pmwas 聽聽 9189 #2426 Napisano 22 Listopada Teraz mam zagwozdk臋.聽 By艂em dzi艣 w Tychach o w drodze powrotnej co艣 zacz臋艂o ju偶 mocno ha艂asowa膰.聽 I dw贸jka znow zgrzyta jak dawniej.聽 聽 I teraz zastanawia mnie, co w艂a艣ciwie wydaje ten odg艂os.聽 Takie jakby tarcie.聽 聽 Poniewa偶 w ramach test贸w pogazowa艂em nieco i s艂ycha膰 to przy zatrzymanym aucie na luzie i puszczonym sprz臋gle - musz臋 obstawi膰 wa艂ek po艣redni, ew sprz臋g艂owy. Albo z臋batki.聽 聽 Natomiast jak przegazowalem i trzyma艂em gaz, to po wci艣ni臋ciu sprz臋g艂a dw贸jka bardzo nie chcia艂a wej艣膰, wida膰 by艂o, 偶e synchronizator nie zatrzymuje krec膮cych si臋 walk贸w, natomiast wa艂ki musz膮 si臋 obraca膰 lekko, tzn bez opor贸w, skoro na wci艣ni臋tym sprz臋gle dalej si臋 kr臋c膮.聽 聽 Poki co jeszcze je藕dzi, ale teraz to ju偶 z ka偶dym przejazdem jest gorzej, wi臋c cokolwiek tam pad艂o, zaraz si臋 do reszty rozleci i mo偶e b臋dzie wiadomo na pewno.聽 聽 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9189 #2427 Napisano 22 Listopada Moje eksperymenta wskaza艂y na wa艂ek po艣redni i tak to chyba jest.聽 Znalaz艂em w necie opini臋, 偶e w tej skrzyni na wa艂ku po艣rednim zastosowano zamiast 艂o偶ysk kulkowych 艂o偶yska sto偶kowe bez mo偶liwo艣ci regulacji. W trakcie eksploatacji si臋 zu偶ywaj膮 i po kilkudziesi臋ciu tysi膮cach zaczynaj膮 si臋 jaja, bo nie ma jak wyregulowa膰 luzu.聽 Og贸lnie dobra skrzynia, nie za trwa艂a taka 馃憤 聽 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
zadra 聽聽 1831 #2428 Napisano 22 Listopada 14 godzin temu, pmwas napisa艂(-a): nawet je艣li pogrzebanie w skrzyni by艂oby kusz膮c膮 perspektyw膮 by艂o s艂ucha膰 jak pisa艂em, 偶eby艣 kupi艂 drug膮 skrzyni臋. Jedna w aucie a druga w naprawie. By艂o s艂ucha膰, gdy pisa艂em, 偶eby艣 sprzeda艂 p贸ki sprawne By艂o s艂ucha膰, gdy by艂o pisane, 偶eby艣 wcale tego nie kupowa艂..聽 聽 聽 3 godziny temu, pmwas napisa艂(-a): Og贸lnie dobra skrzynia, nie za trwa艂a taka no i super. Wystarczy naprawia膰 sezonowo co wymian臋 oleju w silniku..聽 2 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9189 #2429 Napisano 23 Listopada (edytowane) 7 godzin temu, zadra napisa艂(-a): by艂o s艂ucha膰 jak pisa艂em, 偶eby艣 kupi艂 drug膮 skrzyni臋. Jedna w aucie a druga w naprawie. By艂o s艂ucha膰, gdy pisa艂em, 偶eby艣 sprzeda艂 p贸ki sprawne By艂o s艂ucha膰, gdy by艂o pisane, 偶eby艣 wcale tego nie kupowa艂..聽 聽 聽 no i super. Wystarczy naprawia膰 sezonowo co wymian臋 oleju w silniku..聽 聽 Nie, samego zakupu nawet nie 偶a艂uj臋, ale wtedy nawet nie wiedzia艂em, 偶e niekt贸re maj膮 chi艅sk膮 skrzyni臋.聽 O tym dowiedzia艂em si臋 dopiero po.聽 聽 Ogolnie gdyby nie ta skrzynia, w tym aucie jedyn膮 istotn膮 awari膮 by艂aby uszczelka w silniku.聽 聽 Reszta to nieko艅cz膮cy si臋 problem ze skrzyni膮. Trzeba by艂o od razu bra膰 z Dymosem, ale wtedy tego nie wiedzia艂em.聽 聽 Mo偶e te偶 prawda jest, 偶e te 艂o偶yska padaj膮 przez eksploatacj臋 w trasie z d艂ugotrwa艂膮 jazd膮 ko艂o 100km/h... Pewnie jak si臋 je藕dzi w polu to si臋 to zu偶ywa wolniej...聽 Nie 偶ebym tego broni艂 czy co艣, in偶ynierem nie jestem, ale patrz膮c na zdj臋cia te偶 mi si臋 nie wydaje, 偶eby w tym miejscu 艂o偶yska sto偶kowe regulowane podk艂adkami przy sk艂adaniu (tzn bez nakr臋tki) to by艂 ca艂kiem dobry pomys艂...聽 Edytowane 23 Listopada przez pmwas 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9189 #2430 Napisano 23 Listopada Nic, na razie b臋d臋 je藕dzi艂 i zobacz臋. Dzi艣 np dla odmiany nie piszcza艂, mo偶e jeszcze chwil臋 poci膮gnie... 聽 聽 Olej wida膰 tak dobry, 偶e oko zbiela艂o 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9189 #2431 Napisano 4 Grudnia By艂em w Nowym Targu i o dziwo je藕dzi. Jeszcze 4 tysi膮ce i te zak艂adane 50000km zrobi臋, a co dalej to gratis 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9189 #2432 Napisano Wtorek o 09:22 (edytowane) Teraz mnie o艣wieci艂o. Bo tak sobie je偶d偶臋, czasem co艣 tam szarpnie, zw艂aszcza na zimnym, ale komputer nic nie protestuje.聽 Wczoraj ju偶 ewidentnie wypadaj膮cy zap艂on, szarpanie i popierdywanie z wydechu.聽 Komputer b艂臋d贸w z silnika o dziwo nie zg艂asza, natomiast od jakiego艣 czasu ma b艂膮d nagrzewania 2. lambdy.聽 I tak w ko艅cu do mnie dotar艂o, 偶e nic nie zaburza mojego spokoju ducha, bo po prostu w tym aucie nawet kontrolka check engine nie dzia艂a!聽 聽 Czy si臋 spali艂a, czy celowo kto艣 j膮 od艂膮czy艂 - sprawdz臋. Od razu dodam, 偶e nie by艂 to poprzedni w艂a艣ciciel, bo ona mi jeszcze niegdy艣 dzia艂a艂a...聽 聽 艢wiece wymieni臋, a lambdy na razie nie, bo w live data mam wszystko git i spalanie te偶 jak zwykle.聽 My艣l臋, 偶e to 艣wiece, bo ju偶 pora na nie...聽 Edytowane Wtorek o 09:24 przez pmwas 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9189 #2433 Napisano 艢roda o 15:50 Widz臋, 偶e ju偶 wszyscy maj膮 mnie za wariata, ale co ja poradz臋, 偶e to auto jednego dnia piszczy, 偶e z臋by bol膮, drugiego cisza jak makiem zasia艂, jednego dnia szarpie, 偶e 300m wok贸艂 domu nie mog臋 zrobi膰, bo tak mu zap艂on wypada, a nast臋pnego odpala i jedzie jak gdyby nigdy nic?聽 To s膮 auta z Uralu, a tam paranormalnych zjawisk du偶o, mo偶e to po prostu 偶yje i nie psuje si臋 a choruje ?聽 Ogolnie w zwi膮zku ze 艣mierci膮 naturaln膮 tego w膮tku - my艣l臋 偶e pora ko艅czy膰.聽 Jak z UAZami stanie si臋 co艣 godnego odnotowania, to i tak us艂yszycie w Faktach, czy tam w 19:30 聽 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
jacek_63 聽聽 349 #2434 Napisano 艢roda o 17:57 2 godziny temu, pmwas napisa艂(-a): Ogolnie w zwi膮zku ze 艣mierci膮 naturaln膮 tego w膮tku - my艣l臋 偶e pora ko艅czy膰.聽 聽 呕artujesz, prawda? 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
stefanekmac 聽聽 48 #2435 Napisano 艢roda o 18:30 Uaz to legenda. Kolega wsadzil tam silnik od Perkinsa i bylo ok. Byly w armi lesnictwie, geodezji. P艂贸tno jako dach. Miodzio.聽 Malo wybry姆贸w du偶o udanych godzin za kierownic膮.聽 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9189 #2436 Napisano 艢roda o 18:54 21 minut temu, stefanekmac napisa艂(-a): Uaz to legenda. Kolega wsadzil tam silnik od Perkinsa i bylo ok. Byly w armi lesnictwie, geodezji. P艂贸tno jako dach. Miodzio.聽 Malo wybry姆贸w du偶o udanych godzin za kierownic膮.聽 聽 W艂a艣nie. Swap nap臋du i by艂by dobry, tylko czy to by艂by UAZ?聽 Ogolnie ja wiem, 偶e 馃崐 ma l偶ej a czarny ci臋偶ej, ale nawet w pomara艅czy sporo rzeczy dzia艂a 藕le.聽 Ciekn膮ce simerringi, nie zawsze roz艂膮czajace si臋 i szarpi膮ce sprz臋g艂o, niew艂膮czaj膮cy si臋 modu艂 ABS, terkoczacy na wysokich obrotach reduktor, wycieki chlodziwa, a to wszystko przy 13000km udokumentowanego przebiegu.聽 聽 Natomiast og贸lnie powiedzia艂bym, 偶e on w zasadzie dzia艂a.聽 聽 Natomiast w czarnym po prostu dobrze nie dzia艂a nic. Nawet kontrolka check engine, nic w nim nie dzia艂a dobrze. Lampy z ty艂u dzia艂aj膮 albo nie, skrzynia si臋 sypie, hamulce z ty艂u blokuj膮, silnik rzyga olejem, zap艂on wypada, pompa hamulcowa leje, uk艂ad ch艂odzenia cieknie, sprz臋g艂o mimo wymiany szarpie, spryskiwacz przedni dzia艂a albo nie, tylny natomiast dzia艂a nawet gdy nie powinien, lambda jedna po wymianie, druga uszkodzona. Jest moc. Fakt, 偶e wi臋kszo艣膰 awarii jest mniej lub bardziej ogarni臋ta, ale to jest 8 letnie auto z przebiegiem 56000km. 聽 Normalnie takie autko to gratka, a tutaj - grat.聽 Ale je藕dzi. Gdyby mia艂 lat 28 i 356000 przebiegu by艂by nawet git 馃ぃ 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
Trojin 聽聽 455 #2437 Napisano 艢roda o 21:39 spojrz na to tak - kazdy inny samochod z tyloma awariami naraz nie bylby w stanie ruszyc z miejsca聽馃ぃ 1 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9189 #2438 Napisano Czwartek o 08:07 10 godzin temu, Trojin napisa艂(-a): spojrz na to tak - kazdy inny samochod z tyloma awariami naraz nie bylby w stanie ruszyc z miejsca聽馃ぃ 聽 Ale tak! On je藕dzi i kas臋 zarabia i nie ka偶e jecha膰 do ASO z powodu awarii byle czujnika.聽 聽 Dodam, 偶e po wymianie oleju w skrzyni on je藕dzi. Tzn co艣 tam terkocze w tej skrzyni i tam na bank jest jaki艣 problem, ale si臋 nie pogarsza. A je藕dzi du偶o, 1000 od wymiany na pewno zrobi艂.聽 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9189 #2439 Napisano Czwartek o 09:35 A wracaj膮c do 馃崐 i przedniego mostu.聽 Wiem, 偶e pewnie par臋 os贸b si臋 obruszy艂o moimi oskar偶eniami w stosunku do mechanik贸w, ale to oni zepsuli ten most.聽 聽 Teraz przypadkiem czytam w instrukcji obs艂ugi - kt贸ra zak艂ada, 偶e w艂a艣ciciel jest tak ogarni臋ty, 偶e sam sprawdzi luzy w dr膮偶kach kierowniczych czy dokr臋cenie 艣rub mocuj膮cych g艂owic臋 - 偶e luz w 艂o偶yskach wa艂ka ataku mo偶e wynosi膰 max 0,5mm, ale 偶eby nie regulowa膰 samemu, bo regulacja jest "trudna i pracoch艂onna". 聽 To samo m贸wili na S艂owacji, 偶e tyle roboczogodzin wysz艂o, bo to trzeba z艂o偶y膰, sprawdzi膰 luz, poje藕dzi膰, zn贸w roz艂o偶y膰, sprawdzi膰 luz i dopiero finalnie z艂o偶y膰.聽 聽 Czyli jak mi to robili w godzink臋 wieczorkiem w pi膮tek przed urlopem, to nie mogli nic sprawdzi膰.聽 聽 Oczywi艣cie fakt, 偶e zwyk艂a wymiana uszczelki mo偶e si臋 tak sko艅czy膰 to niez艂y fail projektowy, ale tak w tym aucie jest...聽 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
zadra 聽聽 1831 #2440 Napisano wczoraj o 10:37 W dniu 10.12.2025 o 19:54, pmwas napisa艂(-a): Natomiast w czarnym po prostu dobrze nie dzia艂a nic. Nawet kontrolka check engine, nic w nim nie dzia艂a dobrze. Lampy z ty艂u dzia艂aj膮 albo nie, skrzynia si臋 sypie, hamulce z ty艂u blokuj膮, silnik rzyga olejem, zap艂on wypada, pompa hamulcowa leje, uk艂ad ch艂odzenia cieknie, sprz臋g艂o mimo wymiany szarpie, spryskiwacz przedni dzia艂a albo nie, tylny natomiast dzia艂a nawet gdy nie powinien, lambda jedna po wymianie, druga uszkodzona. Tak szczerze powiedziawszy, to nie powinno聽 takie auto przej艣膰 przegl膮du technicznego po prostu..聽 1 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
pmwas 聽聽 9189 #2441 Napisano wczoraj o 10:45 (edytowane) 8 minut temu, zadra napisa艂(-a): Tak szczerze powiedziawszy, to nie powinno聽 takie auto przej艣膰 przegl膮du technicznego po prostu..聽 聽 Ogolnie rzecz bior膮c to nie jest stan permanentny, na przegl膮d jedzie bez wyciek贸w i z dzia艂aj膮cym swiatlami, co nie oznacza, 偶e w ci膮gu roku nie spieprzy si臋 znowu.聽 聽 Ja to przynajmniej sprawdzam czy dzia艂a, natomiast jak si臋 popatrzy na drodze czy na kropki na parkingach, wycieki i awari臋 o艣wietlenia to codzienno艣膰.聽 聽 A ludziska je偶d偶膮 i nie sprawdzaj膮.聽 Mnie rzut oka pod auto czy nie ma ka艂u偶y wszed艂 ju偶 w nawyk.聽 聽 Ogolnie p贸ki si臋 trzyma w kupie, to nie mam wyrzut贸w sumienia, 偶e je偶d偶臋 gratem.聽 Jak korozja ze偶re wa偶ne elementy konstrukcyjne, to p贸jdzie do utylizacji, ale p贸ki nie zagra偶a rozpadni臋ciem si臋 podczas jazdy, to je偶d偶臋.聽 Edytowane wczoraj o 10:48 przez pmwas 0 Mi艂ego dnia! Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach