Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Andrzej Wachowicz

Calibre Lépine IV, Japy Fréres, Montre gousset, zegarek kieszonkowy

Rekomendowane odpowiedzi

31 minut temu, szalony amator napisał(-a):

@ Roman,

Rozwalasz mnie każdorazowo tymi swoimi zbiorami.

Janusz wiesz że jak mnie przeżyjesz (a to nie jest pewne bo należę do długowiecznej rodziny)to możesz liczyć że sobie coś wybierzesz ze shedy :D.

Resztę pomożesz sprzedać rodzinie żeby mnie mogli pochować z moją ostatnią wolą :) .

Miłego tygodnia 

Roman

p.s. Osiowo czy nieosiowo jak ja lubię nasze dyskusje. Nie ważne czy to w Gruzińskiej czy telefoniczne czy te na Forum. Z tych ostatnich może coś pożytecznego wniesiemy dla co niektórych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kieszonkowe

@szalony amator

Dziekuje obydwu kolegom za dyskusje jest dla mnie pouczająca, ALE w tej chwili wiem, ze zostałem zmotywowany do działania w celu, własnoręcznego wstawiania pivotow i aby to zrobić musze się oprzyrządować , potem działać ( wiercić, toczyć ) i dopiero wtedy bede mogl dołączyć do Was do dyskusji.

dziękuje

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tokarkę już masz ?

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, .........ale gola bez oprzyrządowania☹️

Regulacja obrotów, kilkanaście zacisków do wrzeciona 8-emki, podpórka i nóź HSS

Z ręki, tak jak mój zegarmistrz, mogę spróbować. Dokupić tylko nóź z widia.

Edytowane przez Andrzej Wachowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

c.d.

jak gdyby kontynuacja postu #34

VI os obrotu

Należy teraz założyć virole ze sprężyną na os balansu oraz zakołkować koniec sprężyny w pitonie. Nic prostszego można powiedzieć......ale, nie u mnie.

Do założenia virole'a ( na wcisk ) użyłem nabijarki, dobierając odpowiedni dobijak.

635825109_Marc1053106crop.thumb.jpg.cfa1115f6aa4cd517f04007dc984248a.jpg

po nabiciu virole'a ponizej na zdjęciu przedstawiam jak ewentualnie reguluje B.E. ( beat error ). Zdjęcie po lewej: trzymam palcem koło balansowe a widocznym przyrządem przesuwam lekko w prawo lub w lewo virole.

1463605148_Marc1051114crop.thumb.jpg.6afa1aec441d35fba6db24ace6d2b728.jpg

I tak oto trzeba tylko zamknąć spirale w klocku włosa i koniec spirali zakołkować w pitonie.

1616411237_Marc1442542crop.thumb.jpg.9839ef1d14ef86b934ee18553791d217.jpg

i tutaj zaczęły się problemy. Wiedząc wcześniej ze:

fr - goupilles de réglage ( laiton )

niem - Messing- Spiralstifte

ang - hairspring pins

jest bardzo mały i cienki, przygotowałem dla tego kołeczka specjalne pudełeczko, aby go nie zgubić..ale nie zauważyłem, ze wieczko ma na bokach pionowe nacięcia dla lepszego otwierania i zamykania i sa to male otwory, ale bardzo wielkie dla schowanego tam przez ze mnie kołeczka spirali i .....zgubiłem ten kołeczek.

Zrobił się problem, ponieważ ja takich kołeczków nie mam.

Nie pozostało mi nic innego jak taki kołeczek dorobić. A wiec wziąłem kawałek kabla telefonicznego 4x0,6 mm bo nic innego nie miałem.

Wyjąłem drut z izolacji a z szuflady kawal płytki stalowej z otworami do przeciągania drutów.

fr - filiéres à étirer ( trou ronds )

niem - Zieheisen ( runde Loechen )

ang - wire drawing dies ( round holes )

IMG_20220721_104128crop.thumb.jpg.eb9f8c04e05d70023c0b249a89aa4514.jpg

no i se przeciągam ten drut. Przeciągnąłem na ostatniej najmniejszej dziurce 31

901673960_Marc1142318crop.thumb.jpg.e69d48b2af3fef38a2cb7b9caf16f879.jpg

i to był mój błąd ponieważ najmniejsza tulejkę zaciskowa jaka mam do mojej tokarki jest 0,4 mm. No coz, wziąłem następny drut i skończyłem przeciąganie na 27 numerze oczka. Drut mogłem bez problemu zacisnąć w tulejce.

A tak przy okazji to jak widać na poniższym zdjęciu moja "gola" tokarka składak

IMG_20220721_140620crop.thumb.jpg.4f782d45258a073606f3152e95b1c96e.jpg

ma motor z regulacja obrotów lewo/prawo i podstawę firmy Flume, natomiast wrzeciono, loże i podpórkę do noża firmy Leinen Reform.

Używając kamieni najpierw India a potem Arkansas przeszlifowałem drut z lekkim skosem na odpowiednia średnice. Oczywiście kamienie trzymałem w ręku czując jaki nacisk podaje na obracający się drut.

IMG_20220721_144555wp.thumb.jpg.5d2dbee463e069a031f6dbe94f169ae4.jpg

i oczywiście podczas pracy "pasek" napędowy w tokarce pękł. Dziś miałem kiepski czas do pracy.☹️ Musiałem go ponownie zgrzewać.

Poniżej efekty mojej dzisiejszej pracy.

1502917719_Marc1114339crop.thumb.jpg.043ee371936291a41d3bf920caf291a0.jpg

c.d.n.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzi Pan, ja jestem jednak leniwy.. drut "zapinam" w klubę i szlifuję pilniczkiem na kawałku skóry...

Kiedyś pomyślałem o zrobieniu tego na tokarce.......................ale jakoś nożem mi się nie chciało bawić, a o kamieniu nie pomyślałem...

Dziękuję za pomysł...

Mirek

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem również ciekaw jak koledzy zegarmistrzowie kolki te robią.

Podobniez każdy adept zegarmistrzostwa zaczynał od sprzątania a potem robienia kolkow 🙂

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 18.07.2022 o 09:47, Andrzej Wachowicz napisał(-a):

.......Dziekuje obydwu kolegom za dyskusje jest dla mnie pouczająca, ALE w tej chwili wiem, ze zostałem zmotywowany do działania w celu, własnoręcznego wstawiania pivotow i aby to zrobić musze się oprzyrządować , potem działać ( wiercić, toczyć ) i dopiero wtedy bede mogl dołączyć do Was do dyskusji.

dziękuje

pozdrawiam

Witaj Andrzeju.

Myślę że zarówno Janusz i Krzysztof jak też i ja z chęcią Ci pomożemy. 

Robisz bardzo dobrą relację od trzech miesięcy trwającej naprawy. Pokazuje ona że w przypadku starych zegarków co chwilę napotyka się na jakieś trudności.

Jednocześnie nie upierasz się (jak co niektórzy) że wszystko jest zrobione perfekcyjnie -  i nikt zresztą tego od Ciebie nie wymaga. Dodatkowo potrafisz konstruktywnie dyskutować.

Myślę że wielu Kolegów z zainteresowaniem śledzi Twój reportaż i wiele się z niego nauczyło-dowiedziało.

Twoje zdjęcia z naprawy są naprawdę bardzo dobre, ostre  i pokazują sedno sprawy. Tak powinny wyglądać - a nie pstryknięte byle jak, słabą komórką przy beznadziejnym oświetleniu.

Jeśli zaś chodzi o narzędzia to spokojnie myślę że z czasem sam lub z naszą pomocą je zgromadzisz. Krzysztof już pytał czy masz tokarkę ?

Janusz jak go poprosisz to robiąc coś dla siebie też coś Ci może zrobić.

Z mojej strony też możesz liczyć na pomoc (tym bardziej że z biegiem lat zaczynam powoli wyzbywać się kolekcji).

Sporo Kolegów z forum dzięki mnie ma trochę dobrych narzędzi. Wielu mi za nie podziękowało, kilku zapomniało (nie ma sprawy - klient płaci klient wymaga)

a są i tacy którzy stwierdzili że jestem zdziercą i nie zamierzają sobie nerki wycinać żeby coś kupić :D :D :D i nic więcej już nie kupią.

Miałem też takie przypadki ze co niektórzy coś dostali za darmo i wyrzucili bo nie zauważyli w przesyłce :) .

Narzędzia (jeśli są dobre) niestety nie są tanie. I nawet jeśli kiedyś coś kupiło się za grosze to nie powód żeby teraz sprzedawać to poniżej ceny rynkowej.

Mogę komuś coś podarować - ale jak sprzedaję to cena musi być relatywna do wartości. Jeśli ktoś mi mówi że on ma zaciski do tokarki po 8 zł to ja odpowiadam że też w tej cenie

kupię każą ilość (co prawda nie wiem po co :) )  -  gdy cena rynkowa jest w granicach 10 €. 

2 godziny temu, Andrzej Wachowicz napisał(-a):

Ja jestem również ciekaw jak koledzy zegarmistrzowie kolki te robią.......

Co prawda nie jestem zegarmistrzem, ale ja sobie radzę tak :D :D 

20220722_094950.thumb.jpg.d079c47de3993d2d7ae8c7e1f369ab33.jpg

a tak na poważnie to też jak mi się nie chce szukać to sam dorabiam.

Można to zrobić tak jak Ty na tokarce  z ręki (przeciągadło do tego nie jest potrzebne).

Można zrobić też na tokarce ustawiając zbieżność na supporcie krzyżowym.

można tak jak pisze (nie pokazuje) kol @mkl1 mocując drut w kulbce i pilnikiem (jak widzisz też spieszy z pomocą)

co prawda lepiej moim zdaniem za podkład używać twardego drewna niż skóry.

No i jak przyjdzie zrobić taki drobiazg to już jest trochę trudniej :D 

20220722_095718.thumb.jpg.94efc247135c7209c13e2dbaf74ce980.jpg

2 godziny temu, Andrzej Wachowicz napisał(-a):

......Podobniez każdy adept zegarmistrzostwa zaczynał od sprzątania a potem robienia kolkow 🙂

Masz rację dawniej każdy adept zegarmistrzostwa zaczynał od sprzątania zakładu, później biegał po piwo dla mistrza :D 

a dopiero dalszym etapem wtajemniczenia było robienie kołków ;)  właśnie pilnikiem na kawałku klocka.

Jak adept był trochę sprytniejszy to dość szybko robił sobie odpowiednie łoże do kołków i wtedy już produkcja masowa :D .

Później była segregacja części następnie budziki .........................................a dopiero na samym końcu szpindlaki i.t.p..

Będę teraz trochę dłużej w domu więc będę miał trochę więcej czasu na hobby, porobienie porządków i nadrobienie zaległości

Miłego weekendu 

Roman

p.s. Nie byłbym sobą :D :D :D 

Andrzeju wiem że pewnie już więcej jesteś tam niż tu ale błagam :D :D :D 

nie - pivot, viroler, goupilles de réglage

a -  czop, pierścień włosa, kołek włosa  

chyba musimy się spotkać i przy kilku "kratach piwa" napiszemy w końcu ten słownik zegarmistrzowski polsko-niemiecko-francusko- angielski ;) :D .

p.s.2 Twoja tokarka jest całkiem dobra, masz do niej sporo zacisków a przede wszystkim jest łatwa do rozbudowy i szukania dodatkowego osprzętu.

Edytowane przez Kieszonkowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kieszonkowe

Dziekuje Ci bardzo za mile słowa. Dziekuje także za chęć pomocy. Będzie potrzebna, na pewno.

Zaczynam myśleć na poważnie o oprzyrządowaniu mojej tokarki i przystosowaniu jej do wiercenia otworów w osiach i toczeniu czopów 😀 znaczy się pivot'ow.

Myślę o założeniu osobnego tematu temu poświęconego.

Odnośnie zakupów u Ciebie, to oczywiście ja wiem co chciałbym kupić, ale nie wiem czy ty to masz i będziesz chciał sprzedać ?! 😟

Zdjęcia poniżej:

IMG_20220723_152728wpcrop.thumb.jpg.c6859cd2861471863c0cd3c170977c0a.jpg

IMG_20220723_152807wpcrop.thumb.jpg.9c23565e34a8d1411150bd6b1ca6ad84.jpg

a te kołeczki poniżej sa na sprzedaż ?!

20220722_094950.jpg.f52ea71f0932160c33a8f0b6ac2a41edcrop.jpg.4aef29397b6fd2576bb0c81fb382d3a5.jpg

Odnośnie nazewnictwa to przepraszam, ale pewne sformułowania po polsku mi jakoś....nie odpowiadają, wole niektóre sformułowania francuskie niektóre angielskie. Na przykład Flamacy używają mieszanych nazw francusko-angielskich.

Żeby nie być gołosłowny mi się sformułowania polskie takie jak:

ćwiertnik, zębnik, czop, przerzutnik ( o którym już pisałem ) nie podobają, a np przekładnia wskazań czasami jest za długa, a wiec wole używać:

chaussée ( szosee ), pinion ( pinią ), pivot, plateau ( plato ), minuterie ( minuteri ) lub często ostatnio przeze mnie używany piton ( pitą ).😀

A jesli chodzi o te "kraty piwa" to mialem kiedys pracownika, ktory mowil " Nie ma koncepcji, nie ma roboty ". No i w sumie miał racje, bo jeżeli chcesz cos zrobić to musisz mieć koncepcje jak to zrobić, tyle tylko, ze w jego powiedzeniu chodziło o to, ze " Nie ma piwa, nie ma roboty", także masz racje chyba musimy się spotkać, żeby przy koncepcji pogadać o koncepcji 😀.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.07.2022 o 11:58, Kieszonkowe napisał(-a):

napiszemy w końcu ten słownik zegarmistrzowski 

👍

Ja, ich bin für. 

Pozdrawiam Jacek 

"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Andrzej Wachowicz napisał(-a):

............Myślę o założeniu osobnego tematu temu poświęconego...........

Andrzeju następny temat "rzeka - o oprzyrządowaniu już nie wspomnę :D  (trochę tego mam ;) )

.....Odnośnie zakupów u Ciebie, to oczywiście ja wiem co chciałbym kupić, ale nie wiem czy ty to masz i będziesz chciał sprzedać ?! 😟.......

Jak wiesz co chcesz kupić to już dobrze :) 

Czy to mam - nie wiem ;) 

Czy będę chciał sprzedać - wszystko zależy od pieniędzy :D - a tak na poważnie ze względu na sytuację tak jak pisałem powoli zaczynam się wyzbywać zbiorów (ale powoli ;) )

A to co pokazujesz to tzw. (po naszemu :) ) smyk dlaczego smyk bo pierwotnie wykonany był z drewna i cięciwy (gdzieś taki niestety połamany był w moich zbiorach) i do złudzenia

w małej skali przypominał smyki z instrumentów strunowych ludowych.

20220724_072225.thumb.jpg.e4f2a6ca0f8844dbc687a40aa50b2a83.jpg

To co pokazujesz to bardziej współczesna wersja wykonana ze metalu.

Ta Bergeona ma dodatkowo pogrubiony łuk i rączkę - no i swoją cenę :D .

Natomiast można sobie zrobić to samemu zaginając oczka na końcach jakiegoś sprężystego drutu

i napinając matową cięciwę. Jak ktoś się uprze to rączkę też może dorobić ;) .

Jeśli Ci wystarczy bez rączki to masz go u mnie GRATIS :D :D :D 

(tylko muszę znaleźć gdzieś szpulkę z cięciwą)

Smyk służy w zegarmistrzostwie do ręcznego nadawania napędu posuwisto - zwrotnego.

I właśnie ten napę posuwisto zwrotny jest bardzo ważny bo np. dzięki temu przy wierceniu jak wiertło idzie raz w tę raz z powrotem

to powstałe wióry automatycznie zostają usunięte z otworu i nie klinują wiertła.

......a te kołeczki poniżej sa na sprzedaż ?!

.....Odnośnie nazewnictwa to przepraszam,....................

Kołeczki na razie nie są na sprzedaż (tak Janusz :)  dziwne ale mam tylko jedno pudełko :D ) możesz tylko negocjować z rodziną w sprawie spuścizny ;) 

A co do słownictwa nie masz co przepraszać. Podając obce nazwy poniekąd piszesz ten słownik zegarmistrzowski :)  tylko dobrze było by tam też dodać polski :) .

Polskie nazwy są zresztą czasami kalką sformułowań niemieckich czy francuskich. Nieżyjący już mistrz Wawrzyniec Maria Aleksander Podwapiński twórca moim zdaniem

najwybitniejszego dzieła o zegarmistrzostwie w końcówce swojego życia w latach 80 ubiegłego wieku dążył do stworzenia Polskiej Normy regulującej słownictwo zegarmistrzowskie.

Niestety nie zdążył - a szkoda :( .

5 godzin temu, JASI napisał(-a):

👍

Ja, ich bin für. 

Pozdrawiam Jacek 

Tak Jacku

Ja, ich bin für.

tylko 

ist Leben genug

a miało nie być makaronizmów :D 

Miłej niedzieli 

Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

c.d.

Składanie zegarka

Poniżej: założone minuterie

IMG_20220723_102601wpshpcrop.thumb.jpg.7f9847c218e6693d1bca2a61e33314d7.jpg

Poniżej: założony cyferblat i wskazówki

DSC_0831wpcrop.thumb.jpg.6e8bca36ac4ac4b034a0388f656f066a.jpg

Poniżej: Mechanizm tył z cyferblatem

DSC_0827wpcrop.thumb.jpg.e553757f2dee10e63ce1c1680225342a.jpg

Poniżej: Blokada mechanizmu w kopercie

IMG_20220723_110824wpshpcrop.thumb.jpg.aa33b3cf236009bb4f0ee9e39fde79e8.jpg

Poniżej: Położenie pinu kola balansowego

IMG_20220723_100140wpshpcrop.thumb.jpg.6dac71fa411f7221591e4fe9366fb268.jpg

Poniżej: Filmik bez naciągu tylko popchnięte koło balansowe

Poniżej: Chodzący zegarek

Jak widać i słychać jest nie dobrze.

c.d.n.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

c.d.

No i jak bym "wykrakał", ze jest nie dobrze!

Zegarek chodził ponad 29 godzin, ale nieregularnie, a dokładność żadna, a wiec chciałem przesunąć virole i aby to zrobić trzeba wyjąc balans z zegarka no i wyjąłem

( chwila nieuwagi i upadł mi z około 3 cm ) popatrzcie

25725816_Marc1256929crop.thumb.jpg.43e3ab679803e308461941162c0556d6.jpg

i bieda; popatrzyłem, ze spirala jest miejscami skorodowana, co absolutnie nie tłumaczy mojej nieuwagi. Następna nauczka na przyszłość 🙃

No coz, trzeba zdobyć nowa spirale, ale jak się ja dobiera ?

IMG_20220727_190521wpbpcrop.thumb.jpg.7201707a99354a5fb8bef586a8cfaceb.jpg

Czy ktoś potrafi rozszyfrować te oznaczenia. Być może ktoś ma katalog Rudolfa Flume fuer Taschenuhren. Może w tym katalogu sa wyjaśnione te oznaczenia np; C.G.S. ? itp.itd.

Nie wiem, kiedy ja ten zegarek uruchomię. 😟

c.d.n.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj Andrzeju (zawsze rano najlepiej mi się pisze :)  tylko muszę poczekać na względne światło żeby zrobić zdjęcia)

15 godzin temu, Andrzej Wachowicz napisał(-a):

......   No i jak bym "wykrakał", ze jest nie dobrze!

Zegarek chodził ponad 29 godzin, ale nieregularnie, a dokładność żadna, a wiec chciałem przesunąć virole i aby to zrobić trzeba wyjąc balans z zegarka no i wyjąłem

Z tymi starymi kieszonkami już tak jest człowiek "już wita się z gąską" :)  a tu nagle "pierdut" i wszysko poszło się j...... :( 

15 godzin temu, Andrzej Wachowicz napisał(-a):

......Czy ktoś potrafi rozszyfrować te oznaczenia. Być może ktoś ma katalog Rudolfa Flume fuer Taschenuhren. Może w tym katalogu sa wyjaśnione te oznaczenia np; C.G.S. ? itp.itd.

Nie wiem, kiedy ja ten zegarek uruchomię. 😟

O jakim katalogu Flumego mówisz bo wydawało mi się że mam wszystkie :D (ostatnio nawet się nimi chwaliłem ;) )

20220716_082326.thumb.jpg.601aae5d163cb0d17caf9700f8bb1f91.jpg

Bo jeśli chodzi o ten (można go kupić - ostatnio wyszedł reprint) - w cenie około 30 €

20220730_062215.thumb.jpg.4458b8e622f027601f947bc1e0c1df2d.jpg

to niestety obawiam się że w nim nie do końca znajdziesz odpowiedź na nurtujące Cię pytanie

Problem w tym że istnieją różne sposoby opisywania włosów, Zawsze są podzielone na te

do ankrów i cylindrów (ale to się wiąże z konstrukcją pierścienia - lub jak kto woli virole :D )

20220730_062910.thumb.jpg.d74cccbbeb9681dd0b692acef6868aa1.jpg

Natomiast problem jest z rozmiarami bo jak na początku były one oznaczane kalibrami

i średnicami to ten rząd torebek na górze to później zaczęto je oznaczać kalibrami i tajemniczymi

słowami - schwach, mittel, stark i super stark -  oraz oznaczeniem grubości C.G.S..

Z jakieś półtora roku temu też mnie nurtował problem wyjaśnienia tych tajemniczych słów  ;) 

Dawałem duże pieniądze za sprzedanie mi tej tajemnicy, katalogu, wzorów, czegokolwiek.

Wówczas też prowadziłem na ten temat dyskusję z naszym Kolegą @kiniolem ale Krzysztof 

nie chciał zdradzić tajemnicy :D  (albo raczej też nie wiedział) .

No cóż pozostało żmudne dochodzenie do wiedzy samemu i próbowanie stworzenia własnego algorytmu.

Na dzień dzisiejszy jeśli podasz mi kaliber zegarka oraz wymiary balansu i cylindra dobrze też znać jego częstotliwość 

(bo tu też się przelicza włosy w zależności od oscylacji) to myślę że jestem Ci w stanie dobrać odpowiedni włos.

Problemem jest jeszcze odpowiednie jego zamocowanie w klocku włosa (jego długość) można to zrobić przy pomocy

sekundnika/stopera (oczywiście jeśli ktoś to potrafi - i jest to dość żmudne) lub użyć do tego odpowiednich odliczarek

(to te dwa ustrojstwa powyżej torebek z włosami)

Miłego weekendu 

Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kieszonkowe

"O jakim katalogu Flumego mówisz bo wydawało mi się, ze mam wszystkie ( ostatnio nawet się nimi chwaliłem )"

Otóż ja nie wiem, napisałem " Katalog Rudolfa Flume fuer Taschenuhren" ponieważ znalazłem cos ( poniżej zdjęcie ), gdzie jest napisane " der Wecker und Grossuhren " a wiec przez analogie pomyślałem sobie, ze jest " fuer Taschenuhren".

IMG_20220730_165825wpcrop.thumb.jpg.0abd144c4c123048dbff5dc5b713d2c1.jpg

Odnośnie oznaczeń spirali balansowej to popatrzcie na poniższe zdjęcia a pod spodem przeczytajcie moje ustalenia.

Zdjecie 1

IMG_20220730_165702wpbpcrop.thumb.jpg.bbb76bc3031e49fbbcbfdc4500fb18e8.jpg

zdjęcie 2

972338830_SpiralenfuerTaschenuhr.jpg.5c377d75612aea1ad65ccdb9fec94376.jpg

a wiec spróbujmy zrozumieć te oznaczenia: zdjęcie 1

1. Spiralen mit Rollen fuer Taschenuhren

Spirale z virole'ami dla zegarków kieszonkowych

2. Spiralen mit Rollen fuer Armbanduhren.

Spirale z virole'ami  do zegarków naręcznych.

3. 1/2 Dtz. = 1/2 Dutzend

1/2 tuzina czyli 6 spiral ( sztuk )

4. Anker - kotwica

5. Cylinder - cylinder

6. Rozmiar ( kaliber ) np. 18/19 ''' - linii paryskich

czyli np. 19x2,256 mm=42,86 mm czyli inaczej średnica mechanizmu.

7. fuer Unruh np. fi 16,1 - 16,7 mm

dla kola balansowego o średnicy np. fi 16,1 - 16,7 mm

8. Diese Packung enthaelt:

4 st. Spiralen links

2 st. Spiralen rechts

Ta torebka ( pakunek ) zawiera:

4 sztuki spirali lewej

2 sztuki spirali prawej

9. Spiralen links und rechts verwandbar.

Spirale mogą być używane jako lewe albo prawe.

10. schwach - slaby

mittel - sredni

stark - silny

extra stark - bardzo silny

11. np. C.G.S. 13,2 znaczy Centimetre.Gram.Second. 13,2 Dyn

kraft - moc ( sila )

1 Dyn = 1 gxcm/s2 = 10 (-5) N ( Newton )

1 Newton = 1 kgxm/s2

czyli 11 punkt jest związany z punktem 10 i mówi to samo jaka jest moc ( sila ) spirali balansowej

12. Niestety nie wiem jaka jest różnica pomiędzy spiralami Cylinder a Anker.

Uwaga do punktu 8 i 9.

To czy spirala jest lewa czy prawa zależy od tego jak ja się założy, a to zależy od tego w jaki sposób jest sfazowany virole. Lewa lub prawa spirala ma sfasowanie tylko z jednej strony. Uniwersalne z obydwu stron. Sfazowanie wewnętrzne sluzy do łatwiejszego założenia ( na wcisk ) spirali z virole'em na os balansu. Sfazowanie zewnętrzne ułatwia zdejmowanie spirali z virole'em. Jest jak podważyć virole.

zdjęcie 2:

1. np. 6,8 - 7,0 - 7,2  Unruh - Durchmesser

6,8 - 7,0 - 7,2 mm  średnica kola balansowego

Uwaga:

Prawie wszystkie spirale balansowe sa firmy RF - Rudolf Flume. Ciekawe jakie inne firmy robily tez spirale balansowe np. na rynek angielski, francuski, szwajcarski.

I to by było póki co na tyle.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj drogi Andrzeju :) 

to że - schwach, mittel ,stark, extra stark - oznaczają - slaby, średni, silny, bardzo silny

a że - Unruh - Durchmesser - średnica kola balansowego

to myślę że każdy z nas wie (a jak nie wie to myślę ze każdy nawet mało rozgarnięty komputerowo) potrafi skorzystać z google translator ;)  

I chyba tu nie potrzebujemy pisać słownika zegarmistrzowskiego żeby tłumaczyć podstawowe pojęcia :D :D 

No dobrze to wytłumacz mi moja "mądralo"  :)  którą spiralę z tych dwóch zastosujesz do koła np. 13.3 mm

20220731_062037.thumb.jpg.38885dec7a140ea076573ff44dd36789.jpg

w/g tego co jest napisane na górze obie powinny pasować a jak spojrzysz na C.G.S. to obie mają różne diametralnie sprężystości

I nawet ta tabelka którą w końcu po wielu poszukiwaniach wydając w międzyczasie sporo "ojro" (bo jakoś nikt nie chce 

udostępniać w PDF-ie katalogu który sprzedaje - żeby wiedzieć czy warto go kupować) nie wyjaśnia tego problemu ;)

20220731_062212.thumb.jpg.d278ce9ac8734d5d852b018f4cc8a973.jpg

spirale  12,6 - 13,0 - 13,4   i spirale    13.2 - 13,6 - 14,0   stosujmy do kalibrów 16''' bis 18''' przepraszam ;)  16''' do 18''' :D :D 

Ale nadal nic nam to nie wyjaśnia, oczywiście można to robić intuicyjnie (jak mi poradził jeden z Kolegów) 

A już w przypadku takich oznaczeń to nie wiemy nic

20220731_061857.thumb.jpg.0b20fd03e057fde38dee08d25169788c.jpg

wszystkie są do kaibrów 18/19 ''' czyli 40,61 do 42,86 mm wszystkie są do mechanizmów z wychwytem ankrowym

ale jak spojrzysz na sprężystości to są od 10 do 18 a brakuje tu jeszcze extra stark :) .

Więc intuicyjnie można trafić za pierwszym lub czwartym razem -  chyba nie muszę dodawać że każdy włos trzeba nabić na balans

skrócić do odpowiedniej długości zakołkować - i sprawdzić czy nasza intuicja nas nie zawiodła :D .

Jeśli jednak nie trafimy to cała operację trzeba powtarzać od nowa - a taki zdjęty i skrócony włos nie zawsze nada się do ponownego użytku.

Jakieś dwa lata temu stałem się posiadaczem (dzięki przyjaciołom którzy jeszcze żyją w różnych krańcach świata) pewnej ilości włosów do balansów

(jak znajdę trochę czasu i sił to może kiedyś pokaże na forum zakup :D ) - i dlatego robiłem doktorat "co do czego i z czym się to je" :) 

nikt nie był w stanie lub nie chciał mi podpowiedzieć. Poszukiwałem i kupowałem różne opracowania - i nic. 

A jak już doszedłem do własnych wniosków  to  za 70 € kupiłem jakieś opracowanie które w pewnym sensie potwierdziło mój algorytm.

Najprościej jest jak włosy są opisane tak jak te z poniższego zdjęcia

20220731_061925.thumb.jpg.239650bd25b0586ba06298507dd7ea18.jpg

ale to są włosy do budzików - niestety do naręcznych i kieszonek nie spotkałem się z taką praktyką :( .

Milej niedzieli

Roman

p.s. Co do podziałów na cylinder i anker to już pisałem w poprzednim poście - konstrukcja pierścienia (czy coś więcej nie wiem)

p.s.2 Jak podasz mi wymiary o które prosiłem to postaram Ci się dobrać właściwy włos

dodanie p.s.2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kieszonkowe

Świetny post jak zwykle.

Dziekuje, ale prześledźmy go krok po kroku: piszesz

a/ "I chyba tu nie potrzebujemy pisać słownika zegarmistrzowskiego , żeby tłumaczyć podstawowe pojęcia"

a jednak wg mnie trzeba ponieważ nie możemy zakładać, ze to się wie ot tak!

b/ " No dobrze to wytłumacz mi "mądralo", która spirale z tych dwóch zastosujesz do kola np. 13,3 mm"

Nie wiem i chyba wiedziałby tylko producent zegarka w momencie jego montażu i uruchomienia. Myślę, ze zależy to od zastosowanej sprężyny napędowej ( Zugfedern )  oraz strat energii pomiędzy Zugfedern a spirale. Przecież nic nie wiemy o tej sprężynie ( Zugfeder ).

Niestety masz masz racje trzeba dobierać spirale balansowa intuicyjnie i tutaj kłania się doświadczenie. I niestety także wiąże się z większym nakładem pracy i pewnie jakimiś stratami, ale coz takie jest życie 😁.

c/ " Co do podziałów na cylinder i anker to już pisałem w poprzednim poście - konstrukcja pierścienia ( czy cos więcej nie wiem )".

Problem tutaj jest taki, ze ja nie zauważałem pod mikroskopem jakiejś charakterystycznej różnicy w pierścieniach włosów, które w jednoznaczny sposób wskazywałyby na to, ze ten pierścień musi być stosowany w cylindrach a ten w ankerach.

Odnośnie danych potrzebnych do znalezienia odpowiedniej sprężyny balansowej do "mojego" zegarka to mając  na uwadze wszystko powyższe one sa następujące:

1. Średnica mechanizmu - około 42 mm czyli 42/2,256 =18,6''' linii paryskich czyli mamy 18"' / 19'''

2. Wychwyt cylindrowy

3. Średnica kola balansowego - fi 16,6 mm

4. Według mojej interpretacji potrzebuje spirale lewa.

5. Średnica zewnętrzna kołnierza kola balansowego na który wciska się pierścień wynosi fi 1,3 mm.

I tu mi się przypomniało, ze nigdzie nie mogłem znaleźć żadnych informacji jakie średnice otworów pierścienia spirali sa stosowane, pewnie jest jakiś standard, o którym nic mi nie wiadomo.

I ostatnia już uwaga w tym poście. Rudolf Flume podawał na swoich wyrobach numery ( myślę, ze były to wyroby z początku produkcji ) i mamy np. No. 36388, i pewnie w dokumentach wewnętrznych firmy były zawarte wszystkie informacje techniczne odnośnie tych sprężyn.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj Andrzeju,

mam nadzieję że nie obraziłeś się na mnie za "mądralo ty moja" ;)

Ja też jestem z gatunku i pokolenia "tych mądral"  :) i wolę "szkiełko i oko" niż jak to robią niektórzy "intuicyjność"

ale "ad rem" moja wiedza "tajemna" mówi że do twojej kieszonki potrzebujesz w włos o numerach

36 376

lub

36 380 

czyli jak Ty wolisz

antimagn. Spiralen

mit Rollen füf

Taschenuhren

Cylinder

18/19 '''

stark

lub

15,4 - 15,9 - 16,4

Unruh-Durchmesser

C.G.S. 21,2

Antimagn.

für

Cylinder-Uhren

Niestety żadne posiadane przeze mnie katalogi nie podają tego.

Co ciekawe na przykład ostatnio dobierałem Koledze akurat sprężynę naciągową do jego zegarka naręcznego.

Ostatni który posiadam katalog servisowy Flumego z 2000 roku przy jego modelu zegarka nie podawał ani

wymiarów ani nr katalogowego sprężyny tylko pisało sprężyna firmowa.

20220801_065424.thumb.jpg.57a0b86a07d5dc4564842e595db99547.jpg

Inne wcześniejsze katalogi sprężyn innych firm Boleya, Georga Jacoba ..... ale tez Flumego podawały

wymiary sprężyn różniące się niedużo wysokością.

Jakie więc było też moje zdziwienie jak w skrzynce ze sprężynami Flumego znalazłem dwa identycznie opisane

pudełka (ten sam nr katalogowy, te same wymiary) zawierające mimo opisu różne sprężyny

20220801_065528.thumb.jpg.a53081ecc08532a29924921e945b6372.jpg

(właśnie ta różnica wysokości) :D :D :D 

Natomiast Twojego zegarka nie znalazłem w żadnym z katalogów zresztą nawet jakby był

to i tak nie spotkałem się nigdy żeby jakiś katalog podawał rozmiary włosów :( .

Miłego tygodnia

Roman

p.s. Mam nadzieję że w swojej relacji zdasz sprawozdanie czy dobrze dobrałem Ci włos.

Gdybyś miał problem ze znalezieniem włosa to daj znać może będę mógł pomóc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

c.d.

Po szerokich konsultacjach z kolega @Kieszonkowe uwzględniając jego sugestie za i przeciw i mając ograniczona możliwość wyboru sprężyn postanowiłem zastosować następującą sprężynę balansowa.

IMG_20220820_200050wpcrop.thumb.jpg.6dd873e1be2c8ed86d60b417bdc05667.jpgIMG_20220730_140337bpcrop.thumb.jpg.96aec53af07a5fa9af55bf0b9077736a.jpg

Przypominam moja sprężyna jest lewa a nie uniwersalna tzn., ze jest osadzona na krawędzi virole'a a nie pośrodku. Jest to na tyle ważne, ze oryginalna taka była poza tym piton w coq'u jest zanitowany czyli nie mamy możliwości regulacji wysokości płaszczyzny spirali.

A teraz popatrzmy czym się różnią te sprężyny znaczy się stara oryginalna i nowa.

IMG_20220820_195319wpshp.thumb.jpg.f0903a1b22fe96958c92c9c60e9c5d79.jpg

IMG_20220820_195554wpbpshpcrop.thumb.jpg.010e1e6b588d87cf6c4773ba7264a750.jpg

IMG_20220821_112359wpshpcrop.jpg

No właśnie otworem mocującym virole'a ! Wciskając ten nowy virole na os balansu spowodujemy jego pęknięcie !

Wiem, ze jest specjalne narzędzie do powiększenia tego otworu, ale ja go nie mam !

Poza tym wiem, ze niektórzy zegarmistrze w takim przypadku przekładają stary oryginalny virole do nowej sprężyny, ale do zaciskania sprężyny w virole'u trzeba mieć tez specjalne narzędzie, które jest, ale ja go tez nie mam !

A wiec.......musze pomyśleć !

c.d.n.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

c.d.

No i wymyśliłem!

Popatrzcie

IMG_20220822_181339wpshpcrop.thumb.jpg.095e41cbe10a5224699a776bc34b92ab.jpg      IMG_20220822_181503wpbpcrop.thumb.jpg.bc5c20faa937e781f0daffcabd1ecd29.jpg   

IMG_20220822_192202wpcrop.thumb.jpg.4977921b0bf0c2adf153f31026dc5ea9.jpg      IMG_20220822_192902wpshpcrop.thumb.jpg.72f381a1de6603c1aedce2a7acd90f4f.jpg

1. Jako uchwytu użyłem pincety do przekręcania i zdejmowania plateux ( plato ) osi kola balansowego Bergeon 4852.

fr -       Brucelles pour tourner et enlever les plateaux.

niem - Kornzange um Hebelscheiben zu drehen oder zu entfernen.

ang -   Tweezers to turn and remove rollers.

2. Do zaciśnięcia ramion tego uchwytu użyłem sprężyny spinacza biurowego. Sprężyna tego spinacza została specjalnie zaprojektowana do tego celu ! 😄

Spełnia funkcje zaciskowa oraz funkcje stojaka.

3. Natomiast do powiększenia otworu virole'a ( pierścienia spirali balansowej ) użyłem poniższego narzędzia.

925387733_Marc1856opiscrop.thumb.jpg.de058d93d7bc3d8fe62bcac0435e3214.jpg

Otwór powiększyłem bezproblemowo, oczywiście po jego powiększeniu musiałem poprawić fazkę wewnętrzną virole'a.

c.d.n.

" Będzie, będzie zabawa, będzie się działo ......"

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

c.d.

No i ".... blada". Popatrzcie na zdjęcie lewe.

640711672_Marc1311opiscrop.thumb.jpg.0979837d738fbcf2a0440af58a6a62f0.jpgIMG_20220826_124712crop.thumb.jpg.d9f566e600b8777263e63bc3998a8027.jpg

zaznaczenie 1 - Mocowanie w pitonie. Sprężyna dotyka kolka.

zaznaczenie 2 - Ograniczenie w klocku. Sprężyna dotyka kolka.

Sprężyna ta 36388 jest przystosowana do średnicy kola balansowego 16,1 -16,7 mm. Koło balansowe ma 16,6 mm czyli wszystko gra, ale na niby bo właściwie chodzi o położenie otworu blokady końca sprężyny ( 1 ) oraz położenie kolka ograniczającego klocka ( 2 ).

Wniosek: musze szukać sprężyny dla średnicy kola balansowego mniejszej.

Znalazłem cos takiego ( zdjęcie prawe ), gdzie średnica wynosi 14,6 - 15 mm.

Może to zadziała!?

Jak wcześniej napisałem: "Będzie się działo, będzie zabawa, będzie "... no właśnie co będzie jeszcze!?😄

c.d.n.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

c.d.

Po rozmowie z kolega @kieszonkowe naszły mnie następujące przemyślenia:

1. Piton ( kolek blokowania końca sprężyny ) był luźny a wiec go zanitowałem czy w odpowiednim położeniu? a czy on przed moja interwencja był w odpowiednim położeniu?

2. Zamek klocka spirali jest zalutowany cyna ( tutaj nic nie robiłem ), a czy on został zalutowany w odpowiednim położeniu?

Na obydwa pytania odpowiadam sobie, ze nawet gdyby rzeczywiście nie było to oryginalne położenie, to tutaj nie ma to właściwie żadnego znaczenia .

3. Podwapinski tom 6 strona 547

" Włos plaski w zegarkach z wychwytem cylindrowym ma 8 -9 zwojów, a w zegarku z wychwytem kotwicznym ma 10 - 15 zwojów. Powodem stosowania rożnej ilości zwojów włosa

wymienionych konstrukcji jest rożna amplituda wahnięć obu balansów".

Przyjąłem do wiadomości, ale prawdę powiedziawszy nie czuje tego.

4. Popatrzmy jeszcze raz na teraz trzy sprężyny.

IMG_20220827_141205wpshp.thumb.jpg.fcf4925fdb5be78195ea433a7c0ba723.jpgIMG_20220827_141016wpshpcrop.thumb.jpg.66a0328b3cf5a9c0eb8251fb874e0c76.jpg

Zdecydowałem się na nowa propozycje sprężyny czyli 36379. Na zdjęciu lewym górna po lewo, na zdjęciu prawym nałożona na 36388 ( pierwsza propozycja ).

Nie wiem co z tym Mittel, na razie chce sprężynę dopasować geometrycznie, a potem zobaczymy.

c.d.n.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, Andrzej Wachowicz napisał(-a):

Zdecydowałem się na nowa propozycje sprężyny czyli 36379. Na zdjęciu lewym górna po lewo, na zdjęciu prawym nałożona na 36388 ( pierwsza propozycja ).

Nie wiem co z tym Mittel, na razie chce sprężynę dopasować geometrycznie, a potem zobaczymy.

Andrzeju a co napisałem 7 postów wcześniej :) 

W dniu 1.08.2022 o 07:12, Kieszonkowe napisał(-a):

...ale "ad rem" moja wiedza "tajemna" mówi że do twojej kieszonki potrzebujesz w włos o numerach

..........lub ....... 36 380 !!!!!!

36 379 od 36 380 różni tylko jedna cyfra i to jest ta różnica między mittel a stark :D  i to jest właśnie ta różnica

Miłego weekendu 

Roman

p.s. tak jak Ci mówiłem sprawdź jeszcze częstotliwość i ułożenie ze starym włosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi