Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Elob500

POLJOT 3133 do 1992 i później próba oceny oryginalności.

Recommended Posts

spacer.pngspacer.png

Dzień dobry.

Mam dwa pytania. Pierwsze, oczywiście czy wszystko jest prawilne, czy powinienem coś podmienić? Drugie pytanie dotyczy okresu produkcji. Czy dobrze rozszyfrowałem że produkcja to lata pomiędzy 1983, a 1986 rokiem?

Bardziej 81-87 kiedy nie wiem... ale patrząc na wszystkie koła złote bardziej 1985-87, choć pomarańcz centralnej i czerń bezela (zdjęcia?) oraz dość wyrażne oka.. (znów możę zdjęcie?) bardziej wskazuje na 1981-1983 ... 

Tak, przyciski CHYBA masz stalowe.

lewa śrubka mocująca werk, wymieniona ... powinna być tak sama jak prawa. Gdzieś mam.

Minutowa chrona słaba, też mam ale to deficyt teraz.   

51 minut temu, Elob500 napisał(-a):

Bardziej 81-87 kiedy nie wiem... ale patrząc na wszystkie koła złote bardziej 1985-87, choć pomarańcz centralnej i czerń bezela (zdjęcia?) oraz dość wyrażne oka.. (znów możę zdjęcie?) bardziej wskazuje na 1981-1983 ... 

Tak, przyciski CHYBA masz stalowe.

lewa śrubka mocująca werk, wymieniona ... powinna być tak sama jak prawa. Gdzieś mam.

Minutowa chrona słaba, też mam ale to deficyt teraz.   

Dziękuję za odpowiedź. Zdjęcie faktycznie nie oddają oryginalnego koloru. Jak wrócę do domu w poniedziałek to postaram się lepsze zdjęcie dodać. Ta wskazówka minutowa najbardziej mnie zmartwiła. Ciekawe skąd ta się tutaj znalazła. Zegarmistrz? Na śrubkę nawet nie zwróciłem uwagi. Bezel, najbliżej mu do niebieskiego. Centralnej wskazówki nawet nie będę próbował opisać. Każdy inaczej widzi kolory. ;)

A jak ocenicie tego? Wpadl nie dawno okazyjnie.Wiem tylko tyle ze  lumy brakuje w nie ktorych miejscach.

20240621_185546.jpg

20240621_185835.jpg

20240621_185614.jpg

W dniu 24.08.2024 o 22:50, Elob500 napisał(-a):

dość wyrażne oka.. 

Możesz napisać coś więcej? Czy chodzi Tobie o ostrość cyfr na małych cyferblatach? Jeśli tak to one faktycznie są takie wyraźne. Mam problem z oświetleniem, nie mogę prawidło uchwycić kolorów.

Spróbuję opisać. Bezel jest ciemny, bardzo ciemny. Pod pewnym kontem wydaje się być ciemno granatowo fioletowy, albo ciemno fioletowy z odcieniem niebieskiego. Zależy jak spojrzeć. Centralna wskazówka jest taka ciemno-czerwono-bordowa(?). Jednak mam podejrzenie że była ponownie malowana, ma lekkie ciemniejsze smugi.

Aha, co do minutowej to na szczęście tylko zdjęcie ją tak sponiewierało. Przyjrzałem się jej przez szkło. Wskazówka jest cała tylko farba zaczęła się kruszyć/łuszczyć i to dało taki brzydki efekt. Będę musiał to ogarnąć.

ps. Znalazłem zdjęcie w internecie które odpowiada kolorowi bezela i centralnej.

spacer.png

Edited by wiatr
uzupełnienie

Oka,

chodzi o krawędzie, o ile dobrze pamiętam poźniej były zaokrąglone. Ty masz dość wyraźne.

Edited by Elob500

8 minut temu, Elob500 napisał(-a):

Oka,

chodzi o krawędzie, o ile dobrze pamiętam poźniej były zaokrąglone. Ty masz dość wyraźne.

Wskazówki z tego zdjęcia wyglądają bardzo OK.

Dziękuję. 

Teraz wiem na czym stoję. I co najważniejsze wiem jaką czerwień użyć do wskazówek. 

Witam wszystkich. Mam pytanie, jaką typujecie datę produkcji (ew.jakieś uwagi) patrząc po numerze fabrycznym, czy wyglądzie tego Poljota ?

s7.jpg

s11.jpg

1987-1990 pierwsza połowa. O ile nie był grzebany, wskazówka sekundowa wyraźnie niebieska, zatem raczej 1989-1990   

Masz zmieniony balans ale jest lepszy,

Numer fabryczny był zerowany po klepnięciu 99 tys sztuk i wraz z nowym rokiem.

Edited by Elob500

Dziękuję za odpowiedź. Natomiast dopytam jeszcze o ten zmieniony balans. Czy zmieniony to oznacza, że jest on zmieniony w stosunku do modelu z poprzednich lat, lub produkowanych równolegle, czy po prostu zmieniony w tym konkretnym egzemplarzu, bo powinien być inny ?

W dniu 21.09.2024 o 11:19, BartasW napisał(-a):

Zapoznawaliście się z tym "przewodnikiem"?

http://www.polmax3133.com/guide.html

To główne źródło wiedzy o 3133 🙂

4 godziny temu, sergius napisał(-a):

Ja wygrzebalem na bazarze cos takiego. Jak byscie go wydatowali?

Wygląda na składaka. Tarcza stara. Mechanizm dużo młodszy i mostek z 4 cyfrową numeracją, chyba  zamieniony... Raczej nie pasuje do tego mechanizmu.

Edited by art_69

5 godzin temu, art_69 napisał(-a):

Wygląda na składaka. Tarcza stara. Mechanizm dużo młodszy i mostek z 4 cyfrową numeracją, chyba  zamieniony... Raczej nie pasuje do tego mechanizmu.

Dzieki Art.Moze masz i racje poniewaz mam tez drugiego z jasna tarcza (w stanie bardzo kiepskim) w ktorym mechaizm wizualnie jest identyczny tylko numer dluzszy i na mostku data 2-89.

Zegarek jest pogrzebany, tarcza nie jak ma sie do wskazówek i ringu.

ale mechanizm jest po roku 1987, 

balans przed 1992 o ile dobrze pamiętam srebrne koło... byo około 2 kw 1992

jedno koło żólte, te małe czyli z roku około po 1996...

tarcza po 1981

Składak, sam wybierz.

Edited by Elob500

Dzieki wielkie Elob500.No coz nie mozna miec wszystkiego,bende nosil takiego jaki sie trafil. Z czasem  doprowadze go do wzglednej normalnosci.

Taki jegomość się trafił, nie wiem czy dobrze datuje 1989/1990? Składak? Czy legit?

PXL_20241218_154715425.jpg

PXL_20241218_154722107.jpg

PXL_20241218_154826791.jpg

Koperta knopki i koronki wyglądają na chrom-czyli ok.

Wskazówki godzinowa i minutowa powinny być srebrne, moze to być efekt błędnego zdjęcia,  jeśli masz "niebieskawe" mogą być od szturmana. 

Wskazówka sekundowa powinna być czarna ale jako, iż wykonana ze stali, w temp, to pod kątem lekko metalizuje na niebiesko, też może to być efekt zdjęcia, że Twoja jakaś jest.

Typowe niebieskie z innego czegoś, były później. A wskazówki nie widać. 

Pod bezelem widać przetarcia tarczy od bezela, zazwyczaj są prawie w każdym zegarku ale ich nie widać, ponieważ bezel z tarczą i w zasadzie zegarkiem funkcjonuje od początku, czyli pasuje.

No chyba, że ktoś zbyt słabo umocował mechanizm, Hm. wkręty nie są poprane więc, może na bezelu są zrechatane zęby? I bezel się kolebie?

Na balansie widać czarny kolor dźwigienek czyli zakładam, że masz wskazówki srebrne-takie zdjęcie wyszło. 

Tak rok 1989 do 2 kw 1990 roku, choć  w tamtym czasie na balansie było bity rok i kwartał ale ... albo było mnóstwo balansów do wymiany albo coś

Raczej legit z ewentualna wymianą balansu a to część zamienna.

No i przypomniałem sobie, że 3133 Poljoty po roku 1987 muszę się pozbyć :)  ale to w następnym roku jak czas pozwoli. :)

Edited by Elob500

Wskazówki godz/min są srebrne, sekundowa czarna , ale pod kątem faktycznie opalizuje na niebiesko.  Nic mi tam nie lata, bezel pracuje poprawnie, z lekkim oporem. Dzięki za ocenę. 

Próbował ktoś z Was dopasować pierścień blokujący pusher od chronographu? Próbowałem założyć z przycisku szybkiej zmiany daty z innego Poljota, ale jest jednak za gruby. Macie jakieś rozwiązanie, poza szukaniem tego elementu? 

Screenshot_20250118_121836_Chrome.jpg

Edited by Qba.