Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
pmwas

Mój upragniony 🍊 UAZ...

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, Lawnowerman napisał(-a):

Realista 😅 [ to nie znaczy fan Realu Madryt 😅 ]

Pewnie tak. Choć wciąż uważam, ze największą bolączką tego auta jest jakość. Jeździ się całkiem fajnie. Na zimę byłby fajny, tylko sól może go zabić 😢

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, pmwas napisał(-a):

Pewnie tak. Choć wciąż uważam, ze największą bolączką tego auta jest jakość. Jeździ się całkiem fajnie. Na zimę byłby fajny, tylko sól może go zabić 😢

Miałem tak z kilkoma W124, Nivą , przedtem z 2106 a ostatnio z Premacy.

Studnie bez dna. Jak zrobiłeś jedno padało drugie. 

W pełni rozumiem Twoją pasję tylko nie rozumiem obiektu 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Lawnowerman napisał(-a):

Miałem tak z kilkoma W124, Nivą , przedtem z 2106 a ostatnio z Premacy.

Studnie bez dna. Jak zrobiłeś jedno padało drugie. 

W pełni rozumiem Twoją pasję tylko nie rozumiem obiektu 😅

Jazda Hunterem to jak podróż w czasie :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, pmwas napisał(-a):

Mam tylko dylemat, czy jeździć tym zimą.

Jeśli Pan Szanowny zainwestuje w dobry termos (dla ułatwienia jest gdzieś tutaj osobny wątek pt. "Jaki termos wybrać" czy cuś w ten deseń) to jak najbardziej tak. Do termosa dodałbym ciepłe solidne rękawiczki.

Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, kiniol napisał(-a):

Ja nie...

Ty masz swój :D Żyje, czy już poszedł na żyletki?

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 24.10.2023 o 15:12, pmwas napisał(-a):

Jazda Hunterem to jak podróż w czasie :)

I jeszcze jedno… żeby jeździć UAZem, trzeba umieć jeździć. To nie jest nowoczesne auto, które już prawie samo jedzie ;)

Trzeba umieć jeździć w każdym aspekcie, dalej obsługi autka, techniki jazdy, koncentracji, przewidywania… 

Nie ma asystenta pasa ruchu, systemu zapobiegania kolizji, nie ma nawet kontroli trakcji. Jest tylko kierowca.

W zależności od poglądów, można jazdę tym wehikułem uznać za nieodpowiedzialne stwarzanie zagrożenia, choć ja uważam, ze w UAZie przynajmniej nie traci się koncentracji i może - w połączeniu z mniej dynamiczną jazdą - właśnie jest dokładnie odwrotnie ;)

BTW - już 900km z nowym sprzęgłem :)

To nie jest leniwy UAZik, zapiernicza :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, pmwas napisał(-a):

I jeszcze jedno… żeby jeździć UAZem, trzeba umieć jeździć. To nie jest nowoczesne auto, które już prawie samo jedzie ;)

Trzeba umieć jeździć w każdym aspekcie, dalej obsługi autka, techniki jazdy, koncentracji, przewidywania… 

Nie ma asystenta pasa ruchu, systemu zapobiegania kolizji, nie ma nawet kontroli trakcji. Jest tylko kierowca.

W zależności od poglądów, można jazdę tym wehikułem uznać za nieodpowiedzialne stwarzanie zagrożenia, choć ja uważam, ze w UAZie przynajmniej nie traci się koncentracji i może - w połączeniu z mniej dynamiczną jazdą - właśnie jest dokładnie odwrotnie ;)

Eee tam to jest hard core łaz przy nim to limuzyna miałem okazję jeździć swego czasu tym i tym 😁😁😁

comment_1622485298j3fLDT8qpap93jwrvGxfzy.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a):

Eee tam to jest hard core łaz przy nim to limuzyna miałem okazję jeździć swego czasu tym i tym 😁😁😁

Gdybym miał C, kupiłbym KrAZa ;)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, pmwas napisał(-a):

A do tego pewnie tak huczy i buczy że nawet radia słuchać się nie da. Te ruskie to jednak sprytne są: tak to cudo zbudowali, żeby kierowca musiał być maksymalnie skupiony na drodze, a nie rozpraszany jakimiś pierdołami typu cisza we wnętrzu, komfort, radio itp. 😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, beniowski napisał(-a):

A do tego pewnie tak huczy i buczy że nawet radia słuchać się nie da. Te ruskie to jednak sprytne są: tak to cudo zbudowali, żeby kierowca musiał być maksymalnie skupiony na drodze, a nie rozpraszany jakimiś pierdołami typu cisza we wnętrzu, komfort, radio itp. 😂

Do 60-70 km/h słuchać by się dało… gdyby było. To w każdym razie maksymalna prędkość, przy której da się rozmawiać przez telefon w uchwycie na przedniej szybie. Powyżej już nie słychać rozmówcy 

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, pmwas napisał(-a):

Gdybym miał C, kupiłbym KrAZa ;)

No no bydlę, a wiesz jak byłem mały to tata kolegi jeździł po chałdzie krazem wywrotką i woziliśmy się z nim był czad 😁😁😁

Ciezarowka-wojskowa-Kraz-255b-Hobby-Boss-85506_85506_b0b8644b9ff8e943cb80d4e5ba2995aa.jpg

1587322_84570_KrAZ25661.jpg

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a):

No no bydlę, a wiesz jak byłem mały to tata kolegi jeździł po chałdzie krazem wywrotką i woziliśmy się z nim był czad 

Ciezarowka-wojskowa-Kraz-255b-Hobby-Boss-85506_85506_b0b8644b9ff8e943cb80d4e5ba2995aa.jpg

1587322_84570_KrAZ25661.jpg

Klasa autko :)

Mnie się w UAZie bardzo podoba ten widok z kabiny na dość długą i „ciezarowkową” maskę. To naprawdę jak jakiś dostawczy Ford czy Chevrolet z miedzywojnia ;)

Frontera kolegi to nijak nie to samo…

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tym mi się fajnie jeździło i na takim czymś robiłem prawko i takiego miałem na stanie 😁😁😁

star-266-50-lat-2023-07-25.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klasa :)

Ostatnio na OLX pojawił się srebrny Patriot UnLimited za cenę w zasadzie mojego Huntera i na moment włączył mi się żal, ze może trzeba było poczekać na takie „cudo”, bo jest gad - na swój sposób - śliczny.

Ale potem jadę sobie Hunterem i myślę co lepsze - bieda „kuzyn” Land Cruisera czy siermiężny Hunter i… nie no, zdecydowanie Hunter 😂

Zresztą - jakbym miał kasę i 10 garaży (i kogoś od ogarniania OC i przeglądów, to miałbym duuużo różnych samochodów - uwielbiam samochody :)

Koniecznie Skoda Felicja cabrio 1960, wartburg (te wczesne, opływowe - bo to cudny dwusuw), Warszawa garbusa, Moskwicz 408 (dziadek miał), zaporożec (bo V4 ;) ) i jakaś stara Alfa. No i Chrysler Airflow.

Ech - rozmarzyłem się 😃

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukałem szukałem i chyba znalazłem, u mnie dawno temu ktoś miał takie coś, bardzo mi się podobało "Dodge WC" 🤗🤗🤗

img_0810.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, pmwas napisał(-a):

Klasa :)

Ostatnio na OLX pojawił się srebrny Patriot UnLimited za cenę w zasadzie mojego Huntera i na moment włączył mi się żal, ze może trzeba było poczekać na takie „cudo”, bo jest gad - na swój sposób - śliczny.

Ale potem jadę sobie Hunterem i myślę co lepsze - bieda „kuzyn” Land Cruisera czy siermiężny Hunter i… nie no, zdecydowanie Hunter 😂

Zresztą - jakbym miał kasę i 10 garaży (i kogoś od ogarniania OC i przeglądów, to miałbym duuużo różnych samochodów - uwielbiam samochody :)

Koniecznie Skoda Felicja cabrio 1960, wartburg (te wczesne, opływowe - bo to cudny dwusuw), Warszawa garbusa, Moskwicz 408 (dziadek miał), zaporożec (bo V4 ;) ) i jakaś stara Alfa. No i Chrysler Airflow.

Ech - rozmarzyłem się 😃

Może lepiej że jednak nie masz kasy i 10 garaży, bo ten twój wybór vinatage’owych aut jest bardzo dziwny. I zamiast nimi jeździć, musiałbyś także zbudować sobie w garażu zakład mechaniki pojazdowej. Taka menażeria to już by się psuła co chwilę.

Odnośnie Zaporożca to mam wspomnienia z dzieciństwa jak się wujkowi zapalił podczas jazdy - to było coś🤣.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, beniowski napisał(-a):

Może lepiej że jednak nie masz kasy i 10 garaży, bo ten twój wybór vinatage’owych aut jest bardzo dziwny. I zamiast nimi jeździć, musiałbyś także zbudować sobie w garażu zakład mechaniki pojazdowej. Taka menażeria to już by się psuła co chwilę.

Odnośnie Zaporożca to mam wspomnienia z dzieciństwa jak się wujkowi zapalił podczas jazdy - to było coś🤣.

Zaporożce owszem, lubiły się zapalić. Nagrzewnica na benzynę zasilana była swoim jakby gaźnikiem, który to gaźnik potrafił zrzucić nadmiar paliwa i paliwo to potrafiło wywołać pożar. Przynajmniej tak słyszałem…

Znajomym rodziców tez się sfajczył.

Ale czas pokazał, ze ekologiczne auta to lubią się podpalić :)

A reszta aut?

Felicja jest piękna. Po prostu. Podobnie jak Wartburg. Bardzo lubię ten styl w motoryzacji. Airflow to Airflow - auto wyprzedzające epokę (tyle że ponoć tandetnie wykonane). Stara Alfa, bo to piękne samochody, a Moskwicz - jak wspomniałem, bo dziadek miał i chciałbym tez mieć (zazdroszczę ludziom, którym dziadek takie cudo w spadku zostawił). W sferze marzeń także przejażdżka Fordem T. No i… zielone Gran Torino - takie jak z filmu Eastwooda ;) 

Oczywiscie, od Felicji jeszcze fajniejsza jest Lancia Aurelia Spider, ale… to raczej w zakładce Yeti czy widmo, niby ktoś kiedyś widział, ale raczej na własne oczy nie uświadczysz ;)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, pmwas napisał(-a):

Zaporożce owszem, lubiły się zapalić. Nagrzewnica na benzynę zasilana była swoim jakby gaźnikiem, który to gaźnik potrafił zrzucić nadmiar paliwa i paliwo to potrafiło wywołać pożar. Przynajmniej tak słyszałem…

Znajomym rodziców tez się sfajczył.

Oczywiscie, od Felicji jeszcze fajniejsza jest Lancia Aurelia Spider, ale… to raczej w zakładce Yeti czy widmo, niby ktoś kiedyś widział, ale raczej na własne oczy nie uświadczysz ;)

Już tu kiedyś pisałem, że mój wujek oszczędzał na paliwie i nie ogrzewał Zaporożca właśnie zimą, bo to zdaje się były osobne zbiorniki i można było pojanuszować. Może ktoś lepiej szczegóły techniczne pamięta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, beniowski napisał(-a):

Pewnie dlatego tyle ruskich jeździ po pijaku. Znieczuli się taki przed jazdą litrem samogonu i już ma cicho ciepło i przytulnie jak w mercedesie

Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tymczasem UAZ ma już 17000km. Za chwilę będę miał 8000 na UAZie.

Glownie na krótkich dystansach, oczywiście. Co oznacza, ze Alfa ma już 8000km harówy mniej i jeździ sobie tylko rozgrzana na trasie. Ogólnie dla mnie i alfy win-win, a czy UAZ tez win… to zależy ile pociągnie 😂

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, pmwas napisał(-a):

UAZ ma już 17000km

to straszna informacja biorąc pod uwagę, iż temat głównie dotyczy problemów z nim związanych .

Edytowane przez zadra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 26.10.2023 o 11:30, TomcioMiki napisał(-a):

Czy to jest "pszczółka" na benzynę ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, Marak napisał(-a):

Czy to jest "pszczółka" na benzynę ? 

Taaak 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Taaak 😁😁😁

Aż strach w dzisiejszych eko-czasach myśleć o jej pragnieniu 😲