kamdem 0 #1 Napisano 20 Kwietnia 2021 Panie i Panowie, Mam budżet, mam 2 zegarki które bardzo mi się podobają i każdy z nich mógłbym kupić. Chciałbym poprosić Was o doradzenie który waszym zdaniem jest lepszy pod kontem mechanicznym, jakościowym ale i też prestiżowym. Chodzi mi o te 2 modele: 1. Longines Flagship Heritage L4.795.4.58.0 2. Maurice Lacroix Pontos Day/Date PT6358-SS001-330-1 Dziękuję za pomoc 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valygaar 6366 #2 Napisano 20 Kwietnia 2021 ML to chyba relatywnie nowa inicjatywa zegarkowa. W PL Longines na pewno jest znacznie bardziej rozpoznawalny i przez to poniekąd "prestiżowy". Ja bym akurat wybrał ML, bo lubię tę firmę, mam sentyment do swojego egz. na unitasie. Ale na forum na pewno będę w mniejszości 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 8339 #3 Napisano 20 Kwietnia 2021 ML bardziej wspolczesny designem i rozmiarem, Longines to klasyk. Na typowego garnitura bralbym Longines'a, na cos z szerszym spektrum zastosowan pewnie ML choc 41 przy cienkiej lunecie to juz sporo. ML z reguly ma swietne koperty i bransolety ale w bazowych modelach dosc podstawowe (co nie znaczy zle!) mechanizmy. Potrafia tez poskladac cos wyjatkowego, wystarczy zerknac na serie Masterpiece - maja kilka ciekawych komplikacji. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
basil 97 #4 Napisano 20 Kwietnia 2021 Jestem fanem "małej sekundy" i powinienem głosowac na Longinesa ale ML jest dla mnie bardziej do zaakceptowania w czarnym kolorze tarczy. Głos na LM ! Ale gdyby to był taki Longines Flagship Heritage L4.795.4.78.2 z jasno kremowa tarczą to pewnie jego bym wybrał 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 27263 #5 Napisano 20 Kwietnia 2021 2 godziny temu, Valygaar napisał(-a): ML to chyba relatywnie nowa inicjatywa zegarkowa. W PL Longines na pewno jest znacznie bardziej rozpoznawalny i przez to poniekąd "prestiżowy". Ja bym akurat wybrał ML, bo lubię tę firmę, mam sentyment do swojego egz. na unitasie. Ale na forum na pewno będę w mniejszości Relatywnie nowa inicjatywa starsza od większości forumowiczów;) Starsza niż wiele firm o których dyskutujemy, nie róbmy wody z mózgu nowym forumowiczom, to solidne zegarki marki z kilkudziesięcioletnią tradycją, z dystrybucją i serwisem w Polsce od lat 90. 0 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valygaar 6366 #6 Napisano 20 Kwietnia 2021 O, to cieszę się, że taki znawca jak @eye_lip też docenia ML 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 27263 #7 Napisano 20 Kwietnia 2021 6 minut temu, Valygaar napisał(-a): O, to cieszę się, że taki znawca jak @eye_lip też docenia ML W końcu mój pierwszy własny zegarek zakupiony w 2002 roku to był ML:) 0 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łukasz_M 2712 #8 Napisano 20 Kwietnia 2021 Ze względu na rozmiar i wyglad Longines. Trochę to niskie WR bolało by mnie ale z drugiej strony to nie zegarek do moczenia 😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valygaar 6366 #9 Napisano 20 Kwietnia 2021 To możemy zbić tzw. piątkę - z tym, że u mnie to był pierwszy POWAŻNY zegarek 😎 Więc może żółwik 😆 Pierwszym niepoważnym była Festina 🤭 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Makiavel88 32 #10 Napisano 20 Kwietnia 2021 4 godziny temu, kamdem napisał(-a): Panie i Panowie, Mam budżet, mam 2 zegarki które bardzo mi się podobają i każdy z nich mógłbym kupić. Chciałbym poprosić Was o doradzenie który waszym zdaniem jest lepszy pod kontem mechanicznym, jakościowym ale i też prestiżowym. Chodzi mi o te 2 modele: 1. Longines Flagship Heritage L4.795.4.58.0 2. Maurice Lacroix Pontos Day/Date PT6358-SS001-330-1 Dziękuję za pomoc Rozważasz tylko te dwa? Pytam bo sam wciąż myślę czy cel na najbliższy zakup ustawić w budżecie tego Longines'a (rozważam Flagshipaz kremową tarczą i złotymi wskazówkami) czy 3-4 tysiące większym, więc ogólnie to mam niezłe rozeznanie rynku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 72400 #11 Napisano 26 Kwietnia 2021 Subiektywnie to Longines Flagship. Tylko że z kremową tarczą. Ale to tylko moje osobiste zdanie. Nie poparte żadnymi naukowymi dowodami 😉. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach