Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Lamela

Gebrüder Resch - oryginalny?

Rekomendowane odpowiedzi

Taką pięknotkę zobaczyłem, wygląda że ma wszystkie cechy charakterystyczne Rescha, jakkolwiek brak typowej sygnatury na płycie. Mechanizm, tarcza, wieszak i wahadło mają zgodną numerację, ale nie widziałem dotąd takiej skrzyni - może wtórna ? Wart zainteresowania ? (i potencjalnego konfliktu z małżonką...😏).

IMG_4653.thumb.jpg.450b7b6805aa1af672e275c7274f3fde.jpg

IMG_4644.thumb.jpg.0e191e862b1813e48c9dfda9938f2837.jpg3

IMG_4646.thumb.jpg.00403d47ebac7a0b5e5d90e01eccfd25.jpg

IMG_4648.thumb.jpg.9e7b4628d1bee0a9b80e087f374a633f.jpgIMG_4650.thumb.jpg.6e4ce636fe56800c2908ab94a932e939.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chińska podróbka. Na sygnaturę nie starczyło hajsu...

PS. W skrzyni wcześniej był jakiś inny mechanizm (wieszak).

Edytowane przez Anansi

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę przewrotne, ale czy numeratory ( oryginalnie były "zespolone", czy pojedynczo napbijano cyfrę za czyfrą- w Oryginałach...

bo tu widać pewną rozbieżność..

image.png.901aa74477393f8ac29e9abdd1c0c4c0.png

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, mkl1 napisał(-a):

Trochę przewrotne, ale czy numeratory ( oryginalnie były "zespolone", czy pojedynczo napbijano cyfrę za czyfrą- w Oryginałach...

Ja tam widzę ten sam numer- 23963

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak numer ten sam, ale  moje pytanie dla znającyh  RESCHA , było czy używano numeratorów w tzw. liniale, czy nabijano cyferki "z ręki"

bo tu wyraźnie widać inny układ cyferek..

W moim RESHU jest  "pod linijkę" ( co prawda w dwu-wgowym)

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego to już chyba nikt nie powie, bo nikt nie pamięta 😁. Numeratory w tamtych czasach były traktowane dosyć dowolnie, w odznaczeniach czasem nabijano z liniału (jak to nazwałeś), a czasem czeladnik walnął swobodnie (u tego samego grawera). To były inne czasy, nikt nie produkował przepisów zagrożonych sankcją, regulujących sposób nabijania numerów. Głównie istniał lokalny obyczaj. W tej fabryce robiono zazwyczaj tak, a w tamtym zakładzie śmak. Oni nie mieli nawet parcia, żeby gwinty w Europie zunifikować, a co tu dopiero mówić o zasadach niewzruszonych tłuczenia numeracji.

Raczej bym się skupił na kroju samych stempli, które też mogły pękać i być wymieniane oczywiście. Jednak kilka kompletów (jak sądzę) wyciętych przez jednego grawera wg określonych fontów i rozmiarów może coś mówić o oryginalności. Za to sposób nabicia- już mniej. 

Akurat u Rescha są bardzo charakterystyczne wszystkie kolejne wersje stempli.

To oczywiście moje zdanie, nie sądzę byśmy odnaleźli potwierdzenie w dokumentach 😉.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, mkl1 napisał(-a):

Tutaj jeszcze numer na tarczy widać ten sam krój, ale trudno potwierdzić zespolenie czcionek (a na pewno nie na okuciu wahadła i wieszaku)

IMG_4647.jpg.a5d4b203991e602c3a554c56b3c09ec9.jpg

19 godzin temu, Anansi napisał(-a):

Chińska podróbka. Na sygnaturę nie starczyło hajsu...

PS. W skrzyni wcześniej był jakiś inny mechanizm (wieszak).

Trudno by mi było określić mechanizm jako chińszczyznę - sygnatury brak, ale czy we wszystkich Reschach była - tego nie wiem, zaś pewne ślady zużycia wskazują na jakiś wiek. To co widziałem do tej pory z podrób było jakoś "czyste", jakkolwiek wszystko można zrobić dla postarzenia mechanizmu. Bardziej niepokoi mnie skrzynia - stare otwory obok wieszaka, brak wkrętów na jego dole, dosyć marne wykończenie (lakier ?, politura?) - coś to wygląda na pasówkę.

IMG_4645.thumb.jpg.f388a37c0c1293b2ce387ab47c0afa11.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tymi Chinami żartowałem. Werk wygląda na absolutnie oryginalnego Rescha. W skrzyni był pierwotnie inny wieszak, ale być może też Rescha. Nie ma innego wyjścia, jak przymierzyć, czy otwory po śrubkach pasują do tego od werku z biciem. Już kilka razy spotkałem się z ewidentnie "fabrycznymi" wymianami wieszaków w zegarach Lenzkircha i Beckera. Wczesny Resch mógł tesz. ;)

PS. Sygnatura pojawiła się blisko 20 tysięcy numerów później - vide tematy o Reschu.

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest piękny numerator z charakterystycznymi cyframi o różnej wysokości, jak Piotr napisał- absolutnie oryginalny. Śliczny, wczesny werk, plecy w mazerunku?, skrzynia bardzo mi się podoba. Mam trzy GR chodziki ze śladami wymiany mechanizmu bijącego. Otwory po śrubach pasują idealnie do rozmiaru wieszaka dwuwagowego. 

"Szyjąc" przeszłość, to jakby u dystrybutora był zegar bijący, a klient chciał chodzik. I mówił- ok, kupię zaraz, ale jednowagowego w TEJ skrzyni. Niestety, takiej drugiej na podmiankę nie mieli, więc po prostu przekręcali mechanizmy.

Dosyć nonszalancko napisałem o moich przypuszczeniach, nie mam na to żadnych dowodów. Jednak to nie są wyjątkowe przypadki, znamy wiele podobnie potraktowanych zegarów, więc całkiem je dla swojego myślenia o Gebruder Resch uwzględniam. Ale podkreślam- to moja prywatna polityka historyczna. Oczywiście najsłuszniejsza 😁.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi