Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
eddi87

EDC 3k-5k

Rekomendowane odpowiedzi

Napisze coś od siebie i dorzucę opinię do tej dyskusji. Wg mnie ( a przymierzałem się kiedyś do jednego EDC), wszystko zależy od danej osoby. Ja osobiście nie potrafiłbym codziennie nosić tego samego zegarka. Zmieniam je w zależności od ubioru, nastroju, miejsca w które się udaje, czynności jaką będę wykonywał itd. Znam również ludzi, którzy noszą jeden jedyny ulubiony codzienny zegarek aż go zaciorają Kwestia subiektywnych preferencji. Tutaj postawilbym inne pytanie@eddi87: czy chcesz wejść w wyższą półkę cenową czasomierzy i mieć trochę mniej (ilosciowo) za więcej $, dostając za to świetną jakość i parametry?

P.S Ball najfajnieszy że wszystkich propozycji

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli "trochę" budżet naciągniesz to może Tag Heuer Link Świetny zegarek a bardzo niedoceniany. :(

Jest jeszcze Omega AT ale to jeszcze drożej.  :(

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz Pan Balla. Mam 17,5cm w łapie i na edc jest w sam raz. Dobrze leży, ekstra wykonanie, super bransa i pięknie świeci. Dodatkowym plusem jest eta2824-2 w wersji top grade - spełnia większość wymagań cosc. U mnie średnia z 20 dni to +0,7s na dobę co oznacza, że godzinę można korygować co 2-3 miesiące by było co do minuty. Jestem bardzo zadowolony z zakupu. W okolicach 5k można ustrzelić Balla Marvelighta.

Jak kolorowe wskazowki to ball fireman glory (czerwony sekundnik). Jedna sztuka wisi na olx od dłuższego czasu, pewnie uda się coś wynegocjować.

IMG_20210405_133841.jpg

IMG_20210331_203244.jpg

Edytowane przez boski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak mówi @RagnarPL mało a wyżej :) nawet się zastanawiam czy 2 nie mieć automatów. Pod krawat i grab and go oraz kilka G ale to już inny temat. Jak na razie ball przoduje ale z tyłu głowy OS jeszcze gdzieś chodzi. Zmieniło się, czarna tarcza 100%. @boski jaka ref? "Lupa" nie gada do mnie. 

edyta:

wm_Ball_Fireman_Enterprise_59669494.thumb.jpg.b122a0d0973484c02ff9b75c6914f9fa.jpg

4400zł to dobra cena?

https://www.zegarki.zgora.pl/zegarek/40845_Ball_Fireman_Enterprise_Automatic_NM2188C-S20J-BK

Edytowane przez eddi87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie lupa ma więcej minusów niż korzyści. Ja mam obecnie produkowany NM2098C-S20J-BK. Z lupą to starsza wersja, która miała też NATO w zestawie i ładniejsze zapięcie bransy, sygnowane "RR".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, boski napisał(-a):

Jak dla mnie lupa ma więcej minusów niż korzyści. Ja mam obecnie produkowany NM2098C-S20J-BK. Z lupą to starsza wersja, która miała też NATO w zestawie i ładniejsze zapięcie bransy, sygnowane "RR".

Czyli ten co wyżej przedstawiłem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, ten. 😅 Dzwon/pisz maile do sklepow a bedzie trochę taniej. Mi od ręki w sklepie W. Krzyś zaproponowali około 4200.

Edytowane przez boski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, boski napisał(-a):

Dodatkowym plusem jest eta2824-2 w wersji top grade

Szukam w specyfikacji Ball'a i nic tam nie ma na temat poziomu wykonania mechanizmu.

Dlaczego sie tym nie chwalą  na stronie ?

A może cos przeoczyłem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, basil napisał(-a):

Szukam w specyfikacji Ball'a i nic tam nie ma na temat poziomu wykonania mechanizmu.

Dlaczego sie tym nie chwalą  na stronie ?

A może cos przeoczyłem ?

Kurde, kiedyś wyczytałem na jakimś forum oraz słyszałem w recenzjach na YT (screen poniżej). Potwierdzenie znajduję również w opiniach, że są turbo dokładnie wyregulowane. Mój robi średnio 0,7s na dobę z maksymalnymi odchyłkami do 3,4s. Jednak nie jestem w stanie udowodnić, tzn producent nie podaje tego faktu. Jedynie opieram się na tym co gdzieś przeczytałem i usłyszałem. Teraz widzę, że to jest dość szemrana nowina więc jeśli ktoś ma inne info na temat wersji ety w firemanie to proszę o sprostowanie.

IMG_20210406_201446.jpg

Edytowane przez boski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój Enterprise łącznie przez tydzień miał +0,5s. Looknij na mój post #2297 w temacie Balla. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Damasko DA36...w budżecie do 4k ciężko o cokolwiek lepszego ;) 

Damasko usa.jpg

Edytowane przez pisar

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie nie Szwajcaria a Japonia koniec końców. Dużo taniej niż planowałem. Ale co zrobić jak się zegar podoba 😉 a to najważniejsze żeby dawał uśmiech przy zakładaniu.

1686795493_20210416_142838_HDR2.thumb.jpg.4d29655b0277df625179a2e8fdc79a25.jpg

Edytowane przez eddi87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, eddi87 napisał(-a):

Ale co zrobić jak się zegar podoba 😉 a to najważniejsze żeby dawał uśmiech przy zakładaniu.

I o to własnie chodzi ! Gratuluje zakupu , niech sie dobrze nosi i rozsławia dobre imię zegarmistrzostwa z Japonii  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, eddi87 napisał(-a):

Panowie nie Szwajcaria a Japonia koniec końców. Dużo taniej niż planowałem. Ale co zrobić jak się zegar podoba 😉 a to najważniejsze żeby dawał uśmiech przy zakładaniu.

Weź daj inną fotkę, bo tutaj wygląda na dużego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Vonziej napisał(-a):

Weź daj inną fotkę, bo tutaj wygląda na dużego :)

Może i wygląda 38.5mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry wybór, też bym się chyba  skłaniał ku niemu w kwocie do 2k, a przynajmniej byłby to jeden z głównych kandydatów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Panowie nie Szwajcaria a Japonia koniec końców. Dużo taniej niż planowałem. Ale co zrobić jak się zegar podoba  a to najważniejsze żeby dawał uśmiech przy zakładaniu.

I oto w tej całej zabawie chodzić powinno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio
5 godzin temu, eddi87 napisał(-a):

Gratuluję 👌

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi