Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
KobyS0

Aliexpress i VAT

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 2.07.2022 o 10:08, KRZYSIO napisał(-a):

To żadne zaskoczenie. Odjęta cena przy zamówieniu to niezapłacony VAT, który zapłacisz w PL :) 

Zamówiłem w tym tygodniu 2 Cronosy w niemałych cenach. Jednak po skończonej dziś promocji cena 2x wyższa. Od razu mi lepiej ;) 

Jak pisałem przy odbiorze zapłaciłem 25 zł . Zegarek dawno odebrałem . Wisiał w urzędzie celnym kilka dni . To kiedy mam ten VAT opłacić o którym wspominasz ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkopię.....

zegarki przestałem sprowadzać kiedy jeszcze nie było jakiś cyrków z 150 euro itd. tylko bylo na zasadzie uda się albo nie.

Ostatnio pozazdrościłem Wam świętego Marcina i zanabyłem takowego........jednak tu zrobił sie problem. Zegarek utknął na pocztowym pseudo cle. Dostałem info, że ukochany państwowy moloch sie tym nie zajmie na zasadzie nie bo nie, bo jakiś słownik negatywny itp itd. załatw se to sam durny kliencie.

Prośba o info jak to dalej wygląda, mam poszukać sobie agencji celnej ogarną mi to? Czy też to jakaś specjalna agencja, ile to kosztuje czy różnie....prośba o podzielenie się informacjami najlepiej im więcej tym lepiej i od a do z.

Dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, niuti napisał(-a):

Odkopię.....

zegarki przestałem sprowadzać kiedy jeszcze nie było jakiś cyrków z 150 euro itd. tylko bylo na zasadzie uda się albo nie.

Ostatnio pozazdrościłem Wam świętego Marcina i zanabyłem takowego........jednak tu zrobił sie problem. Zegarek utknął na pocztowym pseudo cle. Dostałem info, że ukochany państwowy moloch sie tym nie zajmie na zasadzie nie bo nie, bo jakiś słownik negatywny itp itd. załatw se to sam durny kliencie.

Prośba o info jak to dalej wygląda, mam poszukać sobie agencji celnej ogarną mi to? Czy też to jakaś specjalna agencja, ile to kosztuje czy różnie....prośba o podzielenie się informacjami najlepiej im więcej tym lepiej i od a do z.

Dzieki.

Musisz skorzystać z zewnętrznej agencji celnej. Polecam "Lubelska Agencja Celna Officium Katarzyna Burzyńska" koszt 100 zł. Do agencji musisz przesłać numer pozycji magazynowej z poczty, najlepiej screen z aukcji oraz dowód wpłaty. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O widzę, że kolega ze Śląska, zatem nie ma znaczenia jaka to agencja? W sensie skąd.

Jutro zadzwonię do tej agencji. Dzięki serdeczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko jedno skąd, bierzesz najtańszą i tyle :) Ktoś na tym forum polecił tę agencję i już parę razy z jej usług skorzystałem. Wcześniej korzystałem z agencji w Cz-Dz, ale tam to dwie stówy za odprawę już dawno nie starcza. 

Edytowane przez Szpindlakfan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pany, jak chinczycy licza to magiczne 150eur? Dodalem do koszyka zegarek za prawie 800zl i nie bylo "korekty ceny", czyli sklep od razu policzyl plus VAT. 

Dawno nic nie kupowalem na Ali i sie pogubilem. :)

Screenshot_2024-08-04-13-50-29-525_com.alibaba.aliexpresshd.jpg

Edytowane przez adamku111

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem u siebie i mam tak samo. Ciekawe co u nas na to celnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam wlasnie pojecia.

Wysylka jest z Chin, bo pomyslalem, ze moze te z EU tak maja. Moze chinczyk znalazl jakis sposob zeby ominac te 150eur? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie pytanie, może ktoś sie spotkał...... @Paulus57 może Ty.....czy da się jakoś odzyskać zwrot zapłaconego vatu od Państwa przy zwróceniu na Ali zegarka?

