Lawnowerman 937 #1 Posted November 22, 2021 Agencja przy UC nie chce puścić Rolexa Napisali w mailu że żądają deklaracji zgodności od producenta. Ja im napisałem na wstępie korespondencji że wszystkie informacje o legalności produktu, certyfikaty znajduje się wewnątrz paczki i mogą śmiało sobie zweryfikować wszystko Kupiony od firmyJest faktura Jak to ugryzc? 0 Share this post Link to post Share on other sites
PKS 640 #2 Posted November 22, 2021 Deklaracja zgodności z czym? Zegarki nie należą do towarów, do których stosuje się przepisy zharmonizowane. Chyba komuś się tam nudzi. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Mirosuaw 33954 #3 Posted November 22, 2021 Hmm, głupia sprawa. Tak na logikę wydaje mi się, że żądają od Ciebie abyś udowodnił, że nie jesteś wielbłądem. To oni powinni udowodnić, że zegarek jest nielegalny/podrobiony/czy co tam podejrzewają. Ale może się mylę. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Genovese_ 12391 #4 Posted November 22, 2021 1 godzinę temu, Lawnowerman napisał(-a): Agencja przy UC nie chce puścić Rolexa Napisali w mailu że żądają deklaracji zgodności od producenta. Ja im napisałem na wstępie korespondencji że wszystkie informacje o legalności produktu, certyfikaty znajduje się wewnątrz paczki i mogą śmiało sobie zweryfikować wszystko Kupiony od firmy Jest faktura Jak to ugryzc? Skąd zamówiłeś?.Jaką firmą kurierską to przyszło ? 0 Share this post Link to post Share on other sites
Lawnowerman 937 #5 Posted November 22, 2021 Fedex 0 Share this post Link to post Share on other sites
Sierżant Julian 1918 #6 Posted November 22, 2021 Wszystko się rozłazi. Mój z kolei zegarek leży od 3 tygodni na cle w Warszawie i gdyby nie tracking, to nawet bym o tym nie wiedział. Urząd Celny oraz Poczta Polska zdążyły mnie już poinformować (po moich interwencjach), że odprawą zajmuje się ta druga instytucja i że oni nic nie wiedzą. To już nie jest nawet burdel, bo tam jednak konieczna jest jakaś organizacja. 0 Share this post Link to post Share on other sites
chemik72 3 #7 Posted November 22, 2021 Dużo podrób jeździ stąd obawy na cle. Chcą potwierdzenie że legal. Jak jest to w paczce to im pokaż. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Luke102 581 #8 Posted November 22, 2021 Teraz ważniejsi są uchodźcy na granicy a nie jakieś zegarki, najpierw był Covid ale zszedł na drugi plan bo już temat mało chwytliwy. Współczuję że musisz się kopać z koniem i ręce że nie jesteś wielbłądem ale trzymam kciuki że znajdzie się jeden mądry i to tam ogarnie, a zegarek trafi w twoje ręce Tapnięte z za pomocą Tapatalk 0 Share this post Link to post Share on other sites
Nim Odues 16 #9 Posted December 2, 2021 W dniu 22.11.2021 o 17:52, Lawnowerman napisał(-a): Napisali w mailu że żądają deklaracji zgodności od producenta. A nie chodzi im przypadkiem o deklarację zgodności z normami europejskimi (znaczek CE)? czyli że np. elektronika nie zawiera ołowiu i toleruje zakłócenia elektromagnetyczne itd. Nie mam pojęcia jak to by się miało stosować do klasycznego zegarka. https://pl.wikipedia.org/wiki/Deklaracja_zgodności 0 Share this post Link to post Share on other sites
ps1974 302 #10 Posted December 2, 2021 Proponuję poprosić agencję celną o uszczegółowienie formy i treści dokumentu będącego przedmiotem zapytania. Tj. jakiej "deklaracji zgodności" wymagają? Tymczasem proponuję nie pytać o podstawę prawną, bo po co kogoś od razu drażnić? Ludzie w agencjach często wklejają w maile różne wcześniej przygotowane formatki i czasem dziwnie wychodzi. Jak dowiesz się czego dokładnie chcą to będziesz mógł stosownie zareagować. 0 Share this post Link to post Share on other sites