Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
pmwas

M贸j upragniony 馃崐 UAZ...

Rekomendowane odpowiedzi

W kwestii 馃崐, 艂o偶yska s膮, robi si臋. Tylko jak w reklamie 艂om偶uni, w swoim tempie, bez po艣piechu 馃ぃ

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
Udost臋pnij na innych stronach

Info聽ze聽S艂owacji. UAZ do odebrania. Cena taka, 偶e si臋 mo偶na nog膮 przezegna膰, ale euro to euro, niestety. A przedni most to troch臋聽roboty聽jest.

Naliczyli 16 roboczogodzin. Ech... Koniec ko艅c贸w remont mostu wyszed艂 dro偶ej ni偶 remont skrzyni w czarnym.聽

Ale mog艂o by膰 gorzej, auto nie ma AC i jakbym wylecia艂 z drogi i je skasowa艂, bylbym bardziej stratny.聽

Tylko gdzie ja to teraz b臋d臋 serwisowa艂? Przy ich cenach to jednak tam nie za ch臋tnie :(

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
8 godzin temu, pmwas napisa艂(-a):

Info聽ze聽S艂owacji. UAZ do odebrania. Cena taka, 偶e si臋 mo偶na nog膮 przezegna膰, ale euro to euro, niestety. A przedni most to troch臋聽roboty聽jest.

Naliczyli 16 roboczogodzin. Ech... Koniec ko艅c贸w remont mostu wyszed艂 dro偶ej ni偶 remont skrzyni w czarnym.聽

Ale mog艂o by膰 gorzej, auto nie ma AC i jakbym wylecia艂 z drogi i je skasowa艂, bylbym bardziej stratny.聽

Tylko gdzie ja to teraz b臋d臋 serwisowa艂? Przy ich cenach to jednak tam nie za ch臋tnie :(

Jaka stawka 200 ojro/h?

..."Wszys颅tko jest聽mo偶li颅we. Niemo偶li颅we聽po聽pros颅tu wy颅maga wi臋cej cza颅su"... Dan Brown

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Wszystkie przyjemno艣ci kosztuj膮.

Ale dlaczego a偶 tyle??聽

Z drugiej strony - ja Ciebie nie b臋d臋 偶a艂owa艂.

Tyle stron pisania, 偶eby艣 si臋 nie pcha艂 dalej w ten z艂om i grochem o 艣cian臋..聽

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
1 godzin臋 temu, tommly napisa艂(-a):

Jaka stawka 200 ojro/h?

Przyjemno艣膰 kosztuje...

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

To normalna cena - masz聽 Ferrari czy tam聽 Uaza-聽 musisz聽 p艂aci膰 ... 馃槃

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
3 godziny temu, tommly napisa艂(-a):

Jaka stawka 200 ojro/h?

200 nie, ale du偶o sobie licz膮. Z drugiej strony w Polsce te偶 tanio ju偶 by艂o...

Godzin臋 temu, zadra napisa艂(-a):

Wszystkie przyjemno艣ci kosztuj膮.

Ale dlaczego a偶 tyle??聽

Z drugiej strony - ja Ciebie nie b臋d臋 偶a艂owa艂.

Tyle stron pisania, 偶eby艣 si臋 nie pcha艂 dalej w ten z艂om i grochem o 艣cian臋..聽

Ja tam nie chc臋, 偶eby kto艣 mnie 偶a艂owa艂. Troch臋 mi smutno, bo naprawd臋 wcia偶 uwazam, 偶e akurat ta awaria to wtopa lokalnych mechanik贸w.聽

Jak pisa艂em wcze艣niej - ten most pracowa艂 bez obci膮偶e艅, od czasu wymiany uszczelniacza nie by艂 w艂膮czany, nie widz臋 mo偶liwo艣ci, 偶eby te 艂o偶yska uleg艂y tak daleko id膮cej destrukcji od samego toczenia si臋.

Moja wtopa, 偶e po trasie nie dotkn膮艂em tego 艂ap膮, czy si臋 nie grzeje, bo w zasadzie pewnie powinienem. Wyedy by si臋 ogarn臋艂o zanim most si臋 rozlecia艂 i najwy偶ej by si臋 sko艅czy艂o na wymianie dw贸ch 艂o偶ysk.

Trudno. Taki pech. Jeden wpadnie do rowu, drugiemu si臋 rozlec膮 艂o偶yska i trudno.

Niestety po takiej akcji do wymiany by艂a po艂owa cz臋艣ci w mo艣cie, a gdybym robi艂 sam, pewnie wymieni艂bym wszystko.聽

Jednak niestety... kolo talerzowe 200 ojro. Wa艂ek ataku 200 ojro. Nawet g艂upi uszczelniacz, co w Polsce jest za 25z艂, tam kosztuje 20 euro.

艁o偶yska dali japo艅skie i super, ale po cio mi japo艅skie w mo艣cie, kt贸rego praktycznie nie u偶ywam ;)聽?

Nic, trudno. Si臋 chcialo to si臋 ma. I tak czekam na niego z niecierpliwo艣ci膮 :)

19 minut temu, 艂owca napisa艂(-a):

To normalna cena - masz聽 Ferrari czy tam聽 Uaza-聽 musisz聽 p艂aci膰 ... 馃槃

No i w艂a艣nie. KIedy艣 UAZ by艂 tani w naprawach, bo cz臋艣ci tanie. Ale teraz za cz臋艣ci mo偶e zap艂acisz mniej (cho膰 - jak si臋 okazuje - nie w Slovensku), ale za robocizn臋 i tak policz膮 konkret.

Z drugiej strony... kiedy艣 w Subaru w ASO za t艂umik 艣rodkowy i ko艅cowy da艂em 6000, a to by艂o w ta艅szycvh czasach,..

To ju偶 totalne frajerstwo (nawet w ASO ich zatka艂o, jak zobaczyli ceny), ale do Imprezy III zamiennik贸w po prostu nie by艂o i trzeba by "rze藕bi膰".

Edytowane przez pmwas

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

IMG_20251015_114648.thumb.jpg.e7e714e9d885cb855c099f4be6c8e15e.jpg

Mia艂em sam robi膰 ten olej, ale si臋 z te艣ciem nie umiemy zgra膰.聽

A 16000km ju偶 min臋艂o...聽

W skrzyni zrobi臋 sam. Pewnie za rok uda si臋 jako艣 znale藕膰 czas 馃ぃ

Olej pi臋kny i czysty, natomiast w silniku co艣 stuka jak jest zimny.聽

Tylko nie wiem, czy to zawory, czy 艂a艅cuch.聽

Jedni ruscy pisz膮, 偶e zimny mo偶e sobie stuka膰, jak znika po nagrzaniu do 40* to git, inni 偶e jak co艣 stuka, to zaraz poleci rozrz膮d...聽

Silnik bezkolizyjny, wi臋c nie b臋d臋 szale膰 z naprawami 馃槖

Ogolnie po ponad 2 latach z UAZami nie mog臋 si臋 do ko艅ca zgodzi膰 z @zadra, 偶e te auta to z艂om. To kupa ostateczna, a nie po prostu z艂om. Z艂om to by艂 Punto ii, wiecznie w warsztacie. Te auta s膮 po prostu makabrycznie dziadowskie.聽

Zerwane lancuchy przy 30000km przebiegu, fontanny olejowe z napinaczy, stukaj膮ce zawory, szarpi膮ce sprz臋g艂o to w tych autach codzienno艣膰.聽

Nie m贸wi膮c o jakich艣 tam drobnych wyciekach oleju czy ch艂odziwa.聽

Co nie zmienia faktu, 偶e s膮 zarazem zar膮biste.聽

Ja tego nie umiem wyt艂umaczy膰, ale ju偶 to pisa艂em i zdania nie zmieni艂em. One s膮 zarazem bardzo z艂e i bardzo dobre.聽

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
15 godzin temu, pmwas napisa艂(-a):

No i w艂a艣nie. KIedy艣 UAZ by艂 tani w naprawach, bo cz臋艣ci tanie. Ale teraz za cz臋艣ci mo偶e zap艂acisz mniej (cho膰 - jak si臋 okazuje - nie w Slovensku), ale za robocizn臋 i tak policz膮 konkret.

Z drugiej strony... kiedy艣 w Subaru w ASO za t艂umik 艣rodkowy i ko艅cowy da艂em 6000, a to by艂o w ta艅szycvh czasach,..

To ju偶 totalne frajerstwo (nawet w ASO ich zatka艂o, jak zobaczyli ceny), ale do Imprezy III zamiennik贸w po prostu nie by艂o i trzeba by "rze藕bi膰".

Pociesz臋 Ci臋, cho膰 nie wiem czy dla obu z nas to pocieszenie, katalizator do Volvo kosztuje orygina艂 w ASO 17k, zamiennik贸w nie ma, poza serwisem znalaz艂em za 11k z groszami :D

..."Wszys颅tko jest聽mo偶li颅we. Niemo偶li颅we聽po聽pros颅tu wy颅maga wi臋cej cza颅su"... Dan Brown

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

W Imprezie te偶 mia艂em k艂opot z katalizatorem, ale nawet nie sprawdza艂em ile by to kosztowa艂o, i tak sprzeda艂em tanio w stanie "do ogarni臋cia"...聽

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Ju偶 1200km na Sailunach. Dobry zakup, bardzom zadowolniony 馃槂馃憤

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Szanowny Panie, z moich obserwacji w tym r贸wnie偶 w pracy wynika 偶e jest du偶a r贸偶nica kto naprawia lub wymienia dany element. Warsztat mo偶e mie膰 dobre opinie ale jak to w 偶yciu bywa zmiana pokoleniowa si臋聽trafi i m艂ody co tylko palcami umie operowa膰 w telefonie lub jaki艣 go艣膰 z przypadku dostanie do roboty Tw贸j samoch贸d. Przewa偶nie takiemu daje si臋 najgorsz膮 robot臋. 艢ledz臋 ten w膮tek i nie jestem zdziwiony 偶e co jaki艣 czas co艣 jest delikatnie m贸wi膮c spierdolone. W zale偶no艣ci od bran偶y s膮 r贸偶ne patenty aby nie艣wiadomego klienta naci膮gn膮膰 na koszty. Przyk艂ad z brzegu, stukasz podczas serwisu w wywa偶nik wentylatora i wiesz 偶e za jaki艣 czas klient do Ciebie wr贸ci bo 艂o偶ysko si臋 rozsypie itp idt.

Gdy sam nie zrobisz lub nie dasz do pewnego mechanika to jak si臋 pochylisz do przodu i spojrzysz do ty艂u to zobaczysz cztery jaja.

U mnie w robocie na 10 to jeden mo偶e dw贸ch rokuje z m艂odego pokolenia na utrzymaniu ruchu.

Zasada jest zawsze taka sama: jak raz Ci 藕le naprawili to szukasz dalej.

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Powiem tak. Ja sam si臋 zastanawiam, czy brak oleju w skrzyni rozdzielczej to niedbalstwo, czy celowe dzia艂anie, ale jednak wol臋 wierzy膰 w niedbalstwo.聽

Tak to jest, 偶e albo umiesz zrobi膰 sam, albo musisz komu艣 wierzy膰, cho膰 niestety ludzi nieuczciwych nie brakuje :(

W przypadku tego mostu, je艣li faktycznie awaria by艂a spowodowana nieprawid艂owym monta偶em, na pewno specjalnie tego nie zrobili.聽

Edytowane przez pmwas

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

UAZ odebrany.聽

IMG_20251020_102407_edit_857666547879026.thumb.jpg.a00c42e94beae3ba50b4b0ffea16e6b9.jpg

W Popradzie pi臋kna pogoda. Prognozy - jak sprawdza艂em w sobot臋 - oczywi艣cie zapowiada艂y g臋ste zachmurzenie i zn贸w si臋 "sprawdzi艂y".聽

IMG_20251020_103018.thumb.jpg.c1906aa18cc9a970d2a7d7477062c7b4.jpg

Pan przyjecha艂, chcemy odpali膰, pr膮du brak.聽

Odpalalismy z kabli od tego zielonego Huntera obok.

Swoj膮 drog膮 bardzo przyjemnie brzmi膮cy ruski diesel. Jak nie lubi臋 dieseli, tym bym nie pogardzi艂, spodoba艂 mi si臋.聽

IMG_20251020_161820.thumb.jpg.443f62837e13e1d825deac51ebfc67d4.jpg

Widoki w drodze powrotnej bajeczne.聽

Fotografowalem z uchwytu, cho膰 uchwyty na S艂owacji te偶 艣rednio legalne 馃槖

Najlepsze, 偶e musia艂em par臋 litr贸w dola膰 na w艂膮czonym silniku, bo benzyny nie by艂o, a po zgaszeniu by raczej nie zapali艂 馃う

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Mo偶e znalaz艂e艣 w ko艅cu w艂a艣ciwy warsztat.. ?

Z wpisu wnioskuj臋, 偶e szcz臋艣liwie聽 dojecha艂e艣..聽

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
9 godzin temu, zadra napisa艂(-a):

Mo偶e znalaz艂e艣 w ko艅cu w艂a艣ciwy warsztat.. ?

Z wpisu wnioskuj臋, 偶e szcz臋艣liwie聽 dojecha艂e艣..聽

Dojecha艂em dobrze. Nie ha艂asuje, nie grzeje si臋. Spoko.聽

Musz臋 to sprz臋g艂o ogarn膮膰, ale to mo偶e w przysz艂ym roku. Bo na zim臋 i tak idzie do gara偶u.聽

Ceny maj膮 konkret, ale wida膰, 偶e si臋 przyk艂adaj膮.聽

I dosta艂em komplet umytych cz臋艣ci. Wrzuc臋 zdj臋cia :)

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

A no i... Musz臋 w czarnym akumulator chyba wymieni膰, bo mam 艂adowanie 12V podczas jazdy. I raczej nie jest to usterka alternatora, bo po odpaleniu jaki艣 czas jest 13,5-14, potem spada do 12 i czyta艂em, 偶e tak si臋 dzieje, jak akumulator jest ju偶 do wymiany. Oby tylko to... Cho膰 alternator te偶 偶adna robota, tylko zn贸w kasa.聽

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋

• Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.

• Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.