Ali się wypina, w US, UC-S jeszcze nie gadałem bo już sie boję tłumaczyć całość historii urzędnikom a może i kilku bo ten pierwszy powie, że jednak to nie jego temat, drugi, że nie wie, może koleżanka wie itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, niuti napisał(-a):

Takie pytanie, może ktoś sie spotkał...... @Paulus57 może Ty.....czy da się jakoś odzyskać zwrot zapłaconego vatu od Państwa przy zwróceniu na Ali zegarka?

Ali się wypina, w US, UC-S jeszcze nie gadałem bo już sie boję tłumaczyć całość historii urzędnikom a może i kilku bo ten pierwszy powie, że jednak to nie jego temat, drugi, że nie wie, może koleżanka wie itd.

Nie miałem nigdy takiej sytuacji, ale zwrot teoretycznie możesz TYLKO dostać od UC. Chińczyk nie może Ci zwrócić czegoś, czego sam nie dostał. Sprzedawca na Ali dostaje kwotę netto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Paulus57 napisał(-a):

Nie miałem nigdy takiej sytuacji, ale zwrot teoretycznie możesz TYLKO dostać od UC. Chińczyk nie może Ci zwrócić czegoś, czego sam nie dostał. Sprzedawca na Ali dostaje kwotę netto.

To raczej nic z tego, także uwaga przy imporcie towarów pow. 150E. Lepiej sprzedać coś niżej niż całkowita cena w PL niż zwracać na Ali (mimo,że Ali dpuszcza taką opcję co dla mnie jest generalnie oszustwem, bo skoro nie zwracają i nikt nie zwraca to dla takich towarów nie powinno byc takiej możliwości).

Dostałem info od agencji, że niestety, ale Państwo nic nie odda, jak raz wzięło :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, niuti napisał(-a):

To raczej nic z tego, także uwaga przy imporcie towarów pow. 150E. Lepiej sprzedać coś niżej niż całkowita cena w PL niż zwracać na Ali (mimo,że Ali dpuszcza taką opcję co dla mnie jest generalnie oszustwem, bo skoro nie zwracają i nikt nie zwraca to dla takich towarów nie powinno byc takiej możliwości).

Dostałem info od agencji, że niestety, ale Państwo nic nie odda, jak raz wzięło :D

Ali Cię nie okradło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważam, że pośrednio. Oczywiście bo vat nie poszedł na ich konto. Imo powinni informować, że zwrot jest z tym związany. Powiem więcej co dla mnie nie było oczywiste bo jakoś sie z tym nad tym nie zastanawiałem, jesli byś sie dogadał z sklepem i np. wysłali ci nowy zegarek w zamian za dajmy na to zepsuty to kolejny raz zapewne będziesz musiał płacić vat od niego.

Ali tez nie okradło, może sklep wysyłając uszkodzony a może  w transporcie.....sumarycznie tylko klient ma problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, niuti napisał(-a):

Uważam, że pośrednio. Oczywiście bo vat nie poszedł na ich konto. Imo powinni informować, że zwrot jest z tym związany. Powiem więcej co dla mnie nie było oczywiste bo jakoś sie z tym nad tym nie zastanawiałem, jesli byś sie dogadał z sklepem i np. wysłali ci nowy zegarek w zamian za dajmy na to zepsuty to kolejny raz zapewne będziesz musiał płacić vat od niego.

Ali tez nie okradło, może sklep wysyłając uszkodzony a może  w transporcie.....sumarycznie tylko klient ma problem.

Stosunek Państwa do transakcji międzynarodowych zawieranych przez jego Obywateli jest wysoce niesprawiedliwy. Prawo nie działa tak samo w obie strony  a tak być nie powinno. Tym samym jakiekolwiek gwarancje spoza UE są czystą fikcją, bo odsyłając zegarek za ponad 150 euro będziemy płacić kolejny raz po odesłaniu do nas wysłanego wcześniej zegarka. Być może są jakieś procedury umożliwiające niepłacenie ponownie VAT-u, ale spodziewam się na tyle skomplikowane, że skutecznie zniechęcą do próby normalnego korzystania z praw gwarancyjnych. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A sprawdzałes jak to działa, ta procedura w przypadku zegarkowym czy nawet innego przedmiotu?

Bo trudno jakoś mi to ogarnąć, że zadziała w stosunku do zwrotu zegarka z powodu .......rozmyślenia się klienta czy nawet tego, że w jakiś sposób jest wadliwy.

Jak to ma działać skoro zegarek odsyłasz za pośrednictwem Ali - dostajesz gotową etykiete zwrotu nadajesz w DPD i tyle wiesz co sie dzieje dalej. Komu masz przesłać nawet ten zatwierdzony druk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, niuti napisał(-a):

A sprawdzałes jak to działa, ta procedura w przypadku zegarkowym czy nawet innego przedmiotu?

Bo trudno jakoś mi to ogarnąć, że zadziała w stosunku do zwrotu zegarka z powodu .......rozmyślenia się klienta czy nawet tego, że w jakiś sposób jest wadliwy.

Jak to ma działać skoro zegarek odsyłasz za pośrednictwem Ali - dostajesz gotową etykiete zwrotu nadajesz w DPD i tyle wiesz co sie dzieje dalej. Komu masz przesłać nawet ten zatwierdzony druk.

To są pytania do UC. Ja droższe zegarki kupuję z tzw. pełnym przekonaniem i nie odsyłam. 

33 minuty temu, alleck napisał(-a):

Jeśli odsyłasz towar do naprawy gwarancyjnej poza UE to kłania się procedura uszlachetniania biernego.

https://www.podatki.gov.pl/clo/informacje-dla-przedsiebiorcow/procedury-celne/procedura-uszlachetniania-biernego/

18 stron pisanego językiem prawniczym tekstu. "Przyjazne państwo" w pigułce. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

18 stron pisanego językiem prawniczym tekstu. "Przyjazne państwo" w pigułce. ;)

A co ty byś chciał? Żeby jakiemuś tam byle szaraczkowi było wygodnie? Załóż firmę, zrób wałek na miliony, odsyp procent odpowiednim ludziom, to i "żargon prawniczy" zacznie działać tak, jak będziesz potrzebował ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procedura uszlachetniania biernego polega na deklaracji że zegarek (przedmiot) raz sprowadzony na teren EU był już opodatkowany (trzeba załączyć dokumenty) i odsyłany jest na naprawę (kolejna ważna rzecz to deklaracja ze naprawa na koszt producenta). Ta procedura dotyczy wyłącznie sytuacji kiedy ten sam zegarek do nas wroci. Dlatego zbierane są takie informacje jak numer seryjny pozwalające na identyfikację konkretniej sztuki.

Z tego co zrozumiałem (wysyłając zegarek do Szwajcarii i przechodząc przez gehennę tego procesu) w przypadku wymiany na nowy przedmiot mamy do czynienia z nowym sprowadzeniem a zatem podstawą do nowych naliczeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Jan napisał(-a):

Z tego co zrozumiałem (wysyłając zegarek do Szwajcarii i przechodząc przez gehennę tego procesu) w przypadku wymiany na nowy przedmiot mamy do czynienia z nowym sprowadzeniem a zatem podstawą do nowych naliczeń.

Hehehe czyli Chińczyk mówi, małe rączki naprawią odeslij, zegarek wraca, Chińczyk jednak jako dobry majfrend wysyła jednak inny zegarek nowy........i jestesmy w cz....pupie.

Swoją drogą jak pisałem, ciekawe jak to rozegrać z Ali bo zwroty i myślę, że reklamacje sa do magazynu w PL a co dalej się z tym dzieje .......kto to wie.

A kupowanie poza Ali i później samotna wysyłka do Chin.....w teorii tania pewnie nie jest :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę inny temat, bo nie będę zakładał kolejnego odnośnie Ali........

Czy komuś znikają monety z konta w ostatnich dniach? Tzn. Dziennie robię "zadania" odklikuję co się da i monety się nabijają następny dzień monet mniej niż było. Za pierwszym razem myslałem, że się pomyliłem, ale wczoraj zrobiłem zrzut ekranu, przeklikane wszystko a dziś.......mniej monet niż wczoraj 😮 

Zgłosiłem na help desk, ale oczywiście Pani z rozbrajającą szczerością stwierdziła, że monety nie znikają tak sobie. Jak jej pokazałem zrzuty z wczoraj i dzis to niby przyjęła zgłoszenie, zasłaniając sie oczywiście, że monety przepadają po roku czasu, choć u mnie rok nie minął. Zbieram je wg. tego ichniejszego liczydła z zakładki monety 122 dzień bodajże.

Ktoś się spotkał z czymś takim?

Oczywiście odp. Ali znam, że przywidziało mi sie, moja wina itp, bo żadna firma się nie przyznaje do błędu....to nie wygląda dobrze i może tylko wywołać lawinę na każdym poziomie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@niuti, od ponad roku jak zbieram to nie kojarzę, żeby coś mi wyparowało, choć czytałem już zgłoszenia ludzi, że z nowym rokiem potrafiły im zniknąć. U siebie na przełomie 2023/2024 nie zarejestrowałem tego, ale w poprzednich latach w historii monet mam jakieś "przedawnione". Sprawdź u siebie czy coś podobnego Ci zarejestrowało. W aplikacji monety -> monety w lewym górnym rogu -> historia monet.

Screenshot_20240928_172402_AliExpress.thumb.png.102b6da1fd6ea75c75d8b49de787a560.png

Edytowane przez Hoffhoffski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, niuti napisał(-a):

Trochę inny temat, bo nie będę zakładał kolejnego odnośnie Ali........

Czy komuś znikają monety z konta w ostatnich dniach? Tzn. Dziennie robię "zadania" odklikuję co się da i monety się nabijają następny dzień monet mniej niż było. Za pierwszym razem myslałem, że się pomyliłem, ale wczoraj zrobiłem zrzut ekranu, przeklikane wszystko a dziś.......mniej monet niż wczoraj 😮 

Zgłosiłem na help desk, ale oczywiście Pani z rozbrajającą szczerością stwierdziła, że monety nie znikają tak sobie. Jak jej pokazałem zrzuty z wczoraj i dzis to niby przyjęła zgłoszenie, zasłaniając sie oczywiście, że monety przepadają po roku czasu, choć u mnie rok nie minął. Zbieram je wg. tego ichniejszego liczydła z zakładki monety 122 dzień bodajże.

Ktoś się spotkał z czymś takim?

Oczywiście odp. Ali znam, że przywidziało mi sie, moja wina itp, bo żadna firma się nie przyznaje do błędu....to nie wygląda dobrze i może tylko wywołać lawinę na każdym poziomie.

Screenshot_20240928-194324.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no Panowie @Bodzio7 i @Hoffhoffski nie straciły one wazności jak pisałem wyżej. Przejrzałem historię.
Oczywiście jak sądziłem dostałem od Ali pewnie od bota te samą co zawsze regułkę czyli. Zresetuj przeglądarkę , skasuj ciasteczka, cache itp. Spróbuj na innej przeglądarce, aplikacji itp itd. .....ogólnie pitu pit. Zeby unaocznić to wrzucę screeny, no chyba, że wygasłe monety jak pisaliscie nie sa w historii pokazywane już.

Screenshot_20240929_155626_com.alibaba.aliexpresshd.jpg

Screenshot_20240929_130440_com.alibaba.aliexpresshd.jpg

Screenshot_20240928_101817_com.alibaba.aliexpresshd.jpg

Edytowane przez niuti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

reasumując. jak nie ma korekty ceny to nie płacimy vat racja? Gdzieś mi się rzuciło w oczy na pepperze jak ktoś kupował san martina tego letniaczka za ok 700zł(kupony 200zł), nie mial korekty, a jednak vat wzieli - albo coś mi się pomyliło.
drugie pytanie czy ktoś z Was robił zwrot rzeczy za którą płacił vat? jak jest z odzyskaniem vatu? czy trzeba płacić vat w 'drugą stronę'? czy da się wyjść na zero w takim przypadku - czyli pełen refund tego co płacilismy(na ali i vat) z góry dzięki za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi