjść na O.

Pozdrawiam:

Andrzej

Edytowane przez Smurf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję świetnie wyregulowanych zegarków. ETA 2892 A2 wg. mnie charakteryzuje wyższa kultura pracy i większa stabilność.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau
.................................................................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj opracowanie które może zainteresować 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, basil napisał(-a):

Tutaj opracowanie które może zainteresować 

Opracowanie czy zebrane informacje jak tam zwał ma tylko 9 plusików  - nakład pracy to tylko mogę się domyślać

Żart o d*pie Marynie czasem 20   🤨

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

33 minuty temu, Paweł Bury. napisał(-a):

Opracowanie czy zebrane informacje jak tam zwał ma tylko 9 plusików

Tutaj az chce sie zacytować Staszka Lema:

Nik nic nie czyta

Jak juz przeczyta to nie rozumie

A jak zrozumie to i tak zapomni ! :)

9 plusików to i tak dużo

Jak ktoś pokaże Rolka to od razu ma wiecej

Serdecznie współczuje z powodu pieca w innym temacie - Sposób instalacji  zgroza ! - a troche sie na tym znam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, basil napisał(-a):

Tutaj az chce sie zacytować Staszka Lema:

Nik nic nie czyta

Jak juz przeczyta to nie rozumie

A jak zrozumie to i tak zapomni ! :)

9 plusików to i tak dużo

Jak ktoś pokaże Rolka to od razu ma wiecej

Serdecznie współczuje z powodu pieca w innym temacie - Sposób instalacji  zgroza ! - a troche sie na tym znam

:)-_-

Nic nie zapłaciłem - zresztą spec sam wiedział że poległ i na rękę mu było że podziękowałem a jego koszmar się skończył

Dzisiaj dwóch ma wpaść i wszystko wyprowadzą - polecana firma a nie Pan Heniu z reklamówką

Takiego Henia to można sobie do malowania wziąć a nie instalacji pieca na setki złotówek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.03.2021 o 10:19, Paweł Bury. napisał(-a):

Opracowanie czy zebrane informacje jak tam zwał ma tylko 9 plusików  - nakład pracy to tylko mogę się domyślać

Żart o d*pie Marynie czasem 20   🤨

Szacuję gdzieś między 80 a 90 godzin, ale pamięć bywa zawodna 😄😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po ponad czterech latach mogę co nieco dopisać:

EPOS 3420 z ETĄ 2892-A2 przyspiesza ok. 10 s/tydzień, Calvin Klein Infinite z ETĄ 2824-2 użytkowany jako "wól roboczy" przy pracach fizycznych opóźnia ok. 20-30s /tydzień

Użytkowanie ETY 2992-A2 jest zdecydowanie bardziej komfortowe - nakręcanie koronkę przy ruszaniu w stosunku do ETY 2824-2 to zupełnie "inny świat", potwierdziła się tez dużo bardziej równa praca mechanizmu 2892-A2 w ciagu doby.

Dla porównania mechanizm ETA 2836-2 w ponad 25 letnim  Tissocie Seastar A660/760K, bez jakiegokolwiek serwisu, cały czas w "normalnym użytkowaniu, przyspiesza ok. 40-50s/tydzień, komfort użytkowania zbliżony do ETY 2824-A2

Od 3 dni posiadam EPOSA 3408 z nakręcanym ręcznie mechanizmem Yasseux/ETA 7001 - trudno o jakieś daleko idące wnioski, ale w ciągu niecałych 2 dni od nakręcenia przyspieszył  ok. 3-4 s,  sprawdzona rezerwa chodu to 45 godzin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie, że poświęciłeś czas, żeby to wszystko skrupulatnie sprawdzić 👍🏻

Nie zmienia to faktu, że nic z tego nie wynika. Porównujesz mechanizmy w pojedynczych egzemplarzach różnych marek, w różnym wieku i prawdopodobnie z różnym standardem wykończenia i w różnym stanie serwisowym. Nie odbierz tego jako krytykę. Po prostu nie przekłada się to na wnioski dla jakiegokolwiek innego użytkownika. Jeśli jego/jej zegark (nawet tych samych marek, co Twoje) robi -9/sek. na dobe z 2892A2 w środku, a ten z 2824-2 robi +4, to co z tego wynika? 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wymagało to w zasadzie żadnej skrupulatności, ani wysiłku.

Mechanizmy są tej samej marki - ETA, wiek 2892-A2 i 2824-2 niemal identyczny, stan serwisowy podobnie. 

Porównuję mechanizmy, które mam, nie mam potrzeby kupna  "nie pojedynczych" egzemplarzy.

A wnioski to każdy niech wyciągnie swoje, jeżeli chce.

Oczywiście nie musi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie sęk w tym, że żadne sensowne wnioski z tego nie płyną. Za mała próba badawcza bo to dalej są tylko dwie sztuki. To raczej działa tak, że producenci podają widełki delkarowanej dokładności i jak się komuś wylosuje tak będzie miał. Oczywiście da się zegarek otworzyć i wyregulować.

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście sęk w tym, że jak ktoś na siłę chce się pomądrzyć czy dowartościować jako wybitny specjalista, to zawsze znajdzie powód, żeby się przyczepić.
Na forum niemal każda wypowiedź to subiektywne wrażenia posiadacza, zbyt małej próby badawczej” zegarków!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 12.07.2025 o 05:37, Smurf napisał(-a):

Oczywiście sęk w tym, że jak ktoś na siłę chce się pomądrzyć czy dowartościować jako wybitny specjalista, to zawsze znajdzie powód, żeby się przyczepić.
Na forum niemal każda wypowiedź to subiektywne wrażenia posiadacza, zbyt małej próby badawczej” zegarków!

Nic tu nie robię na siłę. Wykazano błedy w Twoim rozumowaniu i się zdenerwowałeś. Nigdzie nie napisałem, że jestem wybitnym specjalistą. Także głeboki wdech i wydech panie Smerfie.

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadne błędy w moim rozumowaniu, tylko Twoja subiektywna, nic nie wnosząca, opinia.

Tak, że weź głęboki wdech i wydech Panie Kowalu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszesz da się zegarek otworzyć i wyregulować. 
Otóż nie do końca, nie da się wyregulować nierównomierności chodu w ciągu doby, podobnie jak wrażliwości na temperaturę czy wilgotność albo wpływ wszechobecnego pola elektromagnetycznego, ale że nie jesteś, jak sam napisałeś wybitnym specjalistą, jest zrozumiałe, że możesz tego nie wiedzieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Smurf

Gościu ochłoń, serio :) Dwie osoby Ci napisaly, że z tych twoich wypocin nic nie wynika ale idziesz w zaparte. Z mojej strony to wszystko, nie będę wiecej odpowiadał.

Miłej niedzieli wszyskim :)

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gościu, po co piszesz nie mając tak naprawdę nic do powiedzenia?

Ochłoń i napisz coś sensownego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Moderacja KMZiZ chyba wszystko, co było merytorycznie do powiedzenia, zostało już powiedziane i czas na zakończenie dyskusji w tym wątku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osoby nie mające nic merytorycznego, ani sensownego do powiedzenia w temacie, bardzo proszę o nie zabieranie głosu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Bylo juz wiele razy ale pozwole sobie wkleic raz jeszcze:

Sellita movement grades discount

Mechanizmy ETA jak rowniez Sellita sa wykonywane w kilku klasach dokladnosci, dla ETA jest to Standard, Elabore, Top i Chronometer.

Jak widac srednie dobowe odchylki, dopuszczalne odchylki pozycyjne jak i izochronizm sa dosc rozne w zaleznosci od klasy mechanizmu.

Jezeli porownywales ETA 2892-A2 w wersji Top czy Elabore z ETA 2824-2 w wersji Standard to roznica bedzie - bo wynika z powyzszego.

Podobnie porownywanie ETA 2824-2 w wersjach Top ze Standard pokaze spore roznice na korzysc mechanizmu w klasie Top.

Bez wiedzy jakie wersje mechanizmu porownywales - ciezko wyciagnac zdecydowane wnioski.

Dodatkowo niektorzy producenci dodatkowo reguluja mechanizmy dostarczane przez ETA.

Pomysl porownania jest fajny ale zbyt wiele nieznanych zmiennych czyni wnioski dosc ryzykownymi.

Na pewno 2892-A2 jest nowsza konstrukcja, ciensza, do tego wyeliminowano problem kol nawrotnika.

Tym niemniej pojawiaja sie glosy o problemach z efektywnoscia automatycznego nakrecania w tym mechanizmie.

(mniejsza masa wahnika oraz pewne problemy z efektywnoscia dzialania mechanizmu automatycznego naciagu)

https://watchdoctor.biz/eta-2892/

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ETA 2892-A2 w Eposie 3420 w wersji Elabore ( wersji standard tego mechanizmu, według mojej, co prawda  lichej wiedzy, chyba nie ma),  ETA 2824-2 z wielkim prawdopodobieństwem Standard, nie sadzę, żeby Swatch do CK Infinitie K5S341 wstawiło coś "wyższego", podobnie jak  ETA 2836-2 w Tissocie Seastar A660/760KL .

Nie wiem co masz na myśli pisząc o efektywności automatycznego nakręcania w mechanizmie 2892-A2, ale mój egzemplarz ma realną rezerwę chodu ok. 42-43 godziny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodnie z wklejana przeze mnie tabelka nie ma 2892 w wersji standard, zaczynaja sie od elabore. Podobnie jak ty tez obstawiam standard w CK.

Co do efektywnosci nakrecania chodzi o tempo, w jakim automat nakreca sprezyne napedowa mechanizmu - czyli jak szybko osiagniesz te 42 godziny rezerwy chodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, cordi7 napisał(-a):

Bylo juz wiele razy ale pozwole sobie wkleic raz jeszcze:

Lift Angle w 7750 to 49 st., więc ostrożnie podchodziłbym do danych z tej tabelki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, PKS napisał(-a):

Lift Angle w 7750 to 49 st., więc ostrożnie podchodziłbym do danych z tej tabelki.

W kwestii danych, o ktorych rozmawiamy jest ok.

https://www.sellita.ch/scripts/calibres/images/DocTec_SW300-1_8.pdf

image.png.d05c476bcf7cbfd5482861028c1b7e03.png

https://www.sellita.ch/scripts/calibres/images/DocTec_SW200-1_7.pdf

image.png.a7ab25ec6b37cbd8fdf8296dc06a4fe1.png

PS. Wg Sellita (czyli zapewne i ETA) lift angle wynosi dla SW500:

https://www.sellita.ch/scripts/calibres/images/DocTec_SW500.pdf

image.thumb.png.a08ab4f9b5968063a60e44057f517a86.png

Podobnie dla SW510 - czyli obydwa Valjoux maja lift angle 50 stopni:

https://www.sellita.ch/scripts/calibres/images/DocTec_SW510.pdf

image.thumb.png.e56aad788d5902d5ae073366864843ad.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, PKS napisał(-a):

Jakie to tak naprawdę ma znaczenie dla "normalnego" użytkownika zegarka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.