Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
pmwas

Mój upragniony 🍊 UAZ...

Rekomendowane odpowiedzi

UAZ na egzaminie :)

8EBDBF08-3A69-4C51-A922-75011E175EDE.thumb.jpeg.c3fefcf76b6edcbfdbfab2a64873e39b.jpeg

Zdał 😎

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kwestii spalania - UAZ przez ostatnie 180km zeżarł ponad 20 litrów benzyny, wiec spokojnie spala 13-15l/100km

Ale jeżdżę głównie w mieście, więc wydaje się to być wynikiem zgodnym z przewidywaniami.

Komiczny jest natomiast system dwóch baków…

Nie wiem, czy o tym pisałem…

W 469 było w dechę - dwa baki, pompa membranowa, ręczne przełączanie baków. Spoko.

Tu natomiast jest elektryczna pompa w prawym baku, co wymusiło a rosyjskich inżynierach zastosowanie kosmicznej technologii, w której paliwo przelewa się z lewego baku do prawego, a nadmiar ew. wraca z powrotem do lewego.

W skrócie - najpierw opróżniany jest lewy bak, potem prawy, ale śmiesznie robi się, gdy mamy prawy pusty, a zatankujemy lewy.

Podczas jazdy z lewego ubywa, a w prawym przybywa aż prawy wypełni się cały. Potem zużywa resztę paliwa z lewego i potem z prawego.

System jest tyleż skomplikowany co wadliwy i zatankowanie obu baków pod korek może spowodować przepełnienie i piękny zapach paliwa w kabinie.

Na szczęście 35 litrowy bak odbija po zatankowaniu ok 28 litrów i generalnie lepiej nie dobijać na maksa. 
W praktyce z 70 litrów robi się ok 55-60, co starczy na jakieś 400-500km.

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I powiem tak - 469 urzekł mnie swoimi rozwiązaniami z zarania motoryzacji i wciąż uważam, że był przepięknie „pierwotny”.

Naorawdę - BARDZO się cieszę, ze mogłem tego spróbować.

Natomiast Hunter… jest jeszcze ciekawszy. Jest to niesamowite jak Ruscy usiłują tego dinozaura zmodernizować, ale tak nieznacznie, jak to tylko możliwe. 
No ok, mogli nie dawać sprężyn z przodu, buchanka dalej nich nie ma…

Ale ogólnie ten przypudrowany staroć jest niesamowity. 
To wręcz niesamowite jak oni usiłowali dostosować toto do współczesnych standardów możliwie najtaniej, bez wprowadzania istotnych zmian konstrukcyjnych.

Warto obejrzeć na YT filmik, w którym Martin Vaculik mówi o nowej Nivie.

Co by nie powiedzieć, jest to autko o wiele bardziej współczesne, a modernizacje idą o wiele dalej. Fakt, chop gada po czesku, ale da się skumać to czy tamto.

UAZ to zupełnie inna filozofia :)

Ogólnie - mimo znalezienia pierdyliona ognisk korozji, mimo koszmarnej jakości wykończeń, mimo okropnej skrzyni i ogólnej beznadziejności tego auta, ja wciąż uważam, że ono jest na swój sposób świetne.

Są takie ruskie filmiki typu 10 wad i 10 zalet Huntera, i ja także na pewno stworzę tez swoją listę :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jaka zacna pozycja za kierownicą… jak bym naszego kierowcę autobusu ze szkolnych wycieczek widział 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak :) 

W sumie jest dość wygodnie i wszystko widać dookoła. 
Autko pozytywnie zaskakuje widocznością i zwrotnością. Parkuje się zadziwiająco łatwo. Tzn może nie tak łatwo jak miejskim samochodzikiem, ale dużo łatwiej niż się spodziewałem :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czuję że to będzie niezła saga, czekam na rozwój sytuacji… i więcej nowinek które odkryjesz i podzielisz się nimi na forum😊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba faktycznie docisk sprzęgła szwankuje. Na zimnym rusza płynnie, na ciepłym szarpie dramatycznie. Muszę wymienić, bo szkoda poduszek silnika. ;)

Druga rzecz - w Hunterze montowane były dwie skrzynie. Lepsza - koreański Dymos, i gorsza. Wg Tarmotu ruska, wg instrukcji chińska.

Nie wiem, jaką mam w moim, ale chyba tą gorszą, bo synchronizatory to żart. Zwłaszcza 2-ka potrafi koszmarnie zgrzytnąć, jakby była w ogóle niestnchronizowana. Jest, bo z reguły wchodzi dobrze, ale np dzisiaj przy zmianie z 1-ki zgrzyt był makabryczny. Jest to jest ta lepsza, to nie wiem, jak zła musi być ta gorsza… 

Zakladam, że to jednak ta gorsza…

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmienisz sprzęgło i okaże się że jest super malina, to dopiero się zakochasz 😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Londek napisał(-a):

Zmienisz sprzęgło i okaże się że jest super malina, to dopiero się zakochasz 😂

Będzie dobrze, bo gdyby cały czas działało tak, jak gdy jest zimne, to byłoby ok. Zimnym rusza się z miejsca fajnie i płynnie, ciepłym to jakaś masakra.

Musze go umówić na przegląd, olej, sprzęgło i tą klimę, bo jak już jest, to niech działa :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wieje nudą.

Wchodzę Czasami poczytać mając nadzieję na jakąś większą akcję a tu akcji jak na targowisku z kapciami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, zadra napisał(-a):

Wieje nudą.

Wchodzę Czasami poczytać mając nadzieję na jakąś większą akcję a tu akcji jak na targowisku z kapciami.

Jeśli liczysz na kolejny atak na hałdę - nie ma bata - uznałem swoją porażkę ;)

Przy okazji - niegdyś zachodziłem w głowę jak w takim aucie może być kłopot z zamontowaniem porządnej butli z gazem…

Dopiero jak się go ma, to wszystko staje się jasne…

UAZ to… małe autko :)

A372881A-ACF6-436B-A1DA-53A392EA747E.thumb.jpeg.da4e92cc57f223b99f30cee72794e0cd.jpeg

Tak wyglada porównanie z Land Cruiserem :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paweł, wybacz...🤣

received_622430545890839.jpeg

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.04.2023 o 20:09, pmwas napisał(-a):

Musze go umówić na przegląd, olej, sprzęgło i tą klimę, bo jak już jest, to niech działa :)

Poza silnikiem zmień olej w skrzyni i moście. No i ten docisk, a jak już będzie skrzynia odpięta to tarcze też jaką by stara nie była "dobra", szkoda robocizny żeby ją zostawiać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drgania nie pochodzą od docisku tylko od tłumika drgań skrętnych w tarczy... Ciekawe czym to ruskie świństwo można zamienić...chodzi mi o Sachs albo LUK...

Edytowane przez kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobaczymy - na razie jeżdżę, „moj” mechanik nie odbiera, pewnie urlop. Jak on nie będzie chciał, to muszę znaleźć kogoś, kto ogarnia UAZy…

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie będzie czym zamienić to można taką tarczę dorobić, wiadomo że są to koszty ale da się na bazie wielofrezu z oryginalnej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko, na pewno się da ogarnąć.

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Parkowanie UAZem…

101EB6AF-5488-4C36-AC66-997442A644FF.thumb.jpeg.88cf08fb4f659c5394bec38a71339717.jpeg

Niby nic, ale myślałem, że będzie dramat , a jest bardzo łatwo. Zaskakująco łatwo :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW - teraz mnie oświeciło. Chyba wiem, co dolega sprzęgłu.

Pisałem, ze jak wracałem, to bardzo mocno przypaliłem sprzęgło przy ruszaniu ze swiateł.

Objawy, które mam mogą być jak najbardziej efektem przegrzania koła zamachowego. 

Czytałem, że przegrzane koło zamachowe często szarpie bardziej jak jest ciepłe niż jak jest zimne.

Do tego resztki spalonej tarczy na powierzchni koła i gotowe.

Bo tak sobie teraz myślę - podczas jazdy testowej nie szarpało. A szarpie tak, ze nie ma szans, żebym wtedy nie zauważył, bo czasem całe auto skacze.

Teraz sęk w tym, że sprzęgła do Huntera... nie idzie dostać. 

Tarmot ma jeszcze "ostatnie sztuki", tylko jeszcze nie odpisali, czy się podzielą jakby co...

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale koło zamachowe do przetoczenia? Nowy docisk i tarcza mogą nie wystarczyć. A jak długo smażyłeś to sprzęgło?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koło prawdopodobne wystarczy przetoczyć. Nowy docisk i tarcza załatwią temat. Postawiłbym dolary przeciwko orzechom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, kiniol napisał(-a):

No ale koło zamachowe do przetoczenia? Nowy docisk i tarcza mogą nie wystarczyć. A jak długo smażyłeś to sprzęgło?

Krotko ale mocno. Dzwoniłem do mechanika serwisującego to od nowości i mówi, ze nie wierzy, żebym poważnie uszkodził sprzęgło. Mówi, ze zrobi, ale po majówce. Ogólnie widać, że dobrze zna te auta, fajnie się rozmawiało 😃

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3F4863D3-A8C6-488A-B2EC-D6384564CE04.thumb.jpeg.817a7cb6a580e2349e494da06ec92206.jpeg

Slimak kamikaze 🤦‍♂️

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tu zegarek do UAZa

17719CE6-0607-41F4-8DEE-CC2E4E3381BB.thumb.jpeg.156fe48875c2ce9e3fcef5c1a64ae339.jpeg

Tak samo - przestarzałe technologie, daremna jakość, ciagle (i od nowości) trzeba naprawiać, jednemu zgrzyta skrzynia, drugiemu zgrzyta naciąg, ale jak już wszystko działa, to przez moment są nie do zarąbania. Bracia :D

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi